A pénzügyi válság kitörése után, 2009-ben a Bitcoin feltalálásával kiszabadult a szellem a palackból: az emberiség többé már nem fogja elfelejteni, hogyan kell egy központi felügyelet nélküli virtuális pénzt létrehozni. Blummer Tamás Bitcoin...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=188046
Azon mosolygok, ha nem elég a revizoroknak a bankszámlakimutatás és bekérik a kereskedéseket a tőzsdéről, mennyi idő alatt rágják át magukat a többezer adaton 😃
én úgy tudom csak beírod/hozzáadod a megfelelő rubrikához a bevallásnál és ennyi. a pénz megállítás: na az necc! erre én azt tervezem - ha nagyobb összeget akarok kivenni - hogy elnyújtom és havonta veszegetek ki valamennyit. aztán ki tudja itt mennyi a határ, mi az ami feltűnik a banknak és jegeli... én erről szereznék szívesen infót, de ez nyilván nem köztudott sajnos :) hiszen akkor mindenki alatta zsonglőrködne :P
én excelbe vezettem fel mennyi pénz ment be a különféle helyeimre.. így ha veszek ki, abból vonogatom le és számolom hogy kijött-e már a tőke - ergó kell-e már adózni... amivel most megfűszerezem az adózási irányt az a: mi a helyzet az inflációval? ;) az a 10 ft amit betettem 3 éve, ma már nem 10 forint :P (csak piénkodok, nyilván szarik a nav az inflációra és csa ka számokat nézi: mennyit tettél be, mennyit veszel ki)
Igen, nem érdekli őket a kripto-kripto sem, az se ha stabil coinba ugrálsz. Úgy van ahogy írod.Pont a második bekezdésedben leírtak miatt nem lehet nyomon követni ezért csak a fiat-kripto és a kripto-fiat utat nézik. Illetve ha a kriptobol veszel bármit mondjuk autót, az is adóköteles, nyilván ezzel nem lehet kikerülni.A harmadikra talán válasz: https://nav.gov.hu/nav/ado/szja/Uj_szabalyok_alapjan_20211221.html
A fekete doboz elvbe az is beletartozik, hogy kripto-kripto váltás nem érdekli őket? Szóval csak a fiat-kript és kripto-fiat. --- Nekem a legnagyobb gond az lenne, hogy amikor egyszer beraktam fiatot kriptóba, utána vagy 5-8 kripto tőzsdét volt, hogy használtam, amiből pár már be is dőlt időközben. Utána elkezdtem DeFi appokat használni vagy 5-10 címmel. Szóval, ha nekem ezt kéne lekövethetően leigazolnom, az egy orbitális rekt lenne nekem is mag a navnak is átnézni. --- Viszont úgy tudom, hogy veszteséget következő évre nem lehet átvinni, erről tudsz valamit?
Rosszul tudod. A nyereséget kell 15% os kulcsal leadózni. A Navot semmi más nem fogja érdekelni csak ez: 1, Mennyiért vettél bármilyen coint? Muti róla a bizonylatot, bankszámlát! 2, Mennyiért adtad el a coint? Muti róla a bizonylatot, bankszámlát! 3, A kettőt összevetve kijön mekkora volt az árfolyamnyereséged ft-ban és ez után kell adózni. Pont mint a részvényeknél. Ennél tisztább és egyszerűbb nehezen lehetne. Az hogy közben kamatoztatod, stakelsz vagy mit csinálsz vele nem érdekli a navot (fekedete doboz elv nagyon helyesen, nehéz is lenne lekövetni ezeket), az érdekli hogy fiatba be mennyi volt, fiatba ki mennyi volt és mekkora a nyereséged ezen. Ezzel a törvénnyel egyébként nagyon kriptobarát ország lettünk, előre tekintő a szabályzás. A lényeg hogy tudd igazolni hogy mennyiért vetted és mennyit vettél ki, legyen ezekről bizonylat. Ha ez nincs indulhat a magyarázkodás, ami meg nem hat majd meg senkit.
Maximálisan egyetértel, örüljünk hogy hoztak egy normális életszerű és nem elcseszett szabályozást ezen a téren mint más országokban. Aki ezen feltételek mellett kiskapukat keres azt inkább nem is kommentálnám.
Hát én erre nem játszanék, keményen digitalizálnak a navnál, simán kiszűrik. Mi kell nekik ehhez? Ha bankszámlára kapod a kifizetést csak összevetik azzal hogy honnan kaptad, nyilván van egy listájuk a fiat-coin átjárót biztosító cégekről. Ha nem tudod megmagyarázni hogy honnan van akkor pedig bajba kerülsz ennyi a sztori.
valszeg csak azt kell bizonyítanod mennyi pénz ment be az exchange-re (vagy bármire amin adsz veszel) és onnan mennyi pénzt ment ki bankszámlára ahonnan már költeni is tudod. ha tőke feletti mérték jött ki, akkor a felettes rész 15%os. én legalábbis így tervezem ezt alkalmazni. azt meg bármely felület szépen tudja listázni hogy milyen kimenő és bejövő pénzek történtek. és ezt a navnak is el kell majd fogadnia ha kiemel ellenőrzésre.
Csak idő kérdése, hogy a Bitcoin elsöpri a pénzügyi rendszert?
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=188046