ha már fundamentumoknál tartunk, szerintem a MOL sokkal izgalmasabb ebben a vonatkozásban. Ott tényleg van most tét. Szerintem az "évszázad üzletének" reszeltek, ami a NIS megvásárlását illeti. Remélem, hogy nem lesz igazam és drukkolok is annak, hogy ne legyen, de nagyon rossz érzésem van ezzel kapcsolatban. Ha nem jön be, akkor ott nagy zuhi várható. Kérdés, hogy magával húz minket is, vagy ellenkezőleg.
ahogy írtam, egész héten szabin vagyok és már unatkozok, ezért írtam. Sem az árfolyam nem mozog nagyon, sem semmilyen erős állítás nem hangzott el. A kereskedés pedig továbbra is rém unalmas. A már évek óta jól ismert technikával játszanak az árral. Nyomják lefelé, hogy azután végigvegyék, majd egy szinttel lejjebb kezdik előröl. Uncsi. Nem is tudom, hogyan tudjátok az egész napotokat a képernyő előtt tölteni ilyen unalmas kereskedés mellett.
Ja azt el is felejtettem megemlíteni, hogy van egy SBob-indikátor is itt a fórumon. ;) Ugyanis, ha nagyon mozog az árfolyam, vagy valami erősebb állítást írunk, akkor előkerül SBob, máshogyan fogalmazva bejelez az SBob-indikátor.
persze az, hogy az elmúlt 3 év alatt a TA nem működött, nem jelenti azt, hogy ez örökké így lesz és nem áll vissza a "normalitás" a telekomnál is. Tavaly vártuk azt, ami idén történt eddig. Tavaly még azt is vártuk, ha jól emlékszem, hogy októberig kis forgalmú folyamatos lehúzás lesz és októbertől fog újra elindulni. Nagyon nem jött be, így hajlamosak lettünk azt hinni, hogy a tavalyi "uborkaszezonos" rally idén is megismétlődik. Még egy nem kirobbanó negyedéves jelentésre is. Hááááát.... , ez sem jött be. Én még nem nyúltam hozzá az osztalékhoz, kivárok és figyelem a hazai és nemzetközi helyzetet. Egyik vonatkozásában sem túl rózsás a kép sajnos.
szabin vagyok ( kis sz-el és nem szó szerint ) ezért ránéztem. Szerintem egyikőtöknek sincsen igaza és mindkettőtök gondolatmenetében sok igazság van. Farkasfu TA elfogultságát éppen az elmúlt három év cáfolja meg a telekom vonatkozásában. Aki az elmúlt 3 évben TA alapon próbált kereskedni a telekommal annak nem hiszem, hogy egyetlen darab papírja is van. Hogy egyetlen befektető sincsen, hiszen mindenki speka? Nyilván, a hosszútávon befektetés is egyfajta spekuláció. Aki több mint tíz év alatt egyetlen darabot sem adott el, az is speka és az is TA alapján kereskedik? Azért vagyunk itt sokan ilyenek. Pusztán TA alapján max. 500Ft-os árnál már mindent el kellett volna adni, várva egy korrekciót. Harding fundamentális megközelítését pedig a hosszan tartó 300-400 Ft-os árfolyam cáfolja. A telekom alig ér ma többet mint tíz éve, vagy akár húsz éve. Nem lett nagyobb, nincs több ügyfele és nagyobb növekedés sem várható a közeljövőben a cégtől. Viszont nagyon stabilan tartja magát a piacon vezető szolgáltatóként és jelenleg még úgy tűnik, hogy a kilátásai is stabilak. Az árfolyam robbanását a megjelent nagy vevő jelenti, ami történetesen maga a cég. Szerintem ez húzza és nem az évenként kifizetett 10% körüli hozam. A spekákat a hozam biztosan nem érdekli, de a stabil hozam néhány alapot biztosan nem hagy hidegen.
Nem mondasz nekem ellent. Inkább csak két oldalról támasztjuk alá azt, hogy a funda és a TA nem függetlenek egymástól. Hanem kéz a kézben járnak. És ezektől teljesen elválik a kereskedési stratégia: hold&buy, tdt, momentum-trade, leverage (pl certik), stb. és ezek mindenféle kombinációja.
nem akarok ezen vitatkozni, de szerintem tévedsz egy kicsit ebben! A fundás alapon nézett alulértékeltség, stb. eleve nagyfokú késében van! Speka kereskedésre nem alkalmas! Nagy befektetők nyilván használják, mert eleve nagy mennyiségű részvénnyel vannak jelen a piacon és ők sávosan adnak! Sávosan vették is! Ezek nem állíthatók szembe az itteni ta-s speka kereskedéssel! A másik pedig a certik. Szerinted a certik árát, kiütését, mi alapján állapítja meg az adott szolgáltató? Hát a ta szerint! Semmi köze a fundához, vagy csak közvetetten! Amikor kalkulálok egy célárat, vagy ellenállási szintet, láss csodát, ott lesz a közelében a certi kiütési szintje is. hmm
...annyi a különbség, h én nem akarok belelátni füles csészét, dupla csúcsot, és zászlót. Enélkül is tudok dönteni. De én például figyelek kerek árfolyakokat, meg certi kiütési pontokat, ami sehol sincs a TA-ban, de mégis működik mindkettő.
Nagy tiszteletben tartom a TA-sokat, de a funda sem csak az, amit írsz Farkas... A fundás kereskedés (még a hold&buy is) figyeli az aktuális árfolyamot és funda alapú (!) értékeltségi mutatókat, amik kb ugyanúgy mutatják egy papír alul- és túl-értékeltségét
Igazad a van, a covid alatt eladtam és bővítettem, 374,6 Ft átlagárral tartom. Most nem ugrálok, de el fog jönni az apont amikor egy masszívat bővítek a teljes eladással és akkor minden oldalról megvizsgálom. Most még nem jött el számomra az ideje. Természetesen a tévedés jogát fenntartom.
Köszönöm, üdv Harding! Egyetértek, én is funda alapon tekintek erre, ahogy te is. Anno úgy tudtam megfogalmazni másoknak ezt a papírt, mint az egyre mélyebbre víz alá nyomott labdát, aztán kellett pár év türelem... Most más a helyzet, de a sokszor szándékosan nem figyelembe vett SRV fog hozni hasonló hatást. :)
Szerintem ez egy téves nézet! Először is 99%-ban a ta alapján vesznek és adnak itt a kisbüfik! Még te is! Figyeled az árfolyam mozgását és amikor visszahúzódás van, akkor bővítesz! Mi ez, ha nem technikai alapon vétel... A funda semmit nem változik közben ugye? Mégsem ész nélkül veszi senki, hanem ügyeskedik a hullámokban! Másodszor aki kimondottan a ta alapján kereskedik, az nem hinném, hogy eldobálja, hanem egy fokkal nagyobb speki (mert igazából majdnem mindenki speka itt) és vissza is veszi rövidesen a hullámzásban. Akik itt vannak nap mint nap a fórumon, azok befektetők? Nem, az mind speka kisbüfi, csak legfeljebb nem ismeri be! Szóval spekák és lesik hol lehet fogni egy kis lóvét, egy esetleges ugribugrival. Ahhoz meg kell a ta, valamilyen szinten. Gondolom nem vakon veszel te sem. A funda egy dolog, megadja a trendet és utána...?? :)) Bocsi hogy beleszóltam, de sok ta tagadóval találkoztam már és mind az szerint kereskedik, kiderült...:))
Hi Sasha, Isten hozott, a fundások, a TA-sok és a spekák fórumán! Itt valaki mindig örül a történéseknek, és valaki ezzel szemben bosszankodik. . Egy biztos, ha van árfolyammozgás a papírban akkor a fórum is jobban pörög. Ez a fórum-indikátor. ;)
Mtelekom