Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szieszta 2023. 01. 16. 22:06
Előzmény: #21836  KrisztinaI

Nálunk 3 fagyasztóláda eszi az áramot a melléképületben. Most már csak az a kérdés, lesz-e áram.
Az a nagyobb baj, hogy senki nem tudja, mi meddig fog tartani és egy idő után minden elfogy.
Nagynénim azt mondta, náluk 50 zsák gabona volt, ezért soha nem éheztek. Az 2,5 tonna, négytagú családnál, néha jutott belőle másnak is.
szieszta 2023. 01. 16. 21:30
Előzmény: #21835  Törölt felhasználó

Miért is NEM??? Ezek elméletileg ingyenes szolgáltatások. Ha ingyen akarod, akkor...... de nézd meg, ha fizetős. Azt az emberek 99%-a nem engedheti meg magának. De nem csak nálunk.
Az egy más kérdés, hogy mit lopnak el, az nem is annyira  a rendszer hibája, hanem az emberi mohóság, politika.
Ausztriában egy hölgyike volt a buszsofőr, aki hordta a sízni vágyókat a távolabbi parkolóból.  Az apja kezdte, 1 busszal, aztán beállt a fia és a lánya is. Biztos megélhetés, mivel 5 évre van szerződésük. Megvehették az új buszt, mert tudták, mennyit fognak keresni. Nyugodtan felvehette a lakáshitelt, mert nagyon drága  a lakás, de gond nélkül tudja fizetni és még bőven marad  másra is.
dexter-atya
dexter-atya 2023. 01. 16. 21:21
Előzmény: #21836  KrisztinaI
szieszta 2023. 01. 16. 21:20
Előzmény: #21834  Törölt felhasználó

A bitcoinban az a jó, hogy az értéke kereken nulla, ezért bármennyi lehet az ára. Gyakorlatilag a garázstőzsdék adják meg az árát, egy egy coinbáró segédletével. Ha megnézed a mai grafikonját, nagyon jól lehet látni  a lépcsőket, amit a coinbárók csinálnak. Kilenckor kikapcsolja  a pumpát és máris beesik
https://www.bitstamp.net/markets/btc/usd/
Szabályozatlan piacon nincs tiltva semmi, így bátran üzletelnek a cégen belüli robotok egymással, oda rakva az árfolyamot, ahova akarják.
Amikor kérdeztem e fura mozgásról, jópár coiner nekem ugrott, hogy globális a piac. Persze, egész hétvégén szinte vízszintes volt a vonal, senki nem akart sem drágábban, sem olcsóbban venni: eladni. Aztán ugrik 500 dollárt és már mindenki csak ebben a tartományban akar üzletelni.  Ennyiért van eladó és vevő is. +-100 dollár.
KrisztinaI 2023. 01. 16. 21:14
Előzmény: #21829  dexter-atya
Ez igaz, attól függően, hogy mennyire vagy közel hozzá, vagy mennyire komoly a dolog.
Ha komoly, akkor tényleg nem számít.
Babkonzerv is van itthon. :-)
Törölt felhasználó 2023. 01. 16. 21:05
Előzmény: #21833  szieszta
"Az állam megvéd, meggyógyít, megtanít"
Ez sem feltétlenül igaz mostanában... 
Törölt felhasználó 2023. 01. 16. 21:03
Előzmény: #21832  szieszta
Ja persze, én sem. Én derűlátó vagyok, különben én is pakolnám a konzervet a szekrénybe🙃
Bitcoinban sem hiszek sajnos, csak követem, de nem volt soha. 
szieszta 2023. 01. 16. 21:02
Előzmény: #21830  Törölt felhasználó

Az éhínségben csak annak van esélye, aki meg tudja fizetni a védelmét.
Már megszoktuk, hogy befizetjük az adónkat, aztán az állam megvéd, meggyógyít, megtanít......
Én még emlékszem a ´89 es rendszerváltás utáni helyezkedésre, mikor a rendőr is rettegett a helyi maffiától és jobb volt elbújni, mint villogni, mid van.El sem tudjuk képzelni, mit éltek át nagyapáink, rettegve, hogy egy kis málenkij robot-ra mikor törik rájuk az ajtót.
szieszta 2023. 01. 16. 20:53
Előzmény: #21830  Törölt felhasználó

Én, az örök pesszimista sem vagyok ennyire borúlátó. Nagyon megszoktuk már, hogy valami nagyot kell mondani, rémísztgetni és azt sokan olvassák.
Miért gondoljuk azt, hogy jön az összeomlás, ha  ezernyi befektető készülődik rá, hogy elkaphassa a legjobb beszállót.
Amit a központi bankok a piacra öntöttek, nem tűt el, csak pihen valahol.
Sokan azt gondolják, ha valaki bukott, ott elég az  a pénz, pedig csak más zsebébe került. Pénz nem vész el, csak mást gazdagít.
Óriási pánikot okozott az FTX cointőzse bedőlése, de az a pénz nem tűnt el, csak másoknál van.
A bitcoin 30%-a (egyesek szerint akár 50 is) hozzáférhetetlen, mivel elveszett " pinkód". Ennek ellenére az meg van, csak nem tudják használni.
szieszta 2023. 01. 16. 20:31
Majd a bitcoin! Azt senki el nem veheti tőled, csak ha kisajtolja belőled azt a 26 jegyű kódot, ha még el nem felejtetted :-)
Törölt felhasználó 2023. 01. 16. 20:31
Kollégám is spájzol... Hegyekben áll a konzerv 😁Jó, hogy mondja, mert így tudom, hogy kit kell majd a viperámmal elrakni, ha nem lesz sehol kaja 🥰
dexter-atya
dexter-atya 2023. 01. 16. 20:16
Előzmény: #21825  KrisztinaI
nos ha Európában nukleáris robbantgatások lennének megszűnne a közműszolgáltatás szállítási láncok és az állam….a legnagyobb érték a kb. babkonzerv lenne …ha ballagnál a aranytallérkáddal és találkoznál 2 -4 “ vidám “ fickóval elvennék mindened ami nekik kell  pár pofonka után és ha szerencséd van nem tömnék be az összes likat a testeden …lásd jugoszláv (szerb ,horvát ,bosnyák, szlovén ) háború , orosz -ukrán, de kontinensen kívül azért a szomszéd faluba eszmei eltérés okán az un. vörös khmerek Kambodzsába vidáman fociztak levágott gyerek fejekkel magyar ENSZ missziós beszámolók alapján   ...pillanatok alatt az ököljog érvényesülne csak,  a homo sapiensről a kultúrmáz pikk pakk lehullana 
Placi82 2023. 01. 16. 20:04
Előzmény: #21793  Zsolt90
El jon az sajnos. Ne felj. En marha, peldaul azt hittem, Kina azert szabadul a dollartol, es eszkozoktol  kitettsegetol. Mert a bankoknak, es az arnyekbankrendszerenek nyujt mentoovet. Ahogyan az kulfoldi uzleti lapokban olvastam, annyiszor. Aztan megsem ez az ok.......
Placi82 2023. 01. 16. 19:59
Előzmény: #21820  signal2
Terjunk vissza erre, oktoberben, mert tudod, ha tele a hasad, (tarolod)akkor  nem fizetsz minden arat, 1 hamburgerert, de ha 1 hete nem ettel egy szaraz kenyerert is oda adod a penztarcadat is mobiloddal egyutt.😉
2. Ne felejtsuk el, hogy most meg a nyaron , osszel, es a tavasszal is jott szepen az orosz gaz, az LNG mellett.  No de az iden telen, ha nincs vege a haborunak, szankcio lesz a gaz árra,  marpedig lesz . Akkor bizony draga lesz. Most mar a katari gaz is budos lesz. Hat nem pint veletlenul, a sok lobbizos nevtelen EU s tortebetbol csak nem a Katari ugy bukott ki valahogy? Nahat, mino veletlen. Norvegok,( amire kapacitasuk lesz)es az USA majd jo aron biztosít.  Nem.lesz vege az oruletnek lesz az ujra 400eur  is akar. Es azt se felejtsuk el,hogy a nemetek, es mi is, neg fel europa,200-300 as eur/mwh aron toltottuk fel a taroloinkat, LNG, es vezetekes gazzal  . Es persze az usa szolidaritast valkalt az EU vak, es nem 8-20 szeresen adra a gazt. Ja nem......🤣
KrisztinaI 2023. 01. 16. 19:56
Előzmény: #21823  Placi82
Itt is ugyanezt magyarázta el nagyon jól a Financial Times.
https://www.youtube.com/watch?v=lFAQ0Euv724
KrisztinaI 2023. 01. 16. 19:55
Előzmény: #21823  Placi82
Igen, akár a nukleáris háború, akár apénzügyi rendszer összeomlása csak fizikai arannyal lesz szerintem megjátszható.
A UK példa már megmutatta, hogy azért van egy-két dolog a zavarosban. Minden szakértő megegyezik abban, hogy a bond market nagy és átláthatatlan, és ki tudja, hogy kik és mit csinálnak ott, bármikor előjöhet valami.
KrisztinaI 2023. 01. 16. 19:52
Előzmény: #21822  Törölt felhasználó
Igen, ennek idővel nem biztos, hogy jó vége lesz, de nem is biztos, hogy a többségnek megjátszható formában lesz vége.
Ha megnézed az investing-et, mindenki a tőzsdén van aki él és mozog. Amire nem gondolnak az emberek az a fizikai arany/ezüst, mert macerás, sokba kerül, tárolni kell, a kereskedő margin-ja is nyomja, ugyanakkor ez az egyetlen dolog, amihez az átlag ember nehezen fér hozzá.
ui. a mondást nem egészen értem.
Placi82 2023. 01. 16. 19:50
Előzmény: #21798  Placi82
Amugy a derivativak tokeatetelerol, talan a mandiner cikkeben olvastam. Egesz jokat irnak, nagyon jokat irnak mert utananezek.(de ez igaz a napigazdasag, VG, hazai lapokra is. )Olyan temakat boncolgatnak, amiket a kulfoldi nagynevu mainstream nem feszeget!😀
Törölt felhasználó 2023. 01. 16. 19:42
Előzmény: #21816  KrisztinaI
Ilyenkor kell nagy levegőt venni és hátrébb lépni egyet-kettőt. 
De átadnék egy mondást 1910-ben született rokonomtól, szerintem ebben a helyzetben is hasznodra lehet:
Akinek a pöcse ráncos, nem biztos, hogy népitáncos. 
KrisztinaI 2023. 01. 16. 19:42
Előzmény: #21814  Törölt felhasználó
Bocs, jav. gyakorlatoznak.

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek