Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Nézd meg PLacit. :) 30 évesen nyugdíjba ment, s ahelyett hogy élné a milliomosok életét, azzal szivatja magát, hogy Balázskával hadakozik itt, meg az orosz-ukrán topicban machétével irtaj a prolikat, illetve néha Rambonak képzeli magát, és egyedül bemegy a lakás/ingatlan toipicba rendet rakni. :))
Igen, jól mondod...mindenkinek a maga szintjén vannak problémái.... . "Nem tudom pontosan idézni, de Freud elmagyarázta, hogy az embernek problémákra van szüksége, különben az ember lelkének halála következik be (ezért van, az, hogy a nem dolgozó milliárdosok drogokra, és egyéb dolgokra költik pénzüket, amíg bele nem halnak )"...Bárki is látta így, jól látta, mert alapvetően az emberi agy is probléma megoldásra van berendezkedve és valószínűleg innen van eredeztetve a dolog lelki aspektusa is. . A sikeres emberek napi 12-14 órát is dolgoznak és az életük a tanulásról és fejlődésről szól. Számukra nincsen kudarc csak tanulás van...ha belegondolunk ez egy egészen elképesztő látásmód...
Persze, ebben igazad van, a javak felhalmozását illetően, egyébként valahol van ennek egy hozománya is: ezek az emberek fizetik meg az innováció, a kultúra árát is. Ők próbálák ki mindig a legújabb dolgokat, és ők képesek művészetet és egyebet pénzelni. Én tudom, hogy ők mások, Londonban éltem, ahol a világ összes pénze ott van, de hidd el, hogy nekik is megvannak a maguk gondjaik. Senki sem Isten. A pénznek is minden egyébnek akkor van értelme, ha értelmesen tudjuk használni. Nem tudom pontosan idézni, de Freud elmagyarázta, hogy az embernek problémákra van szüksége, különben az ember lelkének halála következik be (ezért van, az, hogy a nem dolgozó milliárdosok drogokra, és egyéb dolgokra költik pénzüket, amíg bele nem halnak). Én azt mondanám, hogy a normális pszichével rendelekző emberek (mindegy, hogy hol vannak) mindig dolgoznak, és örömüket lelik a munkájukban, minden egyéb dolog pozitív melléktermék. A túlzott hatalomvágy és minden egyéb ilyen túlzás mentális problémákra utal. Akinek sok pénze van, annak sok dolog miatt kell aggódnia: lehet, hogy titkárnőd van, és nem a kaviáros szendvics ebéded miatt aggódsz, hanem a politikusok, a szabályozók, a versenytársak, a tőzsde, és más egyéb dolgok miatt.... Hallottál már sikeres milliárdosról, aki egész nap nem csinál semmit? Mindegyikük min napi 8 óráról számol be, ha nem többről. Ami a kapcsolatokat illeti, te sem küldöd a gyerekedet iskolába az ország legszegényebb falujába egy csomó kisebbségi közé....sőt, most már Mo-on is kezd divat lenni a magániskola és minden egyéb, hogy a gyereked versenyképes legyen. Mindenki védi a saját pozícióját. :-)
Ne becsüld alá az emberi hülyeséget :) Vannak akiknek száz számra állnak a luxus autók a garázsban és a legtöbbjüket soha nem fogják vezetni. Jay Leno-nak csak csupán 180 autója és 160 motorkerékpárja van egy cikk szerint...Alapvetően vagy mondhatni nagy általánosságban előbb a jólét és a pénz megszerzése az első lépcsőfok és utána jön a hatalomra való igény és annak megtartása, bővítése. Ám ez nem mindig van így, mert vannak akik valójában hatalmat akarnak mások felett és ehhez kell nekik a pénz. Akik százmilliárdos vagy billió dolláros vagyonba születnek , azoknak - a hagyományos értelembe véve - egyáltalán nincsen szükségük pénzre és igazából őket a pénz mint eszköz egyáltalán nem is mozgatja. Ők leélhetnének 2 egész életet anélkül, hogy valaha is gondolkodniuk kéne arról, hogy mit csináljanak a megszerzéséhez. Az ilyen családba születő emberek, már gyerekkoruktól kezdve a befolyás és kapcsolati tőke megszerzését tanulják. Tőlünk merőben eltérő világképet és ideológiákat látnak.A pénz vagy a jólét megszerzése nem fontos számukra, mert egész életük során biztosított. Egyébként a "sok" pénz káros, mert általában több negatív energiát indukál mint pozitívat, ugyanis a legtöbben a hatalom sötét oldalát használják. Én nem vágyom rá, hogy 3 private jet-em legyen, mert számomra szükségtelen dolgok ezek...nyugodt, hivalkodásmentes jólét az én utam :)
Hogy tudná elkölteni, amikor az ember szükségletei végesek: nem tudsz egyszerre két autót vezetni, vagy 20kg kaviárt megenni, és 30 Louis Vuitton sálat hordani, . :-)Biztos, hogy a hatalomra törekednek, vagy az jön a pénzzel? Neked pénzed van és befektetésed, akkor persze, hogy a hatalomban is részt akarsz venni, hogy védeni tudd, de abban csak akkor tudsz részt venni, ha pénzed is van. :-) Amivel sokan próbálkoznak, de nem látom az eredményét, a társadalomnak visszaadni: gondold el,ha már mindened megvan, 3 db private jettel, akkor mire költenéd?
Majd amikor eleget mentünk le, akkor ingatlanba, földbe, termelőegységbe, nyersanyaglelőhelybe, technológiai cégbe (biotech, nanotech, big data, egészségügy --> nem facebook szintű szélhámosságba, meg nem is coinba :)). De ez még sok-sok év.
Ez így van. Egészen másképpen gondolkodnak mint az átlag ember, mert teljesen más az ő valóságuk. A vagyonukat leginkább arra használják hogy teljes kontrolljuk legyen a világ felett. A státusz megtartása létkérdés számukra amit generációról generációra adnak át...
Meggyőződésem, hogy a nagytőke nem úgy tekint a pénzre és vagyonra mint te: nem árut akar belőle venni, meg nem is a jövőjét biztosítani. Hanem egyfajta hatalmi eszköz, mégpedig jog afelett, hogy abba az irányba mozdítsa el a világot, amerre szeretné. Megmondhassa, hogy holnap milyen irányba mennek a fejlesztések, hogy elektromos, vagy hidrogénes autók járjanak, stb. Sokszor mondtam, de nem akarja senki sem megérteni, hogy a tőke nem más, mint rendelkezési jog a jövő felett. Egyfajta társadalmi kontroll. Az igazán nagy pénzeknek ez a funkciója, hiszen sohasem lesznek az adott generációban termékre váltva, átörökítődik az utódoknak, akik ugyanúgyy fenntartják a hatalmi státuszt (hiszen a Harvardra járatják a kölköket, kapcsolati tőke szálak alakulnak, és utána nem egy versenytéren fog a te gyereked versenyezni velük...).
Teljesen egyetéretek. Felesleges a TA-t nézni magyar cégre, fundát meg még ugyabbul felesleges, mert királyunk gondol egyet holnap, és 220 lesz a benzin. 3.60 meg a kenyér...
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen