Így talán érthetőbb: vegyük azt a hipotetikus példát, hogy egy nagyon hosszú NG és USDHUF oldalazó időszakban vagyunk, amikor is NG és USD árfolyama konstans. Időközben viszont van 1-2-sok rollover. Ekkor bizony nagyon jelentős veszteséget szenved el a befektető, aki Ft-ért vásárolja és sokáig tartja a tornyos certit. Csak elő kell venni a certi Ft érték számítás képletét és egyértelmű lesz a matek...
Csak is kizárólag a rollover hatást vizsgáld! Az árfolyam változás figyelembevétele az az igazi önbecsapás. Mit érdekel engem, hogy eladáskor már egy másik kontraktusról beszélünk, amikor pl a TL 42 certit Ft-ért spot NG és USDHUF áron veszem és adom el.
bár megfogadtam, hogy nem folytatom a témát, de te legalább nem személyeskedsz... az elméleteddel kapcsolatban az a baj, hogy úgy állítod be, hogy nem változott az NG árfolyama, pedig csak nominálisan nem. miért? példád követve a rollover cost ezek szerint 256 pont volt a két kontraktus között. tehát okt 20-án a legközelebbi lejárat ára volt 2.876, az azt követőnek 3.132 kellett lennie. a rollover után a 2.876-nak a 3.132 felel meg, a kiütés meg 2.05-ről 2.306-ra változott. tehát a certi értéke itt és ekkor nem változott! és én erről beszélek. példádban a nov.24.i 2.876 csak számszerűen azonos az okt 24-i 2.876-al, ezt állítod be úgy, hogy nem változott az NG ára. de ez önbecsapás. ugyanis már egy másik lejáratú kontraktusról beszélünk közben. tehát ha nov 24-én az ár 2.876, az azt jelenti, hogy a 3.132-es kontraktus ára csökkent le 8%-al.
Olaj és Gáz
Ugyanakkor elég jó kis forgalom megy bennük, certiben is és forexen is és jók a lehetőségek is benne (nyerni is és veszteni is.) :)
Lehet a kutya sem jön be, meg látjuk.