A 20 %-ba én beleértettem a mihamót is, lehet, hogy a felét ő adja sajnos. Ez nem hiszem, hogy jelentősen csökken, mert ez már a kemény mag minden kispártnál. A fidesztől kellene elhozni szavazókat és legalább 10 %-kal fölé menni. Biztos ami biztos, a mihamó miatt. Egyéniben pedig elhozni a többséget, de a kétharmadhoz ajánlatos a 80 %, ahogy a fidesz csinálta (mert győzteskompenzáció!) Anno sok vita volt itt is arról, hogy az ellenzék egy vagy két listával induljon. Elég erősen győzködtem az egy lista mellett, emlékszem Signallal azemben is, mert a matek ezt követelte.
Hát jelenleg még tényleg messze van a Tisza attól, hogy legyőzze a fideszt. De az is látszik, hogy a fideszt leváltani szándékozók jelentős része azt akarja, hogy egyedül váltsa le, ez látszik abból, hogy jelenleg egyes közvéleménykutatók már mást nem mérnek küszöb felett, és látszik, hogy a Tisza szívta el a küszöb feletti szavazókat. Az viszont látszik, hogy az általad írt 20% egy része 3 hónap alatt felismerte, hogy be kell állnia a legerősebb mögé,ha változást akar, hiszen a Tisza 5%-ot már magához vonzott. Illetve azt se felejtsük el, hogy a vt. is az egyedül induló pártot támogatja. Ahogy a fidesz is tudott 2.5-3 millió szavazót felmutatni egy 2/3-adhoz, úgy lehet másnak is, persze nem mindegy a választási rendszer miatt a területi megoszlásnak sem. De ahhoz az kell, hogy a fidesz perifériárol 3-500 ezret még le kell választani, és a 30% el nem menőből is pár %-ot is meg kell tudni szólitani valahogy. Tehát csak a matek oldaláról működhet. Úgy tűnik indul nemsokára a Road show 2. felvonása, de én azt gondolom hogy ezt a kártyát a fidesz is elő fogja húzni 2026 év elején legkésőbb, hirtelen fontos lesz majd nekik is helyben a kisember problémája. Nem lesz ez egy egyszerű menet ezt mindenki tudja, de szerintem a többség úgy van vele, hogy most vagy soha, és ez látszik a számokból is. Ha most, ilyen gazdasági helyzet mellett nem lehet legyőzni választásokkal, akkor tényleg sosem.
Ilyen az amikor a szövegértést lehetetlenné teszi a prekoncepció! Nem fogom ismételgetni magam a kedvedért, lehetnél egy kicsit változatosabb, de elfogadom, hogy beakadt a tű. (Többet nem reagálok rád, ahogy István barátom javasolta. :)
euler és signal2 "magas elvek" mellett politizál, és "elvek mellett" félti a demokráciát, vagyis az magas erkölcsiségükben bizonytalanítanak. Semmi sem drága, semmi sem elég bárgyú (gumicsizma volt rajta, miért nem vette át, miért nincs rajta sapka). A rendező elv: ha nekünk nem osztanak lapot, gebedjen meg mindenki az ötödik 2/3-ban. Az az apró ellentmondás soha nem okoz gondot, hogy a végső érv: miszerint Orbánt választások útján úgysem lehet megbuktatni, választott pártjuk létét sem indokolja. Ezért aztán cisztaként működnek az Orbán hátát látni akaró ellenzéki tömeg testén. Tudják nagyon jól, hogy a fideszt csak egységes tömb győzheti le, de nem tisztük tudni.
Az első felével amit írsz lényegében egyetértek. Az a kis bökkenő van, hogy nem látok esélyt a választások útján való győzelmére a Tiszának, különösen egyedül. Hiába utasítgatjuk az embereket, (mint Te engem, hogy hallgassak és ne bizonytalanítsak el másokat, sőt ne is szavazzak, csapódjak inkább a bizonytalanokhoz :) ez nem működik. Pláne a demokrácia nem így működik. Mindig lesz egy minimum 20 % körül ingadozó, aki nem szavaz egyik nagy tömörülésre se, tetszik vagy nem, és nélkülük (az ő pártjuk nélkül) nem alakulhat erős kormány. Azontúl, hogy egy koalíciós kormány jobbat tesz a demokráciának mint az egypárti. Ezt biztosan tudhatjuk, mert Orbánék bizonyították. Itt különben is csak 4 évente szokás beleszólni a politikába, tehát nagy a kockázata az egyszeri választásnak. Nem szoktunk félidőben korrigálni. . A teljes elszámoltatás irreális voltával - pláne kétharmad nélkül - természetesen tisztában vagyok. De attól, hogy a bűn elkövetője nem vonható felelősségre, a bűn maga nem évül el, ha úgy tetszik erkölcsi értelemben. Viszont ha azt mondjuk, hogy adóztassuk meg a törvénytelenül szerzett vagyonokat, (már amit nem mentettek ki az országból), az jogi nonszensz, jogállamban nem létezik személyre szabott szelektív jogalkalmazás. Csak diktatúrákban, viszont ott már a jogalkotás is szelektív. Ez úgy bukna el az első bírónál mint a huzat. De az Alkotmánybíróságnál biztos, ahol még fideszesek is lennének a bírák. Ugye nem akarunk "súgni" nekik, hogy hogyan ítélkezzenek, mert az egy másik rendszer.
A jelenlegi politikai (ellenzéki) elit elgondolkodhatna azon, hogy miért tartunk jelenleg egy kétpólusú rendszer felé, és hogy ki, mikor, miben hibázott! Mindenkinek megvolt a lehetősége, és 14 éve(!), hogy vagy eltakarodjon a palettáról (GYF), vagy faluról falura személyesen az embereket megszólitani képes politikával (pl momentum) előálljon a fidesz ellen! Az ma a magyar politikai elit és egyben az egész társadalom szégyene, hogy egy fidesz 45%-on tud állni (15 éve ilyen gazdasági helyzet/mutatók mellett, miközben ennek a rendszernek igazi politikai-gazdasági haszonélvezője kb 1.5-2 millió ember csak), és egy hirtelen megjelent valaki 35%-os támogatottságot tud felmutatni 6 hónap alatt. Az hogy szerinted a Tisza egy fidesz-light lesz, és a NER egy light szinten fog tovább létezni, ez majd kiderül. Nyilván ha ez így lesz, akkor az nagy csalódás lesz, de akkor a Tisza a 2030-as választásokkor 5%-ot nem fog kapni, ebben biztos vagyok, hiszen jelenleg döntő többsége a szavazóinak Orbán-rendszert buktatni szándékozó ellenzéki érzelmű szavazó! Ezt elfelejted! Ês még egy gondolat a NER-lighthoz: szerinted mennyi a reális esélye annak, hogy ettől a legalább 20-30 ezer milliárdos vagyonnal rendelkező NER elittől minden vagyont, vállalkozást, itthoni és külföldi pénzeszközt egy bármilyen kormány elvegyen? Ehhez kapásbol 2/3-os választási győzelem kell. De az mellett is milyen jogcímen fogja visszavenni? Kommunista módszerrel? Koncepciós perekkel? A Föld túloldalára is utánuk fognak menni? Ezt szerintem tudomásul kell vennie mindenkinek, hogy e pénzek jelentős részének annyi. Ezen cégeknek a jelentős része állami pénzek nélkül el fog lassú évek alatt sorvadni, tönkremennek, eladják őket a végső fázisban majd külföldieknek, és közben minden pénzt amit lehet, kimentenek belőlük. Ezt elbaszta a magyar társadalom örökre. Lehet siránkozni, hogy miért nem lettünk/leszünk soha olyan szinten mint lengyel,cseh, szlovén trió. Hát, többek között azért(sem), mert engedtük nekik egy kis alamizsnáért (pl. csok+BV hitelekért, családi adókedvezményért, egy kis szja lóvéért stb) hogy a fél országot megszerezzék maguknak meg a köreiknek.
"Ha nincsenek érvek akkor jön az arrogancia, a személyeskedés, a más véleményen lévők fölényes kioktatása, küldözgetése. Ez a Magyar politikai- és vitakultúra sajnos." Ha ezt az én hsz-emre írtad Signal2-nek, akkor sajnos azt kell hogy mondjam, hogy továbbra sem érted, miért "bírállak" a folyamatos MP-t ekéző hsz-eid miatt. Senki, köztük én sem fogadok el sok mindent MP-től vagy a Tiszátol a napi politikájukban, és szerintem mások is így vannak vele itt a fórumban. De ugyanakkor látom, és neked is látnod kell azt, hogy a jelenlegi Orbán-rendszert csak ő tudja legyőzni. Azt is látni kell, hogy ehhez az ismert választási rendszer miatt minden olyan ellenzéki szavazatra szükség lesz, akinek Orbánékból totálisan elege van. Itt most nem fér bele a megosztás, a kételkedés,a széthúzás, és az sem, hogy (a mi hazánk kivételével) kb 15%-nyi ellenzéki szavazó 1-3%-os pártocskákra szavazzon majd, de az sem hogy 30%-nyi meg otthon maradjon elbizonytalanodva. Ha akarod, hogy Orbán takarodjon, akkor az nem jó "taktika", hogy akár csak itt a fórumon emberek tucatjaiban akarsz(?) bizonytalanságot kelteni azzal, hogy pl MP-t kvázi Orbán2-nek állitod be, azzal minden mást elérsz, csak azt nem, hogy a lehető legtöbb ember megértse (itt a fórumban is), hogy ha nem a tiszára szavaz, akkor Orbánt tartja hatalomban. Ezért írom továbbra is, hogy nem látom és nem értem mi a célod a folyamatos Tisza hibáztatással.
Folytatva: a valódi kétpolusú felállással nekem lényegében nem lenne bajom. Azzal van bajom, hogy itt egy ÁL kétoldalú felállás kezd kialakulni. Eddig is azt mondtam a komplett parlamenti ellenzékről, hogy ők legitimizálják a rezsimet, elbábozzák a demokráciát (kivéve Hadházyt), de most Magyar tettei és viselkedése egy ennél is barátságosabb ellenzék képét vetítik elém. Másik lehetőségként pedig egy NER-ligh továbbélést látok, ha esetleg a Tisza kerül kormányra. De azt se most mondom először, hogy az Orbánék diktálta feltételek között, ezzel a bármikor javukra buherált választási törvénnyel és gátlástalan propagandával, a rezsim választások útján szinte legyőzhetetlen. Ezt Magyar tudja, mégis '26 illúziójában tartja a híveit.
Nem az a baj, bár a gumicsizma elég pojácás. Olvasd el a szöveget itt is és hallgasd meg az előző poszt #8155 videóját, keress rá mit mondott korábban Iványiról ..., akkor talán rájössz, hogy mi a baj.
Ha nincsenek érvek akkor jön az arrogancia, a személyeskedés, a más véleményen lévők fölényes kioktatása, küldözgetése. Ez a Magyar politikai- és vitakultúra sajnos.
Most az a baj, hogy Magyar Péter nem öltönyben jelent meg a tüntetésen? Nekem se tetszik a két pólusú felállás, de azt nem MP ekézésével kell elérni. Szerintem a maradék ellenzéket még össze lehet "gyurmázni' két 5% feletti induló pártként.
Még egy írás azok kedvéért akik nem tudják elolvasni a 444 fizetős cikkét. De inkább azok kedvéért akik esetleg Karácsonyra szavazóként nem érzik a Magyar-féle összeesküvés súlyát és következményeit. Tényleg erre szavaztak az ellenzékiek? Különösen azok akik jelenleg Magyar kábulatban vannak? Nem elég figyelmeztetés az EP szavazásokkor tanúsított Orbán- és orosz támogatás és Ukrán-ellenesség? Magyar titkos puccsot szervezett a fővárosban Karácsony Gergely ellen
ORBÁN VÉGJÁTÉKÁT MP FEDEZI ?
2022: Orbán legyőzhető