Amerikát nem támadta meg senki. És nincs is jogilag hadiállapotban senkivel, legfőként védekező, megtámadott félként nem. A NATO védelmi szervezet. Ha a NATO vagy bármely más ország NATO színekben amerika segítségére siet ebben a konfliktusban, az a NATO deklarált céljának a narratíváját lenullázza. És nem mellékesen a putyini narratívát igazolná, hogy a NATO támadó szervezet, és ő is azért tart tőle.
Kezdjük ott, hogy ezt mantrázod évek óta. Legegyszerűbb cáfolat a 2008-as bukaresti csúcs, ahol Bush dobta be, hogy Ukrajnának NATO tagnak kell lennie. Az ukránoknak eszükbe se jutott a sztori. És ahol pont, hogy akkoriban még karizmatikus németország és franciaország szólt bele a történetbe, mert tudták mire megy ki a játék, úgyhogy ne erőlködj. Vagy ha igen, akkor tényekkel. https://www.spiegel.de/international/world/nato-expansion-defeat-france-and-germany-thwart-bush-s-plans-a-545078.html Az orosz történet egy válaszreakció volt a nato terjeszkedésre, amúgy kérek elnézést, elkerülte tán a figyelmedet Venezuela, Kuba, Irán?
Donald Trump: A NATO-t „nagyon rossz” jövő várja, ha az Egyesült Államok szövetségesei nem segítik a Hormuzi-szoros biztonságának biztosítását https://telex.hu/kulfold/2026/03/16/donald-trump-a-nato-t-nagyon-rossz-jovo-varja-ha-az-egyesult-allamok-szovetsegesei-nem-segitik-a-hormuzi-szoros-biztonsaganak-biztositasat ... Arra a kérdésre, hogy milyen típusú segítséget vár, az elnök azt válaszolta: „bármit, ami szükséges”, beleértve az aknakereső hajókat is. ... ________ békepárti ________ A békepárti Orbán kimaradt az usa-Irán háborúból még azon az áron is, hogy szembeszegült Trumppal. Nem küldte a Hormuzi-szorosba az aknakereső hajóinkat, a repülőgépanyahajóinkat és a tengeralattjáróinkat. Semmit, ami szükséges lenne.
Az oroszok attól érzik magukat fenyegetve, ha nem tudják csak úgy lerohanni a szomszédjukat, ha úgy tartja a kedvük, mert az egy nagyobb védelmi szervezethez csatlakozott. ;) . Mindezt úgy, hogy elvileg/statisztikailag a legerősebb szárazföldi haderő voltak.
Kezdjük ott, hogy a NATO védelmi szövetség, nem terjeszkedik. Az oroszországgal határos országok épp az orosz fenyegetés miatt kérték a felvételüket, tehát az, hogy oroszországot fenyegetné ezen országok NATO tagsága épp fordítva igaz, ezen országokat védi a NATO tagság. Ukrajna kapcsán ez a téma sokszor szóba került, de a vicc az, hogy bár az oroszok ezzel magyarázzák a háborút Ukrajna nem volt NATO tag és szóba se került a NATO tagsága, ugyanis a feszült orosz-ukrán helyzet miatt nem akarták vele az oroszokat provokálni.
Mindenkinek ajanlom, ha ilyen hozzaszolast talal, ahol kerdeses, hogy igaz-e, rakja be valamelyik AI-ba (jo talan nem kinaiba) es kerjen egy “fact check”-et. Nagyon jol mukodik, egesz objektiv. Azert vannak benne nem kicsit felrevezeto allitasok. De van alapja is
Monnyuk én nem értem, hogy hogyan lehetséges még mindig olyan intakt repülőtér, amely külföldről repülőgépet tud fogadni. Nem csak az ajatollah-gyerek miatt, mert azt akár helikopterrel is át tudták volna vinni az orosz határon, de főként hadianyag (rakéták) szállítása miatt kiemelkedő fontosságú lett volna már régesrég a repülőterek semlegesítése.
Azt tudom, helyesbítek, de hogy lettek kialakítva a határok? És mégiscsak egy védelmi szervezet avatkozott be a térségbe, értem a népirtást, de mégse volt az ensz részéről jóváhagyva. Ott van Koszovó, az is lóg a levegőben, szerbeket elvágták a tengertől. Itt megint az érzem, hogy ment az usa kelet felé, csökkentve a korábbi orosz befolyási zónát.
A 28. verzió, annyi cikket lehet kreálni mostanság amennyit akarsz, elég meg nem nevezett forrásokra hivatkozni. És, mit számít, ha igaz is? Az usa megnyerte a háborút, elmondták....
A NATO konkrétan megtámadta Jugoszláviát és feldarabolta. A keleti terjeszkedésnek meg pont az a lényege, hogy a befektetésekre kerüljön védőernyő a posztszovjet térségekben. Először indul a demokráciaexport, majd a nyugatbarát vezetők odahelyezése. A nato terjeszkedéssel az oroszokat átverték, ezt érdemes végigrágni, úgy érti meg az ember: https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/russia-programs/2017-12-12/nato-expansion-what-gorbachev-heard-western-leaders-early 2008-ban pedig kifejezetten be akarta vinni Bush a bukaresti csúcson a nato-ba Ukrajnát és Grúziát, megjegyzem úgy, hogy azt még maguk pölö az ukránok sem akarták. Már csak a semlegességi elvek miatt sem. Janukovicsnak meg olvass utána, egy zűrös aranybudis oligarcha volt, de azért nem oroszbarát level100 szinten. A Nato csatlakozást nem engedte, de a yenki olajcégek meg mehettek Krímhez. És ugyebár 2014-ben a yenkik puccsolták meg a szuverenitás jegyében, csak mondom, legitimen megválasztott vezetőről volt szó. https://www.portfolio.hu/gazdasag/20110822/tiz-even-belul-eu-tag-szeretne-lenni-ukrajna-154139 Iránban sem a rezsim a lényeg, hanem az irányítás a térség felett, olaj, orosz-kínai duó visszaszorítása stb. De ebbe most csúnyán beletenyerelt az usa, ugyanúgy, mint az ukrán ügybe, szvsz.
Kár. Pedig az előző Vörös tengeri gyakorlaton csak azért nem tudták lelőni tévedésből a szövetséges gépet, mert a rakétájuk bennsült a csőben a fregattjukon...
Valaszolj 2 kerdesre. A NATO miota kebelez be tagokat, mikor inditott tamadast, hogy uj teruletet szerezzen? Ki volt az ukran elnok 2014 februarban es hol lakik most? Az sem igaz, hogy mindig autonom terulet volt Krim.
Nem csak azzal van a baj, hogy honnan, hanem hogy mit. Ott a kovetkezo hozzaszolasomban, hogy valojaban mi tortenik. Nem allitjak le a teljes uzemet es nem lesz ellatasbeli problema egyelore. Netto hiszteria keltes a vg cikke. Miota megvette a Fidesz (mindegy melyik rokoni vagy barati agon), nem is meglepo igazabol. A baj azzal van, hogy az allami tulajdonu mediat a Fidesz reklamozasara hasznalja hosszu evek ota es ez a cikk lentebb is ezt a celt szolgalja. Epp ugy ovatosan kell kezelni a CNN, FOX hangulatkelto hireit is. Az orosz sajto RT, Sputnik meg nem igazan olvasok, mert ott meg a latszatat sem probaljak kelteni a fuggetlensegnek, egy jopar eve a magyar media is lesullyedt erre a szintre. A kulfoldi befolyasolas pedig teny, ha azt gondolod, hogy az oroszokat nem jogosan tiltotak ki az EU-bol, akkor vagy nem erted a vilag/sajto mukodeset, vagy csak nem akarod. Szerintem a (informacios)haborus hadviseles resze az orosz propaganda terjesztese. Amiben raadasul elen jarnak, lasd a botfarmokat, allami hekkercsoportok. Persze kozben az USA-t sem kell felteni, ott is megy az informacio hajlitas es informacios hadviseles. Nem veletlenul van korlatozva az internet hozzaferes az oroszoknal, Kinaban es Eszak-Koreaban sem, nehogy mar az ember szabadon tudjon informaciohoz jutni. Meg a Portfolio tartja is magat. Legtobbszor a magyar sajtoban itt olvasok kulonbozo velemenyeket, hireket. Persze itt is beugrik a clickbait, amitol hanyingerem tud lenni, mert besokalltam mar, de ha ez kell az embereknek, hogy elolvassanak egy hirt…
De szerintem az mindenki sajat felelossege, hogy mit oszt meg. Foleg, ha hazugsagot, vagy elferditett valosagot, akkor azt ismerje el.
Ritkan szoktam hasznalni a Ground.news oldalt. Nagyon jo benne, hogy mutatja, melyik hirforras melyik oldalra huz, illetve az adott hirt mennyien hoztak le. Sajnos foleg amerikai, de valamennyire mukodik nemzetkozi hirekre is.
"De az is biztos, hogy ez a vilaggazdasag is egy kopedelem Fidesz propaganda ujsag lett. " - Szerintem akkor az a megoldás, ha sehonnan sem linkelünk, de akkor ne is kérjetek majd linket, meg bizonyítékot, minek? Mindegyik hazudik, meg köpedelem nem? Az egyik jobbról, a másik balról, a harmadik külföldről...
És? Az ukrán hadsereg visszatámadott? Nem... történt hadüzenet? Nem... hát akkor ezt úgy kell értelmezni, hogy nem is kellett nekik a terület. :D Továbbá ha a te értelmezésedet nézzük, akkor a cirkuszt valójában a CIA kezdte és a NATO, de mind1. - Ezt onnan vezettem le, hogy egy fórumtárs azt mondta, hogyha az oroszok nem emelték fel a hangjukat a NATO terjeszkedése miatt, akkor biztosan nem zavarta őket. :D - Egyébként a Krím félsziget mindig is autonóm régió volt saját alkotmánnyal... és meg is lettek szavaztatva az elfoglalás után, de ha ezt nem is számoljuk, akkor legalább a vizellátást nem kellett volna elvágniuk az ukránoknak, ha annyira érdekelte volna őket az ott élő állampolgáraik sorsa, ahogy a magyarok is csak azért nem kapcsolják le a villanyt, mert akkor az ott élő magyaroknak is rossz lenne, de úgy látom náluk ez sohasem volt szempont, azaz aki ott van az hazaáruló slussz passz. - És még mielőtt valaki azt írná, hogy igenám, de az oroszok arra hivatkozva avatkoznak be mindenhol, hogy az orosz kettős állampolgárokat védik és az etnikumukat, akkor azoknak felhívom szíves figyelmét, hogy amikor az újságírók Trumptól megkérdezték, hogy ugyan, amerika miért pártfogolja folyton Izraelt és miért is jelent fenyegetést amerikára egy ország vagy csoport ami Izraelt fenyegeti vagy támadja, akkor azt nyilatkozta, idézem: "Mert Izraelben 750.000 amerikai (kettős)állampolgár él és őket meg kell védeni, így ez amerikai ügy is." Csókolom...
Szerintem nem hajoltak részre :-) A sajtó bármilyen kinyilatkoztatásnak örül a felek részéről, és valóságtartalomtól teljesen függetlenül azonnal szenzációként tálalja. Minél habosabbra tudja verni, annál boldogabb. Ettől még elhinnünk nem kötelező.
Biztosra veszem, hogy igen komoly baja van a krapeknak. Azt, hogy él-e, hal-e, szerintem egy darabig még nem tudjuk meg. Trump meg nekem már régóta mondhat, amit akar
A hétvégén újra megnéztem az Utolsó skót király cimű filmet, ami valójában Idi Amin Dadáról szól. Ajánlom mindenkinek. Ostoba nárcisztikus seggfej, egy az egyben Trumpot idézte nekem.
Ez aztan a cafolat. Meg egy fenykepre se tellik. Ha Trump kiall es azt mondja, hogy szerinte megbyertek a haborut, akkor kindenki fel van haborodva. Ha az irani kulugyminiszter valami bunker aljan azt mondja, hogy marpedig ok nem felnek es Mojtaba jo egeszsegnek orvend, akkor azt van aki elhiszi. Eleg reszre hajlo szerintem
Szokták mondani, hogy minden rosszban van valami jó... Ha ezt az eszkalálódó világégést a gazdaság meg egyáltalán az emberiség túléli, azért egy kicsit hozzá fog minket szoktatni ahhoz, hogy az erőforrásokból kevésbé mértéktelenül fogyasszunk. Fogyasszunk majd a jövőben kevesebb gázt, olajat, műanyagot, alumíniumot, mittoménmit. Merthogy az ilyesmikből most egy darabig láthatóan eléggé hiány lesz.
USA - Irán háború
Start 2026 január 18 hajnali 3?
https://oroszhirek.hu/cnn-trump-iran-elhagyasara-szolitotta-fel-az-amerikaiakat/