Topiknyitó: Portfolio 2011. 03. 30. 17:45

Csúcsok felé kacsintgat a forint!  

Ugrás a cikkhez
A hétfői és keddi mérsékelt gyengülés után a ma is egyértelműen optimista nemzetközi befektetői hangulatban az erősödés felé mozdult a forint, noha ma három, mérsékelten kedvezőtlen hír is megjelent a magyar államháztartás háza táján. A forint...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=4&i=147358
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Dezso_Laszlo 2011. 04. 01. 20:48
Előzmény: #62  Törölt felhasználó
[off: Isaac Newton sok mindennel foglalkozott, élete végén pl. bibliatudósként is híressé vált. Az ő bibliájában a Jelenések Könyvénél, Armageddonnál (ami a tűz általi pusztulását jelenti a világnak, dehát a Biblia sok mindent ír le metaforákkal, különösen sokat a Jelenések Könyvében, úgyhogy Armageddon lehet akár a Global Warming, a globális melegedés is) oda van írva a margóra egy halvány szám: 2060. Erről nincs további adatunk, még azt sem tudjuk, hogy becslés vagy számítás, ... ha számítás, akkor lehetne pl. csillagászati számítás is, valamilyen - általa felfedezett, de nem publikált - Nap-ciklusról is, vagy több Nap-ciklus találkozásáról. Ha erről lenne szó, akkor lehet, hogy minden hiába, ... de talán a GW leállítása és ellenkező előjelűre váltása, a Global Cooling segítene.]

Szerintem a forint világdevizává válását a newtoni év túlélése tenné indokolttá, pontosabban Magyarország útmutatása, úttörő szerepe.
Törölt felhasználó 2011. 04. 01. 20:03
Előzmény: #61  Dezso_Laszlo
Newton szerint mi lesz 2060-ban, és miért?
Dezso_Laszlo 2011. 04. 01. 19:35
Előzmény: #60  Sigorszky
"... talán nem ennyire közeli a vég." Ez részben így is van: "talán". Ez utópia, de nem "CSAK utópia", ... ugyanis óriásit kockáztatunk, a teljes Élővilágot, ennek pedig még az egyetlen százalékos oddsa is becstelen aljasság lenne. Ha Newtonnak nincs igaza és túléljük 2060-at és feleslegesen "korán" térünk át környezetbarát életmódra, az kisebb kár, mint ha igaza van és kipusztulunk 2060-ban (ennél nagyobb kár nincs, ... legalábbis ma nem tudok ennél nagyobb - humáneredetű - kárt elképzelni.

Neked gyerekeid vannak, nekem unokáim is, akik még a nyugdíjkorhatárt sem érhetik majd meg, ... ha hagyom.

Kösz a gratit, de ezen nem lehet győzni, legfeljebb egy lehulló pala, vagy egy féltékeny férj miatt más lesz a halál oka.

És igazából az egész ökotéma egyáltalán nem off. Mit gondolsz, miért lesz a forint a világ devizája (legalábbis szerintem)? Azért, mert mi fogunk utat törni az egész világnak a Túléléshez.

Lehet a túlnépesedésen segíteni, Kínában évtizedek óta sikeres. Ha visszaszámolod, kiderül, hogy már az időszámítás kezdetén is túlnépesedett a Mediterraneum (ezt támasztja alá Jézus parancsa a keresztényi szeretetre, ... márpedig ha szerették volna egymást Júda és Izráel földjén a zemberek, akkor eszébe se juthatott volna ilyesmi, ... a gyűlölet pedig nagyon jellemző túlnépesedési marker). A globális egykével 7 nemzedék kell a gl9obális 52 millióra csökkenéshez (ennek a recesszív szakasza átlagosan 175 év, utána jön egy kifutó pulzálás).
Sigorszky 2011. 04. 01. 19:11
Előzmény: #58  Dezso_Laszlo
Nem Rád gondoltam, csak átfutottam egy időszak bejegyzéseit és elszörnyedtem, mennyi minden szúrja az ember szemét.

Nem igazán vagyok képben a környezetünk állapotát illetően (mármint meddig tart ki a Föld), de talán nem ennyire közeli a vég, mint ahogy írod. A gyermekeim érdekében is ezt szeretném gondolni.
Mindenesetre azzal egyetértek, hogy nagyon nagy a baj. De a túlnépesedéssel vajon mit lehet kezdeni? Etetni kell ezt a sok embert meg "fejlődni" akar a bantu néger is, ami egyenlő a környezet, sok faj kipusztulásával.
De bocsáss meg, most látom, hogy off ez itt, mert mégiscsak a forint topikban vagyunk kérem!

A betegség feletti győzelmedhez gratulálok.
Sigorszky 2011. 04. 01. 19:02
Előzmény: #57  rockmaster
Teljesen egyetértek, egyáltalán képzés kellene, nem gyermekmegőrzés..
Ám sok az akadály, mint ahogy másutt is.
Dezso_Laszlo 2011. 04. 01. 19:01
Előzmény: #56  Sigorszky
1. "Egyetérteni" a tényekkel, ebben a buggyant közgazda-világban már ez is eredény, egyetértésedet köszönöm.

2. Nem valószínű, hogy megérem 2060-at (bár 1984-ben, amikor megműtöttek rákkal, akkor az átlagos 6-hónapos túlélésről tájékoztattak, ... 22-én lesz ennek pont 25 éve, ... szerintem addig élek, ameddig az Úrnak tetszik).

3. Remélem, a színvonalra (személyeskedésre, mocskolódásra) tett kritikád nem illetett engem, ... ha mégis, akkor bocsánatot kérek mindenkitől, akit - szándékomon kívül - megbántottam ilyesmivel.
rockmaster 2011. 04. 01. 18:47
Előzmény: #56  Sigorszky
"Hol élsz? A gyerekek jó része magyarul olvasni se tanul meg, nemhogy több nyelven. És nagy részüknél a folyékony olvasás sem értő olvasás."

Na ez a baj. Amíg az alapok nincsenek meg, addig hiába várják az ország felemelkedését.. Normális képzési rendszer kellene ehhez.
Sigorszky 2011. 04. 01. 18:32
Előzmény: #39  rockmaster
Hol élsz? A gyerekek jó része magyarul olvasni se tanul meg, nemhogy több nyelven. És nagy részüknél a folyékony olvasás sem értő olvasás.

Amúgy jó, hogy csúcsokra megy a forint, meg rossz, hogy a heringek kipusztulóban, az is jó, hogy valaki kongatja itt a GW vészharangját, 2060-ig csak kongasd, ha kitartasz addig. Alig hallani Fukusimáról valamit, biztos beindult az áramtermelés, mert hát a tőzsde meg fullbull.

Jó magyar szokás szerint ti meg itt csak b@sztatjátok egymást, semmi tisztelet és kulturáltság.
Valóban, erre a kis időre már minek! (
Törölt felhasználó 2011. 04. 01. 18:11
Előzmény: #53  tokos.
Mondtam, hogy a személyeskedéstől kímélj meg engem és mindenkit.
Dezso_Laszlo 2011. 04. 01. 16:23
Előzmény: #52  gejza
T.C.gejza,

b.érdeklődésedet köszönöm.

Tisztelettel

Dezső László
1114 Budapest, Bocskai út 15. IV. 2.
+36 20 472 0966
dezsoe340619@gmail.com

{Ezek az adatok malware vagy egyéb rombolás számára felhasználhatók ugyan, de mindez a 2060-as kipusztulásunkat nem befolyásolja, a malware/alius rombolás egy (ill. több) öngyilkos akció lehet csupán.}
tokos. 2011. 04. 01. 16:07
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
Hantakirály,

""Szerintem te inkább ne beszélj hablatyról, aki összekeverte az adósságfinanszírozást a költségvetéssel, "

Ez igaz, amit beláttam, és utána korrigáltam, mindössze az emberi "nagyságod" hozza ezt elő újra és újra.

"meg akinek az egész topic magyarázta, hogy a kifizetendő reálhozam, az bizony a felhalmozott vagyonból költés. "

Hát erről eddig nem nagyon volt szó te magad pl. államosított vagyonról beszéltél, úgyhogy megint sikerült egy jót hantáznod.
Ha azt mondtad volna, hogy ebből fizetik ki, akkor semmi gond.

Amivel azonban még ebből a szempontból is gond van, az az, hogy ez költség-e.

Leírom, egy kicsit más szóhasználattal a dolgokat, hogy megértsd már végre, hogy miért mondom, hogy hablatyolsz.

A folyamatot nyilván többféle szemlélettel lehet nézni. Az első az, ahogy a kormányzat is nézi (nevezzük költségvetésinek) ebben az államhoz kerülő vagyon bevételként jelenik meg. Így nyilván az a vagyon, amit kifizetnek a bevételt csökkenti, rontja az egyenleget, valóban költségként értelmezhető.

Ezzel a szemlélettel mindössze egy gond van, mégpedig az, hogy ezt eddig az összes vörös (élükön veled) folymatosan kritizálta, nem fogadta el, és azt mondta, hogy ez nem bevétel, hanem egyfajta adósság, implicit adósság, hiszen az állami nyugdíjadósság ennyivel emelkedik, mivel ezt elvileg értékállóan majd ki kell fizetni.

Miután ezt az egész szemléletet te kezdted el erőltetni, én elfogadtam, és ezzel a szemlélettel írtam le a folyamatot.

Ami úgy néz ki, hogy van jelenleg egy adott állami nyugdíjadósság, ami az államosított összeggel megemelkedik. Ez egyszer 2430 mrd, ami a maradók vagyonával, és a kifizetésre kerülő reálhozammal kevesebb, mint a teljes vagyon (100%-os kifizetést feltételezve a jelenlegi számok alapján), + a reálbukó jóváírása, ami mondjuk 350 mrd. Így összesen kijön 2780 mrd.

Amennyiben a reálhozamot nem fizetik ki, ez a kötelezettség tovább nő, ha a teljes összeget bedarálnák, akkor igaz, hogy még kb. 270 mrd forráshoz jutna a költésgveteés, de ezért a későbbiekben a 270 mrd reálértékén történő nyugdíjkifizetését vállalják, vagyis implicit adósságként jelenik meg, a ti fogalomrendszeretekben. Ezért ez a pénz a ti fogalomrendszeretekben nem bevétel, illetve kifizetés esetén nem költség, hanem implicit kölcsön, amit felvesz a költségvetés, vagy nem.

Nem lenne semmi probléma, ha ezt a fogalomrendszert nem éppen te hoztad volna elő a legfelháborodottabban tiltakozva, hogy a vagyont bevételként kezeljék, és ne implicit adósságként, vagyis éppen te tiltakoztál leginkább azon költségvetési szemlélet ellem, amivel most magadat próbálod igazolni.

Ez a baj veled hantakirály, te mindig azzal a szemeddel nézed a folyamatokat, hogy fikázhasd a Fideszt. Én megértem, hogy ez számodra egyfajta lelki orgazmus, sajnálom, hogy mostanában csak ennyi örömöd van az életben, viszont csak azért szart csinálni a szádból, és hol egyik, hol másik, de egymásnak szögesen ellentmondó szemlélettel nézni az eseményeket, hogy fikázhasd őket, ez szegényes...
gejza 2011. 04. 01. 14:59
Előzmény: #49  Dezso_Laszlo
Kedves Dezso_Laszlo!

Ha nem zavarlak túlzottan, írj légyszi egy e-mail címet, lenne pár kérdésem feléd!
egoneator@gmail.com

köszi előre is!

egon
Törölt felhasználó 2011. 04. 01. 14:38
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2011. 04. 01. 13:52
Előzmény: #46  jumbo2
A te "fikázásodnál" egyszerűbb valóban nem nagyon van. Ehhez ugyanis nem kell más csak egy tükör...
Dezso_Laszlo 2011. 04. 01. 13:21
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
Szakmailag Te is, pénznyelő is - és folytathatnám a sort - alapos és a közgazdaságtudomány által megfogalmazott törvényeknek megfelelő véleményt fogalmaztok meg, szép nagy tárgyi tudásra támaszkodva. Ezzel az Élővilágnak nincs problémája.

Az Élővilág legnagyobb gyilkosai a halászok (és persze a halfeldolgozók és halfogyasztók), növekedés-párti közgazdák, növekedés-párti bankárok, kőolaj-, földgáz- és kőszén-kitermelők (-feldolgozók és -fogyasztók, az utóbbiak közé a fosszilszén-fogyasztó hőerőműveket és kereskedelmi logisztikát is beleértve), gyáriparosok, árampazarlók, felelőtlen állattartók (ebben a sorrendben). A Halálküszöböt talán már átléptük, a Növényvilág előbb összeomolhat, mielőtt a globális melegedést (Global Warming, GW) le tudnánk állítani, ... 2060-ig eldől: LESZ-E TÚLÉLÉS VAGY NEWTONNAK VOLT IGAZA A 2060-AS ARMAGEDDON TEKINTETÉBEN?

A jelenlegi - kivételesen katasztrofális - körülmények között a növekedéspárti közgazdaságtudományi törvények MINDEGYIKE MEGDŐLT, SŐT: MA MÁR GYILKOS VESZÉLYT JELENT.

A fenntartható növekedés utópiája valótlan, A NÖVEKEDÉS GYILKOS JELLEGE TÉNY. A Föld globálisan 140-szeresen túlnépesedett, ez a GW leállításának a legfőbb akadálya, ... a JELENLEGI körülmények között aki növekedést szorgalmaz, az nem egyszerűen gyilkos, nem is tömeggyilkos, hanem OLYAN TÖMEGGYILKOS, AKI NEM ELÉGSZIK MEG A TELJES EMBERISÉG KIRTÁSÁVAL, HANEM A TELJES ÁLLATVILÁGOT ÉS NÖVÉNYVILÁGOT IS KIIRTJA (sajnos fordított sorrendben).

A felelős közgazda ebben a helyzetben megfontolja, hogy a GLOBÁLIS RECESSZIÓ ELKERÜLHETETLEN (akár okos egyke-politikával történik a fajunk létszám-csökkentése, akár az elavult közgazdasági paradigmával kiváltott éhínségek, népvándorlások, járványok okán) ... és sürgősen összegyűjti a történelmi tapasztalatokat arról: mi történt a nagy recesszív folyamatok, válságok során? Nem kell hozzá sok ész, hogy rájöjjünk: a recesszió SIKERESEN KEZELHETŐ, ha a) települési önellátásra térünk át, b) kézműipar és igáslovas agrárium segítségével.

Nem tetszik? Akinek ma még van munkája, annak biztosan nem. De a válság előrehaladásával SENKINEK SEM LESZ ÁLLÁSA!

Nincs idő. Most már cselekedni kell, ... vagy nem éljük túl 2060-at.

[mellesleg, off: Sajnos, a Növényvilág korlátja az valamennyi más korlátnál szűkebb, miközben A NÖVÉNYVILÁG NÉLKÜLÖZHETETLEN AZ ÉLETHEZ. Hogy baj van a Növényvilággal, azt a legtöbb emlősfaj egyedszámának a meredek csökkenése jelzi: a Tápláléklánc alján levő Növényvilág ÖSSZEOMLÁSA MEGKEZDŐDÖTT, tömegesen pusztulnak ki a növényfajok, eltűnnek a szimbiózisok. A Növényvilág katasztrofális csökkenését az óceáni műhold-felvételeken is érzékelhetjük. A halászat kipusztít a táplálékláncból egy fajt - A HERINGET - azért, hogy legyen ruszli a polcokon ... és elszaporodnak a hering-táplálékként szolgáló apró növényevők a tengerekben, felzabálják a teljes alga-állományt. Az erdőirtás ehhez képest csak játék.]
Törölt felhasználó 2011. 04. 01. 13:11
Előzmény: #45  jumbo2
EU diplomaták szerint hiányoznak. nem szoci szakemberek ugyanis. csak szakemberek vélhetően. csúnya véleménnyel vannak nyugaton a gazdádról. keleten pedig semmibe veszik.
rockmaster 2011. 04. 01. 13:09
Előzmény: #45  jumbo2
Akár hiszed akár nem, a szocik idején is ültek szakemberek, nem kell lenézni azokat, akik annak idején a minisztériumokban, a közigazgatásban dolgoztak. Értelmetlen egy kalap alá venni mindenkit. Embere válogatja ki milyen munkát végzett..
jumbo2 2011. 04. 01. 12:58
Előzmény: #44  Törölt felhasználó
Nyilván egyszerűbb fikázni, mint válaszolni a kérdésemre.
jumbo2 2011. 04. 01. 12:56
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
A szoci "szakemberek" nagyon hiányoznak :)
Törölt felhasználó 2011. 04. 01. 11:45
Előzmény: #41  jumbo2
"A takarékosság = megszorítások, kirúgások"

Kevés nálad demagógabb ember van. Amúgy sokkal jobb a mostani gazdaságpolitika: elszórni 13 év megtakarítását és ebből királykodni. Szerintem ez még neked is menne, ehhez nem kell annyira istenként tekintened vezéredre.
Törölt felhasználó 2011. 04. 01. 11:42
Előzmény: #42  Törölt felhasználó
Drop, ilyen gyorsan mint te (2 hozzászóláson belül) még pampa is csak ritkán buktatta le önmagát.
Törölt felhasználó 2011. 04. 01. 11:40
Előzmény: #41  jumbo2
"Amire mindig leírtam, hogy hülyeség."

Ez igaz, csak ezt tudtad mindig írni.

Amúgy az előbb még az volt a szöveged, hogy soha nem írtam semmi konkrétat, most meg elismered, hogy mégis. Hazudozunk, hm?
jumbo2 2011. 04. 01. 11:27
Előzmény: #38  Törölt felhasználó
Amire mindig leírtam, hogy hülyeség.

A takarékosság = megszorítások, kirúgások

Így működik, de máshogyan nem.
Ez ok is, de egy válság közepén elég nagy gáz és nem is biztos, hogy működő dolog, további GDP eséshez, jelentős munkanélküliség emelkedéshez vezet.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek