Előrejelzés, visszatekintés, napi chartkövetés, hír, füles, megérzés, nyerő-vesztő... minden.
Jelen pillanatban a németeknél általános a vélemény, hogy a DAX kb. 600 ponttal van "alulértékelve" az amerikai indexekhez képest. Önerőből hogyan fogja tudni ezt ledolgozni? Le tudja egyáltalán?
hű bizony, látod erre nem is gondoltam, mikor írtam a szempontjaimat.
Teljesen igazad van - mondjuk azt azért ne felejtsd el, h mikor kijönnek az új certik, át lehet ülni abba.
Én pl az sp shortomat ts08-ról gyakorlatilag "átcseréltem" ts09-re még anno, kb 1843 körüli átlagos sp árfolyamon kiléptem a ts08-ból, és 1850 körül megvettem a ts09-et.
Ezek ugyan nem egy árban voltak, de vehettem volna egy árban levőket is (ts10) csak az kockázatosabb volt, azóta ki is ütötték.
Egyszer kipróbáltam ezt a hedges pozit, eurhuf certiben, bekötött egy ajánlat, mielőtt visszavonhattam volna, s már nem akartam eladni, gondoltam kivárom.
Hetekbe telt, és szinte semmi haszon nem volt rajta, túl nagy a költség a certin ehhez a mókához.
Az ilyen fajta 1az1-ben hedge-nek előbb utóbb sajnos egy nagy beragadás a vége.
Certivel meg még veszélyesebb mert nem lehet éveket ülni benne , lejár vagy mi lesz vele, kimegyen a "trendyből" , majdnem szó szerint ! :)
"hogy kitoresi vagy letoresi strategia...
venni uj csucson, 20-50napos, vagy adni uj melyponton, ehhez nem kellenek chartok, csak megbizhato realis piaci adatok"
Ehhez a stratégiához nem kellenek chartok ? A grafikon az adatok vizuális megjelenítése , van aki nem nézi meg hanem csak fejben, memóriában tartja ? Miért kellene nehezíteni az amúgy se könnyű dolgokat ?
A kötáltáncos átmegy a szakadék felett , majd jön egy másik aki azt mondja , te nem jól csinálod, ez így veszélyes , megmutatom hogy kell ! És átmegy ugyanazon szakadék felett csak épp bekötött szemmel ! :))
Nekem az általában be szokott jönni, ha több instrumentumot figyelek párhuzamosan (persze ennek van felső korlátja, max 8-10 instrumentumig működik, hogy képben légy a fontos szintekkel és elmozdulásokkal).
" és azon nyerek 20 eft-ot, akkor ugyanúgy 200 eft értékben adok el és a maradék certi pedig megy a "perselybe"."
Ez nem rossz technika, de miért tartod a nyereséget certiben?
Ugye annak változik az ára, adott esetben akár teljesen elértéktelenedhet.
Simán eladhatod az egészet, és tarthatod a nyereséget kp-ban, attól az még nyereség.
Ha nem tudod elkülöníteni, vedd ki a nyereséget, aztán rakd egy külön számlára, vagy költsd el amire jólesik. :)
Az a lényeg, hogy a figyelmedet rajta tarja egy instrumentumon.
Ha pl stopot használsz és kiüt, valószínűleg elmész másik terméket nézni, hogy azon visszanyerd az előző bukódat. Aztán persze ott is bukó lesz. Többször van esély az eredeti cuccnál ledolgozni a bukót, mint egy másikon, de nem azon a szinten, ahol fedező pozi nyílik, vagy stopot használunk. Ahhoz pedig, hogy újabb impulzust kapjon az ember a "bosszúra", rajta kell tartsa a szemét a terméken. Egy (vagy két) nyitott pozi esetén ez garantált.
Indexeket én is írtam, hogy nem jó, bár lehet, hogy a BUX certi alkalmas lenne rá.
A hedge abban segíti az embert, hogy jobban tud egy adott instrumentumra fókuszálni. Oda kell szánni egy összeget egy termékre, mintha egy elkülönített számla lenne.
Valóban költséges, amit ki kell termelni, de , ha elszalad egyoldalúan az árfolyam valamerre, az még költségesebb is lehet. Némi árat kér a dolog, de ad biztonságot.
És még egy. Azt vettem észre, hogy,ha nyerek mondjuk az olajon, akkor az hatással van a következő, más instrumentumban nyitott pozimra. Általában rossz hatással. Van egy személyre szabott hulláma minden tradernek. Ezt maga a trader is nehezebben látja át ha az ő saját chartja 8-tól 10:30-ig DAX long-ból, aztán 10:30-tól 12-ig arany shortból, majd 12-től 3-ig Eur/Usd longból tevődik össze, mivel az ember fejben nem tudja összekötni ezeket a különböző chart szakaszokat. Ezért nem jó többnyire a ki-be ugráló tevékenység. Viszont, ha speciálisan egy cuccra fókuszálunk, akkor szerintem követhetőbb a dolog. Ettől még lehet többféle dologgal kereskedni, csak azoknak is jó,ha van egy "külön szobájuk".
Én pl olyat is csinálok, hogy többet megőrizzek a nyereségből, hogy ha veszek 200 eft-ért mondjuk olaj certit, és azon nyerek 20 eft-ot, akkor ugyanúgy 200 eft értékben adok el és a maradék certi pedig megy a "perselybe". Azért teszem ezt, mert jó lesz későbbre fedezetnek akár long, akár short pozihoz. És mivel certin nem tudok más pozit venni pénzen viszont tudnék ez egy spórolási technika.
Ez az, ez jóval összetettebb stratégia...
A certi sztem erre alkalmatlan, túl magas a költsége, olyan spread van rajta, hogy horror, és emellett még ott a brókerköltség is.
Ha mondjuk daxra nyitok egy hedge pozit, az helyből -15 pont körüli bukóban van, kb -8 ponttal mindkét lábán.
És daxra még viszonylag alacsony a certis spread a többi certihez képest.
Pl eurusd-re tokkal-vonóval kb 25-30 pipre (!!!!!!!!!!!!!) jön ki a költség!!!!
Na ez nem egy daytrade-barát termék. :DDD
ehez azert nem tudok igazan hozzaszolni, mert nem ismerem a horvat torvenyeket, de azt hiszem nalunk sokkal magasabb a jegybanki alapkamat, valoszinunek tartom, hogy kisebb hitelekkel rendelkeztek, arrol sincs informaciom, hogy hogyan es milyen osszetetelu a jegybank ill. hogyan valtozott az elmult par evben.
Mindenesetre le a kalappal, ha ezt 1 nap alatt megleptek!!!
DAX
Előrejelzés, visszatekintés, napi chartkövetés, hír, füles, megérzés, nyerő-vesztő... minden.
Jelen pillanatban a németeknél általános a vélemény, hogy a DAX kb. 600 ponttal van "alulértékelve" az amerikai indexekhez képest. Önerőből hogyan fogja tudni ezt ledolgozni? Le tudja egyáltalán?