Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Üdv! A fél évtizedes le hullámban elképzelhetőnek tartod hogy a nagyobb olajcégek (Bp,Shell,PBR) mennek tovább fel? Van olyan termék ami esetleg longolható ebben az esetben? Mondjuk az arany? Köszi a választ!
Igen az, valami olyan van, hogy shortolni csak akkor shortolhatsz, ha van a számlán valamekkora összeg. Valami 2-3000 EUR körülire emlékszem. De longot nyithatsz 100$-ral is.
Ahogy gondolod, de lehet egy kicsit mindig keresni... Minden mindig egyre többe kerül, a pénz nem pihenhet, főleg nem mínuszban, akkor tedd inkább állampapírba.
Nincs minimum pénz. O Ft-tal megnyitható, aztán mikor akarsz beutalsz. Online, selfie kell igazolvánnyal, meg ID card, address card szkennelve és x-elgetés. Ha beutalsz egy kisebb összeget, akkor nagyon gyorsan véglegesítik a számlát. Az adóbevallásban nem kell összefésülni, mert a nav összeadja mindegyik brókercég bevallását.
Jól hangzik, de KBC-vel ettől függetlenül valószínűleg majd össze kell fésülni. Online ment a számlanyitás akkor gondolom? Majd utána járok van-e minimum pénz limit, stb.
Jó kis video. Még szakmailag is nagyjából igaz, bár a jegybankok szerepe kicsit el van mismásolva, orbánéké meg kicsti túl van dimenzionálva, de ez a telextől nem idegen.
Adóbevallás miatt nem kell aggódni, mert az idei adóbevallásba már megcsinálta az IB, és bent volt a webszja-ban. Tehát ez sem probléma. 20 perc megcsinálni, épp ma csináltam szüleimnek, mert javaslotam nekik, hogy mentsék ki minél messzebb orbánék karmaitól.
Humanoid commentjével egyetértek, nyiss egy trading számlát, ha van hozzá affinitásod. Nem kell daytradelni, hagyhatod a short-odat futni hosszabb távon is, nyilván ennek költsége van, én is hagyni szoktam nagyobb megállóig, mert annyi tudásom nincs hozzá. Amit érdemes tudni, hogy trading account-on, ahogy eddig megtudtam, nincs TBSZ, illetve betétbiztosítás sem.
Én ezt még nem látom, de úgy gondolom, hogy elég éber vagyok (már most is van 10% körüli Kína kitettségem). Észre fogjuk mi azt venni, ha kétpólusú lesz a világ, nem megy az egyik napról a másikra. Az Orosz konfliktus is most hatalmas zaj szerintem, bármit bele lehet magyarázni, hogy ki-miért-mikor-mit mondott és ezért ki-kinek az oldalán áll(na).
IB számlán már gondolkodtam, csak utálok adóbevallást csinálni és eddig ez egy brókerrel kényelmes volt. Lehet, hogy jövőre mégis meglépem, még aludni kell rá párat.
Ennek nincs jelentősége. 1980-as évek óta Amerika a kínai erőforrásokon hajózott. Ezt szépen úgy mondják, hogy a globalizáció hozta a jólétet. Kissé rusztikusabban: amerika kihasználta Kínát, és az olcsó kínai termékekért nyomtatott dollárt adott. Ez most változik. Ennek mély következményei lesznek: erőforráshiány Amerikában, ár-bér spirál, begyűrűző egyre dráguló import, szűkülő tőkepiac, emelkedő kamatok.
A short ETF is megteszi, amit írtál, nekem is van, de gondolkozom, hogy hagyom a TBSZ-t most már, vagy az egyiket felbontom, és átutalom a trading számlára, mert azt könnyebb menedzselni stopokkal és mindennel. Buy&Hold-ot el lehet felejteni , legalábbis indexekre (US) mindenképpen, nem tudom, hogy a volatilitás mást mennyire fog érinteni.
A C hullámot az okozza, hogy a világ kétpólusúvá vált. Amerika egyszerűen fokozatosan háttérbe szorul, és kiesik alóla a kínai termelő kapacitás. Ez inflációt okoz, ami miatt pedig kamatot kell emelni, a profitok lemorzsolódnak. Aztán beüt valami pénzügyi válság valahol. Nem feltétlen lesz háború. De az emberek 99%-a úgysem hiszi el nekem (te sem), mert Amerika narratívája annyira erős. Csak meg kell nézni a külkerhiányt, s az a lélek tükre. :P Nem hiszi el senki sem, a pénznyomtatásról mondottakat, a termelékenységnövekedés megállásáról mondottakat, és az adósságról mondottakat. Sem a commoditikről mondottakat, sem a klíma-élelmiszer és energiaválságról mondottakat. Ez egy klasszikus elkényelemesedett társadalom válságtünete, amit az amcsik mutatnak. Ugyanez van négyzetre emelve Európában, csak itt 2000 táján kezdődött a lemaradás, amcsiknál meg a GFC-vel, közel 10 évvel később.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen