Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Lou70
Lou70 hétfő, 20:26
Előzmény: #4592  Bolton01
Tovább viszem. A felmérésnél az én vagyonomat csapják a szüleiméhez, vagy az övékét  az enyémhez? 😅 
Firekiller
Firekiller hétfő, 20:24
Ha a 350 millió Ft nettó vagyonból kb. 120 millió Ft ingatlan, és egyedülállóként nézzük, akkor a fennmaradó 230 millió Ft valószínűleg pénzügyi vagyon (befektetések, készpénz, értékpapírok stb.). Ez kifejezetten erős helyzet. 40 évesen Magyarországon:
  • A 350 millió Ft nettó vagyon várhatóan a lakosság felső néhány százalékába helyez.
  • Az, hogy ebből jelentős rész pénzügyi vagyon, még kedvezőbb, mint ha szinte teljes egészében saját lakóingatlan lenne.
  • Egyedülállóként ez a vagyon egy személyre jut, nem kell háztartási szinten megosztani.
A gyakorlatban sokan már 100–150 millió Ft nettó vagyonnal is vagyonosnak számítanak. A 350 millió Ft inkább a "magas vagyonú" kategória felé esik. Ha a 230 millió Ft pénzügyi vagyon például hosszú távon évi 4–5%-os reálhozamot termel, az mai értéken nagyjából 9–12 millió Ft éves vásárlóerő-megőrző jövedelmet jelenthet anélkül, hogy a tőkét érdemben felélnéd. Ez havi szinten körülbelül 750 ezer–1 millió Ft mai értékű költést jelent. Összességében: 40 évesen, egyedülállóként, 350 millió Ft nettó vagyonnal Magyarországon már inkább a felső 1–3% környékén lehetsz vagyon alapján, nem egyszerűen a felső középosztályban. A pontos helyezéshez persze a legfrissebb vagyoneloszlási adatok kellenének, de nagyságrendileg ez reális becslés.
Bolton01 hétfő, 20:23
Előzmény: #4597  Firekiller
Szerintem összvagyonra értik, ha 40 éves vagy akkor egy taps vagy elismerés járhat hozzá, de ez a vagyon nagyságát nem befolyásolja : )
Firekiller
Firekiller hétfő, 20:19
Előzmény: #4594  Bolton01
és az nem számít hogy 40 éves vagyok?
Firekiller
Firekiller hétfő, 20:17
Előzmény: #4594  Bolton01
ingatlanostul?
N0MAD hétfő, 20:08
szóval nem mondtam hogy egyszerű, csak azt hogy ez volt a mondás.
Az egész vagyonadót sántítósnak gondolom, ha teljesen tisztán leadózott forrásból van akkor azért (ha meg nem akkor azt nem vagyonadóvalkell kezelni), ha meg termelő vállalkozásban van akkor meg azért mert az úgyis adózik.
Nem nagyon értem a dolog velejét, ha termelő tőke akkor a bevételt amúgyis adóztatják, ha ingatlan akkor arra lehet ingatlanadót, ha meg avuló dolgok mint jármű arra meg áfát fizetett a delikvens alighanem. (ha meg tőzsdén van a pénz ugyanúgy cégekben van mintha saját cégben lenne, állampapír meg ugye...)
És ismétlem, ha limitálnak a tbsz adómentességi limitjét azt még lehetne is indokolni.
de azt mondani szummázd amid van aztán fizess ha termel bevételt ha nem az fura. PL a veszteséges tőzsdei befektetések is adókötelesek lennének. 
mindenfelől sántít ez. A ner lopásai meg nem itt lennének kezelendőek.
Bolton01 hétfő, 19:53
Előzmény: #4591  Firekiller

Rákerestem Neked, megteheted Te is, de elméletileg a felső 1%-ba nagyjából bekerülsz 400 milliós vagyonnal, a felső decilishez kb 80 milliós vagyont ír a legtöbb statisztika. 
Kb 40.000 háztartásnak van 1 millió euró vagy azt meghaladó vagyona Magyarországon, ha hinni lehet a statisztikáknak ...
Firekiller
Firekiller hétfő, 19:47
sőt Ádám és Éva mindannyiunk közös őse, tehát egy nagy család vagyunk
Bolton01 hétfő, 19:46
Előzmény: #4581  N0MAD

Én ezt a részt az élettársi és mozaik családok korában romantikus elképzelésnek tartom, hogy majd egybe nézik ... 
Adózásilag feltünteted majd a gyerekeid, a szüleid és esetleg 1-2 nagyszülő vagyonát is, vagy hogyan? Ismerek nem egy családot, hogy nem beszélnek egymással, majd leülnek közösen adóbevallást csinálni, 3 generáció + azok oldalbordái ... Direkt nem akarom külföldön élő családtagokkal bonyolítani a szitut ... Nem olyan egyszerű ez, mint hangzik, szerintem ...
Firekiller
Firekiller hétfő, 19:43
Előzmény: #4589  Bolton01
nekem a lakásom + tbszek + államkincstári vagyonom pont 1 millió euro, ( még szerencse hogy 355 az árfolyam nem 400), akkor én most hova tartozok?
Spekumaci
Spekumaci hétfő, 19:40
Előzmény: #4585  Lou70
Szerintem fölösleges a TBSZ-t adóztatni. Túl nagy negatív visszhangja lenne a politikában. Talán a tovabb görgetést lehetne átalakítani, hogy az ott parkoló pénznek lenne egy fenntartási költsége, ami idővel akár még növekszik is. Előbb utóbb az ember eljut abba a korba amikor már nem köt új tbsz-t és elkezdi felelni a pénzét, akkor meg úgyis belefut az adózásba. A többi európai uniós orszagban is vannak hasonló konstrukciók, és maga az unió is szeretné nyomni a megtakarítások felé a népet, ezért inkább olyan átalakulásra számítanék, hogy egységes uniós irányelv alapján szabályozzák ezeket a megtakarítási számlákat, es mondjuk az az unión belül papírokat lehet csak rajta venni. Ilyesmi korlát máshol már működik. 
Bolton01 hétfő, 19:40
Előzmény: #4575  N0MAD

Két dolognak nézz utána.
Az első: mekkora vagyon kell, hogy bejuss a legfelső vagyoni decilisbe. Még fogsz lepődni , de a legtöbb EU országban 1 millió euróval a felső 10%ban vagy, ha 1-2 kisebb országot nem nézel, csak a nagyobbakat (pl. Németo., Franciao., Olaszo.), akkor átlagosan sok esetben nem is a felső 10% legaljára kerülsz ...
A második: nézz utána, hogy a felső 10% vagy a felső 25% mennyi adót fizet be összességében. Nagy átlagban a felső 10% befizeti az adók felét, ha a legfelső 25-30%-ot nézed, akkor kb az adók 80%át az emberek negyede fizeti be.
Mindezt csak gondolatébresztőnek írtam le, persze továbbgondolhatod, örülnék neki.
Kíváncsian várom milyen játékszabályok jönnek 2027-től, és mi lesz rá az átlagos reakció ...
N0MAD hétfő, 19:40
Előzmény: #4587  Firekiller
educated guess :D
Firekiller
Firekiller hétfő, 19:37
Előzmény: #4586  N0MAD
ki mondta hogy szép hozamaim voltak? :)
N0MAD hétfő, 19:26
Előzmény: #4583  Firekiller
tehát az elmúlt évek szép hozamait leadózod, aztán ha esetleg most nem annyira szép évek jönnek akkor azokat majd nem?
Ezzel a leadózással amúgy lecsökkentve a tőkét ami amúgy hozamot termel? 
Nekem valahogy nem áll össze ez a matek.De ahogy érzed.
Lou70
Lou70 hétfő, 19:25
Na jó, de attól, hogy az adó kivetése a jövőben történik, ez még egy visszamenőleges hatású intézkedés, hiszen a megkötés pillanatában, amikor te 5 éves szerződést kötöttél az akkor ismert kondíciók alapján döntöttél. Nem hiszem, hogy ennyire lemenne a szint. Többek közt ezt is akarta a nép megszüntetni.
Firekiller
Firekiller hétfő, 19:20
39=30 ;)
Firekiller
Firekiller hétfő, 19:20
Előzmény: #4582  Lou70
viszont ha 2027 jelentősen megadóztatják, es 28-ban is meg 29-ben is meg 39-ban is meg 31-ben is stb, akkor honnan tudod nem -e jobb feltörni 
Lou70
Lou70 hétfő, 19:06
Előzmény: #4578  Peterbond
Teljesen egyetértek. A 23 utániak feltörésén még szocho kötelezettség is keletkezik
N0MAD hétfő, 17:58
Előzmény: #4577  Goldstein17
ne tőlem kérdezd, az volt a mondás hogy egyben nézik a családot ne lehessen az az asszony nevén van, amazok meg a gyerekekén módszerrel kibújni a vagyonadó alól.
hogy ez törvényileg, könyvelésileg-adózásilag, jogilag hogy néz ki arról fogalmam sincs.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek