Oké, de ha a tulajok jegyezték le, vagy akár maga a cég, akkor közzé kell tenniük az eladásokat (meg persze a vételeket is). Ha jól tudom zártkörű volt, tehát sanszos, hogy pár személy vagy pénzintézet jegyezte le, nem pedig "nagy tömegek".
Hát, ha nekem kellene rá válaszolni, akkor azt mondanám, hogy fogalmam sincs. Egyébként nagyon durván esik minden részvény, a blue chipek is. Egyesek a ukrajnai helyzettel hozzák összefüggésbe, pedig szerintem ott minden lesz, csak nem háború. Meg talán az omikron, de ezeket már megszoktuk, mindig kibújik egy-egy mutáns. Aztán ki tudja, hogy nem ellenőrzött tőkepiaci művelet keretében cserélnek-e tulajdonost a részvények, és most nem ránk, kibüfikre gondolok. Azért bízzunk benne, hogy egy-két héten belül elindul felfelé. Én szépen sávozom. 1.450-ről indultam, és 100 forint csökkenésnél veszek, így már 1.200-1.300 forint között van az átlagom. De lejjebb is veszek.
Nincs is nagy forgalmuk... Amúgy itt sem biztos, hogy a tulajok szórják. Idáig nem nagyon tettek közzé saját részvény értékesítést. Ha csak nincs átadva strómanoknak...
Azzal már befürödtem egyszer. Egyébként szinte nincs forgalom, ami azért elég veszélyes is lehet. Ma három tranzakció volt, összesen mintegy jó százezer forint értékben.
A zsoldosok szabályozásáról két fő nemzetközi szabály gondoskodik. Az
első ilyen szabályozás az 1949-es genfi egyezmény 1977-es kibővítésekor
került elfogadásra. 1977. június 8-án elfogadták a jegyzőkönyvet az
1949-es genfi egyezmények kiegészítéséről és a nemzetközi fegyveres
összeütközések áldozatainak védelméről, amelyet a szakirodalom
Kiegészítő Jegyzőkönyvként ismer. A második szabályozás az alig egy
hónappal később 1977 júliusában, az Afrikai Unió által készített és
1985-ben hatályba lépett dokumentum, amely az Egyezmény a Zsoldosok
Felszámolásáért Afrikában nevet kapta. Ezt a két dokumentumot együtt
szokták a „zsoldos egyezményként” említeni. A két dokumentum kimondja,
hogy ha az adott állam a jogrendszerébe korábban belefoglalta és a
szolgálatot teljesítő katona – akit egy PMC szerződtetett – zsoldosként
definiálható, úgy önmagában azért is elítélhető, hogy fizetett
katonaként jelen van az adott országban. Igen nehezen alkalmazható és tágan értelmezhető jogi aktus, ami keretet
ad az egyes államok által finanszírozott katonai magánvállalatok
működésének. A nemzetközi fegyveres konfliktushoz való csatlakozás azt
eredményezi, hogy bármely cég, amely szerződésben áll a konfliktusban
részt vevő egyik országgal fegyveres erőket küldhet az adott térségbe.
Erre az idézett cikk utolsó pontja teljesen világos útmutatást ad. Itt
azonban felmerül a kérdés, hogy az ilyenformán a zsoldosokra vonatkozó
nemzetközi szabályozás alól kitérő PMC-k milyen jogi keretek között
működhetnek a célország területén. Ezeket a zsoldosokat bizonyára Luhanszkban és Donyeckben vetik meg, ahova nem akarnak reguláris amerikai egységeket küldeni, azaz nem akarnak ténylegesen reguláris katonai konfliktusba - háborúba - keveredni Ukrajnában, de ezek a zsoldosok azért rendesen segítik a szakadár megyékben az ott lévő helyi alakulatokat. A reguláris hadsereggel szemben a szerződtetett katonák morális
szempontból nem a küldő ország értékrendjével ellátott alakulatokat
foglalnak magukban, és könnyen kijátsszák a hiányos nemzetközi jogi szabályokat, amelyek a reguláris nemzeti hadsereg háborús helyzetben történő magatartását szabályozzák. Szóval háború nélküli katonai konfliktus - zsoldosokkal.
A privát katonai vállalatokra (Private Military Companies – PMC) azok a "zsoldosok" magáncégek alkalmazottja, amelyek ténylegesen bekapcsolódnak
harcászati műveletekbe harcoló vagy harci támogató egységekkel, vagy
részt vesznek a vezetési feladatokban. A magáncégek olyan, nagy tudású, tapasztalt katonákat alkalmaznak, akiket speciális műveletek
elvégzésére vezényelnek. Ez az egész egyébként az USA "találmánya".Az egyes változtatások mögött állami, legfőképp az USA által gyakorolt
nyomás állt, mint a cégek fő megbízója. Irakban a rendfenntartó PSC-k
többször tanúsítottak erőszakos viselkedést, többek között tüzet
nyitottak az ott élő civil lakosságra. 2007 szeptemberében a Blackwater nevű vállalat alkalmazásában álló, rendfenntartó erőknek titulált zsoldosok Irakban 17 civilt megöltek és húszat megsebesítettek.) A PMC-k megjelenése azonnal magában hordozott olyan problémákat, amelyek
azonban rengeteg vihart kavartak a nemzetközi médiában. A PMC-k körül
egyre gyakrabban tűntek fel olyan incidensek, amelyek mélyen sértették
az emberi jogokat és a vonatkozó nemzetközi szerződéseket.
NAP Nyrt.
https://bet.hu/newkibdata/128599130/NAP_InfoDok_jovahagyas.pdf