Olcsó még €- ban is, nagyon olcsó! Igaz itt a kereskedes[LuxSE] gyenge, de azt igérték, hogy tovább mennek angol, avagy holland piacra...😒😉 (A 'könyv meg olyan, amilyen😭😇)
Biztosító társaság akkor még Állami Biztosító ott dolgoztam 1995 kb. Akkor tájt vette meg a holland Aegon. Kaptunk dolgozói részvényt évente azt se tudta senki hogy ez mi fán terem. Sokan eladták a cégnek pár nap,hét után, néhány ezer forinttal többért. Én se nagyon tudtam mit kell ezzel kezdeni úgy hogy nem nyúltam hozzá. Kb. 2 év múlva 4millàt kaptam érte,azért a 90-es években nem volt rossz pénz. A lakásom ért akkortájt 2 millát kb.
Napi gazdaság és a zöld újság (Világgazdaság). A munkahelyem előfizette a gazdasági lapokat, így nekem nem kellett megvennem. Az volt a rend, hogy a lapokat reggel a gazdasági igazgató asztalára tették, és ha átolvasta a reggeli kávé mellé, a titkárnő átvitte a könyvtárba. Ennek pontos idejét persze nem lehetett tudni, úgyhogy a könyvtárosok felszóltak nekem, amikor megjött. (Gondolom elunták, hogy állandóan kérdezgetem őket.) Győzelmek és vereségek. A régi időkben legtöbbet a kivezetésekkel kerestem. Az Égis esetében nem volt semmi spekuláció a részemről. Úgy gondoltam, gyógyszeripari részvény kell egy portfolióba, és én ezt tartottam jobbank. Az aktuális záróár feletti 33%-os ajánlat a tőzsde történetének legnagyvonalúbb ajánlata volt szerintem. Ami spekuláció volt pl. az a Brau Union. Itt volt egy sikertelen 12800Ft-os vételi ajánlat, ami után sok csalódott kisbefektető eladta. Én arra számítottam, hogy ha egy világcég ki akarja vezetni a leányvállalatát a tőzsdéről, ki is fogja. Vettem amennyit tudtam, és végül 17000 Ft fölött vezették ki. Azt mondják, nem is igazi tőzsdés, aki legalább egyszer nem ment csődbe. Én nem mentem, de egy hajszálon múlt. A 98-as orosz válság idején, az esésben jól bevásároltam. Aztán, ugye a kapzsiság, lombard hitelt vettem fel a meglévő részvényekre. Aztán esett tovább. Este úgy feküdtem le, hogy elalvás előtt azon gondolkodtam, mit tudok még betolni fedezetnek, ha másnap megjön a felszólítás. És napi rendszerességgel jött. Pótoljam a fedezetet, különben likvidálják a pozíciómat! A végén ott tartottam, hogy a fiókban nyaralásra szánt néhány dollárt átváltottam a pénzváltóknál, és bevittem a brókercég pénztárába. Amikor már semmi sem volt, délelőtt átmentem a másik szobába, és mondtam az ügyvezető igazgatónak, hogy nekem most kellene osztalékelőleg, mert sürgősen szükségem van egy nagyobb összegre. Ő hümmögött, hogy meggondolja. Aztán átment a harmadik szobába a könyvelőhöz, ahol én már jártam, és megbeszélte, hogy mivel a mérleget már leadtuk a megállapított osztalékkal, pénz meg van a számlán, nem érdemes velem külön bohóckodni. Gondolom beszélt a többi tulajdonostárssal is, úgyhogy mire visszajött hozzám, hogy közölje a döntést, én már tudtam a könyvelőtől, aki számlaszomt kért az utaláshoz. Így az éves jövedelmem kb. fele átkerült a brókercégnél vezetett számlámra, ami elegendő fedezetet biztosított a válság végéig. Megúsztam, de azt a stresszt az ellenségemnek sem kívánom. Soha többé lombard hitel!
a teletext-en 15 perces késleltetés volt, ha jól emlékszem - ment a kötéslista
minden reggel NAPI Gazdaság vétel az újságárusnál - előző napi záróárak és forgalmak elolvasása - minden reggel az első pár közgázos előadáson azt lapozgattam :-)
a fornax monitoron pedig lehetett élőben követni a dolgokat - de azt csak otthon lehetett a vezetékes interneten
később az informatika órán (meg ahol volt gép) telepítettem a közgázos gépekre a PETI rendszert (Equitas) - és akkor órán is tudtam követni az eseményeket - ez jó sokáig működött, mert 10 év alatt végeztem el a sulit :-)
emlékszem egyszer nagyon belevettem a kárpótjegybe és valamelyik lap írt róla, hogy a Reálszisztéma veszi a kárpótjegyet - vicces volt - ugyanez volt egyszer, ha jól emlékszem GRABO-val is
volt kárpót jegyem, amiből lehetett FORRÁS rv-t jegyezni
részt vettem a GLOBUS véghajrájában
sokszor volt GRABO részvényem
meg persze a HUMET/PHY dolgokban is sokat kereskedtem - HUMET ralli, napokig felső limiten bent álló vételekkel, amikor már nem lehetett venni, mert nem adott el senki - majd pár nap után visszazuhanás az aljára - persze aki a tetején kapott az 80-90%-os bukóval távozhatott, vagy meg kellett várnia a következő rallit :-)
és hát a nagy kedvencem az ECO volt - abban elképesztő spekik mentek
Első részvényem a Fotex volt. A CoNexus-nál jegyeztem, még őrzöm, nem lett dematerializálva. A többit már brókercégen (BUDA-CASH) keresztül vettem, azok nem kerültek hozzám nyomtatott formában. Az árfolyamokat a teletex után a Fornax internetes adatszolgáltatásán követtem. Csak az érdekesség kedvéért az előfizetők megkapták Lauf László Részvényelemzésről egyszerűen című könyvét, amihez lemezmelléklet is járt. Ennek az Excel programnak az állandóan bővített változatát ma is használom. Jöhentek a történetek!
Kezdetek
"Lehet, hogy kellene egy "Öregek topikját " csinálni ahol megoszthatnánk egymás észrevételeit, mi öregek.:)))"
Hát tessék.