És akkor gondolj bele abba, hogy mi fog történni a hozamokkal, ha a befektetők tévednének és elmaradna a kormányváltás. Nem vagyok kárörvendő típus, de megérdemelnétek a méretes kijózanodást.
Bocsi, egyébként nem akarlak kínozni, csak rámutatni, hogy ha mindent egyformán lehetségesnek tartunk, ha mindent összekötünk mindennel, ha minden rezdülésre valami valami magyarázat kell és ezek rövid idő alatt az ellenkezőjébe tudnak váltani majd vissza az biztosan bénítja a döntés képességét.
"N0MAD - Nehezen tudok dönteni, mert látom a múltat (3 hó DKJ padlózást), és nem látom a török utat." . Amikor a 2051/G-ről beszéltünk akkor láttad a török utat mint lehetséges negatív kimenetelt.
Ezt most tőlem kérdezed? Én a tavalyi Pmáp fordulók után másnap már váltottam vissza a Pmáp-okat és raktam a pénzt 29N meg 30N-be, mint itt sokan mások. Én már akkor sem értettem igazából mire vársz a Pmáp-okat illetően.
Boby 2024 eleje óta a BMÁP-ot favorizálta, de a PMÁP nagy kamat még 2024-ben is járt. 2025-ben jött a PMÁP kamatfizetésem (február 19-én - 2030I), február 25-én beszántották a 2029N-t. Utólag mindig könnyű megmondani, hogy X pillanatban mi lett volna a legjobb döntés. 2029N lejártáig még elég sok idő van. Nem biztos, hogy 2029-ig ez volt a legjobb döntés, még akkor is, ha 2025-ben kiemelkedően teljesített az állampapírok között: pontosan 7,65% kamatot adott. N0MAD - Nehezen tudok dönteni, mert látom a múltat (3 hó DKJ padlózást), és nem látom a török utat. Majd 2029-re derül ki, hogy a 2029N-be fektetők valójában jól jártak-e, akár egy 6,5/7% fixmáphoz képest. Jelenleg úgy tűnik, hogy igen, mert az államadósság/költségvetési hiány ezt az utat mutatja, most De ha kicsit is normalizálódni tudna, akkor kőkemény soft landing. Ha az összeomlásban hiszek, miért félek a Soft Landingtől, nem tudom.
A magyar lakossági állampapír egy rendkívül szűk szegmens, mindössze max. 3-4 szóbajövő jelölttel. Emiatt voltak és lesznek olyan idők amikor valamelyik érezhetően jobb mint a többi. De pl. egy éve határozottan megoszlottak a vélemények (itt a fórumon is), hogy mi is lesz a befutó, mi lesz az inflációval, forinttal, kamattal, államháztartási hiánnyal és emiatt mit érdemes venni. Ilyenkor jön a diverzifikáció. És a Kincstárnál különösen gáláns ajánlat a -1%-os visszaváltási lehetőség amivel a hibákat könnyen lehet korrigálni. Ilyen nincs mindenhol, legfeljebb megpróbálhatod eladni a másodpiacon. A tőzsdén pedig a végtelen kinálat miatt eleve nem létezik legjobb választás és a ott a hibák következményei is sokkal jelentősebbek.
Nincs azzal semmi baj ha állampapírt veszel, kiszámoltad, neked jó, döntöttél. Az nekem már furi hogy közben a fenntarthatatlan államadósságokról beszélsz, de oké. Az hogy diverzifikáció kizárásáról beszélsz a tőzsdézés mellett és állampapír mellett már mutat némi ellentmondást. Napláne a diverzifikáció ötletét is hibának minősítve. Az hogy keresed a mi mindenen lehetett bukni érveket az pedig racionalizálás a meglevő döntés utólagos támogatására. És nem is az elsőn csodálkoztam, de valahogy mindig oda futsz ki.
Anno 2022-ben a kezdeti tőkét a régi típusú MÁP+ba raktuk, ami 3,5%-al indult, és 6%-al ért volna véget. (mondanom sem kell all-in, mert nem volt jobb, akkor, állampapírból). Majd ez került át idővel 2030I-be, all-in. Valaki vett bármi egyebet PMÁP mellett? DKJ-BMÁP-1MÁP? miközben ezek már rég lecsorogtak 10%-alá? Sok értelme nem volt.
Egy vagyok a kb. 0-1 millió befektető közül, akinek van egy véleménye, logikája. Leírtam a saját logikámat. Ti is leírhatjátok, hogy ti miatt döntötök X-Y termék mellett. Én olvastam már itt a "Föld Kincseiről", mekkora tuti. 2024-25 között nem csinált semmit, 26-ban jelenleg még 0-ban sincs 24-hoz képest. Pedig itt ez volt a TUTI PAPÍR. én meg inkább bezsebeltem a szerény 16 és 19%-ot. De voltak itt USD-re fogadók, jön a paritás meg a 0.9, minden idők legerősebb dollárja, aztán Trump megfordította a chartot. De itt van a BTC is, valaki szerint 126k-ról 60k-n újra ajándék, ha lejön 30k-ra, akkor bocs tévedtem.
Én a család tőkéjét managelem. (erről lentebb még írok) Lehetne diverzifikálni a tőzsde/akármi vs. állampapír között, de inkább választom a biztos, talán kevesebbnek tűnő 7%-ot, mint a bizonytalanságot, még akkor is, ha az élethelyzet a magasabb hozamot is elviselné:) A döntés képessége, hogy érdemes-e tartani a PMÁP-ot? Meghúztam egy határt, ez 2,5% volt, ha ez alatti inflációs adat jön, most őszintén, mi értelme lett volna tartani a PMÁP-ot? Próbálom kimaxolni a lehetőségeket, előre vizionálni a következő éveket, hogy mi lehet a legjobb, minimális diverzifikálás mellett. Szóval a család tőkéje, amikor a feleségemnek 1 évig mondogatom, hogy figyelj, 19,1-17,85%-ot ad még a PMÁP (2033 az utolsó a 17,85%) és addig agyal, mire már csak 2027Q1 van. Inkább itthon néztük a párnacihában azt az összeget, ami végülis most 2027Q1ben van, 2 év alatt sem adott annyit, mint amennyit 1 év alatt adott volna, amiből 2-3 rövidke wellness kijött volna, 1 évnyi kamatból. Pedig ő gazdasági végzettségű, én meg informatikus. Most is legalább ennyi, 2027Q1-nyi tőkét számolgatunk itthon, jól néz ki. Csak nem hoz semmit. ;-)
Tehát diverzifikálsz részvény és állampapír közt és leírod hogy nem diverzifikálsz. Na ez pont olyan mint az országok eladósodásának elkerülhetetlen katasztrófájáről írni és állampapírokat venni.
Leírtam, hogy ha vennék is BMÁP-ot, akkor a 2029N lenne a favorit. De mivel az aktuális szériát már annyira lebutították, hogy kb. a fixmáp körül forog, nekem így már nem éri meg ebbe fektetni, most legalábbis ezt mondom. Aki látta valaha a DKJ historikus chartot, tudja, hogy izmosan tudna 0% körül padlózni, ez a mostani 6% egy relatíve "túllihegett" állapot, ami csökkenésre van ítélve, mert "relatíve" magas a reálkamatunk az inflációhoz mérten. (inflációhoz!.. államadósságot-kamatkiadásokat most engedjük el) Ha mégis jön a magasabb DKJ, akkor a szinte all-in FIXMÁP kamatokat nem MÁP+ba rakom vissza, hanem DKJ-be, és az 5. év végére jóval a MÁP+ fölé emelkedek, annak ellenére, hogy többen ezt favorizálják. így döntöttem, még múlthéten: 73% fixmáp (amelyből 92,5% a 7%-os, 7,5% a 6,5%-os fixmápban van) 21% bmáp (amelyből 97,3% 2029N, 2,7% 2028R) 6% pmáp (2030I)
Magyar Állampapír tulajok