Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
MBH Bank Nyrt. néven működik majd tovább a 2023 májusában egyesülő MKB Bank Nyrt. és Takarékbank Zrt. - jelentette be a Magyar Bankholding. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és mintegy 2,3 millió ügyféllel, piacvezető lesz a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban
A hazai vezető szerep mellett a nemzetközi terjeszkedés, az OTP-hez való felzárkózás és "nemzeti BÉT bajnok bankká" válás a kijelölt és publikált céljuk. Jelenleg minden eszközük és lehetőségük megvan hozzá.
Az SZDSZ anno a "Szabad élet, szabad madár!" szlogennel rőfölt, sikerült is elmanőverezze magát a történelem szemétdombjára... Lehet, hogy "Szabad élet, szabad cápával" kellett volna próbálkoznia? Kitartás elvtársak, kitarsás Freeshark! Hátha egyszer bejön... Ez nem most lesz, de ez egy másik történet...
Ebben az ügyben ez a legfontosabb kérdés azóta, hogy a jegyzési lehetőség nyilvános lett (és még ma is 5k környékén veszik). Nem látok rá más épkézláb választ, minthogy a három forgalmazó érdekkörébe tartozó alapok és maguk a forgalmazók veszik ennyiért, aminek a célja a beetetés és/vagy a régebbről bennragadt tulajok kimentése. Két nap múlva kiderül, igazam lesz-e? Ha akkor megszűnik a két hete tartó kereslet, akkor igen, az viszont további kérdéseket vet fel.
Azt kell, hogy mondjam ez profin le lett vezényelve. 12 000 kisbefektető ÁTLAG 1700 db részvényt vett 5 000.000 Ft értékben. Átlagon van a hangsúly!!! Most már csak az a kérdés, hogy mennyien hitték el, hogy azonnali eladással kereshetnek 10-20 %-ot ? Az intézményi vásárlókról annyit, hogy ha nem vettek 3300 ft-on veszik 4980 Ft-ért??? Dec. 18.-án okosabbak leszünk...
10 millios forgalom mellett kb mindegy. 200 forinttal lejjebb lehetet volna verni az arfolyamot ha 2 millionyi reszvenyt egyben adtal volna el annyira ures volt a konyv. De arra jo volt hogy a figyelmetlen kisbufi azt lassa 3000 ert jegyezhet valamit ami most 5000.
Hát a lakossági arányt látva, ebből lehet az első kereskedési napon jó nagy tiprás és volatilitás. Szerintem ez az intézményi jegyzés nagyon kiábrándítóra sikeredett, pedig alapból jó áron volt; csak hát itt vannak más kockázatok is. Érdekes lesz az első kereskedési napja: nem lesz intézmény aki vegye magasan, ha olcsóbban sem kellett.
Csak gondolatok, lehet köztük hülyeség is bőven. :) Jobb lett volna, ha kicsit más a lakossági-intézményi arány, ekkora volumennél a 10% intézményi sztem kevés, gyakorlatilag csak megmutatták magukat és beállították az árat a kicsiknek, de túl sok kockázatot nem vállaltak ezzel, nem kaptak sokat, nem szálltak be nagyon. (3000-3500 körül lehetnek még valamikor vevők, ha tényleg zavarja őket, hogy most kimaradtak, de 4-5k szinteken ők nem hiszem, hogy vennék). Érdekes lenne az is, hogy kik voltak az intézményiek. pl. esetleg Gránit, Equilor alapok, magántőkealapok? Ha független (nem nerközeli) alapkezelő/alap/tőkealap bankpapírt akar venni, vannak más papírok is a régióban, kisebb politikai és országkockázattal. És egyelőre csak egy Equilor 12 hónapos ~4k célár van, ha jól tudom (persze ez a lakosságnak készült, de ez sem = a prompt 5k-val). Azon gondolkoztam még, hogy a lakossághoz (jegyzési áron számítva) ~60 Mrd forintnyi papír került. Egy évben kb. 250 napon van tőzsde, ha csak a jegyzők fele (30 Mrd) megmozdulna a következő 1 évben, az naponta ~120 millió forintnyi átlagos forgalom. Lenne. Minden egyes napra. :-o Ezt sok más jó papír is megirigyelné a hazai piacon... ha pedig napok/hetek alatt akarnak milliárdokért eladni, hát... (ha OTP-nél kerülne 60 mrd kicsik kezébe, nem aggódnék, mert néhány hét alatt kipörög, ha úgy alakul.) . Maradt kb. 26 mrd forintnyi kielégítetlen lakossági igény, de ők 3000-ért vették volna, amikor a tőzsdén (még) 5000. Kérdés, hogy közülük mennyi lehet a tudatos tőzsdéző (aki gyors speka körre vagy tartósabb longra tervezte), és mennyi lehet a bankfiókban/rokon /ismerős által rábeszélt jegyző (akinek nem elég már a 7% állampapír, de amúgy nincs túl sok köze a tőzsdéhez). Közülük kikerülhetnek még vevők, de csak lejjebb szerintem. Ezen persze nem sokat segít, de ahogyan korábban írtam, az MBH legalább intézhetne egy árjegyzést a papírra januártól, ha már ennyi kicsit berántottak, és ha valóban fontos nekik a közkéz és a likviditás. . IPO/SPO-nál a kicsik általában nem járnak jól, vagy csak az indulás után egy rövid ideig. (ld. CIG ~1000 Ft körül, WABI ~5100, Masterplast ~4100 stb. körüli jegyzések, és ezeknél csak kb. 10-20-10 Mrd volt a nagyságrend, intézményiek + lakosság együtt, ha nem tévedek nagyot. Talán az Alteo és a DunaHouse volt sikersztori utólag, de ezeknél csak néhány mrd volt a nagyságrend.) Akik viszont mindig jól járnak az IPO/SPO-val, azok a kibocsátók, forgalmazók, tanácsadók... Tanulságos lesz ez a 60 mrd-os kísérlet, azért is drukkolok, mert ha nem sül el jól, akkor a lakossági cash egy része szerintem hiányozni fog más papíroknál a BÉT-en. Meglátjuk. :)
Én sem jegyeztem, pedig nekem még extra kedvezményem is lett volna, de egyszerűen ami túl szép, hogy igaz legyen, az általában nem igaz... :) Aztán lehet, hogy 1 nap alatt el lehet adni a papírt 70%-os pluszban, de nehezen tudom elképzelni, hogy ilyen gálánsak legyenek a kisbüfikkel, meg aztán megint csak felmerül bennem, hogy ki fogja megvenni ezt ennyiért, és az miért nem jegyzett inkább 3 ezerért... Nagyon érdekes lesz a 18-a, hozom a popcorn-t azt hiszem
Ha "karbantartják" az árfolyamot, akkor nem megy 3000 alá, ha viszont nem lesz karbantartás, akkor bármi megtörténhet. Soha ne becsüld túl a kezdő kisbefektetőket. Nem mindenkinek való a tőzsde. Hány OTP-s történetet hallottam, h miután vettek OTP részvényt, elkezdett esni az árfolyma, és csak esett és esett, majd vettek egy nagy levegőt és eladták. A konkluzió: soha többé tőzsde.
MBH Bank Nyrt
MBH Bank Nyrt. néven működik majd tovább a 2023 májusában egyesülő MKB Bank Nyrt. és Takarékbank Zrt. - jelentette be a Magyar Bankholding. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és mintegy 2,3 millió ügyféllel, piacvezető lesz a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban