Az elmúlt 30 évben 23 évben volt a 3%-os inflációs target felett az infláció és 15 évben volt 5% felett. Szerintem azt el kell felejteni, hogy 3% a hosszútávú infla, mert nem annyi, tényleg érdemes 7-8%-ként gondolni rá.
Évente 4% reálhozam teljesen irreális. Ilyeneken bukik meg sok ember FIRE témában, hogy túlzottan optimistán tervez. És igen, tudom mennyi az S&P hozam visszatekintően, de azt is, hogy a magyar hosszútávú 7-8% körül van. Az elmúlt 30 év átlagát most megnéztem: 7.6%. Ebben 2 magas inflás periodus volt és egy hosszabb nagyon alacsony inflás, de ez ilyen átlagot ad. Szerintem az infla + 2% nagyon nagyon maximum, amivel szabad tervezni.
Örökölt lakás nélkül ez a biztos nem elég kategória (sajnos). Lakással határeset, talán az állami nyugdíj miatt lehet ok. A befektetést pedig masszívan diverzifikálnám, kizárt, hogy a következő 30 évre szánt pénz 1-2-3 papírban tartanám, pláne nem magyar papírban, ahol bármi, de bármi megtörténhet. És nem, nem az a várakozás, hogy bármi drámai történik, de ha csak 3% eséllyel történik vmi váratlan nagy baj, azt simán ki lehet védeni. Én pl. kizárt, hogy 1 papírba a teljes vagyon X%-ánál többet tartanék. Ez pl. érdekes kérdés, kinél hol van az X%? 1%? 2%? 5%? 10%?
Én a témában a legtöbb helyen azt olvastam, hogy az indulótőke min. 25x éves költés, aztán évente 4% reálhozam. És ez kb 30-40 éves korban, nem felélésre tervezve. Úgyhogy bőven beleférsz....
A tévedés minden esélyével: szerintem a százas alapvetően, pláne nem diverzifikált (ország tekintetében pláne) oroszrulett tele tárral. Fogorvos simán három-négy milla, ha nem kell implant, csak kopottak a fogak és korona kell rájuk mert a külső réteg elkopott és a lágyabb csontréteg előbukkan. Semmi lyuk vagy elhanyagoltság, csak elhasználődás. 80-100 per fog. És akkor nem komoly baj, csak ezt dobta a genetika. És csak a fogak.van még pár alkatrész. És ha komolyabb eü dolog van? Ki tudja mi lesz tíz-húsz év mülva magáneü keretében? És ez még mindig csak az eü. Megszűnik a tbsz? Hopp, minusz passzív jövedelem harmada. (Nem építenék rá hogy adómentesség marad sok évtizedig,) Vagyonadó? Bármi az ingatlanoddal évtizedes távon ami nem a biztosítás témaköre? Jelentős megélhetési költségnövekedés? Ekkora távon nézve olcsó ország voltunk aztán most beértük az eut. (Természetesen, valamennyire nyilván egyenlítődnek a jövedelmek és a költségek) a tőkejövedelmed követi ezt? Hatvan évesen könnyebben megkockáztatható a hét (10?) éves időtáv, ötven évesen necces. Pláne ha belenyülsz valami részvényizébe, amikor teljesen igazad van a jövőképben, csak másként alakul mert különadó, konkurencia, pánik, elmossa a céget a cunami, és hopp nem jött be. Szőval ezt az egy évet én átgondolnám. Illetve folyamatosan gondolom, a magam nevében. Nehéz ügy. (Eléggé specializálődtam egy szűk területre, pár év és nemigen latok visszautat. Mehetek buszt vezetni persze, amíg van ilyen szakma, ami hobbizni jó, de muszájból nem annyira :D ) Szőval én túlbiztosítanám, de ez én vagyok, ahogy gondolod.
Alapvetően a számaiddal nehéz vitatkozni, pár dolog befolyásolja a helyzetet. Pl az életkor. Nem mindegy hogy (szélsőség) húsz évesen tervezed belőle az életedet, vagy 50-60 közti önnyugdíjazás. Utőbbi esetben alighanem észrevehető nyugdíj is várható, hiszen 30-40 év vélhetőleg nem kis befizetés is van mögötte ha valamiből félre is tetted. Kb csak a nyugdíjig kell megélned belőle. (Szintén túlozva) lletve ekkor már nyilván a gyerekek is saját lábon, illetve a pár másik tagja is valamit hozzátesz majd. Illetve higy a teljes tőkét megőrzöd e továbbadásra, vagy részben feléled mert gyerekek is hasonló pályán gyűjtógettek maguknak. Illetve kérdés merre kivánsz nem dolgozni, esetleg gyerekek után menve külföldre egy drágább helyre vagy épp olcsóbba, spanyol nyugdijas kolónia, bármi. Illetve lesz e valami lazább jövedelemtermelő kötetlenebb tevékenységed, vagy épp több pénz kell hogy a felszabaduló,idődet kitöltsd. Aztán persze bármi, elmész segélyszertvezethez afrikai gyerekeket angolul tanítani koszt-kvártélyért a tőke meg kamatozzon. Vagy ugyanez borsodban :) De ja, nagyságrendileg az összeg stimmel, de lehet nagy szőrás benne egyéni helyzet és tervek függvényében. Mások meg ennyiért vesznek autót, vagy épp sose látnak ennyit, ez ilyen. Kiszámolőnak volt erről gy bejegyzése, meg a kommentek hozzá jó nagy szőrásban :)
És persze messze a túlnyomó rész TBSZ-en legyen! És számít az életkor. Én 51 éves vagyok, és most gondolom úgy, hogy ezt az évet még végigdolgozom, oszt' jó napot! Előbb akkor sem tettem volna, ha lett volna rá lehetőségem, mert így is kb. 30 évvel számolok, és minél nagyobb az időtáv, annál valószínűbb, hogy beüt valami váratlan, aminek nem kellene. Még megvárom azt is, hogy az AutoWallis bejön-e. :) Én magyar részvényekben utaztam mindig is, és egész minimálisan diverzifikálok, de nem is ugrok bele minden részvénybe. Amikor teljesen egyértelmű volt, hogy a Pannergy felfut, és alulértékelt, akkor abba szálltam be szinte full tőkével, amikor a Waberers, akkor abba, most, hogy ugyanez egyértelmű az AutoWallisról, abba. Illetve nem most, hanem tavasszal. Meg van még Richterem és OTP-m. A Richterbe az említett leszúráskor sikerült belevennem. Az OTP 3 évvel ezelőtti áron van, miközben az adózott profitja a 3 évvel ezelőttinek több, mint duplája. Biztos, hogy meg kell majd tanulnom diverzifikálni, de ezek, amiket leírtam, annyira egyértelműek, hogy eddig nem érzem szükségét. :) Nekem kb. 110 millióm van, és tudom, hogy örökölni fogok még egy jó lokációjú budapesti lakást is, persze csak ha nem én halok meg előbb, de akkor nincs miről beszélni. Kapni fogok nyugdíjat is a kb. 32 ledolgozott év után, nyilván nem teljes nyugdíjat, de ezt nem is vettem figyelembe a számoláskor. Ja, és egyedül élek, és a tőke felélésével számolok. Szerintem ez így elég lehet. De ha valaki szerint nem, szívesen fogadom a véleményét.
Az 500e 1 főre Budapesten nagyon, nagyon visszafogott szám, ebből nyaralni nem mész, kultúrára, szórakozásra, magadra (egészség, önképzés) minimális szinten költesz csak. Ez az a szint, amiből meg lehet élni, nem nyomorogsz (tényleg nem), néha veszel ruhát, néha elmész barátokkal ide-oda, van 1-2 előfizetésed, tudod fedezni az időnkénti nagyobb kiadást (műszaki cucc, mint mosógép, telefon, laptop, hűtő, tv stb - minden évben átlagosan egy), 10 évente lecseréled a 15 éves kocsidat egy 5 évesre és nagyjából ennyi. Ezek a számok szerintem alullőtték a valóságot.
Ezt az 500k-t úgy állapítottam meg, hogy mondjuk 40 éves vagyok és még azért jól is érezném magam Budapesten. Néha étterem, néha cimborák, egy limonádé akár hetente 1-2x itt-ott. Ebből nyilván nem teszek félre, de a tőkét sem kívánom felélni semmilyen szinten sem. Ezért lett ez az 500k. Az meg egy másik dolog hogy van családom, oda meg 1M úgy kell hogy nincs kocsink, nem nyaralunk, de kellemesen (nem extrán!!) élünk. A kiadásainkat évek óta fillérre pontosan írom: ~800k-ra van jelenleg szükségünk mai értéken egy átlagos hónapban. Kíváncsian várom a linkjeidet!
Persze számít, hogy van-e család, vagy nincs. Egy főnek nincs szüksége havi 500 nettóra, ha nincsenek túlzott igényei. Ne felejtsük el, hogy ebben a szakaszban már nem arról szól a történet, mint aktív dolgozó korban, hogy havonta félre kell tenni, mert pont hogy nem félretesz, hanem felél az ember. Mindjárt nézek olyan linkeket, amiket hasznosnak tartok.
200M 3% reálhozam évente ad 500k -t havonta. 1 főre Bp-en szerintem ennyi kell. 400M pedig ad 1M-t havonta, 3-4 főre (1 család) meg ennyi kell. Ezt a két számot gondolod túl nagynak?
Ami persze nem érhető el úgy, hogy az ember a pénze nagyobb részét állampapírban tartja. Részvény portfólió kell hozzá, és/vagy indexkövető ETF, és hosszú távon kell tartani. Ezért a korábban leírt adás-vételekkel sem értek egyet, legfeljebb a kisebb mértékű átsúlyozásokkal, azt is ritkán. Ennek egyik oka a kereskedési költségek, a másik oka az, hogy ilyenkor az ember megfutja azt a kockázatot, hogy nem feltétlenül jókor száll át egyik eszközből a másikba, míg hosszú távon az irány általában egyértelműen fölfelé van. Ezért a befektető legnagyobb barátja az idő. A befektetett tőke + hozam az idő múlásával exponenciálisan nő. A gyakorlatban persze csak közelíti azt, de az sem rossz. :) Nagyon fontosnak tartom, hogy a befektető befektető maradjon, és ne menjen át traderbe. Az már inkább szerencsejáték.
Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)