Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2022. 05. 07. 18:11
KrisztinaI 2022. 05. 07. 18:08
Előzmény: #2238  Törölt felhasználó
Köszi szépen a választ. :-)
Törölt felhasználó 2022. 05. 07. 15:38
Előzmény: #2237  KrisztinaI
Sokkal rosszabbak az esélyeid, ha nem ismered alaposan napi szinten az adott instrumentum mozgását.
Ha ismeretlen charot nézek, akkor az esélyeket 50%-kal lediszkontálom magamban, mert az eszközöknek vannak egyedi mintái, és a projekció is sokkal bizonytalanabb emiatt.
Én amondó vagyok, hogy az ember ismerjen pár fontos eszközt, azt nagyon alaposan kövesse. De persze ebben az is benne van, hogy én intuitív vagyok, vagyis sokszor nem tudom megmondani, hogy honnét jön az benyomás... (valójában onnét, hogy sok ilyen mintát láttam, és kialakult benned egy kép, amit nem tudsz szavakba önteni)
Valójában nem tudom pontosan megfogalmazni a kérdésedre a választ. De vannak jó támpontok: leading diagonálok, ending diagonálok (wedges), triangles, erős gapok. De sokszor a fundás hátteret is figyelembe veszek, mert az EW alapjáén mindig több lefutás lehetséges.

KrisztinaI 2022. 05. 07. 15:28
Előzmény: #2236  Törölt felhasználó
Köszi, az Elliott waves mintát én is ismerem. 
Még egy utolsó kérdés: Honnan tudom, hogy most hol vagyunk, mármint hogy melyik szakaszban, ha bármilyen chart-ra ránézel, aminek nem ismered a history-ját?
Törölt felhasználó 2022. 05. 07. 15:25
Előzmény: #2229  KrisztinaI
Az alap az Elliott Waves.
Elolvasod az elméletét. Pl. ezt. https://www.pdfdrive.com/elliott-waves-principle-key-to-market-behavior-a-j-frost-robert-prechter-e145389119.html
Aztán végigolvasod a Finacial Forecastban János összes posztját az elejétől kezdve, ahol az indexeket elemzi EW alapon. Nem baj ha régi, legalább látod, hogy hol tévedett.
Aztán 2 évig napi szinten figyeled az USA indexeket, és bizonyos minták belerögzülnek a fejedbe, és jó esetben lesznek megérzéseid (amik valójában nem légbőlkapottak, hanem az agyad látott egy mintát, de nem tudta feldolgozni teljesen, így nem tudod megmondani pontosan miért lett egy benyomásod).
Mellette nézel mondjuk egy indikátort legalább, nálam ez az RSI, de ennek csak segéd szerepe van.
Nézed a réseket, trendvonalakat, meg esetleg a mozgóátlagokat segítségként.
Aztán kialakul, hogy milyen setupba lépsz be, milyen agresszívan kereskedsz.
És mellette tisztában vagy vele, hogy mi a fő irány, vagyis fundamanetálisan tudod, hogy most túl, vagy alulértékelt-e a tőzsde.
Mindezek adják a biztonságérzetet, ami fontos, mert anélkül meghalsz. Gondolj csak bele a fed döntés utáni fake-ralliba. Én nagy valószínűséget adtam a fake-rallinak, és óriási lebegő bukót is bevállaltam. Az emberek 99%-a kiszállt volna fájdalmas bukóban. Én tudtam, hogy a funda, a nagytőkések viselkedése, és a techinka is abba az irányba mutat, hogy nagy esés lesz.
emerald 2022. 05. 07. 15:01
Előzmény: #2218  Törölt felhasználó
Nincs válasz!
Tegyük fel veszel a befektetni való pénzed negyedéért otit kilencezerért. Ha még lejjebb megy az árfolyam, hatezerre, ott is veszel a második negyedért......stb
Ha felmegy az árfolyam 12.000-re, ott az első negyeded felét eladod. ....stb, stb
.
Ezen számításokat, sakkozásokat Neked! kell magadnak kitalálni.
emerald 2022. 05. 07. 14:54
Előzmény: #2232  Törölt felhasználó
Elmondok egy titkot:
Ami másnak látható egy grafikonon és kereskedhető, ha egy életen keresztül magyarázza neked, akkor se fogod tudni lekereskedni ugyanúgy.
.
Egy fórumtalin (amit magam szerveztem vagy 5x) mindenki elmesélte a történetét. Nos mindenki bukott kezdetekben, avagy megfizette a tanulópénzt.  Amikor pedig már ment(keveseknek), akkor csak a saját magának kialakított stratiját kereskedte. Aki pedig a szent grált kereste mind az öt alkalommal(ilyen is volt), nos az sose lett kereskedő! Csak bukott.
.
Van értelme a grafikon elemzésnek, de sajna ezt magadnak kell megtanulni.
.
Az ellenségeid:
Az egód, kapzsiságod, türelmetlenséged.
.
Képzeld el, ha oly könnyű lenne, minek dolgoznának az emberek?
Jó sok éve foglalkozom vele és minnél kevesebbet kereskedek, annál jobb a siker.
Törölt felhasználó 2022. 05. 07. 13:58
Előzmény: #2232  Törölt felhasználó
Ez azt jelenti, ha nem tudsz navigálni, akkor ott fogsz állni csórén a verőfényes napsütésben és sehol egy fűszál.
Törölt felhasználó 2022. 05. 07. 13:42
Előzmény: #2231  Törölt felhasználó
Ez most azt jelenti higy semmi ertelme gorbeket rajzolni?
Törölt felhasználó 2022. 05. 07. 13:40
Előzmény: #2227  Törölt felhasználó
Van az a mondás, mely szerint apálykor derül ki, hogy ki fürdik fürdőruha nélkül. 

Sokan csak nevetgélnek rajta, jól van ez így, tényleg jó poén.

Amennyiben viszont láttad, ahogy 1,5-2 óra alatt tényleg eltűnik a víz amíg a szem ellát és nem tudsz ellene az égvilágon semmit sem tenni (mert a rohadt Hold pörög tovább), akkor át is érzed a szitut. Hajóval is komplex navigálást kíván, ha nem akarsz fél napot egy helyben dekkolni. Olyankor, ha korábban még nem, megtanulja az ipse, hogy a faszagyerek listán nem szerepel a neve.
Törölt felhasználó 2022. 05. 07. 13:29
Előzmény: #2229  KrisztinaI
Ugy hogy odarakja h 14k majd 1 óra múlva aszondja lehet h 11k lesz csak 😅
KrisztinaI 2022. 05. 07. 13:25
Előzmény: #2216  Törölt felhasználó
Kérdezhetek valamit? Hogyan lehet ilyen ábrákat rajzolni? Mármint hogy kiszámítani, hogy potenciálisan milyen mozgásokat fog felvenni az árfolyam?
Törölt felhasználó 2022. 05. 07. 13:20
😆
Törölt felhasználó 2022. 05. 07. 13:20
Törölt felhasználó 2022. 05. 07. 11:34
Előzmény: #2225  Törölt felhasználó
Nem. Az efféle korrekciók nagyon kiszámíthatatlanok. Mind időben, mind méretben. Lehet csak 11.000, és 1-2 hónap. Meg lehet 16.000 is.
És ha ráadásul nem jó a számozásom, akkor a fő trenddel szemben állsz pozícióba. És ez veszélyes, nagyot lehet rajta bukni. Tudni kell mi a fő trend, és ha abba az irányba állsz, akkor még ha tévedsz is, sokkal bocsánatosabb a tévedés. Az idő ugyanis ilyenkor neked dolgozik. Ha korrekcióra játszasz, és tévedsz, az idő ellened dolgozik. És ez nagyo nnem mindegy.
Törölt felhasználó 2022. 05. 07. 11:22
Előzmény: #2223  Törölt felhasználó
Kiveve juliusig mert felnezhet 14k -ra?
Törölt felhasználó 2022. 05. 07. 10:16
Előzmény: #2220  Törölt felhasználó
Pont erre gondoltam, esetleg pedofília is képbe kerülhet. 
Törölt felhasználó 2022. 05. 07. 09:56
Előzmény: #2218  Törölt felhasználó
Cicus. Technikailag értelmezhetetlen a kérdésed. Ennnyire nem tudok előrenézni.
Fundamentálsian OTP helyzete= a MAgyar makrogazdaság és régiós makrogazdaság helyzete.
Félperiférián nagyon-nagyon rossz egy recesszió, egy válság még annál is rosszabb. Pláne akkor, amikor 12 év ország és gazdaságdúlás van a hátunk mögött. Ha amerikában 1 egység a baj szintje, akkor európában 2, a régióban 4, magyarországon 8. Ezek az arányok.
Bearben nem gondolkodunk részvényben, pláne nem régiósban, és egy hitelválság előszobájában a bankokat nagy ívben kerüljük, főleg ha egy orbán kormány van hatalmon... (2011 élénk emlékei).
Törölt felhasználó 2022. 05. 07. 09:52
Előzmény: #2220  Törölt felhasználó
Na LAci, most kell Teslát shortolni. :)
Törölt felhasználó 2022. 05. 07. 09:49
Előzmény: #2219  Törölt felhasználó
Igen, a leánykori névnél ez szerepel az identity cardomban: Soros György. :)

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek