Topiknyitó: ASR 2025. 10. 21. 18:20

MacroLab – Trendek, minták, töréspontok  

Ez a topik a gazdaság működéséről szól: makrogazdasági folyamatok, piaci mechanizmusok, pénzrendszer, összefüggések. A fókusz a fundamentumokon és a mintázatokon van, nem a technikai elemzésen.
Lehet hozni híreket, elemzéseket, saját gondolatokat vagy kérdéseket – a cél a közös értelmezés, nem a versengés. Az etikus vita érték, a beszélgetőpartner nem ellenfél.
A topikban megjelenő vélemények nem minősülnek befektetési tanácsnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
MrSomm 2026. 03. 26. 22:42
Előzmény: #959  papafilip
Mast neztel, mint AlphaVantage, vagy EODHD?
Az IB-rol egesz jol lehet szinten historikus ar adatokat kapni API-n keresztul. Szerintem biztosabb, mint a yfinance.
papafilip 2026. 03. 26. 22:05
Előzmény: #958  papafilip
Mondjuk amúgyis kell mást, mert pl. a 2Y Bondot is egyszer csak eltüntették és akkor átálltam a FRED-re, az meg némi késésben van.
papafilip 2026. 03. 26. 22:02
Előzmény: #957  ASR
Én sem hittem el elsőre, meg fura volt. Szóval megnéztem böngészővel is és ott is rossz volt.
Lehet néznem kell majd még helyeket ahol fent van és leszedni mondjuk 3-ról és ellenőrizni mennyire megbízhatóak.
ASR 2026. 03. 26. 22:00
Előzmény: #956  papafilip
Régebben velem is megtörtént hasonló, amikor API-n szedtem le adatokat. Gondoltam, szólok. :)
papafilip 2026. 03. 26. 21:56
Előzmény: #955  ASR
Háhá, megtréfált a yahoo finance. Megnéztem a böngészőben ott is beugrott 97-re, de most meg szépen 115. :D
ASR 2026. 03. 26. 21:52
Előzmény: #953  papafilip
Ezt a szintet hosszú távon fenntartani sem lehet. A világ nem fogja 3-4 évente lecserélni a teljes hardverparkját, ez egyszerűen finanszírozhatatlan. A konkurencia pedig fel fog nőni, alapvető iparági sajátosság. Egyetlen cég nem érhet annyit, mint a német tőzsde teljes kapitalizációja; itt már az arányérzék kiabál. 
A MOVE-adatod szerintem nem friss: az index majdnem 18%-ot ugrott ma.
papafilip 2026. 03. 26. 21:46
Előzmény: #953  papafilip
Úgy néz ki jöhet még a kivárás, még 10 napot mondott be Trump. :D
papafilip 2026. 03. 26. 21:27
Előzmény: #951  ASR
Mármint arra gondolsz, hogy nem fog tudni fennmaradni az a folyamatos kereslet növekedés amit NVDA-ba beáraztak? Mert ezt én is egy valós veszélynek látom, ezért is adtam el és most várok :D
Ellenben most érdekes helyzet van MOVE lejött 100 alá, de most meg VIX emelkedett. Szóval ha tippelnem kéne még további esést tippelnék, de nem tudom eldönteni így kivárok.
Amúgyis az jön ki nekem az idei mozgásokból és a háborúból, hogy valamikor jövő hónap közepe táján még lesz némi eszkaláció és esések.
Aranyra ha mondjuk a korábbi pl. 2008-as mozgásokat tekintem, akkor 3700-3900 közé gondolnám akkorra. Persze sosem lesz pont ugyan olyan.
Placi82 2026. 03. 26. 21:22
Előzmény: #951  ASR
Ugyan ez. Eladtam, visszavettem. Pont így... Most hagyom hagy fusson de 2 hétnél tovább nem lesznek meg szerintem nálam. Vettem meg Novo Nordiskot.... Mert annyira anymgyon van verve hogy nincs példa ilyen PE re a gyógyszeriparban... De 50 nel ezt is kidobom.......
ASR 2026. 03. 26. 18:57
Előzmény: #950  papafilip
Az olajosok nagyobb részét már egyszer eladtam én is, amikor a pánik tetőzött. A konkrétumok nélküli Trump-bejelentés után pedig visszavettem egy részüket a "piros" napokon, de nagyon szelektíven.
Attól, hogy valami "lufi", még lehet vele pénzt keresni, de számomra kényelmetlen. Az NVDA-nál például finanszírozhatatlan, amit áraznak, egyszerűen nem jön ki a matek. Ahogy én látom: ezek nem fedezeti eszközök, hanem az index-ETF-ek teremtette anomáliák.
papafilip 2026. 03. 26. 18:22
Előzmény: #949  ASR
Igen, ezért is trükkös, mert az eső jó cuccokat kell venni, de nem túl korán. Igyekszem tartani pénzt, hogy ez majd menjen.
Az olajos pozíciókat is lassan majd zárnám, vagy lefelezném, csak nem akarom túl korán.
Illetve tudom azt ti nagyon lufinak tartjátok, de NVDA-t eladtam a jelentés előtt és azt tervezem majd visszavenni, csak nem jött le addig amíg szerettem volna. Szerintem kell jól kiválasztott, tech, robot cégeket is majd tartani, mert azok fognak tudni védekezni az infláció ellen.
ASR 2026. 03. 26. 17:58
Előzmény: #945  papafilip
A rendszer nemlineáris pályán mozogva kénytelen pénzt előállítani. A lekereskedés azért trükkös, mert a likviditáshiányos állapotokban a leghatékonyabb reálgazdasági fedezetek is esnek.
Igen, simán benne van, hogy a bankok tőkekövetelményeit viszik le, így meg lehet oldani az állam finanszírozását is. A Fed csak refinanszíroz.
ASR 2026. 03. 26. 17:51
Előzmény: #947  ASR
Mármint a kontrollálatlan kamatemelkedésnek. Az is beavatkozási trigger.
"Fizikai olajhiány esetén bármi bekövetkezhet, de ennek alacsony a valószínűsége."
ASR 2026. 03. 26. 17:43
Előzmény: #943  Placi82
Az árnyékbankrendszer problémáit a túl sok mellékhatás miatt nem érdemes elsődlegesen QE-vel kezelni. A probléma egyébként is strukturális: nem a kamatszint nyomja agyon az adósokat, hanem a bukó üzleti modell.
Célzott programokkal olcsóbb a mentés; QE csak akkor jön, ha a válság már a bankokat, biztosítókat és nyugdíjalapokat veszélyezteti, vagy ha a zombigazdaság már máshogy nem jut levegőhöz. 
A prémiumokat mostanában nem figyeltem - makrosokk idején nem a regionális kereslet-kínálat a döntő. Fizikai olajhiány esetén bármi bekövetkezhet, de ennek alacsony a valószínűsége. 
Irán sincs jó helyzetben: a száguldó infláció, az alapvető termékek hiánya és az aszály okozta visszafordíthatatlan károk miatt ők sem képesek hosszan kitartani. Jelenleg mindkét fél vereségre áll.
Placi82 2026. 03. 26. 16:57
Előzmény: #945  papafilip
Nincs hosszútávú papa. Akkor crash. Hosszútávon is szar lesz 
papafilip 2026. 03. 26. 16:07
A likviditási problémát a bankokkal vagy QE-vel oldják meg vagy csődökkel.
Vagy kitalálnak valamilyen bújtatott támogatást, pl. 2008 előttihez hasonlatosan a bankok is nyomtatnak majd pénzt és csinálnak saját QE-t vagy egyéb, de ezzel ki fognak várni. Ez mondjuk az égbe lőné az aranyat szerintem, már amikor elkezdenek sutyorogni hasonlóról.
Amúgy kreatívak ki tudja mit húznak elő a kalapból.
.....
Ha Irán nem akar békét vagy nem egyezik ki, akkor szerintem feljebb lövi az olaj árakat, ezzel pedig megakadájozza a FED féle rövidtávó QE-t akkor lesz még leöntés és likvidáció ( én ezt várom április közepe felé ), de ahogy gyorsulnak a dolgok fene tudja milyen hamar jöhet.
Amúgy személyes véleményem, hogy egy rendes olajválság hosszútávon jót tehet a világgal, tisztulna kicsit a kép sok szempontból. Rövid távon szar lenne nyilván.
Placi82 2026. 03. 26. 15:40
Véleményem vagy új Bretton Woods típusú új fajta  penzrend lesz, esetleg több polussal...... ...? Vagy ilyesmi... 
Vagy világháború... Harmadik scenario nincs. 
Már csináltatok útlevelet a gyerekeknek...
Idáig nem volt nekik. Most lesz. 
Nagyon el van kurva itt minden akkora szarkupac van szőnyeg alá seperve 2008 óta hogy nagyobb mint a Monteverest.
Ezt nem fogják meg T-bill el... 
Placi82 2026. 03. 26. 15:33
Előzmény: #939  ASR
Shadow banking probléma hoz szerintem nyílt hagyományos brutális  QE kell. 
Véleményed.? 
A másik én figyelem az SHFE premiumot 50$"lement ma 0$ ra. Nincs Kínai kereslet valamiért. Szerintem USA odaszolt, vagy egyezkednek, és addig megszuntetik az arany elszívast mert idáig ahogy elfigyelem LMBA bol ment a COMEX be onnan meg SHFE szívta minta pióca meg a Kínai jegybank.... 
Nyugatról keletre volt az irány. 
De most eltűnt tegnapra a prémium. Mi történt. Anomália 2.
Van még más is. 
MOVE re nézz már  rá  idegbeteg egy chart , kitörhet  a 10y bond? 
És végül, szarban vagyunk mert már március elsején megmondtam hogy USA - Izrael kezdi  a haborit de Irán mondja meg  hogy mikor fejezi be..... 
Ez a forgatókönyv is félre csúszott, egy Kissinger ekkora bakit nem követ el. 
Eldontik hogy 4 hetes lesz... Aha... 
És Irán meg, most úgy van vele kézben a tokotot, és szorítom???? Akkor beut a gebasz, es megint likvidációs cunami lesz
ASR 2026. 03. 26. 15:26
Előzmény: #940  papafilip
Igen, pontosan. Kivéve a közvetlen töréseket a mélyben, ahol csendben próbál gépészkedni.
ASR 2026. 03. 26. 15:25
Előzmény: #935  papafilip
A bankpapírok árfolyama addig tart ki, amíg a piac nem kezd el keresletösszeomlást vagy strukturális törést árazni. Egy elhúzódó konfliktusban azonban a bankszektor egésze időzített bombává válik.

Topik gazda

ASR
4 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek