Topiknyitó: Portfolio 2015. 02. 16. 12:25

A többség elutasítja Paks II.-t  

Ugrás a cikkhez
A magyarok 60 százaléka elutasítja Paks II orosz állami vállalat által, orosz hitelből való megépítését, és kétharmada a megújuló energiaforrásokat részesítené előnyben - derül ki A Medián 2014 decemberében készített, reprezentatív...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=210254
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2015. 02. 20. 08:24
Előzmény: #419  Törölt felhasználó
Ugyanezt gondolom fordítva. Ez stratégiai kérdés.
Törölt felhasználó 2015. 02. 20. 08:17
Előzmény: #418  Törölt felhasználó
Én azt hiszem felesleges Neked ebben a témában bármit is írni.
Én befejeztem.
Törölt felhasználó 2015. 02. 20. 07:59
Előzmény: #417  Törölt felhasználó
Tehát vonjuk ki Paks-ot + gondolom a régi még inkább környezetszennyező hagyományos hőerőműveket is vagy azokat nem? :)

hehe, időjárásjelentés: ma példálul minden szép és jó lenne, no kivéve a szelek dolgát, dehát csak szerencsénk van, és lesz áram, nem kell import.

link

Ez a dolog nem lehet szerencse kérdése, értsd már meg!
Törölt felhasználó 2015. 02. 20. 07:29
Előzmény: #413  Törölt felhasználó
"Nem motoroznék ezen a szakember dolgon"

Nem is tudtam hogy van ilyen végzettséged.
Te jelentetted ki hogy olyan tapasztalataid vannak, ami nekem soha nem is lesz;))))
Törölt felhasználó 2015. 02. 20. 07:20
Előzmény: #414  Törölt felhasználó
Nem az erőművekre gondoltam, hanem a házakra telepíthető napkollektorokra, napelemekre.
Mint energetikus biztos gyorsan ki tudod számítani mennyivel lehetne csökkenteni pár intézkedéssel a telepítési költségeket.
Jelenleg az ellenérdekelt áramszolgáltatókra van bízva a engedélyezés.
Nekem még egy listát is adtak hogy kivel szereltethetem, más nem szerelheti. Gondolom az össze szolgáltatónál hasonlóan működik.
Tudok neked olyan invertert írni, amit az ország egyik részén fel lehet szerelni, a másikon nem.
Kb. így működik most a rendszer:((
Törölt felhasználó 2015. 02. 20. 07:16
Előzmény: #413  Törölt felhasználó
Akkor megpróbálom úgy összefoglalni hogy egy energetikai szakember is megértse.
Az energiát lehetőség szerint ott kellene előállítani, ahol felhasználják.
Irok egy példát is.
Az erőműben a hőt átalakítod árammá, azt szállítod majd visszaalakítod hővé és vizet melegítsz vele.
Szerintem helyette napkollektorokat kellene a házakra szerelni. Ha az állam támogatná, és pl. 50%-át átvállalna, mindenki aki tehetné felszerelné, mert igen rövid időn belül megtérül.
(támogatás nélkül is sokkal hamarabb megtérül mint a napelem).
Nem tudod tudod-e kb mennyiből lehet egy napkollektoros rendszert kiépíteni ?
Véleményem szerint ez akár országos szinten is jelentős energia szükséglet csökkenést jelentene.
Ehelyett ezekre az eszközökre különadót találnak ki és számolgatják hány új erőművet kell még építeni,amit majd, a szavaiddal élve "az unokáink fizetni fognak":((

Törölt felhasználó 2015. 02. 19. 23:10
Előzmény: #412  Törölt felhasználó
MVM, OAH, Roszatom, gondolom a legtöbb helyen elfogadják őket referenciának..
Törölt felhasználó 2015. 02. 19. 23:09
Előzmény: #411  Törölt felhasználó
Nem motoroznék ezen a szakember dolgon, egy másik szakmámban dolgozom, sztem a hűtőkör felrajzolásával is meggyűlne a bajom.. :) Még1x (és utóljára) itt stratégiai célokról van szó, tudom hogy korábbi kormányoknál nem volt ez jellemző, inkább csak felélték a mát, kiárusították az országot + még ennek ellenére vettek fel hiteleket, hogy majd az unokáik kifizetik.
Törölt felhasználó 2015. 02. 19. 22:57
Előzmény: #411  Törölt felhasználó
Gondolom egy jól képzett szakember a kiépítési költséget is jóval az enyém alá tudja vinni.
Törölt felhasználó 2015. 02. 19. 22:56
Előzmény: #410  Törölt felhasználó
Te mint jól képzett energetikus biztos pillanatok alatt ki tudod számolni, hogy így kb hány százalékkal csökkenthető az ország energiaszükséglete.
Én mint pancser, neked a szakembernek, le sem merem írni nálam hány százalékkal csökkent.
Törölt felhasználó 2015. 02. 19. 22:51
Előzmény: #409  Törölt felhasználó
figyelj itt nem arról van szó, hogy te otthon kicsiben megoldod-e, itt az egész országról van szó.
Törölt felhasználó 2015. 02. 19. 22:44
Előzmény: #408  Törölt felhasználó
" számolgass csak, a döntéseket pedig hagyd azokra akik értenek is hozzá."

Ugorj neki még egyszer és olvasd át újra amit írtam;))
Törölt felhasználó 2015. 02. 19. 22:38
Előzmény: #407  Törölt felhasználó
egyik végzettségem energetikus, jártam Pakson az atomerőműben olyan helyeken, ahol te valszeg soha nem jártál ill. nem is fogsz, számolgass csak, a döntéseket pedig hagyd azokra akik értenek is hozzá. :)
Törölt felhasználó 2015. 02. 19. 22:03
Előzmény: #404  Törölt felhasználó
"Én is tervezek napelemet otthonra, aztán lehet, hogy be is táplálok majd a hálózatba, de összeségében kiveszek onnan, és ezzel nem csak én vagyok így. Az meg sosem baj, ha nem vagyunk importra szorulva, ha meg exportálni is tudunk... dehát lehetnénk gyarmat is, fizethetnénk 1,5-2x ennyit az áramért, amit nyugat ojrópából veszünk. Ki hogy szereti.. :)"

Látod mennyivel könnyebb "kiszámolni" még hány atomerőművet kell építeni mint Neked csinálni valamit ?
Elég sokan vannak így vele:((

bigyula 2015. 02. 19. 21:50
"Nem tudom, hogy ki a "Tik..."

Orbán megint használta a "magunkfajta" kifejezést. Nyilván, akik nem "magunkfajták", azok a mások. Viszont, a mások szerint a Tik a "magunkfajták"...
Törölt felhasználó 2015. 02. 19. 21:44
A "Tik" részét nem értem.

A kérdés arra vonatkozott, hogy az oroszok bizonyára kérnek majd még valamit az átvétel elhalasztásának lehetőségéért.
Törölt felhasználó 2015. 02. 19. 21:28
Előzmény: #403  Törölt felhasználó
Nem tudom, hogy ki a "Tik", így aztán nehéz tovább boncolgatni a témát. Nekem Paks kapcsán beleszólási jogom kb. az országgyűlési választásokig terjedt, ugyanakkor egyetértek a paksi bővítéssel. Mivel jelen blokkokat ki kell váltani, már csak patch-elgetés van, a két új nagyobb blokk ezt megoldja, ezen túl az ősrégi igencsak környezetszennyező erőműveket is le lehet/le kell állítani. A több kis apróság az csak pótcselekvés. Én is tervezek napelemet otthonra, aztán lehet, hogy be is táplálok majd a hálózatba, de összeségében kiveszek onnan, és ezzel nem csak én vagyok így. Az meg sosem baj, ha nem vagyunk importra szorulva, ha meg exportálni is tudunk... dehát lehetnénk gyarmat is, fizethetnénk 1,5-2x ennyit az áramért, amit nyugat ojrópából veszünk. Ki hogy szereti.. :)
Törölt felhasználó 2015. 02. 19. 21:22
Előzmény: #397  Törölt felhasználó
Ha csak ezen akadtál fenn, a többi részével nyilván egyetértesz.:)
Törölt felhasználó 2015. 02. 19. 21:21
Előzmény: #400  Phylaxa
Egyelőre bizonyára az, példaként linkeltem be, hogy az új technológiák eléggé átrendezhetik a viszonyokat, akár 10 év alatt is. Nekünk pedig bőven elég lenne akkor megvizsgálni, hogy mi a legjobb megoldás Paks1 kiváltására. Ha akkor is minden szempontból az atom, akkor legyen az, de ha addigra lesz jobb alternatíva, mi már akkor is elköteleztük magunkat 60 évre teljesen feleslegesen.
Törölt felhasználó 2015. 02. 19. 21:12
Előzmény: #400  Phylaxa
:)

vagy itt van pl. ez az BÉT tag OPIMUS Holding tag a Hidashát, ez is hasznosítja a szinergiákat, és immár 1.2 MW energiát termelnek a core business melléktermékéből (de szépen megfogalmaztam a tehénsz@rt:). Ilyen mini biogázüzemeket is lehetne akár telepíteni minden háztartásba, minek ide komolyan energiabiztonság.. :)

link

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek