A magyarok 60 százaléka elutasítja Paks II orosz állami vállalat által, orosz hitelből való megépítését, és kétharmada a megújuló energiaforrásokat részesítené előnyben - derül ki A Medián 2014 decemberében készített, reprezentatív...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=210254
Nem az erőművekre gondoltam, hanem a házakra telepíthető napkollektorokra, napelemekre.
Mint energetikus biztos gyorsan ki tudod számítani mennyivel lehetne csökkenteni pár intézkedéssel a telepítési költségeket.
Jelenleg az ellenérdekelt áramszolgáltatókra van bízva a engedélyezés.
Nekem még egy listát is adtak hogy kivel szereltethetem, más nem szerelheti. Gondolom az össze szolgáltatónál hasonlóan működik.
Tudok neked olyan invertert írni, amit az ország egyik részén fel lehet szerelni, a másikon nem.
Kb. így működik most a rendszer:((
Akkor megpróbálom úgy összefoglalni hogy egy energetikai szakember is megértse.
Az energiát lehetőség szerint ott kellene előállítani, ahol felhasználják.
Irok egy példát is.
Az erőműben a hőt átalakítod árammá, azt szállítod majd visszaalakítod hővé és vizet melegítsz vele.
Szerintem helyette napkollektorokat kellene a házakra szerelni. Ha az állam támogatná, és pl. 50%-át átvállalna, mindenki aki tehetné felszerelné, mert igen rövid időn belül megtérül.
(támogatás nélkül is sokkal hamarabb megtérül mint a napelem).
Nem tudod tudod-e kb mennyiből lehet egy napkollektoros rendszert kiépíteni ?
Véleményem szerint ez akár országos szinten is jelentős energia szükséglet csökkenést jelentene.
Ehelyett ezekre az eszközökre különadót találnak ki és számolgatják hány új erőművet kell még építeni,amit majd, a szavaiddal élve "az unokáink fizetni fognak":((
Nem motoroznék ezen a szakember dolgon, egy másik szakmámban dolgozom, sztem a hűtőkör felrajzolásával is meggyűlne a bajom.. :) Még1x (és utóljára) itt stratégiai célokról van szó, tudom hogy korábbi kormányoknál nem volt ez jellemző, inkább csak felélték a mát, kiárusították az országot + még ennek ellenére vettek fel hiteleket, hogy majd az unokáik kifizetik.
Te mint jól képzett energetikus biztos pillanatok alatt ki tudod számolni, hogy így kb hány százalékkal csökkenthető az ország energiaszükséglete.
Én mint pancser, neked a szakembernek, le sem merem írni nálam hány százalékkal csökkent.
egyik végzettségem energetikus, jártam Pakson az atomerőműben olyan helyeken, ahol te valszeg soha nem jártál ill. nem is fogsz, számolgass csak, a döntéseket pedig hagyd azokra akik értenek is hozzá. :)
"Én is tervezek napelemet otthonra, aztán lehet, hogy be is táplálok majd a hálózatba, de összeségében kiveszek onnan, és ezzel nem csak én vagyok így. Az meg sosem baj, ha nem vagyunk importra szorulva, ha meg exportálni is tudunk... dehát lehetnénk gyarmat is, fizethetnénk 1,5-2x ennyit az áramért, amit nyugat ojrópából veszünk. Ki hogy szereti.. :)"
Látod mennyivel könnyebb "kiszámolni" még hány atomerőművet kell építeni mint Neked csinálni valamit ?
Elég sokan vannak így vele:((
Nem tudom, hogy ki a "Tik", így aztán nehéz tovább boncolgatni a témát. Nekem Paks kapcsán beleszólási jogom kb. az országgyűlési választásokig terjedt, ugyanakkor egyetértek a paksi bővítéssel. Mivel jelen blokkokat ki kell váltani, már csak patch-elgetés van, a két új nagyobb blokk ezt megoldja, ezen túl az ősrégi igencsak környezetszennyező erőműveket is le lehet/le kell állítani. A több kis apróság az csak pótcselekvés. Én is tervezek napelemet otthonra, aztán lehet, hogy be is táplálok majd a hálózatba, de összeségében kiveszek onnan, és ezzel nem csak én vagyok így. Az meg sosem baj, ha nem vagyunk importra szorulva, ha meg exportálni is tudunk... dehát lehetnénk gyarmat is, fizethetnénk 1,5-2x ennyit az áramért, amit nyugat ojrópából veszünk. Ki hogy szereti.. :)
Egyelőre bizonyára az, példaként linkeltem be, hogy az új technológiák eléggé átrendezhetik a viszonyokat, akár 10 év alatt is. Nekünk pedig bőven elég lenne akkor megvizsgálni, hogy mi a legjobb megoldás Paks1 kiváltására. Ha akkor is minden szempontból az atom, akkor legyen az, de ha addigra lesz jobb alternatíva, mi már akkor is elköteleztük magunkat 60 évre teljesen feleslegesen.
vagy itt van pl. ez az BÉT tag OPIMUS Holding tag a Hidashát, ez is hasznosítja a szinergiákat, és immár 1.2 MW energiát termelnek a core business melléktermékéből (de szépen megfogalmaztam a tehénsz@rt:). Ilyen mini biogázüzemeket is lehetne akár telepíteni minden háztartásba, minek ide komolyan energiabiztonság.. :)
A többség elutasítja Paks II.-t
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=210254