A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Ez aztán hihetetlen, nem is vettem észre a nekem szóló hsz-t, de pont arra gondoltam h itt az ideje egy kis libasült receptnek....:))))
No de akkor legyen a májkrém elősször:
Én azt csirkemájból készítem mert szerintem az a legfinomabb. Nincs kesernyés íze mint a pecsenye kacsa májnak.
No persze a HÍZOTT liba-kacsa májtól nincs jobb azzal eggyetértek...:) de arról majd később.
Hozzávalók:
0,5kg csirkemáj (szívvel, vagy anélkül mindegy)
2db jó nagy fej hagyma
majoranna, só bors
4db tojás
2 púpos evőkanál liba/kacsazsír
A májat nagyobb kockára vágom ha van rajta szív annak az inas felét is levágom kidobom majd ketté vágom.
Hagymát félcikkekre szeletelem, a zsíron megdinsztelem csak éppen hogy, máris mehet rá a máj(szívvel). A vége fele teszem rá a majorannát, hogy ne égjen meg, vagy ne veszítse el az ízét.
Ez tulajdonképp egy resztelt máj!
Munkával spóroló háziasszonyként nálunk ez úgy szokott készülni h ha reszteltmájat készítek ebédre akkor növelem a mennyiséget aztán a megmaradtból készül a májkrém...:)
Aztán hagymástól szaftostól bevágom egy turmixba(aprító is jó) abban jól meg mixelem. A tojásokat megfőzöm, pucolom, majd egy kislyukú reszelőn lereszelem, irtó gyorsan megy...:)
Aztán ezt is hozzáadom a mixerbe, de lehet csak egy villával simán megkeverni is. Nem zavaró az icipici fehérje darabkák.
Hűtőben 2-3 napig jól el van, de lehet mélyhűteni is, viszont azért jobb frissen. Pírítósra kenve szoktuk enni.
Nagyon finom, meghát tudod mit eszel...:) ellentétben a "bolti" májassal.
Nem csak uborkát lehet kovászolni, mást is: zöldbabot. Csinálni még nem csináltam, de enni már ettem. Gyenge zöldbab kell hozzá ami nem szálkás. Finom volt ez is.
És hogy ne ragozzuk túl egyszer mértem le, hogy mennyi fér a bögrébe mert az is száz fajta van, és továbbiakban ezt használom. A sima bögrés sütit legutobb dejóval csináltam, menet bele még plussz mag /dió,napraforgó, mogyoró/ és szárított gyümölcs. Ha még bennt hagyom a sütőben szikkadni, utána pont olyan mint a műzliszelet.
na közben megcsináltam, összességében tök jó lett, szerintem egy nappal előbb kellett volna hűtőbe rakni, mert a kelleténél jobban megpuhultak az uborkák, de elsőre nem rossz :)
Lehet, hogy igazad van, de ez nem életszerű (pláne lepény és társai és egyéb szalonon kívüli ételeknél). Nálam nem alkalmazandó mennyiség, habár van digitális tized grammos mérlegem is.
:)
A 14 dkg ugy jön ki, hogy az eredeti recept egy nagyobb mennyiségre szólt (10-15 adag). Ebböl csinált valaki kissebb receptet (4 adag), ugy, hogy vissza osztotta a mennyiségeket.
édes-savanyú
Sziasztok!
A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Jó étvágyat!