A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
"....vagy célirányosan a termelőhöz ....." Ennél célirányosabban nem tudok a termelőhöz menni, mint ahogyan írtam a kertben a fák mellől akartam a termésért üzletelni. :)
Nem tartom célszerű megoldásnak, hogy a zalai alma termelőtől elutazzak a Nyírségbe almáért.
Vagy itt? link Egyébként ilyenkor rengetegen jönnek az itteni nagybani piacra, vagy célirányosan a termelőhöz az őszi dolgokat bevásárolni, de innen is szállítanak többfelé az országba.
Ezt a cirkuszt ezzel a nyomorult alma piaccal. Hol adják olcsón az almát.
Itt a szomszéd faluban van egy almakertészet. Kb 7-8 éve telepítették, EU-s pénzekből. Szuper modern minta kertészet. Az utóbbi években itt szoktam beszerezni a családi alma fogyasztáshoz szükséges mennyiséget. Eddig minden évben 100 Ft alatt volt kilója. Az idén 150,- Ft/kg a legolcsóbb alma (ütött, tükörfoltos, lé/ipari-alma).
A hétvégén a helyi Lidl-ben vettem akciós almát 99,- Ft/kg-ért. Nem tudom milyen fajta, honnan van, de jó.
Tehát én úgy tapasztalom, hogy ez az almapiaci mizéria csak a sajtóban létezik. Bosszantó ez a sok valótlanság!!
Ez az almás krumpli jól hangzik. Majd kipróbálom.
Télen sokszor van nálunk menüként tepsis krumpli. Szoktam variálni hússal, szalonnával, sonkával, virslivel, kolbásszal, tojással, vagy csak úgy natúr. A hagymát én egy kicsit később szoktam rátenni, amikor a krumpli már egy kicsit zsibbad. Így a hagyma ropogós marad, nem mállik szét.
Nem nagy kunszt. Megpucolod (szegény biokukac), húsdarálón ledarálod és főződ jó sokáig. Ha már megfelelően sűrű, ízesíted. Cukor, ánizs, fahéj, szegfűszeg, dió, stb tetszés és fantázia szerint. Tepsibe, őzgerincbe, tányérba kiöntöd, kihűlés után, ha megfelelően sokáig/sűrűre főzted, akkor darabolhatod. Darabolás nélkül hideg kamrában (neked biztosan van) egy darabig eláll (a cukor tartósít) Ha hígabb, akkor üvegbe töltheted és mehet a száraz dunsztba.
:)
Long-short után bringával munkába, közben gombát, erdei gyümit szedni (lehet, hogy még vadásztál is közben :)). - Habzsolod az életet...
Mai menü babos káposzta füstölt sonkával.
Csicsókát én salátába szoktam. Nyersen/párolva. Praktikus növény, mert fagyálló, csak a pucolása macerás. Nincs gond a tárolással, télen még az enyhén fagyott földből is felásható. Télen az elszáradt felső részét a tapsik imádják.
Ugy látom a szabolcsi-nyirségi töltöttkáposzta egész más mint amit itt Tolnában csinálnak. Savanyukáposztábol és levélből nem pedig édeskáposztábol fözzük. Paradicsomlé sem kerül bele. A töltelékbe inkább rizst raknak és örölt paprikát.
Egy azonban biztos:
Mind a két ételhez jól esne egy pohár szekszárdi kékfrankos...........a saját pincéből, szőlőből. :-))
Az én nagymamám 89 évesen halt meg. Imádta a kolbászt, sonkát, szalonnát. De mellette mindennapos volt a hagyma, fokhagyma, idénygyümölcsök, zöldségek evése is, ami neki is megtermett a kiskertjében. De abban az időben még nem kellett egyre több vegyszert használni. Fák kérgét megtisztítottuk, a szőlő csak rézgálicot látott. Hetente egyszer elment hozzá egy gondozó, vitt 2 dl házi pálinkát és nagymamám reggelente megivott egy kupicával. Mindig azt mondta, ha valamit megkívánsz, azt edd meg, mert a szervezet jelzi mire van szüksége, csak nem figyelünk oda rá. És másik a szabad levegőn mozgás, testet, lelket épít, karbantart.
Jó tudni azt is, hogy Omega3 zsírsavakhoz, melyek a koszorúér-betegségek kialakulásának veszélyét nagyban mérséklik, nem csak halak fogyasztásával juthatunk; a hízott liba és kacsa zsírjában ugyanúgy jelen vannak ezek az értékes zsírsavak.
:))))
Ezt most találtam, csak annyit tennék hozzá hogy nagyim 90-évig élt. Ha nem történik baleset, sokkal tovább is élhetett volna.
Ám csak a liba-kacsazsírt használt.
Ó hát már tudom miért főzöl olyan finomakat!
Idén márciusig havi 1x jártam Debrecenbe.
Azok voltak a bevásárló túráim. Imádtam azt a piacot(sokkal jobb mint az itteni, a pestieknél is jobb) sok a termelő
saját árúval. Ott tanultam meg hogy isteni a karalábé levélbe göngyölt
töltike. Azóta itt szezonba mindig kérek egy csokorra való karalábé levelet, a "szemétből" adnak is ingyen. Nem kell senkinek, nem viszik haza a felesleges részét...:) A sárga túró, ami húsvétkor készül azt is eltanultam!
Nyírenyházát kevésbé ismerem, de majd a múzeumfaluba elmegyünk ha lessz rendezvény. Hátha lessz slambuc, mert arról csak hallottam, de igazit nem ettem még....
dehogy hagytam, tetszett, szép, rendezett
kisebb mint a Skanzen, de szellősebb, jobban érvényesülnek benne a porták.
volt ott egy kis szatócsbolt régi cukorkákkal.
akkor voltunk Nyíregyházán mikor a vízi alkalmaosság verseny volt
mellette a megye ételspecialitásaiból lehetett kóstolgatni párszázasért
a Sóstó is nagyon klassz és az Állatkert is
A család szereti az almás változatot, én képtelen vagyok azzal enni, úgyhogy szegény csóró személyemnek marad a hagymás, füstölt szalonnás változat. Nem titok, Nyíregyházán lakok. "börtönéből szabadul sas lelkem, ha a rónák végtelenjét látom" Nektek skanzen, nekünk múzeumfalu van. Szinte minden évben kimegyek, ha lehet többször is. Rengeteg jó rendezvény szokott lenni.
édes-savanyú
Sziasztok!
A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Jó étvágyat!