A CIG lejtmenet technikai elemzese is arra utal, hogy most, 144 koruli szinten, mar az utolso (vagy utolso elotti)
esesben tartunk. Itt egy utolso, panik-szeru eladasi hullam meg valoszinu, ami ekkore medve piac vegen szokasosan kialakul.
Az Elliott hullam-struktura a (C) hullam vegere egy Ending Diagonalt prognosztizal.
Amikor a zold eso trendvonalat atszakitja, elerkezett a zuhanas vege.
Nyilvan nem az en elozo szosszenetem hatasara adtad el.
De azert volna 3 szakmai megjegyzesem is a kilatasokra.
1)Most tulkapacitas es nagy verseny van biztositasokbol. Ugy 15 eve volt hasonlo a helyzet, a 2000 ev korul. A "minden aron" valo uzletszerzesi kornyezet lassan szokott leepulni. A tobbiek is nagyon kuzdenek, hogy a profit szintet fenntartsak es noveljek.
2)Az alacsony kamatlab kornyezet nagyon csokkenti/nyomja a befektetesekbol szarmazo hozamot. EZ CIGnel is egyre fontosabb tetel. A menedzserek probalnak "hozamnovelo" lepesket tenni, mostanra a lehetosegek nagyjabol kimerultek, viszont a rizikok ezzel kapcsolatban megnottek. CIG rendesen szenved ettol, es nalunk be lehet csomagolva par, kesobb elokerulo csontvaz. Nemcsak a Szechenyi bankba ragadt penzre gondolok.
3)CIG egyike a gyengebb szereploknek a magyar piacon. A merete es az ara viszont kezd lassan "erdekes" lenni felvasarlasi szempontbol.
A piacon van par nagyobb hal, akiket esetleg erdekelhet CIG, ha a "price is right". Most olcson lehet felvasarlasi celra hitelhez jutni, M&A akar megelenkulhet. Egy Azsiai biztosito, ha be akarna jonni, hamar megtalalna CIG-et a listan.
Szoval, ha valamitol CIG ara leesne a kovetkezo 6 honapban, mondjuk az emlitett 110 kornyere, ott mar kisbufiknek is erdemes lehet erre a spekulaciora szamitva is, belevenni egy kis poziciot. Ha meg egy nagy jatekos megvenne a CIGbol 10%-ot, nos, akkor erdemes lehet elgondolkodni.
149-en kiszálltam !!!
Nincs benne semmi erő , valaki nagyon szabadulni akar , és tolja befele az eladói oldalon a tételeket .
Beálltam : 131, és 139. -re , ezeken a szinteken teszek egy újabb próbát !
Köszönöm; itt inkább nem mondok róla semmit de a saját topikjában elmondom a gondolataim; meg is kapom érte a magamét; inkább maradok a molban + rábában; a cig-nemrég került látkörbe sokat esett de úgy látszik még így is túlértékelt.
Raneztem.
Pannergy olyan, mintha egy Fokker-t repules kozben epitenenek at Airbus-aa.
Vagyon kezelest is csinal, nagyon intenziv beruhazasi projektekben van, raadasul kiszamithatatlan az EU tamogatasok merteke, ideje, hatasa. Nem hiszem, hogy a menedzsmenten kivul barki kepes atlatni a helyzetet. Az EU tamogatasokrol pl. alig tudni valamit publikusan.
De:
-a ceg a mai arnal joval tobbet is erhet, nagyjabol 500Ft korul, ha nem lesz semmi baj
-a baj rizikoja viszont oriasi. Az ar-bevetelehez kepest, es a vagyonhoz kepest is, oriasi a tartozas aranya. A hitel 1 ev alatt kb. 5Mrd-al nott, es mar elotte is veszettul magas volt.
A penzugyi leverage akkora, amekkorat en soha nem lattam meg. Ez a kalandvagyo befektetok mufaja. Ha ismered a menedzsmentet, es okosnak-jo kapcsolatokkal biroknak tartod, anyagilag bizhatsz bennuk, es szereted a rizikot, nos akkor rajta, ...
Csinalunk egy durva szamolast, mennyit erhet a CIG ?
1)Bevetel-Profit alapon
-Van eves szinten 16Mrd koruli arbevetel, ami lassan novekszik. A novekmeny elso kozelitesben elhanyagolhato a kilatasokban. Es van a befektetesekbol eves szinten 8.7Mrd befektetesi bevetel, szoval osszesen 25.6Mrd.
-A kiadas oldalon van Karfizetesre eves -19.5Mrd, es mukodesi koltsegekre -6.2 Mrd. A mukodes eleg stabilan 1.3-1.5Mrd/negyedev. Az osszes eves kiadas 25.8Mrd.
A profit 2014 evben nagyjabol -0.2Mrd volt.
A 2015 evre az elso felev szamai hasonlo aranyokat mutatnak. Van egy szereny javulas, tobb kis tetelbol jott ossze, es 2015Q2-ben +0.6Mrd nyeresegben zart.
Ha amasodik felevben ezt a javulast megtartja CIG, akkor ev vegere szamolhatnank 1.2Mrd Nyereseggel.
Mennyit er 1.2Mrd nyereseg? A biztosito uzletek szokasa P/E szama 8-9. A CIG tehat nagyjabol 10-11 Mrd Forintot er.
Ma a CIG reszvenyeinek szama 63M darab. Ha vissza osztjuk a 10Mrd-ot 63M reszvenyre, akkor 1 reszveny erteke 157 Ft korul van.
Ez a szamolas akkor lenne ervenyes, ha CIG kepes tartani ezt a beveteli es kiadasi aranyt a kovetkezo evekben is.
Hogy ez mennyire stabil kilatas, arra itt vannak a megelozo evek szamai:
2010 -4.8Mrd
2011 -4.6Mrd
2012 -2.2Mrd
2013 +0.4Mrd
2014 -0.2Mrd
2015 becsles +1.2Mrd
Az instabil, de lassan javulo trend kifejezes inkabb illik a helyzethez.
2)Nezzuk a meglevo sajat vagyon alapjan CIG erteket.
Ha az 55 Mrd koruli merlegfoosszegbol kivonjuk a Unit-linked tetelt, akkor kb. 14Mrd vagyonnal szemben all kb. 12 Mrd koveteles. A sajat vagyon, a netto eszkoz allomany 2.86 Mrd, es ebbol 0.8Mrd az "immaterials"
A CIG tulajdonokra juto, egy reszvenyre eso vagyona tehat 2.9Mrd/0.063Mrd shares= 46 Ft korul van.
Ez sokkal kevesebb, mint ami egy biztositotol elvarhato. Nagyjabol a harmada. Ahhoz, hogy CIG a vagyonat feltoltse a jasonlo biztositok vagyoni szintjere, meg legalabb 3-5 ev kell, anelkul hogy baj tortenne, es kozben stabilan tartania kell a profitabilitast.
3)Osszehasonlitas alapjan meg nezzunk meg 2 hasonlo eletbiztositot, mondjuk Aegon es Metlife eleg jo parallel mufaj.
Aegon 2014
P/E=7, P/B=0.44
Metlife 2014
P/E=7.7 P/B=0.75
CIG 2015 evre
P/E=8 (becsles), P/B=0.27
4)Konkluzio
A CIG mostanaban ert le a reszveny ar alapjan oda, ahol egyaltalan van ertelme az invesztori vizsgalodasnak, es komoly befektetoi elemzesnek. Eddig siman extremen tularazott IPO volt. Azota a realis ar-tartomanyba eses folyt 5 even at.
CIG stabilizalodik. Az idei nyereseget 1.2Mrd korulre prognosztizalva, es a mai P/E=8 koruli mutatoval a ceg nagyjabol 10Mrd Ft-ot er. Az reszvenyenkent kb. 150Ft.
A CIG mogott allo vagyon sokkal kisebb, mint a hasonlo biztositok vagyona: Nagyjabol 2-3x ennyi vagyon kellene, tehat 6-8Mrd netto eszkoz lenne aranyos a mai mukodesi merettel.
Ez jelentosen csokkenti CIG erteket hozzajuk kepest, szerintem most kb. 40-50Ft/reszveny jogos lenne.
A magam reszerol, fundamentalis alapon, a CIG-et akkor latom erdemesnek venni, a fentek alapjan, ha az ara 110 Ft korul lenne.
Jó persze annyira nem zavar,de nem bántom az ilyen papírokat.Maximum csak blue-kat már!Fhb-ra kicsit,Pannira nagyon,Btelre közepesen rászaladtam!Oti bukta volt,telekom gyenge,Ricsi gyenge,csak a mollon kaszáltam.De nem vagyok minuszos hála!Vigyázz a tőkédre!
CIG Pannónia