ha nem tudod az árat de mégis írod nem értem mindegy én eladtam 2300-ról volt csak nem értem miről beszélsz ár nélkül a nap kapitalizációja 2.6mrd úgy hogy volt 2mrd tőkeemelés, amiért vették ezt - nem tudni mennyiért - valsz 2mrd vagy nem . gyorsjelentést át kellene olvasom mi van na majd hétvégén megnézem a céget
A harmad onnan jön, hogy az 1.000 Ft kp emelésből vett eszközt tartalmazó cég részvénye valamiért 3.000. Bekerül 1.000 Ft, abból veszel egy 1.000 Ft-ot érő eszközt, és hirtelen 3.000 lesz a részvényár.
A cégben lévő know-how indokolja ezt? Az, hogy a piros gombot ne piszkáld, a szerelő telefonszáma meg a papír hátlapján van?
Nem írok árat, nem tudom mennyit költöttek a 2 milliárdból. Szerinted az eladó a piaci ár harmadán adta el a napelemes fejlesztését? Szerintem piaci áron. Azaz az 1.000 Ft-on bevont kp tőkéért 1.000 Ft-os napelemeszköz suhant a cégbe. Adnál ezért 3.000 Ft-ot?
Nagyobb léptékben: ha a piacon most egy napelemes fejlesztést 1 milliárdért vehetsz meg, akkor azt berakva egy cégbe az 3 milliárdot ér? Dehogy is, az továbbra is csak 1 milliárdot ér.
Mindegy mennyiért vették, 100-200-500 millió, az a jelenlegi piaci ára. Ha Te vagy az eladó, akkor odaadod a piaci ár harmadáért? Ha holnap a Graphisoft vesz egy irodaházat 5 milliárdért, akkor azt nem fogod holnapután 15 milliárdra értékelni. Nem véletlen, hogy az akvizíciók során általában a vevő vállalat részvényei esni, az eladóé emelkedni szoktak.
nem tudni mennyiért vették a céget gyaníthatóan 2mrd volt, annyi mint a zártkörű tökeemelés az pedig névértéken történt mert kevesebbért nem lehet rosszul számolsz
Ugyanezt végigvezetheted egy ingatlannal is. Miért érne hirtelen egy ingatlan háromszor annyit, mint amennyiért a piacon azt most meg lehet venni csak azért, mert azt egy cég veszi meg? Nem ér az egy forinttal se többet, mint a piaci ára.
Nem csak a tőzsde, minden a reálisan várható jövőt árazza. Az is, aki a napelemes fejlesztést eladta a NAP Nyrt.-nek. Nem harmadáron adta el. Ha Te vagy a napelemes fejlesztés eladója, akkor elfogadod, hogy a piaci érték harmadát fizeti csak meg neked a vevő? Nem hiszem, ragaszkodnál ahhoz, hogy annyit kapj érte, amit az ér. Márpedig ha a NAP Nyrt-be 1.000 Ft-on elkövetett tőkeemelés útján kp került, és abból napelemes fejlesztést vettek, akkor az részvényenként 1.000 Ft-os értéket képvisel.
NAP Nyrt.
https://bet.hu/newkibdata/128599130/NAP_InfoDok_jovahagyas.pdf