Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
"és a hatékonyság és a munkamoralt már nem is nagyon basztattam, mert nem
akartam egy neplazadast kockáztatni a fizikai munkások koreben. 😀" Ott egy verés lett volna szerintem esélyesebb... :D
"Harmadrészt saját tapasztalatból azt látom, hogy elképesztően gyenge
hatékonyságúak a magyar dolgozók jelentős része. Elavult ismeretek,
gányolások - szellemi munkában főleg. Közvetlenül az IT, kontrolling,
stb munkákra látok rá mostanában, régebben az oktatásba, kutatásba. Az
ösztönzési rendszrek, és a hackelések problémáiról (kulturális gondok)
nem is beszél" Ez nem lehet, hiszen itt szuperlatívuszokban van említve a "tanult" réteg. :) Én meg lényegében ebben látom az ország problémáját: van pénz, van termelés. Ha tetszik, ha nem, van. De aztán annak a megtermelt pénznek a lényegi részét nem az "összes" megtermelő élvezi, hanem igyekeznek mindenkire szétteríteni ezt az összeget illetve ebből jelentős része természetesen kilapátolódik a rendszerből a a rendszer "elit"-je részéről. Ez az alapja az egésznek. És te vagy bárki hiába akar mindenféle változást ilyen-olyan fronton: az alapjaink hiányoznak és tákolva van a rendszer. A jelenlegi rendszer: Egy pénze - elvben - a gazdaság működéséből, a vállalatok és cégek és az ott dolgozó emberek munkájából van egy országnak. Amíg nem az a prioritás, hogy ez legyen egy ilyen rendszerben a fő haszonélvezője a rendszernek, mint biztos és tervezhető megélhetés, hanem szinte mindenkit így akarunk kezelni egy szegmens által fenntartva, addig ilyen dolgokat kapunk. De ez csak az én egyik fő irányom a buksiban, amit egyszer összedobtam gondolatot, hogy szerintem így lenne inkább egy jobb alap egy ilyen társadalomban, amilyen ilyen szisztémára épül, mint mondjuk a mienk.
Munkaszerverzesi hatékonyság nagyon igaz! Az ritka szar ebben az országban. Emlékszem, mikor az elso munkahelyen beálltam a termelésbe, mint kezdő mérnök. És 1 honapig csak azon gondolkodtam, hogy úristen, ezek direkt csináljak, vagy onszopatasbol. És nem kicsi cég volt. Aztán 2 év múlva 3 hónap alatt át tudtam szervezni, és duplazodott a norma, és a hatékonyság és a munkamoralt már nem is nagyon basztattam, mert nem akartam egy neplazadast kockáztatni a fizikai munkások koreben. 😀. Ha abba is bele fekszekem akkor megint duplaztam volna a normát.
Értem a gazdasági részét és nem is ezt szerettem volna boncolgatni, hanem a kifejezés szerintem nem annyira korrekt illetve egyértelmű, amiért írtam azt, amit.
Azt kell mondanom, hogy nem jól látod. Egyrészt az alacsony hozzáadott érték azt jelenti hogy olyan munkát végeznek - lehet nagyon hatékonyan, aminek nincs nagy értéke, mert vagy bárki el tudja végezni - egy beidomított majom is, másrészt van olyan technológia, amivel kiváltható lenne a munka, azaz nincs nagy értéke. (lehet kézzel halászni, és a halász érezheti azt, hogy baromi hatékony a napi 5-10 hal megfogása, de hálóval lehet 100x hatékonyabban csinálni) Másodrészt azért alacsony a munka hozzáadott értéke, mert nincs meg a munkaszervezési hatékonyság. Harmadrészt saját tapasztalatból azt látom, hogy elképesztően gyenge hatékonyságúak a magyar dolgozók jelentős része. Elavult ismeretek, gányolások - szellemi munkában főleg. Közvetlenül az IT, kontrolling, stb munkákra látok rá mostanában, régebben az oktatásba, kutatásba. Az ösztönzési rendszrek, és a hackelések problémáiról (kulturális gondok) nem is beszélek. Mindegyik területen hatékonytalan módszerekkel, gyenge technikai tudással, rossz szervezés mellett mentek a gányolások. A szakmunkákkal kapcsolatos tapasztalataimról nem is beszélek. Gyerekkoromban a saját családi vállslkozásban apám ódákat zengett, hogy egyetlen épkézláb embere volt életében, pedig dolgozott pár alakkal. Nem gondolom, hogy javult volna a helyzet azóta...
Szerintem rosszul látod. Gondolkozz a vállalkozó fejével. Ha van egy olyan munka, ami elég könnyen betanítható, akkor hova építesz gyárakat? Ahol X euró a munkás órabére, vagy ahol 0.25X? Ja és a két munkavállaló munkája között legjobb esetben is marginális a különbség, mert egyszerű folyamatokról van szó. Ja és még fizetést sem kell nekik emelni euróban, mert az adott ország gyengít annyit a saját devizáján, hogy neked ne kerüljön több pénzbe a munkás, viszont ő mégis boldogan lobogtassa a papírt, hogy kapott 10% fizetésemelést (forintban). Ja és erős szakszervezetek sincsenek.
"mert átállni az alacsony hozzáadott értékű munkára épített gazdaságból" Alacsony bérű munkára épített gazdaság van itt. Ha a magyar munkásnak alacsony lenne a hozzáadott értéke a munkájának a gazdasághoz - illetve vállalkozáshoz, céghez - akkor nem az egyik legkeresettebb lenne külföldön a munkája. Én így látom ezt.
Az orbáni gazdaságpolitika egyik alapköve a forint folyamatos csúszó leértékelése, mivel semmi különleges tudásunk nincs. Marad az, hogy alámondunk mindenkinek árban és kellemessé tessszük az adózást a multiknak. Meg merem kockáztatni, hogy ez még egy kormányváltás esetén is így maradna, mert átállni az alacsony hozzáadott értékű munkára épített gazdaságból valószínűleg évtizedek munkája, kezdve az oktatással...
Olvastam az eur topikban 1,2 forumtarsat, akiket addig paraztattak, hogy all in nyomtak 430-440 es dollarnal. Nem lehet ezt tudni. De ha nem, kereskedni veszel, brokerszamladra, csak ulni rajta, vesztartaleknak, akkor chf.
Dollárban én azért tartom a pénzem, mert forint nem opció, az euro nem opció, kereskedni meg kell. Mindig is lesznek hullámzások, és a devizaárfolyam minden közül a legkiszámíthatatlanabb. (mintha a dollár esés kifulladni látszana technikailag egyébként - bár ebben annyira nem tudok megbízni) Nem látom, hogy Magyarországon bármi gazdasági probléma megoldódott volna. Ahogy Európában sem látom. Sőt. Úgyhogy a magam részéről nem fogok változtatni a stratégián, marad a dollár, jobb híján.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen