Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
KrisztinaI 2022. 06. 29. 10:00
Előzmény: #5598  emerald
Én ugyanezt mondtam a termőföldről. :-)Egyébként a fiat- BTC- megálmodott pénzügyi rendszerről a minap láttam egy összehasonlítást- egyelőre inkább technikai alapon:BIS | The future monetary system
- A burst of creative innovation is under way in money and payments, opening up vistas of a future digital monetary system that adapts continuously to serve the public interest.
- Structural flaws make the crypto universe unsuitable as the basis for a monetary system: it lacks a stable nominal anchor, while limits to its scalability result in fragmentation. Contrary to the decentralisation narrative, crypto often relies on unregulated intermediaries that pose financial risks.
- A system grounded in central bank money offers a sounder basis for innovation, ensuring that services are stable and interoperable, domestically and across borders. Such a system can sustain a virtuous circle of trust and adaptability through network effects.
- New capabilities such as programmability, composability and tokenisation are not the preserve of crypto, but can instead be built on top of central bank digital currencies (CBDCs), fast payment systems and associated data architectures.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20220629v00x4m3ya.jpeg
Szerintem a fiat pénznek nincs alternatívája (még ha inflálódik is), mert mindenképpen kell hozzá valakinek a biztosítéka. A crypto botrányok bizonyítják, hogy az állam nélkül nem működik.
Törölt felhasználó 2022. 06. 29. 09:54
Előzmény: #5598  emerald
Micsoda? Most kell 3 gyereket vallalni O1G tudja a tutit. Mit nekunk kornyezeti valsag 🤣
emerald 2022. 06. 29. 09:29
Jelenleg egy hatalmas környezeti válság elé nézünk. Ez nagyban befolyásolni fogja az érték mérő eszközöket. Például, munkáért nem bért kapsz, hanem 200km utazási keretet, vagy friss élelmiszer keretet, érsd nem konzervet.
.
Itt van ez Bill Gates(elfogultan utálom), megaszondta, hogy a következő virus ami megtámadhat bennünket, "valószínű" mesterségesen létrehozott lesz.
Ez a drága jó Bill, most már tröszben vásárolja a termőföldeket. Nahhh...., mié nem aranybányát vesz ?! 
A vírus azért kell, mert sok az ember, nagy a környezeti terhelés. "Hulljon a férgese" vagy így próbálják egyenlőre "humánusan", sőt,  inkább megtévesztő módon csökkenteni a problémát.
A termőföldet meg azért veszi, mert a jövőben bármit is kap majd értékként cserébe érte, az lesz az amire az embereknek szüksége lesz.
.
HA csak gazdasági, politikai probléma lenne, teljesen osztanám Placi véleményét az arannyal kapcsolatban.
Viszont, amit holnap még nem látunk, de itt van, sőt már beindult, az a környezeti katasztrófa!
--------
Bodrogzug, tájvédelmi terület:
Tavaly kb 40-60 gólya érkezett. A legközelebbi gólyafészekben négy kisgólyát neveltek fel a szülők! Normál esetben kettòt, de ha kevés az elelem akár ki is dobja a fészekből az egyiket.
Most a gólyák harmada-negyede jött vissza. Hogy megették-e őket afrikában, vagy bármi környezeti ártalom kapcsán elpusztultak, nem tudom. Nincs béka! Akkora hangverseny volt, az egyébként mocsaras részeken, hogy messzire hallatszott.
Eltüntek a verebek! Nem csak valamennyi, szinte mind! Konkrétan nem látom őket. Sem itt bodrogzugban, sem szentendrén.
Lehet hogy a háború miatt, de az itt élők szerint ilyen hogy egy hónapig nulla, azaz semmi csapadék ne essen, ilyen még nem volt. Ekkora aszályra az itteniek nem emlékszenek.
Nem ezzel az évvel van/lesz gond, hanem ha ezek az események turbulenciát mutatnak.
.
És mi, még ott tartunk, hogy aki szelektíve gyüjti a szemetet, az már környezetvédő!
Bakker, a nagyanyámnak olyan hogy szemét, olyan nem volt!
Én a műanyag csomagoláson kívül,  mindent hasznosítani tudok.-Hozzáteszem, kertesház mindkettő.
Törölt felhasználó 2022. 06. 29. 08:49
Előzmény: #5595  kajli_man
Van benne igazság.
Ez a bajom a BTC alapú pénzrendszer logikájával kapcsolatban is. Mivel a mennyisége kötött, a gazdaság nő, ezért kvázi deflációt okozna.
Csak hát ugye a 80-as évektől elcsalják az inflációt, s erre a jegybankoknak megvolt az indokuk, hogy miért kell nyomtatni. Kellene egy valós inflációt számolni, mondjuk 82-től. Megnézni Laci gondolata szerint, hogy mennyi volt egy négyzetméter ingatlan mondjuk az USA 100 véletlen pontján, összehasonlítani, hogy a kor igényeinek hasonlóan megfelelő ingatlan mennyibe kerül (a komfort növekedését nem venni deflációs faktornak- mert nem az, csak a machinátorok gondolkodnak így), s megnézni mekkora volt az ingatlan alapú infláció.
szieszta 2022. 06. 29. 08:05
Előzmény: #5582  Placi82

Ehhez az inflációhoz szerintem már hozzászoktunk. Ráadásul az életszínvonal növekedésével ez természetes, hiszen ha valaki többet keres, hajlandó többet is fizetni. A konkurencia harc meg éppen azt eredményezi, hogy az embereket el kell csábítani, meg kell szerezni, azt meg csak egyre több pénzzel lehet.
Akinek nem volt mit ennie, természetesen nem vett villát, de még kést sem. :-) Nagyon pici réteg volt, aki ezt megengedhette magának. Aztán jött a jólét, mikor hiány volt a munkaerőből és elindult az ördögi kör, a termelés és fogyasztás versenyfutása. Amikor sokat termeltünk, akkor volt is fogyasztás, aztán mikor felteltek a raktárak ez kipukkadt. A gazdaság, amit a piac irányít, éppen ezért egy szinuszgörbére hasonlít. Ha ezt megerőszakolják, jöhet a logaritmikus pálya.
kajli_man
kajli_man 2022. 06. 29. 08:05
https://ourworldindata.org/grapher/exports/world-population-by-world-regions-post-1820.svg
Szerintem az is baj lehetett az arany standard-el, hogy gátat szabott a kibányászott arany a gazdaság növekedésének. Hatalmasat robbant a világ népessége az 1950-es évektől, amit nem tudtak lekövetni a bányászok. Szerintem ma rosszabb életszínvonalon élnénk, ha még mindig lenne ez a limitáció. A baj ott van, hogy átestünk a ló túloldalára. A nyolcvanas, kilencvenes években sem volt már arany standard, mégsem voltak olyan problémák, mint most. Konyhaközgazdászkodtam kicsit, lehet nincs igazam.
kajli_man
kajli_man 2022. 06. 29. 07:59
Előzmény: #5541  Törölt felhasználó
Nagyon helyes 😀
szieszta 2022. 06. 29. 07:54
Előzmény: #5592  szieszta

Szerintem azzal is óriási hibát követtek el, hogy a bankok szerepét átvették a központi bankok. A hitelt nem a piacról megszerzett forrásból adták, hanem a kinyomtatott pénzből. Így sokkal egyszerűbben lehetett hitelhez jutni, ami okán nem kellett effektíven elkölteni azt a pénzt, elég volt felélni. Így szépen elkényelmesedtek a befektetők, mert nem kellett versenyezni. Annak idején a bank ezerszer meggondolta, kinek ad kölcsönt, mert ugye az nagyon fontos volt, vissza kapja-e azt. Ráadásul minél több kölcsönt akart kiadni, annál több pénzt kellett begyűjtenie, hogy legyen miből. Így szépen fenntartották a pénz forgását és valamilyen szinten az értékét.
szieszta 2022. 06. 29. 07:22
Előzmény: #5586  emerald

Én sem vagyok biztos, hogy az arany visszajön értékmérőnek. Kiment a divatból, mondanám.
Ahhoz politikai akarat kellene, hogy újra aranystandardot vezessenek be, de visszatekintve, amikor az volt, az sem volt tökéletes rendszer. Főleg úgy, hogy akkor is csaltak a nagyok, főleg az USA, mert állítólag soha nem volt meg a teljes fedezetük a dollárjuk mögött.
Azt már tudjuk, hogy a FED-nél kik a tulajdonosok? Mert ugye az egy magáncég, akik csak bérbe adják a dollárt. Amerika meg a gazdasági, katonai és szellemi erejével tartja fenn az értékét. Ebből tudják felvásárolni az egész világot, ezzel is értéket adva a zöld papírcetlinek.
Törölt felhasználó 2022. 06. 29. 06:34
Ez nagyon jó! ++++
Törölt felhasználó 2022. 06. 29. 04:59
Előzmény: #5589  Törölt felhasználó

- más azt olyan módon kontrollálhatja és manipulálhatja, hogy az egyénnek nem lehet döntése felette
Még egy ahhoz, hogy milyen nem lehet egy új fiat valuta...
Törölt felhasználó 2022. 06. 29. 04:57

"Ha pedig mégis, azaz újra alkotnának egy fiat valutát, aminek az alapja az arany,"
Semmi olyanhoz nem lehet kötni egy új flat valutát, amiből:
- valakinek nincs születése óta, mondhatni alanyi jogon van természetesen, a megszületésével együtt az egyéné
- más azt elveheti valahogy valakitől azt, amihez kötnénk
Egyenlőre ez a két opció ugrott be, mint valamiféle egyenjogú és igazságos és biztonságos rendszeralap kitétel, de csak egy perces átfutott gondolat, gyorsan leírtam most, amíg nem felejtem el a megfogalmazását és a definíciót.
:)
Placi82 2022. 06. 29. 01:03
Hat ebben nem erunk egyet. Ami nem ekszer vagy, ipari felhasznalas, az kb 1500 mrd usd aranyrud . Ennyit az usa abszolvalt, fedezet nelkuli nyomtatassal kevesebb mint 1 ev alatt. Ha oda a hit, akkor a 6000 eves arany felé fordulnak majd.  Az hogy a 2 ik vh ota, vacak 80 eve,ezt kiöltek az csak egy kis momentum, az emberiseg torteneteben . No,de majd kiderul. Ha beborul:;))
Törölt felhasználó 2022. 06. 29. 00:02
Ezt én is pontosan így látom.
emerald 2022. 06. 28. 23:02
Előzmény: #5584  Placi82
Igen, de vigyázni kell az arannyal!
Amikor embereknek nem lesz tiszta ivóvizük, élelmük a szárazság miatt, akkor az arany nem az értékes valami lesz mint volt valaha az aranystandard korában.
Ráadásul az előző nagy infla, avagy a második világháború alatt az emberek arra voltak szocializálva hogy az erték. Manapság nem.
.
Ha pedig mégis, azaz újra alkotnának egy fiat valutát, aminek az alapja az arany, nos előtte beverik az árát, kifacsarják a nép zsebéből, így-úgy. Ami részben meg is történt, mert a fizikai arany mennyisége és a tözsdén kereskedett, szerintem köszönő viszonyban sem áll egymással. Ezüst detto.
Placi82 2022. 06. 28. 22:50
Kibaszottul elkorcsosult ez a vilag. Itt nem az erkolcsokre gondolok, mert az relativ. Romaban, es konstantinapolyban durvabb dolgok voltak 2000 vagy 1500 eve. Hanem a jozan esz,es a materialis gondolkodas es az esszerusegtol valo teljes elrugaszkodas. Tesla tobbet er mint a vilag osszes hagyomanyos autogyara egyutt.  Amazon tobbet er mint az osszes olaj ceg egyutt. A gazprom,ami kb 600 millio ember gazellatqsqt fedezi ,csak most erte be a netflixet. De csak azert mert kipukkadt a netflix.Na ennek lesz vege. Kampo
Placi82 2022. 06. 28. 22:44
Az a baj, hogy $,eur, cad, aud, egymassal szemben egyutt gyengulnek, es nem vesszuk észre,  mekkor devlaláláson mennek keresztul. Ez a relativitas, hogy mihez kepest! Ezert gondolom,hogy az arany ugranni fog majd valmikor a tavoli jovoben, mikor kiderul,hogy a kiraly meztelen!
emerald 2022. 06. 28. 22:40
Előzmény: #5580  KrisztinaI
Biztos h ez a jövő.
Az se normális hogy tömegek keresztül kasul repkedjék at a fél világot. Óriási környezeti terhelést jelent. A nyugati világ polgárai akkora környezeti lábnyomot hagynak maguk után, hogy az nem fenn tartható. 
Placi82 2022. 06. 28. 22:40
Előzmény: #5574  KrisztinaI
A fiat penz halála alatt, konkretan jelenlegi a fiat penzrendszer veget ertem. MMT  durvan begyorsitta egysegnyi ido alatti penzromlast . Olvastam egy konyvet regebben Bugsy Siegel nevu zsido maffiozorol. Erdekes teny, hogy meg a tovaris( orosz, ukran)keresztapak, is izreaelitak, mindegyik. Na mindegy. Csak erdekesseg. :)
De ami a lenyeg, hogy Siegelnek megtetszett egy hatalmas palota Hollywoodban, megallt, a nőjével ,kiszallt az autobol, es becsongetett.
A tulaj filmproducertol ott helyben megvette 15.000 $ ert, pedig nem is volt elado:)es meg radobott 10.000$, hogy a producer 1 oran belul a szolgaival, lakajaval azonnal eltunjon. 3 koteg 100$, ert azonnal dupla aron vett egy L.A beli palotat!. Mindez kb 85 eve! Most egy uj alap skoda oktaviat lehetne ebbol venni.Amiota a dollar sincs aranyhoz kotve, mar nem ertektarto.semennyire. csak a forint, euro, es anno olasz lira, drachma, francia frank, stb annyira inflalodott, hogy az a tevkepzet alakult ki bennunk ,hogy a dollar ertektarto, pedig  nem. Most meg mar vegkepp nem, miota a 70 es evekben megszunt az aranystandard. Addig alig gyengult valamit,nem 85 ev alatt, de 100 ev alatt se gyengult szinte semmit. Alig 50 ev alatt meg szarra nyomtattak. Most meg, az.elmult 7 evben 3-5 szoroztek a printelest. Es ezek mar nem hagyjak abba, mert bedolne a mutatvany. Vagy, ha abba hagyjak, akkor 2008 egy babazsur lesz ahhoz kepest ami rank var. Ezek a tenyek. A penzkinalat novelese osszefugg a realjavak felertekelodesevel, es a real eszkozok, nyersanyagok, ingatlanok reszvenyek szaguldasaval. Mert ugye nem a gazdasagi novekedes okozta ezt a bummot
 Mintahogy , nem is.putyin okozta az inflaciot, ahogy a fed, Biden, Leyer, es EKB allitja. Ebbol latni,hogy megirt forgatokonyv, az egesz, es meg ezen vezetok is sugo kartyaval dolgoznak. Mind!!!!. Butak ezek mint a fold. Azert vannak abban a pozicioban, mert iranyithato senkik. En azokra lennek igazan kivancsi, akik a sugokartyak tartalmat diktaljak!!!!!!!! De azokra a ( az osregi bankar dinasztiak) vezetokre nagyon. :)). 
emerald 2022. 06. 28. 22:30
Előzmény: #5530  Törölt felhasználó
Szerinted pengő lesz a forintból ? Vagy "csak" egy kezelhetetlen árfolyam elszállás ?

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek