Topiknyitó: Hathor 2022. 12. 08. 14:35

Magyar Állampapír tulajok  

Magyar Állampapír tagoknak
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kkv14 csütörtök, 22:11
Előzmény: #40422  ktamask
Jövő héten figyelj , kamatcsökkentéssel kapcsolatban , amit nem vártok...
N0MAD csütörtök, 21:52
Előzmény: #40434  ktamask
lesz az még negyven körül is.
ktamask csütörtök, 21:45
Btc 64k
Már majdnem -50%
kkv14 csütörtök, 21:36
Előzmény: #40432  N0MAD
Válasz nincs, de itélkezés mindig...
N0MAD csütörtök, 21:20
Előzmény: #40430  kkv14
mintha a vélemény számítana a nemzetközi jog ellenében.
Van katyvasz a toronyban, de meglepve nem vagyok.
kkv14 csütörtök, 18:46
Előzmény: #40411  Angelo
Ez nem igazolja a 80 - 20 % odat,  meg  a jó részt milliárdosokat , amit írtál , ezért kérdeztem.
 De hangzatos, lehet vele hergeni a "gazdagok "ellen...
kkv14 csütörtök, 18:39
Előzmény: #40429  N0MAD
A te véleményedre voltam kiváncsi , a kérdés nem egyértelmű?
N0MAD csütörtök, 18:20
Előzmény: #40425  kkv14
szerintem kezdd a nezetközi jog átolvasásával, abban.
meg a vállalt kötelezettségekben és egyezményekben, abban.
meg az uniós alapjogban, abban.
miben nem?
ami sehol sincs érintve, ott csak a józan ész és a következmények mérlegelése korlátoz(na).
Meg vannak a kis kiszolgáltatott országok akikre a nagyok rászólnak hogy ezt fogod csinálni. Ha az szuverenitás akkor ki lehet lépni mindenhonnan. Csak szóljatok előre.
Még van vagy két hónap rá.
Capi
Capi csütörtök, 18:08
Előzmény: #40382  kreta
Hova jarsz?
Angelo csütörtök, 17:50
Előzmény: #40424  N0MAD

Példaértékűen leírtad, de nincs esélye annak, hogy megértse valaha mert ha értené, akkor azonnal kiesne a fidesz-csapatából is.
kkv14 csütörtök, 17:09
Előzmény: #40423  ktamask
Te mondd, akkor mi van?  mi történik?
kkv14 csütörtök, 17:08
Előzmény: #40424  N0MAD
Másról beszélsz. Miben kell szuverenitáskorlátozás?
 Olyat is tudsz mondani amiben nem?
N0MAD csütörtök, 17:00
Előzmény: #40419  kkv14
"Ahogy kicsit terhes , úgy kicsit szuverén sincs. Vagy szuverén vagy nem, vagy terhes vagy nem."
Nos nem tudom, talán elfelejtettek téged tájékoztatni de beléptünk egy ilyen eu nevű dologba, meg egy nato nevűbe is. Ez biza szuverenitáskorlátokkal jár együtt. 
Meg az összes nemzetközi tagság, meg a nemzetközi jog is korlátozza a diktátorok szabdságát.
Meg a következmény bácsitól való aggódás is.
Annál jobban tudod mi korlátozza a szuverenitást? Különálló kis országnak lenni. 
Tudod, nézd a valóságot.
ktamask csütörtök, 16:39
Előzmény: #40421  kkv14

Megéri úgy lakosságiként államkötvényt venni, hogy magas a spread?
Ha meg nem nyer MP, akkor mi van?
Akkor tévedtél?
ktamask csütörtök, 16:25
Előzmény: #40420  kkv14
Mértékkel, de határozottan ma is vettem egy komolyabb fixmáp packot: 2031Q1-et.
21,7% FIXMÁP
21,1% BMÁP
57,1% PMÁP

kb. 10-12%-os FIXMÁP arányom lehetett még tavaly ősszel, ami már 21-22%, haladok.
2028Q12 "kiváltója" ma lett megvéve.
2030Q2-Q3 következik február 14-én.
Ha kitart a Fixmáp 7% még legalább 1-1.5 hónapot, akkor a 2027Q1-et is megújítom 2031Q1/Q2-re.
kkv14 csütörtök, 16:17
Előzmény: #40418  Angelo
Ez megint mit jelent?   felkészülsz mind a kettőre ....
Befektetésekben   egyszerre két variáns nincs. Pl vagy rövid vagy hosszú kötvény. Vagy veszek , vagy shortolok a tőzsdén. Deviza ügyletekben színtén, olyan nincs ,hogy mindkét oldalon állok. 
Én kamatcsökentést várok, ezért hosszú kötványbe mentem mert hozamemelkedést várok tölúk .  
És te?
kkv14 csütörtök, 15:56
Előzmény: #40416  ktamask
A mérték a fontos, arról elfelejtkeztek
kkv14 csütörtök, 15:55
Előzmény: #40418  Angelo
  " egy jóval EU.-barátabb kormánnyal",,, Mondta is  a várományos:  egy kis szuverenaitás engedményért.
Ahogy kicsit terhes , úgy kicsit szuverén sincs. Vagy szuverén vagy nem, vagy terhes vagy nem.
Mindennek van ára.
Angelo csütörtök, 14:28
Előzmény: #40416  ktamask

Igen.
De szerintem is benne van, hogy a befektetők elkezdték beárazni itt a kormányváltást, erre előre fogadnak így ha ez megtörténik akkor még többet kereshetnek egy jóval EU.-barátabb kormánnyal. 
A másik oldala ennek, hogy ha ez nem fog megtörténni akkor erre mit fognak lépni a befektetők és hitelminősítők. 
Az biztos, hogy ezen a választáson sok minden el fog dőlni és sokan fognak lépni ennek megfelelően. 
Én is felkészültem mindkét forgatókönyvre és kíváncsian várom, hogy mi lesz ennek a vége.
Angelo csütörtök, 14:19
Előzmény: #40415  ktamask
Jól gondolod, nekem is ez a véleményem a dollárról.
ktamask csütörtök, 14:18
Előzmény: #40414  Angelo

A kamat-csökkenés- hozam csökkenést is okozhat, amitől az államkötvény értékesebbé válik. (az árfolyama emelkedik)
nyernek a dollár váltáson, nyernek a kötvényeken.
csak pénzelni kell az országot, amíg van értelme.
ktamask csütörtök, 14:16
Előzmény: #40413  Angelo

úgy értettem, hogy a dollár elkezdett gyengülni, ha vették a ft kötvényeket dollárból, a dollár gyengülésből profitálnak.
mert amit 360-390 között vettek (USD-ből ftot), azt most vissza tudnák venni 320 körül.
és nem úgy tűnik,h a dollár pániknak vége van.
Angelo csütörtök, 14:16
Előzmény: #40412  ktamask

Ezért tud nagyobbat zuhanni a forint mert most nagy hozam volt rajta, kamat+ forint is erősödött.
Már akkor is baj van, amikor az egyik kiesik a forint mögül. 
Az erősödés vég felé lehetünk és ha ez kiesik, akkor a kamatvágás csak rátesz erre egy lapáttal. 
Az én agyam így gondolkodik erről és, hogy ez mennyire helyes, arra a jövőbeli események fogják megadni a választ.
Angelo csütörtök, 14:10
Előzmény: #40412  ktamask

Ez a 400-on beváltok hülyeség, mindenki akkor vált amikor éppen dollárra / euróra van szüksége és ennek bármilyen okai lehetnek. 
ktamask csütörtök, 14:03
Előzmény: #40407  Angelo

Ha azt nézed, veszik a szerencsétlen forintot, és a dollárhoz képest 20%-ot erősödött.
Szerencsétlenek kapják a 6-7%-os kamatot-hozamot, és közben még 20% ot is gyapaodtak "csendben".
Amit írtok, forró tőke, ha fordul a kocka, gyengül a forint + még a dollár erősödik, a 20% csökken, akkor már kevés lehet ez a matek nekik, és tiplizhetnek.
de amíg a dollár inkább gyengeséget-összeomlást mutat, addig kit érdekel? lehet,h felcsattan 1.4-re  az USD, szemüket fogják törölni, hogy a 400-on beváltott dolcsit visszaveszik majd 260 körül.
Angelo csütörtök, 14:00
Előzmény: #40410  Angelo

Közben megkérdeztem AL.-barátomat erről. 
 1. Mi az állampapír és hogyan épül fel Magyarországon? Az állampapír gyakorlatilag a magyar állam „kölcsönkérő papírja” – amikor megveszed, akkor kölcsönt adsz az államnak, ami később kamatot fizet és visszafizeti a tőkét egy lejárati idő után. Magyarországon a legismertebb típusok:
  • Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)
  • Fix kamatozású lakossági állampapírok (pl. FixMÁP)
  • Bonusz állampapírok (BMÁP)
  • Diszkont kincstárjegyek (rövid futamidejű papírok)
Ezeket az állampapírokat lakossági és intézményi befektetők is megvehetik, tehát nem csak bankok vagy nagyvállalatok számára elérhetők. 📊 2. A magyar állampapírok szerkezete 🪙 A teljes állomány két fő „részre” osztható:
  • Lakossági (magánszemélyek)
  • Intézményi és külföldi befektetők
  • A legfrissebb adatok szerint:
    • A lakossági szektorban (háztartások) az állampapír-tartás értéke jelentősen nőtt 2024-ben.
    • A háztartások számára fontos megtakarítási formává vált, és nőtt az állampapír-állományuk értéke.
    Ez azt jelenti, hogy Magyarországon jelentős részt már nem csak gazdasági intézmények vagy külföldiek tartanak állampapírt, hanem magánszemélyek is aktívan részt vesznek az államadósság finanszírozásában. 👥 3. Kik tartják az állampapírokat? – Háztartási bontás A 2025-ös adatok szerint a lakossági befektetők (kb. 820 ezer ember – nagyrészt háztartás) tartják az állampapírokat, viszont a vagyon eloszlása nagyon egyenetlen: 💰 Gazdagabb kisbefektetők:
    • ~35 000 befektetőnek van 50 millió forintnál több állampapírja.
    • Náluk van az állampapírok mintegy 40 %-a.
      => Tehát a papírok nagy része viszonylag keveseknél koncentrálódik.
    🧑‍👩‍👧‍👦 Átlagpolgárok / kisebb befektetők:
    • Nagyjából ~400 000 háztartásnak alacsonyabb az állampapír-állománya, és ezek a háztartások összesen jóval kevesebb vagyont tartanak ilyen papírban.
    • Sok kisbefektetőnél az összeg 5 millió forint alatt van, ami viszonylag kis megtakarítást jelent.
    👉 Összességében tehát A vagyon koncentrálódik:
    🔹 A gazdagabb kisbefektetők tartják a lakossági állampapír-állomány jelentős részét.
    🔹 Az átlagos polgárok vagy kisebb megtakarítók pedig viszonylag kevesebb részvényben részesednek ebből. 📌 4. Mennyien tartanak állampapírt?
    • Egymillió magyar embernek van állampapírja az Államkincstárnál, ami EU-viszonylatban is kiemelkedő.
    • Ez tehát nem csak “a gazdagok kiváltsága”, hanem sok háztartás számára is elérhető megtakarítási forma.
    Viszont a összeg eloszlása erősen kiegyensúlyozatlan – akinek több pénze van, az arányosan több állampapírt is tart (így nagyobb hozamot is kap). 📌 5. Összegzés – egy mondatban 🔹 Az állampapírok nagy részét Magyarországon még mindig relatíve kevés – viszonylag magas jövedelmű – befektető tartja, de
    🔹 nagy számú átlagpolgár is rendelkezik ilyen papírokkal, gyakran kisebb összegekben, és a kormány ezt aktívan ösztönzi.
    Angelo csütörtök, 13:52
    Előzmény: #40409  kkv14

"Akkor mire fel állítod , ha nem ismersz kimutatást?"
    Azt már bemutattad, hogy a közgazdasági iskola parkolójáig sem jutottál. 
    Most azt is bemutattad, hogy az iskola padban is nagyon hátul ülhettél.
    Először tisztázd magadban a vélemény és állítás fogalmát és ha ezt tisztáztad, akkor már nem fogsz hülyeségeket írni.
    kkv14 csütörtök, 13:40
    Előzmény: #40407  Angelo
    “súlyában kevés a magyarok pénze… inkább milliárdosoké….
    majd utána:  “jó lenne egy kimutatás “  
     Akkor mire fel állítod , ha nem ismersz kimutatást?
    Angelo csütörtök, 13:38
    Előzmény: #40405  ktamask

A magas áfa és a kisker adó, eljuttatta a magyar árakat arra a szintre ami már nagyon a határ. 
    Gyakorlatilag majdnem mindent külföldön vásárolunk már mi is, még a legalapvetőbb dolgokat is.
    Angelo csütörtök, 13:27
    Előzmény: #40404  ktamask

Államcsődtől nagyon messze vagyunk.
    A magyar kötvényeket a külföldi intézményi befektetők is veszik és rájuk gondoltam amikor "az embereknél sok pénz van." 
    Súlyában kevés a magyar polgárok pénze, ráadásul a magyar állampapírokban is inkább a milliárdosok pénze van. Erről is jó lenne egy kimutatás, hogy szerkezetileg ez miként nézhet ki.
    A véleményem az erről, hogy legalább 80% lehet a nagyon gazdagok kezében és csak 20%- ban lehetnek jelen az átlagpolgárok megtakarításai.
    N0MAD csütörtök, 13:25
    Előzmény: #40404  ktamask

Nem az államcsőd a kockázat hanem az elinflálódás, de ettől is eltekinthetünk, ismertek a feltételek, akinek nem tetszik kiveszi. (adómenteség és feltörési díj még ami eshetőség, de ettől is eltekinthetünk. Egyetértek, kár ebbe belemenni."De ha államcsőd, akkor a tőzsde is letérdel, a pénzt mindenki menekíteni fogja, akkor az sincs biztonságban." Ez viszont azért sántít, mert kizárólag a magyar állampapírra és magyar tőzsdére vonatkoztatva igaz. Egy (kisebb) ország csődje vagy hasonló esetén még a határain kívül van azért egy világ amit nem annyira dönt be egy esetleges államcsőd vagy technikai csőd.
    ktamask csütörtök, 13:18
    Előzmény: #40403  Angelo

"A valóság az, hogy rengeteg pénz van az emberek zsebében és mindenki befektetni akar."
    Be is fektet, csak nem veszi a leakciózott Márton tejfölt meg tejet, nem az állam zsebét tömjük, és ez gond az államnak.
    Bár azt is problémának nevezném, hogy lassan többet költünk el már a Temu-n, mint az itthoni boltokban/akár helyi, akár online.
    Az MPL posta meg ingyen hozza ki őket, ez is furcsa. Ha itthon rendelek egy futárt, 2000 alatt nem hoznak ki semmit, Kínából meg minden ingyen van ;-). De ide sorolhatnám az Ali-expresst meg a társait is.
    Mobiltokokat rendeltem nemrég, itthon 2990-3990 + posta, Kínából 1300 Ft + házhoz hozzák ;-).
    De bármit írhattam volna, egy példának jó.
    Ez kinek üzlet? Nem Magyarországnak.
    ktamask csütörtök, 13:14
    Előzmény: #40403  Angelo

24000 MRD Ft-nyi pénz hever parlagon az MNB szerint, ami nincs befektetve: ezeket az embereket nem érdekli, hogy +2 vagy +7 vagy +20%.
    Jó nekik a nagy 0 is, mi nekünk miért nem jó a 7%?
    Félünk a 20%-tól, a 0-t keveseljük, az arany középút a 7%.
    Ez az én véleményem.
    Akinek ez kevés, válassza a kockázatosabb eszközöket. (arról nem nyitnék vitát, hogy az állampapír kockázatos vagy nem: államcsőd esetén az, mindenki tudja)
    De ha államcsőd, akkor a tőzsde is letérdel, a pénzt mindenki menekíteni fogja, akkor az sincs biztonságban.
    Angelo csütörtök, 12:50
    Előzmény: #40401  ktamask

"Mi a valóság?"
    Talán emlékszünk még a néhány évvel ezelőtti alacsony hozamokra, amikor szintén "öntötték a pénzt".
    Arra is, hogy utána kilőtt az infláció. 
    Mi lehet itt a valóság? 
    A valóság az, hogy rengeteg pénz van az emberek zsebében és mindenki befektetni akar.
    Aki nem szeretne bajlódni a befektetéseivel az beviszi a pénzét a bankba vagy alapkezelőnek adja és az befekteti, ügyfele elvárásai szerint. Az elvárás az, hogy ne veszítsek pénzt. 
    A bank pedig megveszi a kötvényeket mert lényeg a hozam és ez így van akkor is, ha alacsonyabb. 
    A bank keres és az ügyfél számla is pozitív, egészen addig ameddig az infláció bele nem szól a történetbe. 
    N0MAD csütörtök, 12:35
    Előzmény: #40401  ktamask
    https://444.hu/2026/02/03/bloomberg-a-tisza-elonyt-mutato-kozvelemeny-kutatasok-miatt-fellendult-a-magyar-tozsde ;
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2026-02-03/bold-hungary-bet-lures-investors-as-pivotal-election-nears 
    Egy valóságértelmezés. 
    Amúgy azzal akartam csak utalni a saját idézetével hogy másnak a véleménye irreleváns szerinte, majd nézd a valóságot, az ő véleménye meg szerinte ténykérdés. Esetleg ő is nézze a valóságot ahogy ajánlgatta, mert amúgy csak a másik elhalgattatása az nem menő. Napláne egy fórumon ami arra van.
    ktamask csütörtök, 12:30
    Előzmény: #40400  N0MAD

Mi a valóság?
    Öntik a pénzt Magyarországra, már csökkenő 10 éves kamatok-hozamok mellett is.
    Mert az infláció jobban alakulhat.

Topik gazda

Hathor
    Hathor
    4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek