A mai szokásos kamatdöntési sajtótájékoztató végén Simor András MNB-elnök egy nyilatkozatot olvasott fel, aminek apropója a kormány azon szándéka, amely szerint a 2 millió forintos havi bérplafon a jegybanki vezetőkre, vezető beosztású dolgozókra is...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=134873
Nem, az te vagy.
Én az vagyok, aki úgy tudja, hogy: 1. magyar gazdák helyeztek el betéteket takarékszövetkezeteknél, 2. a takarékszövetkezetk helyeztek el forrásokat a Takarékbanknál, 3. a Takarékbank nyerséget termelt, 4. a német résztulajdonos repatriálta ennek a nyereségnek egy részét Németországba, 5. ott hiteleket helyezett ki német takarékszövetkezeteken keresztül német gazdáknak. 6. a magyarországi Lidl és Aldi láncokban lehet német gazdáktól származó termékeket kapni. Ebből melyik pont nincs meg nálad? (személyeskedő minősítést nem kérek érdemi válasz helyett)
Itt asszem megint érdemes lenne szétszedni a dolgokat.
Valszeg a pozi az nagyon kell a Fidesznek. Valaki nagyon szeretne odacsücsülni, remélem nem Schmittnek fáj a foga erre is.
Másrészt az, hogy mennyire független a jegybank a kormányzattól, az egy másik kérdés, a döntéseket a monetáris tanács hozza, a tagokat a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki emlékeim szerint. A törvényt még a szocik módosítpották ilyenre.
Ezek alapján úgyis azok kerülnek oda, akik megfelelő emberek, Gyurcsány keresztülverte, betette a saját embereit, jövőre meg majd Orbán teszi be a sajátjait, és úgy szavaznak, ahogy kell, vagy ahogy a lelkiismeretük diktál.
Simor ebből a szempontból kis pont, pontosan annyit ér a szavazata, mint a többinek.
A pénze az persze nem rossz, de ha mindössze 2 misi lesz, akkor már nem is annyira kelt az emberben vágyakozásokat.
1. Van közöm, nettó adóbefizető vagyok...
2. Amit írtál az nem érdemi válasz. Ezek szerint egyetértesz a leírtakkal vagy másképp látod az MNB függetlenségi-függőségi viszonyait?
Abba azért nem vagyok biztos hogy a meglévő szerződést miként sodósíthatja.
Ha az a megbízásvégéig rendelkezik a fizetésről akkor egyoldalú szerződés módosítás, egyesség felrúgás, ami akár parlament akár nem, akkor is inkorrekt lenne!
Világos, az EKB "Fő feladata, hogy megőrizze az euro vásárlóerejét"
és "Nem az EKB határozza meg a fizetésüket, hanem a magyar jegybanktörvény" amit meg a parlament hozott és módosít.
Ebből következően nincs mit rugózni, a parlament módosítja és kész. EKB meg nem szól bele mert nem tartozik rá.
Kösz a linket! Tanulságos. Most már világos, hogy is néz ki az MNB függetlensége. Tehát a magyar közhatlomtól törvényileg független és ezt az EKB garantálja. Az EKB viszont az euro jegybankja, aminek 2 legfőbb vezető testületében csak az eurós országok vannak képviselve, vagyis mi nem. A harmadik testületben viszont már benne van az MNB elnöke is, akinek a Magyarországtól való függetlenségére - mint tudjuk - maga az EKB felügyel. Ja és pénzt az MNB nem csak az EKB bocsáthat ki "Az EKB kizárólagosan jogosult bankjegykibocsátást engedélyezni a Közösség területén." - nem csak eurót hanem ezek szerint magyar forintot is! Aha, hát aki ezt csinálja azt tényleg jól meg kell jutalmazni és nem szabad megengedi, hogy elvegyék a jól megérdemelt pénzét meg a függetlenségét!
Bonyolult egy rendszer ez de működik (állítólag)
Szerintem Orbánnak nem kéne piszkálnia őket többet segítene az országon ! És a gazdaságon is. De hát kérem szépen a hatalom…….
"Az EKB - mint úniós jegybank - a tagországok jegybankjai, többek között pl. azok függetlensége felett őrködik."
Én meg elsőre arra gondoltam, hogy az EKB feladata valami hasonló az EU-n belül, mint az MNB-é országon belül, pl. közös valuta stabilitása, alapkamat meghatározása, a közös valutához tartozó egyéb jegybanki feladatok ellátása, hasonló.
mondjuk rugózunk simor fizetésén, pedig a nyilvánosságra került rektori fizetések és a munkájuk értéke, illetve a jegybanki elnök felelősége között azért van egy kis különbség! az a baj, hogy kotorászunk a főnökök zsebében - tisztára az átkosban érzem magam -, holott azért van mögöttük teljesítmény is. a miniszterelnök fizetése pedig azért annyi amennyi, mert a köztisztviselői bérekhez igazították, azok pedig évek óta nem emelkedtek vagy csak picit...
Simor: nem a fizetésemhez, hanem a törvényességhez ragaszkodom
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=134873