Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Identitas zavarba vannak. Komolyan. Biden is taknyosra fogja szivatni, a nagytokesek es a 3 honap tartalekkal ,se rendelkezo kozeposztaly, kozotti szuk reteget. Es megis Trumpot utaljak. Pedig ő tota igazan ezt a reteget :). Nalunk is ugyan ez van. A nem termelő, csak az ingatlan spekuláns, vagy nagykoruton belul a nagyszuloktol oroklo( 5 ev alatt a semmire negyszerezo ár) libsik, akik 3lvezik a .inden stopot legjobban utaljak a kormanyt. Hihetelenul abszurd . Nekem MZP tett volna a legjobbat amugy. O hozta volna el a kánaánt. A libsik meg szivtak volna.
Ballib, laci... Holnap lmbtq aktivistának kiáltasz ki, holnapután meg gyurcsányistának. Ha nagyon muszáj, a liberálist rám lehet húzni. De konzervatív sem vagyok. Nem szoktam ereszen csúszkálni, sem helikopterezni. Meg jachtozni sem :)
Dehogy ballib, csak annak hiszi magát. Valójában egészséges, gondolkodó és gazdálkodni tudó konzervatív, de ezt még otthon sötétben sem meri bevallani magának. Pedig nem fáj :-)
Mekkorát rohogtem volna, ha MZP nyer. Es elso lepeskent kiveti az ingatlan adot, azokra akik aki tobb lakast birtokolnak. Minden ingatlanára, amelyben nem lakik. Pelda. Vagy elengedi a rezsi csokkentest, es a panelbarok, nem tudjak behajtani a 180.000 ft os berleti dijat a csoritol, mert a 25e ftos gaz altalanya 150.000 ft ra ugrik. Ugye akkor mar csak a rezsi es a berleti dij mar 330.000 lett volna. Azt meg nem tudja kikogogni a csori berlo. Es ezek a fraizeus libsik, kopkodik a kormanyt. Sose jartak volna ilyen jol , ha csak a netto tehetseguket nezem, ha nem ez a kormany tolja őket hátulról , a tamogatasok es az alacsony kamatok, es a penzpumpanak koszonhetoen:)
En nem a videki fidesz szavazokra gondoltam. Hanem a habzo szajjal a vikort szido, 3-4 lakast, 3%fix kamatra vevo, csokot zold hitelt kihasznalo, Teslaval jaro, olcso benzint, gazt kihasznalo Budapesti nagykoruton beluli libsik tomegei itt a forumon. Mert ugyanokat a nick nevüeket olvasom a lakastopikban, a panelbarokat, mint akik szidjak a kormanyt, aki kitomte a zsebuket, az olcso hitelel, es ingatlanspekaznak, olcso rezsit kihasznalo. Tehat pont azok legveresebb szaju elkenzeki, aki Viktornak koszonheti a penzet. Es a lakasanak a 4 szerezeset. Na ez a nevetseges . Erdemes elolvasni kicsit a kommenteket, az eur-huf, lakas forum, es viktor ta..odj topikokban, es osszall a kep. Mint peldaul lappang teas kanna🤣. Az egyetlen korrekt, rendes, ember akit ismerek es balliberalis, az humanoid!:). Komolyan.
Nem is a produktivitás növelése volt az egész célja. Hanem egy néhány 10.000 főből álló tőkés réteg vagyonának felhízlalása a robotizáció előestéjén. Valójában most az zajlott le, hogy egy réteg a robotizációval a tőkejavai révén totális és megkérdőjelezhetetlen kasztrendszert alakíthasson ki 2 évtized múlva.
https://alhambrapartners.com/2022/04/28/is-it-recession/ Az első ábrát ajánlom mindenki figyelmébe (lehet hogy már régebben is linkeltem), ez az egyik kedvenc ábrám. A lényeg, hogy 2008-ban akkora pofont kapott a világgazdaság, hogy azóta sem talált vissza az eredeti növekedési pályára. Jeff-ék szerint (aki írta a blogot) a 2020-as COVID reakció is hasonló pofon volt, aminek a hatása majd évtizetes távon lesz látható. A grafikon alján ott a FED játéka (pirossal), de mind hiába, produktivitást nem lehet így növelni (hiába a sok QE és alacsony kamat). A legtöbb vállalat ellustult az olcsó hitelek időszakában, nem törik magukat a munkavállalók sem. Nem véletlen van csúcson a részvény visszavásárlás is. Minek K+F-be fektetni, ha sokkal egyszerűbb visszavenni a részvényeket?
Épp kapóra jön ez a cikk :D https://www.portfolio.hu/bank/20220502/lelepleztek-a-magyarok-tartozasait-10-soha-nem-latott-abra-a-lakashitelekrol-542459 . Ahogy nézem még sosem volt ilyen magas a hitelállomány, látszik is ahogy szépen hízott az utóbbi években. Ellenben szerintem kicsit kevésbé kockázatos, mert a nagy része forintban van. A kamatok pedig még mindig alacsonyak, de kérdés ezt meddig tudják tartani. Nekem is kb. 5-6x annyi tőkém van mint a lakáshitelem, de akárhogy számolom egyszerűen nem éri meg visszafizetni mikor nagyobb a hozamom mint ami kamatot fizetek.....
Így van. A CSOK duplán hitel: egyrészt 18-25 éves korig kell a gyereket nevelni a gyereket (meg amennyiben kell, akkor) törleszteni is kell. Csak ezt a naccsaládos szavazó még nem látja. De majd 10 év múlva bizony fogja... Ez egy nagyon komoly csapda modell sokak számára. Pláne azoknak, akik nem gondolkodnak előre.
Nézd meg a benzinárstopot. Én olyan helyre költöztem, ahonnét a munkahelyeket könnyen - kis utazási távolsággal elérem. Ezért sokkal többet fizettem, mint aki mondjuk falun 1/3-áért vett házat, azért amibe nekem került a lakás. Aztán most a MOL részvényes, a benzinkúttulajdonos, a végén meg az, aki adózik, fogja megfizetni, hogy az illető 40 km-t bepöfögjön a munkahelyére naponta. Hol itt az igazság? Nem az volna a fair, hogy aki olcsó helyen vett házat, az így járt: miért nem kalkulált az utazási költséggel? Nem, ehelyett mentsük meg, mert hát fityesz szavazó...
Talán erről még két dolog jut eszembe, a nagy CSOK lelkesedés kapcsán: - 3 gyereket fel is kell nevelni, annak költségével együtt - ha itt a perifériára kerülünk, akkor ezek az emberkék az ingatlanaikat max áron vették, és fizethetik vissza a hitelt aszerint még akkor is, ha az ingatlanok értéke esetleg leesik, mert a külföldi befektetők elmennek.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen