Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Ha jól tudom, Kína már szinte önellátó húsból. Többemeletes sertéshizlaldákat építettek. Csányi 1 millió sertéses vágóhídja is azért épült, hogy Kínába vihessék a húst. Azért is mentek le az árak, mert Kína már nem nagyon fogad húst, viszont kukorica annál több kell nekik. Állítólag 2020-ban ezért ugrott meg a gabona ára. https://hvg.hu/ingatlan/20221125_sertes_emeletes_telep_vagohid_farm_Kina https://mcs.hu/
Minden esetre a hús hasznos lesz még, nyártól, ha Kínában megszűnik a covid, jó eséllyel megint nőni fog a hús ára. Ha valaki húst kereskedik, és lát valamik okosat a chart-on, szóljon. :-) Itt nagyon jó review-ekat szoktak csinálni. https://www.youtube.com/watch?v=D2BU1rogjDA
Rutintalan vagy még ebben a topikban. Ez valaha usa, nyugat, nagytőkés, zsé, proli, stb utáló topik volt, ahol az volt a lényeg, hogy minél nagyobb összeomlást várj és mondjál be. Itt ez volt a kielégülés mértéke. Aztán a topikmester lelécelt, így maradt lacika hírmondónak.
Tavaly őszre is volt jövendölve egy kis térkődobálás. A jólét viszont nem múlt el. Nem néztem a cápák közöttet, nevetséges showműsornak tartom, de sok helyről visszaköszönt egy "kéregető". Egy 19 éves fiatal, aki visszautasította a 200 milliót. Vajon mire kellett neki? Állítólag nagyon drága cipőket árul. Csak a fórumból tudom, hogy 1 milliárdos árbevétele volt 2022-ben, úgy, hogy 2021 novemberében kezdte. Nesze neked ínséges idők. Azt írják, 60 ezernél kezdődnek nála a cipők, amiket nem viselnek, csak befektetés. Állítólag valami coinost kidobtak, mert azt lehúzásnak ítélték meg, de ez nagyon felvillanyozta őket. https://balazskicks.com/ - reklámnak tökéletes volt, zeng tőle a bulvár
Igaz, én cinikusan írtam, mégis vérkomolyan vette. Holott nyilván neki sincs fogalma arról, hogy hogyan alakulnak majd az árak. Az mindenesetre tény, hogy amikor nyáron elszállt a gázár, akkor a gázra még semmilyen szankció nem volt érvényben, tehát egészen biztosan nem a szankciók miatt rakétázott. Hanem részemről 4 látható faktor miatt: 1. kereslet hirtelen megugrása a gyors tárolótöltési roham miatt 2 . Putyin szerződést szegve lejjebb tekerte a gázcsapokat + rubelben kérte az ellenértéket 3. félelem, hogy nem lesz elég gáz Viszont én úgy gondolom, hogy a magas ár egy erőteljes alkalmazkodásra kényszeríti Európát, és sikerülni fog jelentősen csökkenteni a felhasználást. a hiányzó maradék részt pedig pótolják máshonnan. Így Oroszország felől nem leszünk rákényszerítve a vásárlásra. Nyilván, ha adja olcsón, akkor onnan érdemes venni. Utólag az volt hatalmas hiba, amit a 2014-es krími események után nem is értek, hogy a legtöbb európai ország rovábbra is az orosz gázra alapozta a gázellátását, sőt, újabb kapacitások épültek. Emellett minden ország szépen a tőzsdei árhoz kezdet kötni az elszámolást. Ezzel egy nagy hatóerejű fegyvert sikerült az oroszok kezébe adni. Nem volt más dolga, mint valahogy felhajtani az árat a tőzsdén...
Egynapos áramkimaradást simán átvészelek, már volt példa rá és nem olvadt ki és ez nem a téli fagyos időben történt. Az áramfejlesztőn már én is gondolkodtam, de inkább azért, mert áram nélkül nem működik semmi, még a gázkazánom sem, de a keringető szivattyú sem, ami forgatja a melegvizet a rendszerben. Az egyik barátom büszkélkedett, hogy őt nem lepheti meg semmi, mivel van fakazánja is. Egyszer arra ébredt, hogy valami nagyon dübörög, persze elment az áram, a kazán meg átváltozott gőzgéppé. Nem elég, hogy vészhelyzet van, mindent a tök sötétben kellett megoldani. Mivel ezt még valami ezermester rokona szerelte be, nem volt sem vészhűtése (minekaz), meg lefúvószelep sem, így az egyik radiátor adta meg magát a túlnyomásnak, szerencséjükre nem a lakórészben. Régen ezzel nem volt gond, mert akkor az ún. expanziós tartály nyitott volt, így ha máshol nem, ott elillant a nyomás, de a gázkazánoknál már teljesen zárt rendszert telepítenek, sokszor lefúvószelep nélkül.
Milyen élvezetet okozna mindez neked, igaz? Perverz szokás, hogy a rossznak örül valaki. Még jó, hogy a három pervi orákulum közül kettő már lelépett 😆
Három évvel ezelőtt kacérkodtam a napelemmel, de nagy meglepetésemre, mikor az ügynök megnézte a számláim, szinte lebeszélt róla. A netes kalkulátor 7 év megtérülést számított ki, az ügynök 12 évet mondott. Mikor felvázoltam az én elvárásaimat, már 18 évnél jártunk, amit tudom, hogy nem lehet készpénznek venni, hiszen annyival tervezni nem garantált. Mi a kétezres évek elején szereltettünk olyan műanyag ablakokat, amire 20 év garanciát adott a cég, ami már 2 év múlva nem létezett. :-)
Ha leesett a gáz ára, megy utána az áram is. Nagyon sokszor előfordult, hogy a kétsávos úton a dugóban idegeskedve cikáztam a sávok között, aztán semmivel sem jutottam előre. Néha az olcsóbb a drágább. Az egyik helyi gazda azzal büszkélkedett, hogy ő bizony megvette 3 évre előre a műtrágyát, persze a legmagasabb áron. Ha kapkodunk, hibázunk. :-)
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen