És nem írja ki a hibát, hogy limit túllépés, emiatt nem engedi? Amúgy nem értem ezt a MÁK rendszert. Ha valaki CSERE-t csinál, nem adnék meg limitet. Ha valaki szimplán elad, ott használnék csak limitet.
Azt mindig hozzáteszem. Ez csak spekuláció, reménykedés, hogy valamivel több %-os kamatot kapsz, mint a fixekkel. Ha jön egy 10%-os infláció, akkor a PMÁP-ot kár volt dobni. Pár hónapig, akár 1-1.5-2-y évig a BMÁP jobbat ad, mint a fixek de idővel a PMÁP fogja adni ismét a legnagyobb kamatot. Pont úgy, amikor a 2033/I is főnyeremény volt, a maga kis szerény +0,25% prémiumával. (17,85%-ot adott) Valaki hisz abban, hogy ismét feltüzelhetik az inflációt 5-10 vagy e fölé is, valaki nem. Aki hisz benne (most még), az tartja a PMÁP-ot. Aki egyáltalán nem hisz be, az dobja a PMÁP-ot, csak mert idén szarul fizet. Fontos kérdés, hogy mekkora arányt képvisel 1-1 széria. Többen írják, hogy "dobtam a 2030I-t", és vettem BMÁP-ot. Ha valakinek az össz PMÁP arányában csak 10% 2030I, az szimplán diverzifikával. Mert ettől még tarthatja a 2029I/2029J/2030J-t, ami szintén +1,5%-os. Kicsit növeli a BMÁP arányt, hátha az jobban fizet, rövid-hosszútávon, mint a PMÁP, de ettől még tartja PMÁP-ot is, akár 2029-ig is. Nem akarok okoskodni. Én sem látok a jövőbe. Hathor PMÁP/FIXMÁP/DKJ-zik (ha jól tudom) Mások: PMÁP/BMÁP PMÁP/FIXMÁP MÁP+ot kevesen írnak.
Persze megpróbálhatom, de ha az se működik ott fog parkolni a számlán a pénz kamat nélkül. A hatályos előírás szerint az érdemi ügyintézést a hívás sikeres felépülésének időpontjától számított 5 percen belül meg kell kezdeni. 25 perce vagyok vonalban.
Én is épp ezt tenném, de valamiért nem működik nálam az állampapírcsere a webkincstárban. Már 20 perce próbálom elérni az ügyfélszolgálatot és a Négy évszakot hallgatom.
A múlt csütörtökön fizetett 2030/i 1,5%-os prémiumot én is cseréltem 2029/N-re. Én a ma kamat fordulós 2028/I-vel is ezt tervezem, hogy átteszem 2029/N-be.
Az időtáv a kulcs. PMÁP-ot 2-2.5évig tartottuk, és már kevésbé jó. Már most a dobás lehetősége lebeg mindenki felett. Mindenki a -1% miatt várakozik, mert gondolom mindenki abban tartja a legnagyobb tőkét. Hátha jön valami, amibe érdemesebb átmenni, mint a jelenlegi konstukciókba. Most mondhatnám, hogy én erre várok, de nem várok-vártam. Ami esetleg kell (kp), frissen felhasználva, azt is beleküldtem a MÁP+ba, durván 1 hónap alatt kitermeli a visszaváltási költségét, míg a fixmápnál ez 2 hónap. A BMÁP lehet hogy jó lesz, de lehet, hogy nem, akkor pedig dobás ez is 1-2 éven belül. Ha a 3hó dkj lejön 1%-ra, a +2,5% prémium sem menti meg, ha a fixmáp meg tolja a +6,5%-okat... //a MÁP+ meg a kamatos kamatokat 6% felett// Ez mind csak elmélkedés. Anno a MÁP+ milyen szép volt, aztán 1 év múlva "K.O." gyomros. Már pedig MÁP+ körüli kamatokat ad most a FIXMÁP is, tehát akkor ez is kuka, akkor a BMÁP jött-látott-nyert és a PMÁP is nyertes lesz. Ez mind csak elmélkedés, mert lehet, hogy most a MÁP+/FIXMÁP vigyorog 1 év múlva, a BMÁP/PMÁP-os meg szomorkodik. De mint írják a többiek, ha úgy tűnik, hogy javul a helyzet, gazdaság stabilizálódik, csökkenő kamat-várakozások jönnek, 1-2-3-4 napig nem zárják le a mostani kamatozású MÁP+/FIXMÁP-ot, így az utolsó napokban át lehet menni a PMÁP-okból is FIX-be, MÁP+ba. Jelenleg én a nagy PMÁP arányommal kivárok. Addig is jó ez az 5,2%, ne legyünk telhetetlenek.
Csütörtökön írtam a 2032I-ről (ami ugye a +9,9% fix 2025.04.22-ig): Bemásolom: ktamask
csütörtök, 16:43
Előzmény:
domdom
2032I-ből 2 hónap van hátra/ év alapon 9,9%. tehát MÉG +1,65%-ot fogtál volna rajta, ha kitartod április 22-ig. A BMÁP 2029N április 26-ig fizet 7,03%-ot, időarányosan durván 1,17%-ot a kettő különbözete durván 0,5%, ennyivel lesz kevesebbed 04.22-ig. Ellenben
a prémium +0,25%-al több a 2029N-nél, mint a 2030Nnél, tehát legalább 2
évet kell várnod, mire 0-ba kijön a kettő, a kapkodás miatt, ellenben
pont 2 év múlva már +2,5%-ön pörög a 2029N, míg a 2030N +1év 2 hónap
múlva. 2éves időszakot nézve, nem érdemes dobni előbb. 3-3.5 éves időszakot nézve: 2032I dobás. HA váltani akarsz BMÁP-ra. Ez a te döntésed.
Magyar Állampapír tulajok