Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Mert 40 millios orszag, es van tobb millio hadkoteles. 18 tol 55 eves korig ferfi. Ez mar ott torveny. Es ne is fogyjanak el, mindenkit haza varnak. Szóval sokaig huzodhat ez. Hihetetlen.
:( Gyerekkoromban sokszor gondolkoztam azon, hogy amíg lehetőség volt rá, miért nem menekültek el a zsidók, a főnemesség. Hiszen kellett hogy lássák az intő jeleket. Most kezdem érteni. Talán azért mert nem akarták elhinni, megtörténhet az ami megtörtént. Mindenkit tart az élete, az otthona, a családja és minden amiért küzdött. Most látom amit látok és nem akarok menni. Pedig az eszem azt mondja, óvatosabban, építs menekülő utvonalat!
nato? ami usa érdekeket képvisel? amugy érdemes megnézni a vikin h mikor melyik k.e. ország csatlakozott a nato-hoz! . gorbacsov szinte feltett kézzel engedte el a katonai egyensulyt a rendszerváltáskor, bízva abban h az usa is hasonló lépéseket tesz! az usa nem tette meg a hasonlo lépéseket!
Nem fogynak el az ukran katonak. Nem sajnaljak oket. Mikor egy kicsit utana olvastam , mi is van a fronton. Akkor par erdekes dolgot eszleltem. Oroszok reszerol a tuzvonalban wagneresek, kikepzett kemeny zsoldosok, továbbá eletfogytos rabok, akiknek ez egy esely az amnesztiara ha tuleleik., továbbá az elejen az orosz mongol hatar kozeli nep, ( mongoloidok)akik tomegevel jelentkeztek es nagyon jo zsoldert vannak. Az ukranok részéről is vannak zsodosok ,azovosok de többség Tescos arufeltolto, meg traktoros besorozott echte ukran, akik nem mehetnek hatra, mert szarul jarnak, es nem a bortonbuntetesre gondolok... Magadbol indulj ki, mennyire harcolnal a hazaert, ha a faludbol mar majdnem.mindenkit kilottek melloled. Persze van lelkesedes az elejen, de utana ez elmulik. Ezt olvasmanyaimbol, es nagyapám elbeszelesebol tudom, aki ugy lett zászlós a Don kanyarban, hogy mindenkit kilottek felette. Hidd el barmit megadott volna ,hogy otthagyja a frontot , csak hat nem lehetett.... Dezertorokre akkor se borton jart valojaban, ha erted ezt. Nagyon veszelyes ,es karos ez a haboru. En mar autonomiat adtam volna annak a 4 megyenek regen, (tenyleg van ott egy orosz tobbseg. )hogy kimeljem a nepemet. Lehet a vezetes nem erzi a népének? Tortenelmileg érdekes a mondat, de nem magyarazom el... Igen, ebbol VH lehet. De minimum egy uj gazdasagi vilag, es penzrendszer. Vagy egyik se, ha buknak az oroszok. De akkor meg az lesz veszelyes, mert akkor ott lesz a kaosz. Sokkal nagyobb ennek a tetje, mint ahogy az ukran topikosok gondoljak, es hazai politika szemüvegen keresztul nezik ezt.
Ebben nincs újdonság, volt már jó pár proxy háború a történelemben. Mindig voltak, akik fegyverrel támogatták az egyik vagy másik, vagy éppen mindkét oldalt.
Laci, én mar úgy látom lassan világháborúban találjuk magunkat. A fél világ fegyvereket küld ukrajnába. Nem vagyok szakértő, de nekem ez nem két ország harca. Az ukránokat meg beáldozták mint a szent tehenet az oltáron. Z ellen nem tudnak fellázadni. Aki nem harcol, az megy börtönbe.
Rossz érzésem van, ma Pozsár geopolitical risk művét osztották meg, a minap a long term investing-ről láttam cikket, és Buffet elveiről, amiben benne van, hogy őt úgy vesz részvényt, hogy ha 5 évre bezárna a tőzsde, őt az sem zavarná.... ez nem az a helyzet, ahol long term investor szeretnék lenni.
Szépen visszahúzták az indexeket. Van egy olyan érzésem, hogy ez beültetés. Elég gyenge makro adatok jöttek a héten, ráadásul a jelentési szezon sem túl acélos egyelőre. Túl jó a hangulat.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen