És igen, feltörheted, csak ne azért törd fel, mert a TBSZ nyereséges, a normál kereskedésed meg veszteséges, és azt hiszed, hogy a kettő így összevezethető. A TBSZ már a gyüjtőévben is külön adózó, 100%-ban elkülönül az ETÜ-től.
Ja és a TBSZ számlák eredményei se vonhatók össze. Ha feltörsz egy nyereséges és egy veszteséges TBSZ számlát, akkor a nyereséges számla után adózol, a veszteséges meg így járt, azt be kell nyelni.
Attól függetlenül ugyanaz a 15% vonatkozik rá... Az egy másik dolog, hogy nem vonhatod össze, viszont általában az emberek azért nem nyitnak TBSz-t, mert 5 évig nem lehet hozzányúlni és azért ez erős csúsztatás lássuk be :) Pláne, ha kiépítetted az éves TBSz-eidet, akkor már egész flexibilis a történet :) Nyilván az az optimális, ha kivárod a végét, de ha mégis kell, akkor simán fel lehet törni.
Azt azért jó tudni, hogy a TBSZ külön adózik, a TBSZ szabályai szerint. Azaz ha feltörsz egy TBSZ számlát, akkor a TBSZ időszak alatt elért nyereséget le kell adózd, az nem vonható össze a nem TBSZ-es kereskedésed veszteségével, és a TBSZ-es időszak vesztesége se vonható össze e nem TBSZ-es kereskedés nyereségével. Ha feltörsz egy TBSZ számlát, akkor azt leadózod a TBSZ szabályai szerint, és onnantól indulhat az ETÜ-s időszak.
Egyébként a TBSz-el csak nyerni lehet. Az a mondás, hogy nem nyúlhatsz hozzá, nem igaz. Bármikor feltörheted a számlát és akkor ugyanúgy leadózod, mintha nem TBSz lett volna. Viszont, ha ez 3 év után történik, akkor már csak 10%, ha pedig kibírod az 5 évet, akkor adómentes... szerintem ez win-win szitu. Én régóta minden évben nyitok egy új TBSz-t, amire rakom a rendszeres befektetéseimet, így minden évben van lejáró TBSz-em, ami már adómentes. Ergo ha kell pénz, akkor ott van a lejáró, ha azonnal kellene a pénz, akkor is az 5. évben levőt törném fel... Mondjuk ami likvid pénz kell legyen az nekem állampapírban van... de a diverzifikáció egy másik kérdés
ETÜ-re csak 15% nyereségadó (szja) van. Szochó nincs. Az csak arra van, ami nem ETÜ, azaz, bankszámlán kamatozó pénz, bef alapok (kivéve ingatlanalapok asszem, arra nem vonatkozik)... de a lényeg, hogy ETÜ továbbra is ugyanúgy adózik, mint eddig.
Köszönöm. De 15% az adó mindegyik után (részvény, certifikát,osztalék)? Vagy 13% szocho is van? TBSZ nyitásban gondolkodom és felmérem a sima számla és a tbsz közti különbséget.
Osztalékot már adó nélkül kapod meg, az Erste intézi neked a Keler felé. Egyeseknél egyes osztalékok esetében az adóbevalláson tévesen volt szochó is feltüntetve (nekem nem jelentkezett ez a probléma eddig még), ezért érdemes azért megnézni hogyan tölti ki a NAV (meg persze általában is jó összevetni a saját kimutatásoddal). A certi nyereséget/veszteséget meg ugyanolyan szabályok szerint adózod/állítod szembe, mint a részvényeknél.
Törölt felhasználó2024. 01. 25. 10:06
Egy láma kérdés: most a 24'-ben vett részvény/certifikát hogy adózik? Meg az osztalék a magyar részvények után? Sima értékpapírszámlán. Ezek maradtak mind 15%? nincs szocho?
ERSTE NetBroker
A telefont nem veszik fel!!!