Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kajli_man
kajli_man 2022. 09. 04. 13:23
Előzmény: #11335  Törölt felhasználó
https://www.libri.hu/konyv/pogatsa_zoltan.valsag-es-inflacio.html
Lesz még egy új könyve, ebben már a leírásban látom, hogy jegybankok, MMT, dollár, jüan és ehhez hasonló témák lesznek. Szerintem a globális elites-ben erről nem lesz szó. Lehet, hogy én is leadom a rendelést, bár lenne még mit olvasni előtte.
Törölt felhasználó 2022. 09. 04. 13:21
Előzmény: #11337  Törölt felhasználó
Pont a számból vetted ki a szót.
Meg Billentnek sem.
Jegyzem meg, ők az elejétől fogva mondták, hogy az ukrán vezetők közönséges szélhámosbűnözők, és ukrajnát a bűnöző korrupt elemek tartják kézben.
Törölt felhasználó 2022. 09. 04. 13:19
https://youtu.be/CyydBUzx5S0
Érdekes elemzés Magdolnától, sok minden kiderül, ami sohasem lesz leírva a magyar sajtóban. 
Törölt felhasználó 2022. 09. 04. 13:15
Előzmény: #11336  szieszta
Lacinak nem lesz meglepő 😎
szieszta 2022. 09. 04. 13:08
Kilövési engedély??? Sokasodnak a zelo ellenes hírek. Eddig ez tabu volt.
https://ma7.sk/nagyvilag/zelenszkijig-ero-durva-korrupcios-botrany-ukrajnaban-ukran-politikusok-sikkaszthattak-el
Törölt felhasználó 2022. 09. 04. 13:07
Előzmény: #11334  kajli_man

Nem olvastam még tőle, de a linkelt könyvet eltettem én is könyvjelzőbe. Ha hazaérek, akkor megvezsem, és magamévá teszem... Legalább is a könyvet.
Bár pogátsával azért vigyázni kell, mert ilyen újbaloldali elfajzásai vannak, meg akadémikus alkat, ráadásul ilyen mmt-s fasságai is vannak.
Szóval elég perverz a fiú. :)
kajli_man
kajli_man 2022. 09. 04. 12:46
https://www.libri.hu/konyv/pogatsa_zoltan.a-globalis-elit.html
Humi ez megvolt már? Én még nem olvastam tőle eddig semmit, jól ír?
kajli_man
kajli_man 2022. 09. 03. 22:17
Előzmény: #11330  Törölt felhasználó
KrisztinaI 2022. 09. 03. 21:45
Előzmény: #11330  Törölt felhasználó
Ebben egyetértünk, szerintem talán az mutatja a különbséget, hogy az Apple nem esik naponta 20%-ot, de természetesen reagál a kamatszintre, és csorog szépen lefelé, és húzza magával az indexeket.
Törölt felhasználó 2022. 09. 03. 19:31
Előzmény: #11329  KrisztinaI
Azt leszögezhetjük, hogy a hozamemelkedés minden részvény árazására negatívan hat, egyszerűen azért mert a jelenérték képletek eredménye - melyekkel a részvények fair értéke számolható így reagál a hozamemelkedésre, másrészt mert az adósságok egyre többe fonak kerülni. Hétköznapian: minél többet lehet keresni kötvényekkel, annál inkább áramlik át oda a pénz, a részvények meg egyre kevésbé lesznek vonzó alternatívák. Ha a PE ráta 10, akkor az nagyon hosszú távon egy 10%-os hozamnak felel meg, hiszen a nyereség előbb utóbb dividenddé alakul át az évek alatt, és ki lesz fizetve- legalább is elméletben.
1. körben a legérzékenyebbek azok a cégek, amik zombik, vagyis nagy adósságon ülnek. Náluk az emelkedő hozam azt jelenti, hogy elkezdenek csődre árazódni. (RIG)
2. körben jönnek azok a cégek, amik csak sok év múlva fognak cast termelni, ami egyre növekvő hozamkörnyezetben mai pénzre átszámítva egyre kevesebbet érnek. Ezek az ígéret cégek, a híres-neves növekedési cégek. (fakatika hullócsillagunk befektetései)
3. körben esnek azok a cégek, amik nélkülözhető termékeket kínálnak, vagy az üzelti modellje nagyon áttételesen tudja a keresletet pénzzé konvertálni. Ilyen az FB. De ott sok gond van egyébként is, messze az FB a legygyengébb láncszem a tech cégek közül. Nem is tekintem a nagyok közé tartozónak, ahogy a Netflixet sem.
4. körben esnek azok a cégek, amik a felpörgetett hitelezés haszonélvezői voltak(építőipar, építőipari kereskedőcégek, ingatlanközvetítők, autóipari cégek), vagyis a ciklusérzékeny iparágak.
Aztán majd elkezdenek azok a cégek esni késleltetve, amik meg a bedőlő hitellufi következtében kerülnek nagy bajba. (bankok és pénzintézetek)
Végül amikor a válság már kiterjedt és általános lesz akkor jönnek a hagyományos iparágak, value-cégek.
KrisztinaI 2022. 09. 03. 13:15
Előzmény: #11328  kajli_man
Bár nem értek hozzá, de szeritnem a két cég között a különbség, hogy az Apple kézzelfogható terméket állító elő, amit az emberek a jövedelem függvényében megvesznek (real asset), a Meta pedig inkább a gazdaság jóléte alapján a mozog a hirdetési és egyéb hasonló bevételekből, de ezek csak az én gondolataim. :-)
kajli_man
kajli_man 2022. 09. 03. 12:48
Előzmény: #11327  KrisztinaI
Köszi, bár nem mondom, hogy meggyőzött.
KrisztinaI 2022. 09. 03. 10:22
Kajli, ez volt a cikkrészlet a META-ról: "Yields haven't peaked yet, he added, noting that crypto, China tech and emerging market debt - all of which are lead indicators of higher yields - have yet to confirm a top.Rates "need to overshoot to reduce inflation" and "key markets that determine inflation remain inflationary: commodities (the war in Europe continues, we would buy oil on Iran deal), labor (unemployment rates remain v low everywhere), housing (cracking, see US new home sales), but thus far prices simply decelerating from bubble levels," Hartnett said.Looking to the tech sector, he noted that some like Meta (META) look to be simply derivatives of interest rates, while others like Apple (AAPL) are more correlated to the labor market.Higher unemployment will likely bring an end to the pattern of retail investors buying the dip, he added."
szieszta 2022. 09. 03. 10:18
Előzmény: #11322  emerald

Még véletlenül sem szabad őket elengedni sehova. Én szívesen fizetek különadót, hogy a börtönben rohadjanak meg, családostul, csókosokkal együtt. Persze nem jóléti szociális táborokban, hanem szépen egy kis málenkij robot-tal hozzájárulhatnak, hogy enyhítsék az okozott károkat, teljes vagyonelkobzás után.
KrisztinaI 2022. 09. 03. 10:01
Előzmény: #11324  KrisztinaI
az energiacégekre kivetett különadóból finanszírozzák...
KrisztinaI 2022. 09. 03. 09:59
Rövid komment: a minap beszélgettünk a 10y yield-ről, most már 2024-re 4% fölé várják.
Egy  vélemény arról, hogy milyen lesz a világ: "we find ourselves in a contradictory world, one of "Fast inflation shock, slow recession shock"; where nominal growth continues to be boosted by inflation and fiscal stimulus; and the past era of wealth accumulation has been replaced with a new era of “economic cancel culture” where economic pain elicits immediate public sector bailout... but war is always inflationary (see WW2, or any other war for that matter)
Tegnap World Economic Forum megosztotta, hogy Spanyolországban ingyenes lett a rövid- és középtávú vasúti utazás....
kajli_man
kajli_man 2022. 09. 03. 08:55
Előzmény: #11317  Törölt felhasználó
https://youtu.be/XlCWEKENr7o?t=2863
Időzített link: a kérdés-választ hallgassátok meg @Humi, @Placi
emerald 2022. 09. 03. 08:53
Előzmény: #11316  Törölt felhasználó
Azt hiszem megérett a polgári lázadás!
Tényleg elég volt az ilyen áruló "európai" politikusokból. Költözzön az usába, aztán ott ossza az észt!
kajli_man
kajli_man 2022. 09. 03. 08:52
Előzmény: #11320  Placi82
Ők kemények akkor 😀

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek