Elég rossz passzban van Viktor(vagy inkább a piac??:) ).De ettől függetlenül bízom benne.Lehet,hogy a kereskedés jelenlegi stílusa nem fekszik neki.Túl nagyok a fel és le ugrálások.. gondolom kiüti a stopokat.Nehéz lehet lekereskedni.Lesz majd olyan időszak ami fekszik neki és magára fog találni.Olvasgattam a vele készült interjúkat,jó gondolkodású..visszatalál a megfelelő útra.Kitartás a Plotinus részvényeseinek..;)
Szerintem ismét lesz zártkörű kibocsátás.Szokásosan ismét Zsiday Viktor cége Tündérszikla fogja lejegyezni és aztán a megkeletkeztetés stb után azonos áron eladni a Plotinusnak.Ez a leggyorsabb lehetőség!
Folyamatosan veszegetem a Plotinust egy ideje én is. Azon gondolkodom, hogy elég sok saját részvényt kiszórtak az elmúlt időszakban, mi lesz, ha elfogy? Lényegében úgy vonnak be forrást, ha eladják a saját részvényeket, de ha elfogy, akkor vajon mit csinálnak? Bezárják a boltot, hagyják majd, hogy a BÉTen elszálljon az ár, ha nagy lesz a kereslet?
Reméljük nem lesz orosz államcsőd, az olaj lassan eléri az aljat és megindul felfelé, ami rubel erősödést hoz, majd hozamcsökkenést orosz állampapíroknál.
Jól indította a Citadella Alap a 2016-os évet, jelentősen megugrott a befektetési jegyek
árfolyama. Ennek az oka a tavaly év végén nyitott európai részvényeladási pozíciók jelentős
nyereségessége volt: a globális gazdasági lassulás miatt szinte minden tőzsde nagyot esett. A hónap folyamán az eredetileg fennálló short pozíciónk több, mint felét lezártam, és hosszabb
távra, kifejezett olcsósága miatt orosz rubelben denominált 10-éves állampapírokat vásároltam.
Szintén vásároltam kisebb mennyiségben magyar 10-éves állampapírokat is, további
hozamcsökkenésre számítva. Úgy vélem, hogy az idei évben könnyen lehet egy nagyobb pánik a
piacokon, amely jó vételi lehetőséget jelenthet különböző, főleg energiakapcsolt részvényekben,
és feltörekvő piaci eszközökben. Ha lehetőséget látok rá, akkor a hosszabb távú, értékalapú befektetések (részvények, kötvények) akár az alap jelentős részét is elérhetik, amely azonban nagyobb ingadozást, de remélhetően nagyobb profitot is jelenthet az Alap tulajdonosai számára.
Alma meg a körte , jó hasonlat.
Az egyik tiszta felelőtlenűl 1 lapra (!) felrakott mindent,mert a svájci jegybank megígért valamit,s nem tartotta be , ... a csúnya csúnya bácsik.A másik következetes jó meglátásokkal,nem elbizakodott,s vállalja a rossz döntéseit is,ha kell kilép a poziból,hosszúra tervez,s ha viharosak a vizek , a parton marad,távcsővel nézi a hullámok csökkenését.Ha kisüt a nap újra ,komótosan kievez,míg a hajótöröttek tutajai igyekeznek a partra jutni.
Itt a medve piac - Mibe érdemes most fektetni?
Nagy Viktor
2016. február 10. 13:28
Nagyot estek a világ tőzsdéi az elmúlt hónapokban, amit elsősorban a kínai gazdasági lassulás és az ezzel is kapcsolatba hozható feltörekvő piaci gondok okoztak. A probléma megoldása nem lesz egyszerű, és valószínűleg vállalati és akár országcsődökön keresztül vezet az út, addig viszont a maihoz hasonló felpattanások ellenére tovább eshetnek a tőzsdék, mondják az általunk megkérdezett profi befektetők.
AlfaTrader – a kereskedés teljesen átlátható, új dimenziója: devizakereskedés és világpiacok egy képernyőn, közvetlenül a likviditást nyújtó bankok árjegyzésével. (x)
hirdetés
Elsősorban mi okozza a tőzsdék esését?
Elsősorban a kínai gazdasági lassulás az oka a tőzsdei lejtmenetnek, ehhez azonban érdemes rögtön hozzátenni, hogy van egy általános, feltörekvő piaci gond, ami nem csak Kínához kötődik. A kínai építkezési buborék felhajtotta az árakat, ez javította a feltörekvő országok költségvetését, növelte a feltörekvő országok vállalatainak profitját, ez pedig hitelboomhoz vezetett, ráadásul ezen országok és vállalataik dollárban adósodtak el, a gyengülő devizáik és az erősödő dollár pedig együttesen komoly problémákat okoznak.
Csak egy korrekció, amit most látunk, vagy ez már a bear market?
Ez már bear market. A fejlődő országok közvetlen és a fejlett országok közvetett problémái nem szűnnek meg egyik pillanatról a másikra.
Mikor jöhet újra tartós emelkedés a tőzsdéken?
Rövidtávon lehetnek például túladottságból eredő felpattanások, vagy emelkedhetnek azért a tőzsdék, mert pozitív hírek érkeznek valamelyik jegybanktól, de az irány alapvetően lefelé lesz. Tartós fordulathoz arra lenne szükség, hogy a fejlődő országokban, elsősorban a nyersanyagszektorban kiépült túlzott kapacitások, az adósságállományok leépüljenek, ehhez valószínűleg részben vállalati csődökön keresztül vezet az út.
Mibe érdemes most fektetni?
Rövidtávon érdemes óvatosnak lenni és például aranyat tartani a portfólióban. Hosszú távra érdekesek lehetnek az erős mérleggel rendelkező nyersanyagtermelő vállalatok, hiszen ez az a szektor, ahol a legnagyobb a pánik. Ha tovább folytatódik az esés, akkor érdemes lehet az elsősorban a belső fogyasztásra termelő európai vállalatok részvényeiből is válogatni. A mostani helyzetben valószínűleg hosszabb távon is maradnak a világban az alacsony kamatok, ilyen környezetben a magyar Prémium Magyar Államkötvény reálhozama továbbra is vonzó.
Rába Zoltán, Diófa Alapkezelő, Portfóliómenedzser
A jegybanki lazításoknak köszönhetően jelentős likviditás volt a rendszerben, és a befektetők úgy gondolták, hogy ameddig a monetáris bázis ott van a piacok mögött, addig emelkedhetnek a részvénypiacok, és bár Európában akár további monetáris lazításra is sor kerülhet, az amerikai részvénypiacból folyamatosan árazódott ki a monetáris támasz, ilyen környezetben pedig nem csak az amerikai, de más részvénypiacok sem tudnak emelkedni. Azok a befektetők, akik az elmúlt években fektettek be részvényekbe, elvesztették a türelmüket, ez a hangulati, érzelmi elem is nagyon fontos.
Mi úgy látjuk, hogy a bull piac véget ért, ami egyébként az utóbbi száz év negyedik leghosszabb bika piaca volt. Hosszútávú trendvonalak törtek, technikai szempontból nézve ez már a bear piac, amit az is erősít, hogy a piacok nem tudnak túlvetté válni, nagyjából semleges helyzetből kezdenek újra és újra esni, ez pedig bear jelenség, ezzel párhuzamosan bear korrekciókat, bear ralikat látunk.
Másodlagos trendek kialakulhatnak a piacokon, elképzelhetőnek tartom, hogy már februárban kialakul egy másodlagos bull piac, pár hétig, akár egy hónapig is menetelhetnek felfelé a részvénypiacok, ez azonban valamikor márciusban véget érhet.
Elsősorban a nyugat-európai defenzív szektorok részvényeit preferáljuk, vagy nagyobb, diverzifikált konglomerátumok részvényeit, mint akár a Siemens, a bankpapírokat azonban kerüljük, továbbra sem egyértelmű, milyen hatással lesz rájuk az amerikai és az európai jegybank eltérő monetáris pályája. Ezen kívül például a légitársaságok részvényei is érdekesek lehetnek, különösen azon vállalatoké, amelyeknek alacsonyabb az üzemanyagár-fedezettsége, ilyen a Lufthansa vagy a Wizzair.
Zsiday Viktor, Citadella Consulting
A fejlett országok vállalatainál profitrecessziót látunk, ami elsősorban a fejlődő országok problémái miatt alakult ki. A legfontosabb probléma az, hogy mire több országban kiépült a nyersanyagpiaci kínálat, addigra Kína, az egyik legfontosabb nyersanyagfelvevő ország elkezdte visszafogni a nyersanyagok iránti keresletét, ez pedig a nyersanyagárak összeeséséhez vezetett. A nyersanyagexportőr országok gazdasági lassulása miatt a fejlett országok exportcégei profitabilitási problémákkal szembesülhetnek, annak ellenére, hogy nem számítok arra, hogy a fejlett országok recesszióba süllyednének.
Az már tény, hogy bear piacot látunk, a kérdés csak az, hogy mekkora lesz az esés a tőzsdéken. A mostani helyzet sokban hasonlít az 1990-es évek végihez, akkor is a fejlődő országok problémái okoztak ijedtséget, a különbség azonban az, hogy a fejlett országok súlya a világgazdaságon belül ma jóval magasabb, mint akkor volt. A fejlett világra most nagyobb hatással lehetnek a fejlődő országok problémái, mint 1998-ban.
Amíg nincs ikonikus csőd, addig nincs tartós mélypont. Lesznek ralik, nagyobb felpattanások a tőzsdéken, de amíg nem látunk olyan ország- vagy vállalati csődöket, mint például Brazília vagy a Glencore, addig nem jön tartós emelkedés. A nyersanyagpiaci probléma csak úgy oldódhat meg, ha a kínálati oldalon kapacitások esnek ki, a túlkínálat eltüntetése leggyorsabban csődökön keresztül történhet meg.
Ha meglesznek az előbb említett ikonikus csődök, akkor lesznek jó vételi lehetőségek a piacon. Elsősorban azoknak a régióknak a részvényeibe érdemes fektetni, amelyeket nem érint közvetlenül a nyersanyagpiaci válság, inkább hangulati és nem fundamentális alapon büntetik a befektetők, ilyen például a kelet-közép-európai régió. A nyersanyagkapcsolt szektorok közül elsősorban az olajipari vállalatok lehetnek érdekesek, mert az olajpiac az, ahol nagyobb vállalati csődök nélkül, elsősorban a palaolajkínálat csökkenésén keresztül is csökkenhet a kínálatoldali nyomás. link
Érdekes itt rodeózik a Tündérszikla, közben egész véletlenül eltűnt a cég mint eladó. Kértem én is a múlt hónapban, ne álljanak be addig amíg 5750-re betett pakkom el nem megy. Hiába.
Ma meg 5600 alá beálltam eladásra, mert vettem 15 kötvényt 109k-ért, gondoltam jó csere lesz. Aztán Tündérke is így gondolta, csak neki az ár nem számított, és bedobta a 29 kötvény részvényszámát nagyjából, 5500-ra leütve az árat. Szal egyelőre bővítettem.
Azt hiszem izgalmasabb így a céges részvények nélkül kereskedni, főleg ilyen játszótársal:) Persze tudom ne spekuláljak meg hosszú táv, dehát Zsiday is ezt csinálja a saját részvényeivel...
Én nem minden áron preferálnám a reálbefektetéseket (korábban leírtam ingatlan és klinika sztem ok, Plotinus Autó sztem eddig többet vitt mint hozott). Az utóbbinál nem arra gondolok, hogy mondjuk számvitelileg mínuszos az üzletág, hanem arra, hogy 4-5-6 M Ft eredményért megéri egyáltalán ezzel foglalkozni? A menedzsment tagjai ezen idő alatt egy nagyobb ingatlanpiaci vagy más projektet is elő tudtak volna készíteni, ami nagyságrendekkel sikeresebb lehetett volna.
Nem hiszem, hogy az ingatlan, a klinika vagy az autó hozta volna a januári 8%-ot. Igenis kell nagy pozikat nyitni, mert abból tud menni a cég előre, SZIGORÚ KOCKÁZATKEZELÉS mellett és mellette kellően nagy reál projekteket előkészíteni, az ingatlan, egészségügy tipikusan jó irány.
Én sem vagyok elégedetlen, sőt!
Az első kereskedési naptól van belőle, egyszer adtam el kis pakkot normálról, amit sikerült visszavenni néhány napon belül TBSZ-re, kicsit lentebb.
Ha elérek egy belső portfolió arányt belőle, akkor nem bővítem tovább, van egy vonal, ami fölé nem megyek ebből sem, legyen bármennyire is csábító.
PLOTINUS
Elég rossz passzban van Viktor(vagy inkább a piac??:) ).De ettől függetlenül bízom benne.Lehet,hogy a kereskedés jelenlegi stílusa nem fekszik neki.Túl nagyok a fel és le ugrálások.. gondolom kiüti a stopokat.Nehéz lehet lekereskedni.Lesz majd olyan időszak ami fekszik neki és magára fog találni.Olvasgattam a vele készült interjúkat,jó gondolkodású..visszatalál a megfelelő útra.Kitartás a Plotinus részvényeseinek..;)