A piacon szép érett de kissé ütődött körtéket igen olcsón árultak....
Jövő héten ez lessz a következő projekt:
Fahéjas-szegfüszeges körtelekvár
Meghámozzuk a körtét, majd egy nagy lyukú reszelőn(nálam nokedli szaggató megfordítva) csumáig körbegyaluljuk.
Aztán izesítjük mint egy gyümölcslevest őrölt fahéjjal, szegfüszeggel.
Ne ítéljetek el, de én szoktam beletenni qvittint. Ám ami szerepel a csomagon annak a 2,5-3 szoros mennyiségű gyümölcshöz teszem.
Cukrot kb 15-20dkg-ot teszek a gyümölcshöz kilónként.
Én is el tudom rakni tartósító nélkül kigőzölve, évekig se romlik meg.
Ám ha felbonjuk a hűtőben se lehet három hétnél tovább tartani ha semmi sincs benne. Ezért inkább megalkuszom...:)
Minnél ízesebb illatosabb a körte annál finomabb lessz a lekvár.
Drága nagyimtól(isten nyugosztalja) visszahoztam egy 12éves körtelekvárom. Félrerakta...:(
De azt az isteni ízekett, hát olyan volt mint a jó bor ami évek múlva csak jobb lessz.
A fűszerek átjárták de nem nyomta el a gyümölcs ízét, ezt még
a régi Gödöllői telkünk hullott körtéiből főztem.
Rengeteg kukacos hullott körténk volt akkoriban, takarékos felhasználásra ez volt az akkori nagy találmányom..:)
Ma már nincs fa, de a körtelekvárról nem tudunk lemondani.
Legközelebb majd leírom a musban főtt birslekbár készítését.
Jövő héten ez lessz a következő projekt:
Fahéjas-szegfüszeges körtelekvár
Meghámozzuk a körtét, majd egy nagy lyukú reszelőn(nálam nokedli szaggató megfordítva) csumáig körbegyaluljuk.
Aztán izesítjük mint egy gyümölcslevest őrölt fahéjjal, szegfüszeggel.
Ne ítéljetek el, de én szoktam beletenni qvittint. Ám ami szerepel a csomagon annak a 2,5-3 szoros mennyiségű gyümölcshöz teszem.
Cukrot kb 15-20dkg-ot teszek a gyümölcshöz kilónként.
Én is el tudom rakni tartósító nélkül kigőzölve, évekig se romlik meg.
Ám ha felbonjuk a hűtőben se lehet három hétnél tovább tartani ha semmi sincs benne. Ezért inkább megalkuszom...:)
Minnél ízesebb illatosabb a körte annál finomabb lessz a lekvár.
Drága nagyimtól(isten nyugosztalja) visszahoztam egy 12éves körtelekvárom. Félrerakta...:(
De azt az isteni ízekett, hát olyan volt mint a jó bor ami évek múlva csak jobb lessz.
A fűszerek átjárták de nem nyomta el a gyümölcs ízét, ezt még
a régi Gödöllői telkünk hullott körtéiből főztem.
Rengeteg kukacos hullott körténk volt akkoriban, takarékos felhasználásra ez volt az akkori nagy találmányom..:)
Ma már nincs fa, de a körtelekvárról nem tudunk lemondani.
Legközelebb majd leírom a musban főtt birslekbár készítését.
édes-savanyú
Sziasztok!
A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Jó étvágyat!