Egyszer eljátszottam azzal a gondolattal, hogy mi történne, ha minden nap záró áron venne az ember gyermeke egy-egy OTP részvényt a kezdetek kezdetétől és azt megtartaná. Hogyan alakulna akkor a beszerzési átlagár? Mostanság ez 6000 forint körül jár (tegnap 5936 volt). Néhány kivételtől eltekintve pedig folyamatos árfolyamnyereségben lenne az ember. Plusz az osztalékok. Van némi korreláció a napi záróár és így kalkulált átlagár hányadosa és a P/BV érték között is. A napi záró és az átlag hányadosa most 2,6. Ez olyan semleges tartomány. 3,2-3,5 fölötti érték esetén lehetne számítani komolyabb visszaesésre. (2008-as pü válság, COVID csúcs, ukrán háború előti csúcsoknál voltak ilyen értékek.) Befektetőként tehát 20k környékénél kezdenék el azon gondolkodni, hogy kiszálljak-e. Közben lehetnek-vannak 10-20%-os visszaesések? Ez nem kell hogy izgasson ilyen léptékben. Mindez csak a könyvszerinti érték miatt jutott eszembe. Elvileg sokkal nagyobbnak kellene annak lenni mint egy.
Csatlakozom a kritikusok táborához. Iszonyú szar az új rendszer! Először én sem tudtam aktiválni, az e-mail címemre állandóan azt írta, hogy "rossz formátum". Aztán másnap (tegnap) ugyanezzel sikerült... De sokkal kevésbé áttekinthető, awkward, a korábbinak nyomába sem ér. Én is gondolkozom a váltáson.
Egyetértek minden szóval. Igazából mehetünk fel is le is most konszolidálunk egy emelkedés után. Majd nyilván irány fel, de addig még lehet gyűjtögetni. Ahogy csdobos írja, én is 100 anként veszek , igaz nem merek 500 at de 1000-2000 certi kiépítését szeretném max.Boli középpel szerintem 500 körül találkozunk és alá fogunk szúrni és alatta zárunk egy két napon keresztül, de utána felfelé kellene venni az irányt. Boli alj már más tészta, az elég alacsonyan van, most kezdett beszűkülni. Azzal azért remélem nem találkozunk amig lent van. Ha 15 nél találkoznánk vele akkor azt mondom ok, de onnan pattanni kéne :D Igazából szerintem 15300 alá nem mehet a részvény. Ott vagyunk könyvszerinti érték értékeltségen ha jól emlékszek ahogy számolgattam. És mivel nyereséget hozunk és nem veszteséget ez alá katasztrófa esetén várom max. Szóval szerintem lefelé gyűjtögetés apránként jó stratégia lehet, felfelé pedig tartás + helyzet függvényében gyűjtögetés.
Szerintem is gyüjtögetni érdemes,főleg ha tovább csúszik lefelé..Elkezdtem tegnap,és -100 pontonként bővítek 500 certivel. Shortot csak akkor nyitnék,pl napon belül,ha extrém magasan nyitna,mint a múltkor,16.000-nél..
Két alakzatféle a napi zárókban és a napi minimumokban https://invst.ly/12w1vo Rájuk helyezve mint burkoló görbe a napi maximumok (piros vonalak). https://invst.ly/12w1w7 Kiegészítve a boli szalaggal https://invst.ly/12w1wn És még egy érdekesség, a "magányos" - kilógó - pontok megjelenései a napi minimumokban. https://invst.ly/12w1y- (Megfigyelhetőek ilyen "magányos pontok" a napi zárókban, a napi maximumokban is. Ráadásul nem csak felül hanem alul is. Elég magas előrejelző képességűek ezek is.) . Összegezve Szerintem nem ért még véget az esés, a következő sacc 10 napban leszünk még a tegnapi minimum alatt és zárunk még lejjebb. A napi maximumos záró görbe viszont rávilágít, hogy lesznek közben tisztán longos napok. A boli szalag valószínű be fog szűkülni, az árfolyamnak minimum a boli közepet illik majd megérinteni, de lehet rá számítani, hogy a boli szalag aljával is találkozik. No ezt a nagybani várakozást kell aprópénzre váltani kisebb tf-ek alapján a rövid távon, kisebb elmozdulásokat megjátszó trédereknek. Hosszabb távú befektetők pedig vakarhatják a fejüket. El lehet kezdeni ezen a szinten a gyűjtögetést, de valszín lehet néhány száz forinttal lejjebb is vásárolni. A tutit választani, vagy a lehetet. Hmmm ... Shortra játszani - a további esésre várva - azért elég merész. A 16 085-ös csúcsról ugyanis egy tökéletes ZZ jött le. Ez rövid távon mindenképpen longos jel. . Ja! És Boldog Új Évet! Sok fizetendő adót 2025-ben!
Az tortent, hogy a meglevo mukodo rendszert leallitottak december 31.-en es inditottak egy uj rendszert januar 2.-an ami tele van hibakkal. Rengetegen vannak akik meg aktivalni sem tudjak a fiokjukat hibas adatok miatt, igy hozza sem fernek az ott levo allomanyukhoz ami rendkivul karos lehet ha az arfolyam rossz iranyba indul.Masik nagyon komoly hiba, hogy erste certikkel nem lehet kereskedni, igy akinek volt a szamlajan erste certi, azt most nagyon megszivattak ezzel. En is erste certikkel kereskednek, de nem tudok, igy feleslegesse valt az ott levo szamlam, viszont a koltozkodessel jaru utalasok nem ingyenesek, ezzel csinalnak plusz koltseget nekem.Ezen kivul az uj webes felulet nagyon eros kompromisszumokkal epp csak hasznalhato, de a mobilos teljesen hasznalhatatlan. Iszonyat lassu, nagyon gyakran lefagy vagy kilep, esszerutlen es komlikalt az elrendezese, arfolyamriasztas nem mukodik, ajanlati konyvben kulon fulon vannak a vetrli es eladasi ajanlatok, koteslistaban csak az utolso 10db lathato, megbizasokat nem lehet modositani.Szoval rendesen atbasztak es megszivattak az ugyfeleket ezzel az uj rendszerre valo atallassal. Eleve ott kezdodik, hogy nem kereskedesi idoben kellene csinalni ezt az atallast hanem hetvegen.
A KBC-ből KHértékpapír lett, a kezelőfelület a KBC-hez képest egy fostalicska! Többen ismerik a hazai bróker cégeket, így túl nagy illúzióik nincsenek. És többen szaglásszák az IBKR lehetőséget is. Én is!
OTP részvényesek ide!