nem, ebben igazad van. De érdekes, hogy ezt éppen te kérdezed, aki nem érti, hogy 5Ft-ot miért rúgták ki annyiszor. Azért én már volt, hogy foglalkoztam a telekommal is :)
végül is semmi jelentős negatívum nem történt az elmúlt néhány hónapban, ami ne indokolná a felminősítést. Nem számítva, hogy a két legnagyobb kitettségű ország gyakorlatilag háborúba keveredett egymással néhány hónapja, illetve sorra elveszítette a pereit és most éppen arra vár, hogy hogyan "ítélkezik" a bankokon a kormány. De utoljára is milyen elégedettek voltak az eredményekkel: "Az OTP csoport az idei első negyedévben (2014) az elemzői várakozásoknál magasabb, 5,864 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, ami az előző év azonos időszaki eredménytől 48 százalékkal marad el, de több mint négyszerese, 317 százalékos növekedés az előző negyedéves nyereségnek."
az itt leírtak teljesen egybevágnak azzal, hogy sorban emelik, emelhetik a tarifáikat a szolgáltatók (árcsökkentés helyett). Az állami szolgáltatót állítólag éppen a magas tarifák miatt képzelték bevezetni. Mára kijelenthető, hogy nem volt ez szándék, vagy ha mégis, akkor éppen fordítva sült el.
A korlátlan beszélgetést biztosító csomagok pedig szerintem éppen hogy a telekom cégeknek a legjobb. Mert ki fogja azt igénybe venni? Aki keveset hív? Az biztosan nem. Azok nyilván, akik rengeteget beszélnek és nagyon sokat fizetnek. Itt akár még veszíthet is a szolgáltató. De a nagyon nagy átlag azok, akik használják, de figyelnek a költségekre és így a beszélgetések hosszára. Szerintem ez a legnagyobb előfizetői kör. Ők egy kis plusz pénzért hatalmasat nyernek a korlátlan beszélgetés lehetőségével. Ráadásul ez a szolgáltatónak fix. bevételt jelent.
A lényeg pedig ott van, hogy ez egy bizonyos határig nem igényel semmilyen többletterhet a szolgáltatónak, max a hálózata lesz jobban terhelt. A legrosszabb, ha senki sem használja a hálózatot, mert az infrastruktúra üzemben tartása attól gyakorlatilag ugyanakkora költséget jelent. (a számítógépemnek édes mindegy, hogy csak egy "velős" kommentet pötyögök két ujjal, vagy emellett még egy űrhajót is navigál -persze, nem egy Commodore 64-re gondolok)
Ez a lényeg, a többi rizsa:
"Az összes apró pozitívum mellett érdemes még kiemelni egy fontos dolgot: a fentiekre a befektetők és az elemzők túlnyomó többsége nem számít, vagy nem vesznek róluk tudomást. A Magyar Telekom a legutáltabb telekom részvény a régióban. A társaságot követő 15 elemző közül 7 eladásra, 5 tartásra javasolja a részvényt. Pusztán 3 elemző tartja vételen a papírt. Márpedig a tőzsdén gyakran a legjobb vételek az elfeledett és megutált papírok közül kerülnek ki."
A lényeg az, hogy a sok évi utálat alatt, aki csak tudta az eladta a telkó pakkjait, így már nincs aki adhatná a papírt.
Nekem amúgy ez a rész a kedvencem:
"A magyar kormány és a társaság fő tulajdonosa a Deutsche Telekom partnerségi megállapodást kötött, amelynek lényege, hogy a beruházásokért cserébe a kormányzat stabil vagy akár csökkenő adókörnyezetet biztosít a társaság számára."
Az Origó ügy fényében én ezt úgy mesélném, hogy Dájcse Juliska anyagi ellenszolgáltatás fejében lerántotta Lézer Jancsit az erdőben.
Mtelekom