Topikgazda: matgab 2005. 05. 02. 11:50

Gyurcsány: belefogunk a terápiába - 13:00-kor részletek  

Ugrás a cikkhez
A száz lépés programjáról, mely nem is száz lépés nyilatkozott Gyurcsány Ferenc a Népszabadságnak. Az interjúban inkább elvek, általános elképzelések szerepelnek, konkrétum viszonylag kevés. Az utóbbihoz sorolható, hogy a gyes mellett szabad lesz a munkavállalás, a segélyezésben új szabályok jönnek.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=53656
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 05. 09. 09:38
Előzmény: #99  Törölt felhasználó
"Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy vannak olyan foglalkoztatási formák (újságírók, színészek, sportolók foglalkoztatása), amelyek nem illeszthetők könnyen a Munka törvénykönyvébe, ezért ezen a területen az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás rendszerét kellene bevezetni, az egyszerűsített vállalkozói adó sikerén felbuzdulva. Egyszerű eljárást szeretnének kialakítani, hogy ne kelljen titkolni a munkavégzést. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy kevesebb jog, de kevesebb kötelezettség is járna ezen szerződések megkötésekor."
Na én már csak azt nem értem, miért kell ezeket is támogatni. Tán éheznek szegények? Miért nem lehet rajtuk bevasalni a dolgokat.
Mindig felháborít, hogy az EVÁ-zókat támogatják az általam befizetett adókból, ráadásul rájuk nem vonatkozik, hogy jövedelemarányosan fizessk a járulékokat, erre jön egy újabb réteg, akik különállók, akikre nem vonatkoznak a törvények. Miért? Vagy velük akarják megnyeretni a szocik a következő választásokat?
Törölt felhasználó 2005. 05. 09. 07:42
előbbit folytatva...
persze ez nagy feszültségeket okoz rövidtávon, de megoldás...
az usa-ban is tudják kezelni...itt arra gondolok, hogy ott aki 0-át keres, annak 2 ezer dollárra van az átlag, nálunk aki 0-át , annak 100 ezer ft-ra , tehát ott nagyobb a feszültség, mint nálunk, mégis működik...én láttam azt is...
Törölt felhasználó 2005. 05. 09. 07:35
Előzmény: #97  Törölt felhasználó
a borravalót tegyük is félre, teljesen értelmetlen erről beszélni...
a megoldás pedig túl egyszerű, vagy nem tudják, vagy nem merik végrehajtani...
mirő l is van szó? ugyanannyi pénzből több bevételt és több munkát szeretnénk...
ehhez csak azt kell látni, hogy egy példán szemléltessem a pénz szétterítve semmit nem ér...mondjuk 10 ember keres 10*70 ezer ft-ot...egy kicsit toljuk el az arányokat úgy, hogy ne kerüljenek többe, legyenek 5-en 140 ezer ft-ért...hasonlítsuk össze a fogyasztásukat az első csoport létfenntartásért küzd , semmi extra, semmi olyan , ami több beruházást igényelne...vegyük a 2. csoportot, ott azért már megjelenhet olyan fogyasztás, ami több beruházásra serkent, a hitelképesség javulásukon keresztül meg még többet..., így az első csoportból kiesőknek újra elkezd munkahely teremtődni...
mi kell ehhez?? teljesítményre való kényszerítés, én azért adnék támogatást egy vállalatnak, ha több bevételt és nyereséget érne el, úgy, hogy csökkenti a létszámot, mert ott történt valami és persze nagyobb bértömeget fizet ki, mint azelőtt...
ha a nyugati fejlett országokat nézzük ez másképp nem is lehetett...
az adóról meg nem is beszélve...a kétszeres bérből fele akkora %-os levonáa is ugyanannyi bevételt hoz, tehát nagy a mozgástér benne...
velünk ez így tulajdonképpen meg is történt, ehhez persze kellett egy vállalat , aki csak azt nézi mit adunk el, nem azt hogy hány ember veszi fel a pénzt...így lett a 100 ezer/főből, 200 ezer /fő...
Törölt felhasználó 2005. 05. 07. 11:47
Előzmény: #96  Törölt felhasználó
Én sem, amit Te. Pontosan arról beszélek, hogy nem a szakmák szerint, és nem az alacsony jövedelmekkel kellene bohóckodni, hanem a be nem jelentett, soha adót, tb-t nem fizető, és a jelentős költekezést, vagyongyarapodást mutatókkal. Teljesen függetlenül attól, hogy ez borravalóból (amit nem hiszek), fekete munkából, csempészetből, vagy gázművek, tanács engedélyezési sápjából, vagy állami megrendelés %-os harácsából van-e. Mellesleg az üzleti könyvek első oldalán van az a szabály, hogy csak azt írd elő, amit ellenőrizni tudsz, és csak azt és úgy érdemes ellenőrizni, aminek kisebb az ellenőrzés költsége (és itt most az adózó költségeit is értsük bele!!!), mint a várt többletbevétel. Hát ez most itt gellert kap. Pontosa úgy, mint a kátyús utak, ahol egyszer spórolnak egy keveset a karbantartáson, majd fizetnek sokat a felújításért, meg az autósok a kidurrant gumikárt, csapágyas kerekekért.
Törölt felhasználó 2005. 05. 07. 07:31
Előzmény: #95  Törölt felhasználó
nakina nem értem egészen miről írsz...
ha jól látom a munkásokon belül rangsorokat állítasz fel bizonyos feltételezések alapján, munka tárgya, tanulás jövedelem...
rövid leszek, hogy tisztán láss ...borravalós munkánk van, hírlap pavilon, 3 helyen, a család 3 tagja nyugdíjjal együtt 500 nettóból él havonta, ebből levonom a jattot, akkor is 450 ezer felett van, levonom a csóróságot, amit a 4-es pontodban írtál, akkor is marad 350 ezer....
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 21:33
Előzmény: #85  Törölt felhasználó
1.) A számla eddig is tartalmazhatta a "service"-t egyes helyeken éltek is vele.
2.) Ha áfás számlát kérsz, úgysem fizeted saját zsebből a borravalót.
3.)Azt a jövőben sem tilthatja meg senki, hogy egyrészt 0 legyen a felszámított borravaló, másrészt a kedves pincérnek (kabinosnak, postásnak, szemetesnek, hókotrónak, taxisnak stb.) az ember mégis adjon.
4.) Az előbb említett szakmák képviselőinek többsége csóró, nem él nagy lábon, ha van saját lakása, meg autója, és még luxusként családja is, akkor már sikeres embernek mondhatja magát.
5.) A tisztességtelen, fekete pénzszerzés nem szakmaspecifikus, bár pl. egy röntgen orvos ritkán tartja a markát, pegig legalább 10 évet tanult, hogy a havi 200ebttojához hozzájusson.
6.) A vendéglátóst, az építkezőt megtenni kuláknak elég rossz emlékeket kelt bennem. Ráadásul dilettáns módon csinálják ezt is, hiszen nem abból van ott sem a pénz, hogy kapnak-e nettó 10% ot, vagy bruttó, hanem hogy van-e egyátalán számla, nyilvántartás, vagy nincs.
7.) Az előző egyik hozzászóló említette, hogy van tb száma, de évek ota nem ad adó bevallást (vagy a munkáltatója). Ha ezt még kiegészítjük az általam felvetett költekezési, vagyonosodási szokások vizsgálata már az első kis lépésnek jó lehetne, és nem is kerülne olyan sokba. Csak kevesen tehetik meg, hogy az Isztrián építkezve kezdik el élvezni feketén szerzett jövedelmüket.
jancsika 2005. 05. 05. 16:27
Előzmény: #93  Törölt felhasználó
Erre gyorsan csak annyit irnék, hogy az utóbbi idők pereit elnézve a következő intézmények számíthatnak kommandós bevetésekre, illetve vezetőik akár börtönbe is kerülhetnek:
Belügym inisztérium (ruhapénzt nem fizették ki)
Rendőrség ( munkaruha+ túlórapénzek)
356 db Önkormányzat (a kezelésükben illetve tulajdonukban lévő kórházi alkalmazottaktól elcsalták az állásidőre járó pénzeket)
Minisztere lnöki Hivatal,Földmüvelésü gyi Minisztérium, stb ( Burkolt foglalkoztaás színlelt vállalkozási szerződésekkel, akár KHT-kon keresztül is)
OTP Bank RT + az összes bank ( a dolgozói túlórák nem megfelelő nyilvántartásáért, illetve ki nem fizetéséért, + színlelt szerződések)
Szóval ez melléfogás dr Csizmár!!! A megoldás csak az lehet, hogy nézzék meg EMMA nyilvántartásukat és aki rendelkezik TB számmal és nincs róla adat azt kérdezzék meg mi újság. Na ezt kellene.
Törölt felhasználó 2005. 05. 05. 15:51
Előzmény: #91  Törölt felhasználó
Hm.. Van egy olyan rossz érzésem, hogy jön a tőzsdei árfolyamnyereségadó.
Sztem vidéken sok olyan vállalkozó van, aki foglalkoztat 2-3 feketemunkást, szép lesz látni a tvben amikor a kisvállalkozókra lecsapnak az álarcos, gépfegyveres kommandósok és elviszik az egész utcát a börtönbe. ( ;) na jó bocs ez nagyon ki lett sarkítva)
Törölt felhasználó 2005. 05. 05. 15:47
Előzmény: #91  Törölt felhasználó
Sőt, az is igazságtalan, hogy mondjuk, ha a minimálbér 10-szeresének megfelelő járulékot fizetem, akkor ugyanazt a szolgáltatást kapjam, mint minimálbéres vállalkozó. És persze sorolhatnánk.
Valaho gy a rendszernek úgy kellen összeállnia, lenne egy jövedelemtől független viszont választott szolgáltatástól függő rész, ami fedezné az orvosi ellátást meg a hasonló dolgokat, meg egy jövedelemtől függő rész, ami a táppénzt. Korábban valami hasonló volt, a szocik a rendszert folyamatosan megszüntették, illetve talán jövőre szűnik meg teljesen.
Törölt felhasználó 2005. 05. 05. 14:53
Előzmény: #90  jancsika
az alanyi jogon járó egészségügyi ellátást meg is kell szüntetni...ha én fizetem a családommal együtt, akkor miért kapjunk ugyanolyan ellátást, mint aki nem fizet semmit??
tudom örüljünk, hogy fizethetjük, mert másnak még munkája sincs, meg beteg ( pl. alkoholista)....
jancsika 2005. 05. 05. 13:24
Előzmény: #86  spade
Ebben igazad van. Tényleg kirakat-kérdés lehet.
De sok-sok kirakat és surplusos a költségvetés.
Egyébk ént azok a adómódosító javaslatok amiket tegnap este olvasgattam azokban nem a pincérkérdés a fő probléma. Hanem olyanok, hogy hogyan próbálja meg M-on tartani az állam az Off shore cégeket (IPA kedvezmmények és változások) , hogyan lesz egyszerűbb és egyértelműbb a rendszer. S lám ehhez még az az idióta adóbizottság sem kellet, elég volt elolvasni a szakma és egy-két kivülálló véleményét.
Szerinte m az lesz a sluszpoén, hogy meg fogják szüntetni az alanyi jogon járó egészségügyi ellátást.
Törölt felhasználó 2005. 05. 05. 13:22
Előzmény: #88  Törölt felhasználó
Volt ilyen kormány is! Azzal indokolták az évente bekövetkező jövedékiadó emelést, hogy az infláció mértékével emelik mert különben csökken az állami bevétel az üzemanyagon.
Törölt felhasználó 2005. 05. 05. 13:09
Előzmény: #86  spade
matekból mindig gyenge volt a magyar...a 25-ös áfa-val csak az a gond, hogy szerinte nem emelkedik, mert az akkor is 25..., ja...???
volt egy igazgatóm, aki azt mondta 10-10 %-os a béremelés az 50-re is, meg az egy millióra is, mert az is vesztett a reálértékéből...
Törölt felhasználó 2005. 05. 05. 13:05
a pincérek, mint létező fekete jövedelmet birtokló személyek valóban szemléletes példák..., de..., fél éve az orvosokról is szó volt, viszont a szellemi elit részét képező személyek tabunak számítanak mo-on..., na ez a gond....ügyvéd, rendőr, orvos stb.....
erre meg jönnek nekem itt a pincér dumával..., no ez nem éleslátás, csak mondok egy nagyot, az embereket harcba hívom, ott a pincéren keresd a pénzed címszó alatt, aztán a lényegről meg nem beszélek...
egyébkén t , mint szándék nagyszerű....soha nem dolgoztam feketén magyarországon, nem támogatom az ilyen hozzállást...jól is keresek, de hivatalosan...
spade 2005. 05. 05. 13:02
Előzmény: #85  Törölt felhasználó
Jancsika,
A legnagyobb probléma hogy Gyurci megint nem csinál semmit ez az egész a semmittevés egy másik formája.
A gyes alatti munka, a bejárónő, a kertész és a számlában felszámitott borravaló (eddig is felszámithatták az árban csak nem részletezték) nem tipikus problémák, azt is mondhatnám közröhej az egész, viszont kiváló hivószavak el lehet sütni a köznépnek hogy na végre történik valami...
De a valós szándékokról mindent elárul, amikor az új pénzügyminiszter kijelenti hogy a benzinár nem tartalmaz százalékos adót azaz hiába emelkedik az ár nekik nem lesz több bevételük, a bamba riportereknek meg nem jut eszükbe hogy de bizony van ilyen a benzinen mégpedig az ÁFA. Azaz 100-zal pörög a szemfényvesztés, legalább is a lépések helyett megteszi ez is (gondolják)...
Törölt felhasználó 2005. 05. 05. 12:35
Előzmény: #83  Törölt felhasználó
bocs rossz helyre kattintottam!
Nakina !
Azok a kopasz vállalkozók akik a 30 milliós autóikban úgy irritálnak jelentős hányadban a vendéglátó iparban tevékenykednek.Ha csak pénzmosodaként működnek akkor is ez a helyzet.Az alkalmazottak többnyire feketén, legjobb esetben szürkén dolgoznak(minimálbér a többi zsebbe) és nem fizetik őket agyon.Amíg fiatalok őket sem zavarja nagyon ez a helyzet.A gondok akkor kezdődnek amikor pl. lakáshitelt akar felvenni vagy szülni akar és nincs igazolható jövedelem.Hogy mi lesz majd nyugdíjas kora környékén amikor majd hiányzik 10-15 év munkaviszony és a minimál nyugdíjért is kérvényeket kell irogatni? A kopasz vállalkozó nagy ívben lesz@rja most is meg majd akkor is!
Akkor Te most kinek drukkolsz döntsd már el!!(feltéve, hogy a politikát ki tudud iktatni)
matgab 2005. 05. 05. 12:33
Előzmény: #82  jancsika
Nem Jancsika, engem nem az zavar, hogy ő nem adózik, hanem az, hogy engem megpróbálnak szarrá adóztatni...
Törölt felhasználó 2005. 05. 05. 12:17
Előzmény: #78  Törölt felhasználó
Nakina!
jancsika 2005. 05. 05. 12:08
Előzmény: #81  matgab
Eddig az volt a bajotok velük, hogy nem csinálnak semmit, most meg az, hogy csinálnak.
Mivel az erdőben vagyunk célszerű egyenes ösvényt találni, hogy az eddigi adórendszerünkben lévő sok-sok hüjeség helyett valóban igazságosabb legyen.
Most kb 50 ponton változnak a dolgok:
Pl nem kell majd az ÁFÁT arányosítani a munkahelymegtartó támogatások után -eddig kellett. A Gyesen lévő mamák dolgozhatnak belátásuk szerint Gyes alatt is - eddig ha ezt napi 4 óránál tovább tették akkor elveszették a Gyest. ÍRJAk még?
Ha nem jó a kiszolgálás és nem adnál borravalót akkor nem menj oda többet.
Egyébként az nem háborított fel idáig senkit, hogy a ca 10%-os borravalót valakik végülis munkával keresték meg mégsem viseltek közterhet, míg aki becsületesen dolgozott az szénné adózhatta magát?

matgab 2005. 05. 05. 10:52
Előzmény: #80  jancsika
Jancsika, te az mszp szóvivője vagy, vagy ennyire nem látod a fától az erdőt? Már megbocsáss...
JP,
Te rmészetesen a földműves, vidéki dolgozókkal nincs semmi bajom...

Topik gazda

matgab
4 4 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek