Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
todi 2025. 03. 16. 20:09
Előzmény: #5379  SeDo
De ha a fwd PEG arányt nézed akkor Rheinmetall értékeltsége jóval alacsonyabb.
SeDo 2025. 03. 16. 19:42
Előzmény: #5377  todi
Én nem követtem a Puma sztorit, de azt gondolom, hogy a mostani árszinttől relatíve kicsi a szignifkáns értékvesztés esélye. Nem mondom, hogy innem csak felfelé van út, de elég katasztrófális jövõképet kellene felvázolni egy további 50%-os eséshez. Ha csak közepesen jól sül a következő pár év szignifikáns emelkedés lehet benne. A Rheinmetall esetén már a forward pe is 55, úgyhogy egy tökéletes jövõ van beárazva több évre előre. Bármilyen megbicsaklás a tökéletes ívben, komoly átárazáshoz vezethet. Összegezve tehát, inkább vennék ma Pumát, mint Rheinmetallt.
labdaszedo 2025. 03. 16. 18:27
Előzmény: #5377  todi
Puma esetében a vámháborúk megszűnése lehet egy pozitív trigger. Ennél a cégnél is gond hogy az USA és kínai eladások visszaestek. Az orosz piacon nem is értékesítenek ha jól tudom. Ha jönne egy fordulat az orosz szankciókkal kapcsolatban....Ha a geopolitkában jönne némi enyhülés és a fent említett piacok hozzáférhetőbbek lennének az nem lenne rossz.
todi 2025. 03. 16. 17:42
Előzmény: #5376  SeDo
Most azért egy elég szélsőséges példát mondtál.
Pl. Pumáról fél éve az volt a véleményed, hogy 30€-n túlértékelt vagy inkább alulértékelt?
SeDo 2025. 03. 16. 17:36
Előzmény: #5373  todi
Azt kijelenthetjük, hogy 100%-os jövőbelátás nincs. Itt nyilvánvalóan csak a tippelés algoritmusának a hosszútávú jövedelmezőségéről tudunk beszélni. Bizonyítékok mindig csak utólag állnak rendelkezésre. Én arról beszélek, ha van két iparági szereplő, pl. Tesla vs Mercedes, és mindkét cég kb. ugyannyi profitot termel, akkor az 5-ös PE és a 150-es PE között valószínúleg kisebb lefelé mutató kockázat van abban, amelyik 5-ös PE-vel rendelkezik. Természetesen még ezer más változó van a képben (Musk, robotok, önvezetés, AI stb.), de ezek a tényezők csak hype szinten beárazhatók a részvénybe, és tényleges profittermelő képességük jelenleg nincs. Ezen a ponton, egyszerűen egy 50 eurón megvásárolt Mercedesben jóval kisebb lefelé mutató kockázatot látok, mint a 300 dolláért megvásárolt Teslában. Én a befektetéseimnél, mivel már volt hogy megégettem magam, a veszteség kockázatát legalább olyan súllyal mérlegelem, mint azt hogy mekkora upside van egy részvényben. Nyilván itt a befektett összeg, a befektetési időtáv, és a teljes vagyonhoz viszonyított kockázat is árnyalja a képet.
FeherTibi 2025. 03. 16. 17:24
Előzmény: #5373  todi
Illetve a józan észen és ertekelesen túl vannak a divatok és a hype a részvény piacon. Szerintem ide tartozik a Ferrari, Amd és Nvidia is. Jó cégek, de ertekeltseguk túl van a hasonló konkurens márkák értékeltségen. 
oldrider 2025. 03. 16. 16:55
Előzmény: #5372  Pitkin
Én kétszer akartam venni azt az eurós állampapírt. Elmondtam, hogy hozom az euróimat, befizetem, de ha lejár a papír kifizetik-e euróban. Azt mondták nem. Átváltják az akkori kurzusnak megfelelően Ft-ra és úgy fizetik ki, úgy vehettem fel. Másodjára azt mondták, hogy ha van saját nevemen eurós számla, oda talán átutalják euróban. Nem volt ez nekem meggyőző, inkább részvényekbe tettem az euróimat.
todi 2025. 03. 16. 16:40
Előzmény: #5365  SeDo
Én itt most megint eljátszom az ördög ügyvédjét:
Honnan tudom, hogy mikor alulértékelt a cég?
Jó, tudom és magam is használom (dcf, egyéb értékeltségi mutatók stb) de ezzel sokszor az a baj, hogy a jelen várakozásokat tudod használni.
Aztán lejjebb megy a várakozás és amiről addig úgy tűnt, hogy alulértékelt, kiderül, hogy az új számokat nézve nem is az.
Pl. VW-t sokan alulértékeltnek hitték 150€ alatt is majd 120€ alatt. Vagy Puma: 30-nál nagyon alulértékeltnek tűnt aztán azóta 30%-ot  esett onnan is. És ami a félelmetes az az, hogy az új adatokkal Dcf- et számolva nincs jelenleg alulértékelve. Nálam a fair érték jelenleg 20-21€.
Sokszor nem látom, hogy a valóság igazolná a value investing kevesebb rizikóját. Mondom ezt úgy , hogy soha egy növekedési részvényem nem volt tehát nem beszélek haza.
Pitkin 2025. 03. 16. 16:34
Előzmény: #5361  oldrider
Ez biztos? Nem fizet ki eurót??? Mert eurót be lehet fizetni, de arról nem hallottam, hogy ez egyirányú utca.
banderasz77 2025. 03. 16. 15:31
Előzmény: #5369  DavidCamp
Hétfőn nem lesz omlás az elmaradt és előre beárazott marine üzletági bukóból?
oldrider 2025. 03. 16. 15:28
Előzmény: #5368  todi
Hála az égnek! Ha ilyesmiről hallok mindíg belegondolok, hogy akár velem is megtörténhetett volna. Most szerencsére ott volt a majd is meg a nem is. Szóval jó, hogy helyesbítettél - megkönnyebbültem. Az alapvetés viszont igaz, mely szerint: a régóta végzett rutin önmagában  még nem bizonyít törvényszerűséget!
DavidCamp 2025. 03. 16. 14:50
Előzmény: #5365  SeDo
Igen, a rhein is ilyen lesz egyszer de jelenleg biztos az emelkedés. Ez a következő 4-5 évben borítékolható.
todi 2025. 03. 16. 14:19
Előzmény: #5366  oldrider
Elnézést kérek! Először nem értettem miért írod ezt de aztán visszaolvastam amit írtam és rájöttem, hogy egy szó kimaradt és így nagyon más a jelentés.
Tehát: egy majdnem 50 éve praktizáló orvos majdnem megölte….
Édesanyám szerencsére még él és remélem még sokáig így is marad!
todi 2025. 03. 16. 14:13
Előzmény: #5364  Tibi0002
Már elnézést de hol kritizálom a módszereded? Hol mondom azt, hogy rossz amit csinálsz? Sehol. És milyen alapon is mondanám?
Azt is elmondtam, hogy én is az alulértékelt jó cégeket keresem. Ha azt hiszed, hogy bántani akarlak téged vagy a módszered akkor tévedsz.
Azt viszont fenntartom (és ez nem bántás), hogy bárhol azzal érvelni, hogy x éve csinálom az nem jó.
Mégpedig azért mert ezzel lezárom a fejlődés lehetőségét. Miért ne tudhatna itt akár egy 20 éves fiatal is (sajnos a koromnál fogva nem magamról beszélek) többet vagy jobban mint én vagy bárki más? 
Én pl. függetlenül attól, hogy most nem veszek bele a Rheinba, nagyon elgondolkodtam Camp David ( ha jól emlékszem a nevére) hozzászólásán, hogy nem kell ezt túlgondolni: ömlik a pénz a fegyverkezésbe tehát azt kell venni és kész.
Lehet, hogy tényleg ilyen egyszerű csak itt sokan ( én is) túlgondoljuk a dolgokat.
oldrider 2025. 03. 16. 13:53
Előzmény: #5363  todi
Tudom arra írtál példát, hogy a régen követett gyakorlat még nem biztos, hogy jó. Azonban nagyon tragikus és vagyonnal, pénzzel, semmivel nem hasonlítható az egészség, az élet elvesztése. Pénzünk, autónk stb. ha elvesztjük, összetörjük pótolhatjuk, lehet még másik, de az élet - főleg egy édesanya - nem pótolható! Fogadd mély részvétem! 
SeDo 2025. 03. 16. 13:53
Egy prudens befektető nem tehet mást, mint azt hogy alulértékelt cégbe száll be, és megvárja, hogy a piac ezt az alulértékeltséget a jövőben felismerje. Ebben az esetben a lehetséges downside risk sokkal alacsonyabb, mivel a piaci ár már eleve nyomott. A másik változat, azaz hogy iszonyat nagy PE szorzójú cégbe száll be, magában hordozza azt a kockázatot, hogy az adott pillanatban hype-olt részvény körül megszűnik a hype, és akár 50%+ bukóval is ülhet benne évekig. Nem mondom, hogy ez a value trap cégeknél nem fordulhat el, de az esély kisebb, mivel a beker ár már a book value körül, esetleg az alatt található. Példa a hype-ra a Novo Nordisk, ami egy éve még Európa legnagyobb kapitalizációjú cége volt, és mindenki erről beszélt, és az elmúlt egy évben pedig 50% körüli esést tudhat magáénak, úgy hogy különösebb katasztrófa nem történt a cég körül, csak kiderült, hogy picit elszaladt az árazasa (de ilyen pl a Tesla, NVIDIA, és esetleg majd a Rheinmetall is)
Tibi0002 2025. 03. 16. 13:50
Előzmény: #5363  todi
Ebben az esetben használható az "x éve foglalkozom vele", el is mondom, miért:
Te arról győzködsz engem, hogy a módszerem sz@r. Én pedig, mivel majd 20 éve ezzel foglalkozom ezzel, inkább a saját tapasztalataimat + az időközben elolvasott szakirodalmat + a megkeresett pénzt tartom fontosabbnak, mint azt, hogy egy könyv 1 bekezdésén rugózzunk. Próbáltam utalni rá, hogy mit jelent a valószínűségek világában a "high probability"....
de még mindig abban az abszurd helyzetben leszünk, hogy egy ismeretlen személy arról győzköd engem, hogy milyen rosszul csinálom, amit csinálok. Szerencsére én nem akarlak meggyőzni semmiről, ezért rádhagyom, gondold így.
todi 2025. 03. 16. 13:25
Előzmény: #5362  Tibi0002
"Nagy a valószínűsége, hogy jön egy katalizátor". És? Ezzel most mire hívtad fel a figyelmem? Erről beszélek. 
Ha nincs katalizátor akkor mitől lenne fordulat?
És egyáltalán nem mondtam, hogy nem kedvelem a módszered már csak annál inkább sem mert nem tudom mi a módzsered. Az pedig soha semmi mellett nem érv, hogy már x éve csinálok valamit.
A múltkor egy majdnem 50 éve praktizáló orvos ölte meg az édesanyámat.
Tibi0002 2025. 03. 16. 13:20
Előzmény: #5355  todi
"There is a high probability" - erre a részre hívnám fel a figyelmet.
Az, hogy egy módszert nem kedvelsz, még nem jelenti azt, hogy az a módszer rossz, és el kell kezdeni bizonygatni olyannak, aki majd 20 éve foglalkozik vele. Nem értem, mi ezzel a célod.
oldrider 2025. 03. 16. 13:18
Előzmény: #5360  oldrider
Az €uróval viszont ezt nem lehet megcsinálni, mert a kincstár csak Ft-ot fizet ki. 

Topik gazda

buythedip
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek