Topiknyitó: Törölt felhasználó 2017. 10. 22. 08:59

Tudomány és Csillagászat  

http://index.hu/tudomany/2017/10/16/gravitacios_hullam_neutroncsillagok_ligo_tobbcsatornas_csillagaszat_kozmologia/
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2021. 01. 28. 13:43
Előzmény: #2837  offshort
Szerintem nem okultál a bibliás kollégák érveléséből, nyilván nincsenek galaxisok, az csak tudományos elképzelés, senki nem járt ott, senki se tudhatja.
badsector1
badsector1 2021. 01. 28. 13:41
Előzmény: #2837  offshort
A hívőknek nincs 3-5 cm-es farokcsontjuk sem?
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2021. 01. 28. 13:40
Előzmény: #2834  Törölt felhasználó
Jó hát lépjünk vissza a 19. századba és utasítsuk el az evolúció elméletét, mi marad akkor: jött isten, hétfőn lenyomta a sötét-világost, a vizek már ott voltak, azzal nem volt dolga (hol, honnan?), jött a kedd-szombat periódus, megcsinálta az összes papucsállatkát, zuzmót, fenyőt, koronavírust és aidset, aztán ráfordult a medúzákra, stb, jött a sivatagi róka és csimpánz, közben a madarakból leágaztatott dinoszauruszokat de azokat később cancelezte, pedig volt vele meló gondolj bele, aztán csinált embert pöccsel, az meg megállapította hogy unatkozik, így mondta neki isten hogy csinál neki asszonyt, aztán kész is voltunk, vasárnap meg boltbezárás. És a fiamnak se azért hasonlóak egyes vonásai mint nekem mert géneket örökölt, hanem mert isten közben is tolja a melót és nekem ideteremtett egy gyereket aki sok mindenben rám hasonlít és az anyjára, a szomszédnak meg olyat aki rá és a feleségére hasonlít dolgokban. Kurvanagy spíler az öreg. Valami ilyet kell akkor elképzelni, ugye? Egyébként nem tudom mi a baj a majom rokonsággal, sokuk értelmesebb jópár olyan embernél akik jogosítványt szerezhetnek meg szavazhatnak, én szívesebben vagyok egy majom rokona mint mindjuk m richárdé vagy habony árpádé.
offshort
offshort 2021. 01. 28. 13:36
Előzmény: #2835  Törölt felhasználó
megígérem neked is! 
1000% és tutilökőre' biztos! 
..................................... 
na még egy utolsó búcsúzónak! 
ezt a  "teremtett" világot végig gondoltátok már? 
..................................... 
tehát volt egy teremtő
megteremtett 100 milliárd galaxist, 
(ez csak annyi amennyit láthatunk, de valószínű hogy jóval több létezik)
mindegyik galaxisban átlagban 400 milliárd csillagot (napot), 
(100mrd X 400mrd, ez 10 a sokadikon!) 
azért hogy az egyik pici bolygón életet teremtsen? 
....................................... 
ez kb olyan, hogy egy séfnek le kellene sütnie több trillió palacsintát, 
hogy sikerüljön EGY darab olyan igazi lekváros, 
ami nem túl vékony, de nem is túl vastag, 
nincs megégetve, de nem is nyers!  
....................................... 
hát mit ne mondjak, ez nem túl hatékony,
ez a "teremtő" nem tűnik mindentudómindenhatónak'!  
algore 2021. 01. 28. 13:15
Előzmény: #2834  Törölt felhasználó
Peldaul az egy. A tudomanyos gondolatrendszeren belul az elmeletet erositi, nem gyengiti. Persze, gondolhatsz akarmi mast, de a tudomany szerint gondolkodok szamara irrelevans, hiszen tudomanyos szempontbol ertelmezhetetlen. 
Törölt felhasználó 2021. 01. 28. 12:57
Előzmény: #2832  offshort
Csak olyat ígérj, amit biztosan meg is tudsz tartani!
Törölt felhasználó 2021. 01. 28. 12:55
Előzmény: #2833  algore
Hol is??... ja, igen, már emlékszem... a legendás Műanyagevő Bacik és társaik!...:))... innen már tényleg csak egy paraszthajszál választja el az Embert attól, hogy a vízimajmok legyenek némely egyedek deklarált ősszülei.

)
algore 2021. 01. 28. 12:50
Előzmény: #2821  Törölt felhasználó
Az evolucios hiedelem egyre kevesebb sebbol verzik, az ido elorehaladtaval a hiedelem altal megjosolt esemenyek kovetkeznek be, egyre tobb es erosebb bizonyitek szol mellette (a tudomanyos gondolatrendszeren belul), de termeszetesen folytasd tovabb a gondolatmeneteidet, ne hagyd magad kizokkenteni ilyen aprosagokkal :) 
offshort
offshort 2021. 01. 28. 12:50
Előzmény: #2822  Törölt felhasználó
az első értelmes tevékenységed, 
ezt már az első beírásaitok előtt illett volna megtenni,
nem pedig ideirogatni a hites marhaságaitokat! 
amit ti műveltetek az kb olyan mintha bemennék a vasárnapi misére, 
felballagnék a pulpitusra és kéretlenül elkezdeném szajkózni  
Einstein egyenleteit, meg az ösrobbanás történetét! 
..................................................
egyébként sok sikert kívánok minden hívőnek a másik topikban,
biztos nagyon fogok hiányozni nektek  :))
annyit megígérhetek, hogy engem személy szerint sohasem fogtok ott látni! 
Törölt felhasználó 2021. 01. 28. 12:48

Ha nem tudsz érvelni, akkor elhúzol, mert a dogmád felmondta a szolgálatot? :)))))
További szép társalgást kívánok az új elefántcsonttornyodban.
Látom nagy a tolongás...
Törölt felhasználó 2021. 01. 28. 12:45
Előzmény: #2826  lo5o_
Szerintem kevés olyan "tudományos" elmélet van, mely a szimpla hiedelem szintjéről "átfejlődött" a hit szintjére. Az előbb említettem egyet, ami úgy tűnik, hogy elérte ezt a szintet: evolúciós elmélet.
A földkéreg alatti anyagi világ milyensége szerintem ma még bőven a "munkahiedelem" szintjén tartózkodik csupán. A hiedelem aktusában is kétségkívül lappang valamiféle elhívés, de mintegy csak jobb híján. A valódi hit egyik attribútuma éppen az, hogy a valódi hívő számára bizonyosság(gá vált), hogy a hite tárgyánál nincsen (sőt, nem is lehet!) jobb.

A "tudomány"-nál manapság egyedül az evolúcióban való vakhit-et tartom ilyen jellegű "erős" hitnek... a társadalom"tudományok"-nál ezen felül még mondjuk az úgynevezett "demokráciá"-ban való vakhitet.
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2021. 01. 28. 12:37
Előzmény: #2828  szarvasvadasz
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2021. 01. 28. 12:37

Paul Davies: Isten gondolatai – Egy racionális világ tudományos magyarázata

"...A Világot értelmezhetjük a teológusok és a fizikusok dogmái szerint is. Az egyszempontú dogmatikusok csak saját érveiket látják, a Hit vagy Ész problémáról írók gyakran elviselhetetlenül elfogultak tudnak lenni. A párbeszédet javasló írások gyakran egyszerűen silányak. A fizikus Davies ezen könyve nagy kivétel, okos és szép elemzést olvashatunk. Van persze (helyesen) előfeltevése: tagadja, hogy a Világegyetem és benne az emberi tudat a „vakvéletlen céltalan terméke lenne”. (Szóval Davies nem dennettista, akár tud róla, akár nem.)

Davies avatottan elemzi (technikai apparátus nélkül) a modern kozmológiai elméleteket, a természeti törvények mibenlétét, a matematika kapcsolatát a valósággal. Ismeretes, hogy a kor ünnepelt technikai eszköze egyben az Univerzum metaforája is, persze, hogy találkozunk a kérdéssel, számítógép-e a Világegyetem?

Davies becsülettel küzd az ésszel felfogható Világegyetemmel. Fizikusként nehezére eshetett leírni: „…Elismerem, nem tudjuk bebizonyítani a világ ésszerű voltát…”. Davies úgy látja, az evolúcióelmélet sikerei (Dawkins A vak órásmester c. könyvét idézi) elnémították a Tervezőt feltételező teológusokat. El is meséli, hogy egy véletlenül fehérnek született mackó hogyan tesz szert szelekciós előnyre a többiekkel szemben. A természeti törvények viszont szingulárisak, ellentétben a mackókkal, kialakulásukat nem a szelekció irányítja.

Az ész korszaka azt remélte, hogy a hitnek csak ott van helye, ahová az ész még nem hatolt be. Azt hiszem, Davies Polányi Mihály nagy értője és hívője. Nem hisznek abban, hogy az Ember a véletlen eredménye. „Ehhez túlontúl is belekeveredtünk a dologba… Nekünk valóban itt a helyünk.”
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2021. 01. 28. 12:34
Előzmény: #2821  Törölt felhasználó

"...Pedig csak annyi kellene, hogy kiálljanak és bevallják: "tévedtünk, ezt az elméletet ebben a formában el kell vetnünk és teljesen elölről kell kezdenünk az erről való gondolkodást..."

Nem először fordulna elő.
lo5o_ 2021. 01. 28. 12:26
Előzmény: #2823  Törölt felhasználó
Tehát ha valami cáfolható, akkor abból "A szóban forgó dolog révén; ennek következtében, segítségével." következik egy olyan dolog, ami nem cáfolható. Nagyszerű logika!
Törölt felhasználó 2021. 01. 28. 12:18
Előzmény: #2824  badsector1
Egyetértek. Szerintem az itteni harcos "tudományhívő"-k közül is többen sajnálnák, ha ezek után ide már csak olcsó bulvártudományos hírek linkjei kerülnének, mint korábban hetekig, hónapokig. Szerintem adjuk meg a "tudomány"-nak ami a Tudományé, Istennek meg ami az Istené. 
badsector1
badsector1 2021. 01. 28. 12:10
"Mivel úgy látom,hogy ebben a topikban sok embert zavar az Istenben,Jézusban való hit,"

A fentiek nem fedik a valóságot, szerintem senkit nem zavart, hogy ki miben hisz, az isten létezésében voltak eltérő vélemények.
Törölt felhasználó 2021. 01. 28. 12:01
Előzmény: #2820  lo5o_

"Elmélet - cáfolható. Hit - nem cáfolható. Ha neked ez a kettő ugyanaz, akkor nagyon furán értelmezed a dolgokat."
Nem azt írtam, hogy ugyanaz, nem érted.
Ezt írtam:
"Elmélet van és ezáltal hit."
Ezáltal szó jelentése
ezáltal (névmás, határozószó)
A szóban forgó dolog révén; ennek következtében, segítségével.
Remélem segítettem.
Törölt felhasználó 2021. 01. 28. 11:59
Mivel úgy látom,hogy ebben a topikban sok embert zavar az Istenben,Jézusban való hit,és arról való érvelés,ezért létrehoztam egy olyan topikot ami csak erről fog szólni,hogy ne botránkoztassák meg a nem hívőket a hívők.Arra kérném,Istenben,Jézusban hívőket,hogy a továbbiakban Istennel,Jézussal  kapcsolatos nézeteiket oda írják be,ide pedig a más témába tartalmazó tudományos írásokat.
Köszönöm.
Törölt felhasználó 2021. 01. 28. 11:59
Előzmény: #2793  Törölt felhasználó
ezt írtam az imént valakinek válaszként:

"... Az úgynevezett "tudomány" esetében tényleg valahogy úgy működik a dolog, ahogy írtad. Próbálgatnak, kísérletezgetnek, agyalgatnak, oszt' majd csak találnak közben valamit, amiben pár évig hinni lehet.. aztán jönnek újabb kísérletezgetők, agyalgatók, akik rendre "megcáfolják" (legalábbis azt hiszik) a régi "tudományos" hiedelmet, és kitalálnak újabbakat. Ezt hívják ma a "tudományok fejlődésé"-nek. ..."

Időközben bevillant, hogy a fenti gondolat legmutatósabb példája manapság az "evolúciós elmélet" nevet viselő "tudományos" hiedelemrendszer. Időközben ezer meg ezer sebből vérzik már, de még mindig görcsösen ragaszkodnak hozzá az általa megszállott (megvezetett) úgynevezett "tudósok". Toldozgatják elölről, foltozgatják hátulról, egyre több vitatott pontjához csempészik be a "véletlen(ek)" fogalmát, stb. stb. Pedig csak annyi kellene, hogy kiálljanak és bevallják: "tévedtünk, ezt az elméletet ebben a formában el kell vetnünk és teljesen elölről kell kezdenünk az erről való gondolkodást."

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek