A logikád érthető,a piac egy ideig képes „megelőlegezni” a bizalmat egy új kormánynak, de utána eredményeket akar látni. A befektetők általában nem kommunikációt áraznak hosszú távon, hanem:költségvetési pályát,növekedési kilátásokat,inflációt,finanszírozhatóságot,és politikai kiszámíthatóságot.Magyarország helyzete ebből a szempontból valóban nehezebb lett az elmúlt években, mert a magasabb kamatkörnyezet nagyon megdrágította az államadósság finanszírozását. Minél nagyobb az adósság és minél magasabb a kamat, annál több pénzt visz el pusztán a „múlt finanszírozása”.Ezért van az, hogy egy új kabinet mozgástere sokkal kisebb lehet, mint amit kampányban sugallni lehetNehéz egyszerre növekedést élénkíteni,hiányt csökkenteni,adót mérsékelni,és közben népszerűséget is fenntartani.A piacok türelme pedig tényleg nem végtelen. Ha azt érzik, hogy nincs hiteles reform,nincs egyensúly javulás,vagy a számok romlanak, akkor jöhet:hozamemelkedés,forintgyengülés,hitelminősítői nyomás,és új inflációs hullám.Ilyenkor a verbális intervenció „minden rendben lesz”, „bizalom van”, „stabil a helyzet” ,egy pont után kevés. A piac konkrétumokat akar,milyen kiadás csökkentés,milyen reform,milyen növekedési stratégia,milyen finanszírozási terv.A nehézség pont az, amit te is említesz, ha már eleve nagy az adósságteher és a kamatkiadás, akkor a klasszikus gazdaságélénkítő eszközökből is kevesebb marad. Ezért kerülhet elő újra és újra az a dilemma, hogy lehet-e valódi stabilizáció „megszorítások nélkül”. A történelemben ez ritkán volt könnyű feladat.
Így van nyugtatás az van, de kérdés, hogy ez mire és meddig lesz elegendő. Nincs nagy mozgástér. A befektetők és a piac türelmet és bizalmat adott, de ez nem fog tartani örökké, előbb utóbb büntetni fognak minket és ott már a verbális intervenció nem lesz elegendő. Konkrét, jól látható, hatásos intézkedések kellenek a kormánytól, erre viszont nem nagyon látok mozgás teret a hatalmasra növekedett adósság és a hatalmas kamatterhek miatt.
Amit leírsz, az egy reális makrogazdasági aggodalomcsomag, és nem csak magyar sajátosság. Több kockázat valóban egyszerre rakódhat egymásra.A kamatkérdésben igazad van,önmagában a hiány még kezelhetőbb lenne, ha olcsó lenne a finanszírozás. Magyarországnál viszont az egyik fő probléma hosszabb ideje az, hogy a piac magasabb kockázatot áraz,magasabb állampapírhozam,drágább hitelfinanszírozás,érzékeny forint,magas kamatkörnyezet.Ez azért veszélyes, mert amikor az állam sokat fizet kamatra, akkor az a pénz,nem beruházásra,nem egészségügyre,nem gazdaságélénkítésre megy.Ilyenkor beszűkül bármelyik kormány mozgástere , akár a Magyar Péter vezette kabineté is.Az is valós kockázat, hogy egy új kormány csak hatalomra kerülés után látja meg teljesen az államháztartás vagy egyes állami rendszerek valódi állapotát. Ez nem magyar különlegesség; sok országban előfordul, hogy:átütemezett kiadások,elhalasztott kötelezettségek,állami cégek rejtett veszteségei,vagy optimista költségvetési számok később derülnek ki teljes mélységükben.A nemzetközi környezet pedig tényleg kulcstényező lenne egy nyitott gazdaságnál, mint Magyarország:energiaárak,német gazdaság állapota,EU-s pénzek,globális kamatszintek,geopolitikai konfliktusok, mind erősen befolyásolják a mozgásteret.Donald Trump kapcsán a piacok valóban tartanak attól, hogy egy agresszívebb vám- vagy kereskedelempolitika új inflációs hullámot és globális bizonytalanságot okozhat. Ha egyszerre lenne kereskedelmi feszültség,magas energiaár,geopolitikai konfliktus,és lassuló világgazdaság, akkor egy sérülékenyebb ország könnyen nehéz helyzetbe kerülhet.A „dominó hatás” gondolata ezért nem irreális. A kérdés inkább az, hogy,lesz-e külső sokk,mennyire marad finanszírozható az államadósság,és tud-e bármelyik kormány hiteles stabilizációs pályát mutatni a piacoknak.Mert ha a befektetői bizalom megbillen, az Magyarországon általában nagyon gyorsan látszik:forint árfolyamon,hozamokon,infláción,és a mindennapi megélhetési költségeken is.
Kormányváltás kellett, de én nem lettem ettől optimista. Nem a hiánnyal van gond itt, hanem a magas kamatokkal. Nincs nagy mozgástere a TISZA-nak és még azt sem lehet tudni, hogy mennyire van rossz állapotban az ország. Szerintem itt annyit hazudtak, hamisítottak, hogy könnyedén kiderülhet az, hogy még a rosszabbnál is rosszabb helyzetben vagyunk. Erre még rájön a nemzetközi helyzet is, magas energia árak, békepárti Trump háborúskodása stb. Könnyedén tud dőlni a dominó most, és szerintem Trump be is fogja dönteni a világgazdaságot, ebből meg mi nem fogunk jól kijönni.
Ebben egyszerre van jelen egy politikailag népszerű ígéret és egy gazdasági realitás.A „nem lesznek megszorítások”, miközben az 5–7%-os hiányt le kell vinni, önmagában feszültséget hordoz. Matematikailag ugyanis a költségvetési hiány csökkentésére alapvetően három út van:kiadás csökkentés adóemelés / új bevételek ,gyorsabb gazdasági növekedés .Ha az első kettőt politikailag elutasítják „nem lesz megszorítás” akkor marad a harmadik, hogy a gazdaság annyira felpörög, hogy a bevételek maguktól nőnek. Ez viszont ritkán megy gyorsan és kockázat nélkül.A másik érdekes elem az euró emlegetése. Az euróhoz ugyanis nem elég politikailag közeledni, nagyon szigorú feltételek vannak,alacsony költségvetési hiány (3% alatt),mérsékelt államadósság,stabil infláció,stabil árfolyam,tartós piaci bizalom.Tehát ha valaki komolyan eurót akar, akkor előbb-utóbb fiskális fegyelmet kell csinálnia. Ez pedig általában valamilyen formában mindig fájdalmas.Támogatások vissza vágása,beruházások halasztása,állami rendszer-átalakítás,vagy adó oldali változtatások.Politikailag ezért próbálják kerülni a „megszorítás” szót, mert Magyarországon ennek nagyon rossz történelmi emlékezete van.A piacok szempontjából viszont az a kulcskérdés, hogy van-e hiteles terv a hiány csökkentésére,és azt végre is hajtják-e.Mert rövid távon valóban lehet „bizalmi prémium” egy új kormány felé , főleg ha a befektetők kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát várnak. De ez nem tart örökké. Ha nincs tényleges egyensúly javítás, a piac később újra büntethet,gyengébb forinttal,magasabb hozamokkal,drágább finanszírozással.Ezért érdekes a kijelentés,egyszerre próbál megnyugtatni minden oldalt,a választókat „nem lesz megszorítás”,a piacokat („lesz hiány csökkentés”),és a nyugatias, integráció párti szavazókat „euró”.
Ha nem lesznek megszorítások, akkor nem tudom, mitől tűnne el ezen a pályán tovább haladva a cirka 8000 milliárd Ft körüli éves hiány. A minimum az lenne, hogy a komcsi árstopokat és a kamatstopot azonnal ki kellene vezetni, ahogy az SZJA mentes anyukák programot és a 14. havi nyugdíjat. Innen kellene indulni, mert ez így fenntarthatatlan.
"Magyar Péter a tájékoztatón arról is beszélt, hogy a Tisza-kormány alatt megszorítások nem lesznek, ugyanakkor szerinte az 5–7 százalék körüli hiány hosszabb távon nem tartható fenn, mert megingathatja a befektetői bizalmat. A kormányfő szerint a piacok most csak megelőlegezték ezt az új kabinetnek, amelynek középtávú célja továbbra is az euró bevezetése."portfolio.
Az még véletlenül sem fordul meg a fejecskédben, hogy újra gyengülhet a forint és elszállnak a kamatok? A fidesz olyan adóssággal adta át az országot, hogy ebből nem lesz könnyű kikecmeregni. Az államnak hatalmas forrásigénye van. Ez mellett még a külső környezet is romboló hatású jelenleg és ennek még a végét sem látni. A kötvény hozamok emelkednek a világ szinte minden országában és még ennek az emelkedésnek sem látjuk a végét. A forint túl erős jelenleg, érezhetően a magyar gazdaság nem tud létezni ilyen erős forint mellett. Talán még a múlt is ismétlődhet, hogy az MNB. leviszi a kamatokat és ezzel ki ideig a várakozásaik szerint tudják gyengíteni a forintot, de ennek hatalmas kockázatai lesznek ismét a forintra, mert könnyedén kicsúszhat az irányítás a kezükből. Én egy picit sem vagyok optimista azzal kapcsolatban, hogy itt 5-évre előre lehessen tervezni, szerintem nagy bajban vagyunk és ez meg is fog látszani a forinton és a forint kamatokon. Ne legyen igazam, de fogunk itt még 400 fölötti euró árfolyamot és két számjegyű forint kamatokat látni.
Csak tételezzük fel hogy világszerte nő az inláció és ezzel nőnek a kötvényhozamok is. 2031 még messze van. Mégegyszer én is tartok és még most is veszek fixet, de nem mindent oda. pl. ma veszek 10 éves Us Bondot. 4,6%. Ha felmegy 5-re akkor megint.Szeretek diverzifikálni...Egyébként amikor a 2029/N-t vettem itt többen leszóltak. Aztán most az a legjobb Bónusz papír. Ugyanígy a 2031/2032/A. Amikor vettem mindenki lehülyézett aztán lecsordogált, újra felment, kiültem. A 2027/B a kérdéses de már csak 10 hónap, azt is kiülöm. És ugye jön a 340 Eur akkor majd újra veszek :)
-1% még 2 hónap sincs. 2027-2030 fixmápok mind kuka és irány 2031q2 / vagy máp+. Ezen mit kell agyalni? Főleg 2027-2028 lejárat. 1-2 év és vége, utána mi lesz? Nálam bmáp szintén zenész. Jó volt szép volt, köszöntem. 2029N-t mindenki döntse el maga. A többi biztosan kuka.
Azt ugye tudod, h az alapkamatot az MNB csökkenti majd hamarosan? Az elnökét Varga Mihálynak hívják, és tudommal nem tiszás. A lakossági kamatok nagyjából lekövetik az alapkamatot. Csak most nem lekövették, hanem előre ugrottak. De pár hónap múlva az alapkamat is követni fogja. Ez nyilvánvaló.
Magyar Állampapír tulajok