Topiknyitó: feel 2020. 01. 19. 14:04

4IG Nyrt reszvenyesek.  

4IG topic reszvenyeseknek es hasznos forumozoknak.
Moderacio alatt lesz.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
KNZilium ma, 12:48
Előzmény: #104944  BellaVita
Elnézést, de több szempontból megkérdőjelezhető, amit írsz.
1. Az, hogy Orbán személyesen járt el a 4iG ügyeiben fake news. Egyetlen céggel kapcsolatban merült fel ez a vád,  mégpedig az Invitech megvásárlásakor. Még akkor az egyik kormányinfón meg is kérdezték erről Gulyás Gergely akkori kormányszóvivőt, aki kategórikusan tagadta, hogy lett volna ilyen tárgyalás. Érdekes, hogy a cáfolat ellenére, ez a fake infó ilyen szinten beette magát a köztudatba, DE
2. Én már akkor sem értettem a heves reakciókat. Vélaményem szerint a világ minden miniszterelnökének, gazdasági miniszterének és úgy általában az államaparátusnak kutya kötelessége eljárni a nemzeti cégeik érdekében (még mielőtt: nem csak egy privilegizált körnek, minden cég érdekében!). Mert egy demokráciában ez a kormány dolga és kötelessége. Nálunk meg úgy van beállítva, hogy mutyi. "mer aZorbán intézte". Hát nem az, és ezt várnám a Tiszától is (nem azt, hogy a miniszterelnök egy facebook warrior legyen).
3. Minden olyan lépés, ami egy tőkepiaci vállalat értékét és a részvényesi értéket növeli az üdvözölendő és egy a tőkepiaci cégek menedzsmentjének kvára ez a dolga és kötelessége. A 4iG még soha nem jelentett be emlékeim szerint olya lépést, ami a magyar államot (ha benne volt) bármiből (menedzsment, tulajdon, kritikus infra) kiszorította volna. Nem mellesleg szabad szemmel látható, hogy jól gazdálkodnak ezekkel a cégekkel. Míg a megvásárlás előtt a DIGI, Vodafone érdekes módon erős minuszokat termelt, addig a 4iG "keze" alatt mindegyik termőre fordult. Tehát szó nincs arról, hogy a "NER" egy rossz üzletbe kényszerítette volna bele az államot, és az állam csak a mutyi miatt szállt volna be ezekbe a cégekbe az adófizetők pénzéből. Kedvenc példám, így most is élnék vele, hogy a Távközlési Holding, amiben az állam tulajdonos 120 milliárd profitot termelt csak 2025-ben!!!! Ennek 38%-ka az államot, illetve az adófizetőket illeti! Ez valós pénz, nem úgy mint a 6.000 milliárd EU pénz, amit mindig visszavisz valaki, hogy azután újra haza lehessen hozni. Nem tudom tetszik-e érteni?!!
4. Volt itt 16 év. Azt nem lehet ki és eltörölni. Sem az embereket akik éltek akkor, sem a vállalatokat. Ráadásul akik ebben a kb. két évtizedben nagyok lettek, most szaktudásban is ereje teljükben vannak. Nincs olyan, hogy ezeket a szakembereket nem használod, mert úgy jársz mint a jelenlegi kormány, hogy káderhiány miatt lebénul. Emellett létrejöttek olyan konglomerátumok, amelyek ha holnap nem lennének brutál munkanélküliséget és még nagyobb GDP visszaesést kellene elkönyvelnünk. Virágozzék minden virág a régi mondás szerint. De ahhol az állam kötelezettséget vállalt, az kormánytól függetlenül általános érvényben a következő kormányra is érvényes kell legyen. Nem lehet 180 fokos gazdasági fordulatot csinálni, mert abba belereccsen az ország. 
tomspice ma, 12:47
Előzmény: #104954  Matti
Látva a Rábát, mai záró 1900. Tipp
hun4ever ma, 12:46
Előzmény: #104953  BellaVita
soha nem voltam tag sehol, de lehet most leszek :) látható hova húztam az x-et, nem szégyellem, igaz nem is picsogok olyan magas szinten. 
hun4ever ma, 12:43
Előzmény: #104956  Zno
várjunk azzal az országkirablással szerintem, egyelőre csak azt látom 2/3-dal így is lehet "kormányozni" mint mp, sok vád nem állja meg a helyét: zsolti bácsi, göd stb. Mééér most jobb szerintetek? :)
Zno ma, 12:39
Előzmény: #104951  hun4ever
Elég nagy hülyeség így megközelíteni ezt a kérdést. A fideszre se azért szavaztak, hogy kirabolják az MNB-t. Szóval nem túl korrekt  számon kérni az X-et mert bármelyik oldalon lehet olyat mondani amivel a saját szavazó bázis sem tud azonosulni.
hun4ever ma, 12:39
Előzmény: #104952  Miner
azt is írhattam volna, mindek vesz 4ig-et aki tiszára szavaz, az hagyján keresetm min.10%-kal kevesebbet ér május óta, meg haramdoltam a virtuális nyerőmet duplázás helyett, ez az én gondom, majd lesz jobb is, DE, hogy mp napi 100x-os fröcsögése rángása mellett, még egy 4ig hívő topicban is tiszás 4ig részvénytulajok sírjanak, meg savanyodjanak, na az odatesz
Matti ma, 12:39

Én két tipusra bontom őket: a tudathasadásosak(ők a túlnyomó többség), és a kőprofik(ők nagyon kevesen vannak és ritkán írnak a fórumba).
Amúgy remélem a Rábás hangulatból csak néhány százalék átragad ide is... :D
R:1621.-
BellaVita ma, 12:38
jaj... ne haragudj, de az már egy olyan alacsony szint, ami már méltatlan egy tőzsdei fórum szintjéhez... 
egy dpk csoporthoz talán megfelel ez a szint... 
Több komolyságot, ha lehet 
Miner
Miner ma, 12:36
Hittek az aranyhal létezésében.
hun4ever ma, 12:22
Előzmény: #104948  BellaVita
akkor miért szavaztál tiszára, ha ettől a papírtól vársz profitot? ezt a kérdést minden 4iggel rendelkező részvény(elv)társ magáénak érezheti? Normáális? 
dunyha ma, 12:19
https://lnkd.in/p/dPQZFS_T
Továbbra is hajrá 4iG!
BellaVita ma, 11:47
Előzmény: #104946  rice001
Természetesen jogod van hozzá, hogy azt gondolj,. amit akarsz... 
Ettől függetlenül én tudom, hogy benne van a 4IG a portfoliomban... 
Már megint kevered és / vagy félreérted a helyzetet. 
Én egy szóval n mondom, hogy Magyar Péternek igaza van, pláne, hogy mindenben igaza van. 
Én csak arra próbálok rávilágítani, hogy különbség van a vágyvezérelt részvényesi érdekből fakadó várakozás és a közpolitikai / Közérdek közt. 
profitot várok ettől a papírtól is, ahogy az összes többi papírt is azért tettem a portfóliómba, hogy pénz álljon a házhoz 
Matti ma, 11:41

Mióta a papírt követem, nem is emlékszem időarányosan ekkora érdektelenségre és a régi forgalmakat bogarászva sem találtam hasonló napot. Ezzel együtt nem zavar :D 
Jó kereskedést, már amivel tudtok... R: 1621.-
rice001 ma, 10:44
Előzmény: #104944  BellaVita

Szerintem neked nincs részvényed, csak azért kezdted írogatni, hogy van, hogy itt jobban elfogadjanak.
Eddig szinte az összes beírásoddal azt próbálod sugallni, hogy MPnek van igaza és a 4Ig jövője bizonytalan.
Ki az a hülye aki így gondolja és mégis vesz részvényt? Te azt írod, hogy te. :D 
Hát akkor gratulálok, hogy itt kínzod magad :D
Számomra az érdekes, hogy szerinted most majd abban nagyobb kockázat lesz, hogy hazai kezekben marad 51%, mint akkor amikor külföldi kezekben volt. Ez hogy???
Amikor a cég megvette ezeket a cégeket, már akkor mondta, hogy összegyúrja, ami 3 évig is eltarthat. Utána egyben sokkal többet fog érni. Most értékesít belőle 11%-ot, valószínű sokkal drágábban mint amennyibe került neki. szerintem akár több mint duplán. Miért rossz ez, főleg úgy, hogy a cégnél sok az adósság és ezzel is bizonyítja, hogy értékes elemeket tartalmaz és vannak vevők akik ha részben értékesít lecsapnak rá.
Itt a fórumokon még áprilisban többen azt írogatták, hogy a 4IG nem ér semmit, meg csőd, stb.
A cég ezzel is bizonyít. Üzleti, piaci alapon próbál működni, amit sokan hiányoltak.
most akkor már ez is rossz? Az egész konstrukció az elejétől fogva erre játszott.  
A cég apránként összevásárolja, majd egybegyúrja, felépíti, növekedési pályára állítja és amikor sokkal többet ér, majd jóval drágábban befektetőket keres és értékesít.
Ha több éve figyelted volna a céget akkor tudnád, mert ezt elmondták már több éve és csak a terveik szerint mennek tovább. 
Szerinted én "véletlenül elhallgatom" nevetséges vagy :D 
Remélem minél ritkábban kell olvasnom az írásaid, mert számomra felesleges időpocsékolás.
.
bub
Jelentéskor volt likvid eszköz 78,372milliárd ft értékben. Azért ez nem kevés!!! Ha ennek a 2%-áért vennének októberben az több mint 1,5milliárd lenne. Ha jön a kötvénykibocsátás, annak az 1% kb. 3milliárd lenne.
Ha akarnak tudnak venni bőven. Ezen az árfolyamon nagyon olcsó a cég. 
Cégeket nem adnak el ilyen olcsón. Nem féláron adják adják el a cégeket, hanem feláron!
Tehát szerintem féláron olcsóbb saját rv-ét venni, mint feláron új céget.
1617ft
bub ma, 10:22
Előzmény: #104943  rice001
Az hogy a cég saját részvényvásárlást hajtson most végre az szinte teljesen kizárt. Ahhoz kellene szabad tőke amit már nem éri meg máshova rakni. Na az most nagyon nincs.
BellaVita ma, 10:02
Előzmény: #104943  rice001
Többször is elmondtam, hogy érdekelelt vagyok a 4IG longban...
ez talán elkerülte a figyelmed...
Másodszor megint összemossátok a cég érdekeit a politikai mantrával...
Harmadszor, én folyamatosan arra kérem a fórumtársakat, hogy a racionalitás és az objektivitás talaján állva nézzük a helyzetet...
De akkor kifejtem a válaszom kicsit konkrétabban:
A hangvétel alapján nyugodtan mondhatom: nem én ferdítek, hanem te nézel nagyon szelektíven a tényekre, és összemosod a részvényesi reményeket a közérdekkel.
Igazad van abban, hogy 4iG Távközlési Holding akár 49%-os részesedést szerezhet a CETIN Hungaryben – ezt maguk a 4iG és a sajtó is leírja.
De közben te „véletlenül” elhallgatod, hogy ugyanebben a konstrukcióban:
  • az e& PPF 38%-os külföldi kisebbségi részesedést kap 2Connectben,
  • és a 4iG előrehaladott tárgyalásokat folytat az Egyesült Arab Emírségek egyik szuverén vagyonalapjával további 11% eladásáról
Tehát a 2Connect – Magyarország legnagyobb vezetékes infrastruktúra-cége – tulajdonosi köre a következőképp alakulna:
  • 51% 4iG (hazai, de politikailag erősen kötődő cég),
  • 38% e& PPF (Yettel-tulaj, külföldi),
  • 11% EAE-s szuverén vagyonalap (külföldi állami tőke).
Ez nem „hazai kézben lévő, kockázatmentes infrastruktúra”, hanem kereszttulajdonosi és több állami vagyonalapot érintő mix, ahol a magyar többség mellett nagyon is komoly külföldi szereplők kapnak pozíciót.A „1 milliárd eurós spórolás” mítoszaA „2 cég várhatóan 1 milliárd EUR-os spórolással számol” mondatod úgy hangzik, mintha ez garantált, azonnali készpénz lenne, ami automatikusan jó a magyar fogyasztónak.
Valójában ez:
  • a 4iG és e& PPF által kommunikált szinergiapotenciál, hosszú távra becsült költség- és beruházási megtakarítás + többletbevétel,
  • előrejelzés, nem tény; a saját anyagaik is így fogalmaznak: „akár 1 milliárd euró” a zárást követő években
Hogy ebből mennyi:
  • megy ténylegesen hálózatfejlesztésre,
  • jut át áresés formájában az előfizetőkhöz,
  • és mennyi marad részvényesi profit,
arra semmilyen garancia nincs.
Te úgy kezeled, mintha ez egyenlő lenne „minden jó, aki másként látja, az hülye”.Többségi tulajdon ≠ kockázatmentesség
„Mivel 51% marad hazai kézben, így hazai kezekben marad a döntés…” – írod.
Ez megint nagyon leegyszerűsítő:
  • a 4iG nem „a magyar állam”, hanem egy konkrét, politikailag erősen kötött befektetési cég, koncentrált tulajdonosi szerkezettel;
  • a 38% + 11% külföldi kisebbség nem dísz: bizonyos döntéseket blokkolhat, bizonyos tranzakciókhoz hozzájárulás kell, az infrastruktúra működéséből származó pénzügyi és stratégiai előnyökből részesednek.
A „marad hazai kézben a többségi tulajdon” jól hangzó jelszó, de semmit nem mond:
  • adatbiztonságról,
  • szuverén vagyonalapok befolyásáról,
  • hosszú távú tarifapolitikáról,
  • versenyhelyzetről (domináns szereplő vs. korábbi több versenytárs).
Korábban Digi (RCS&RDS, román csoport), Vodafone (brit multinacionális), Invitech (nemzetközi hátterű) voltak a tulajok; most ezek egy része egy hazai, erősen politikai kapcsolatokkal bíró konglomerátumba lett betolva, plusz mellé jön az EAE-s szuverén vagyonalap.
Ez nem automatikusan kisebb kockázat – csak más típusú kockázat.Érzelmi minősítés és személyeskedésAz, hogy „Az is hülye, aki ezt nem pozitívan látja, még ha MP-nek is hívják”, meg „negatívat írogatsz ide, szándékosan ferdítve”:
  • klasszikus ad hominem és argumentum ad populum: nem az érvek tartalmára reagálsz, hanem azt mondod, aki nem lelkes, az hülye;
  • közben a saját állításaidat sem támasztod alá azzal, hogy részletesen megmutatnád, hol és miben konkrétan téved Magyar vagy én.
Azt várod, hogy októberben „a cég nagy vételekkel lép a piacra”, „pár milliárdot saját részvényekre fordít”, „spekiknek megreptetni”. Ez részvényesi vágy, nem közpolitikai érv.
Az, hogy valaki hosszabb időn át következetesen rámutat:
  • szuverén vagyonalapok szerepére,
  • kereszttulajdonos szerkezetre,
  • kritikus infrastruktúra koncentrációjára,
nem „mantra”, hanem egyszerűen más horizont: nem csak a következő hónap árfolyama fontos, hanem az is, hogy tíz év múlva milyen kézben lesz a hálózat, a gerinc, az adat.ÖsszefoglalvaNem az a „ferdítés”, hogy valaki felveti:
– a legnagyobb vezetékes infrastruktúra-cégben számottevő külföldi állami tőke jelenik meg;
– a tulajdonosi szerkezet kereszttulajdonos konstrukcióban alakul;
– az 1 milliárd eurós szinergia csak vállalati becslés, nem garancia a fogyasztói jólétre.Az a ferdítés, ha ezeket lesöpröd az asztalról azzal, hogy „aki ezt nem látja pozitívan, hülye”, miközben magad is elismered: 38% külföldi telekomcsoport, 11% EAE-s szuverén vagyonalap, és a konstrukció zárása még feltételekhez kötött, nem lezárt tény.
Arról pedig nagyon szemérmesen hallgatsz, hogy a korábbi Digi, Vodafone, stb cégek tulajdonosi szerkezetében nem álltak azok a NER-es magántőkealapok, melyek igancsak szúrják a jelenlegi politikai vezetés szemét... és ahol nagyon látványosan fonódik, keveredik össze a közpénz a magánvagyonnal...
Direkt36 feltárta, hogy iG COM Magántőkealap 200 millió eurónyi állami forrást kapott a Széchenyi Funds döntése alapján, és Orbán személyesen is közbenjárt 4iG-akvizícióknál – azaz itt már tipikus NER-es magántőkealap-struktúrákról beszélünk, ahol a magánvagyon és a közpénz látványosan összefonódik.
Ez a tulajdonosi modell nem volt jelen a korábbi Digi–Vodafone–Invitel/Invitech korszakban: akkor nem magyar NER-lovagok magántőkealapjai álltak a telekomcégek mögött, hanem multinacionális távközlési csoportok és klasszikus, külföldi private equity alapok.
Ha vitázni akarsz, vitázzunk a számokról, a szerződések logikájáról, a szuverenitási és adatbiztonsági kockázatokról. De az, hogy én ezeket végigveszem, nem „negatív mantra”, hanem az, hogy nem csak a spekik reményei érdekelnek, hanem az is, milyen struktúrában működik majd az ország távközlési gerince.
rice001 ma, 09:35
Előzmény: #104935  BellaVita

https://www.portfolio.hu/uzlet/20260923/atalakul-a-raba-vezetese-negy-uj-igazgatosagi-tag-erkezhet-864594
Talán a Rába célegyenesbe fordul, persze kell hozzá a kormány is, mert kell a hazai megrendelés.
Ha megegyeznek gyorsan átalakíthatják a Rábát hadiipari céggé.
.
Ahogy te írsz az is nagy ferdítés.
Azt leírod, hogy a PPF várhatóan 38%-os részesedést szerez a 3Connectben, de azt, hogy a 4IG Telekommunikációs Holding a Cetin Hungaryben várhatóan 49%-os részesedést szerez, azt csendben elhallgatod. Ugye? :D
A 2 cég várhatóan 1milliárd!!! EURós spórolással számol. Ez hihetetlenül nagy megtakarítás!
Az is hülye aki ezt nem pozitívan látja, még ha MPnek is hívják.
Az meg, hogy még 11%-ot értékesít, azt mutatja, hogy a hálózatnak hatalmas értéke van és gyakorlatilag a piac nem árazza a 4IG értékét. Mivel 51%marad hazai kézben így hazai kezekben marad a döntés és a felügyelet az egész infrastruktúra felett!!!
Digi, Vodafon, Invitech mind külföldi kézben volt még 4 éve. Az nem volt kockázatos?
Akkor most mi a kockázat? ha marad hazai kézben a többségi tulajdon?
Írogatsz ide újabban, de csak negatívat és azt is szándékosan ferdítve.
Ha én 1 részvényben esést várok, vagy nagy kockázatot 2-3 beírással megírom a fórumra, de nem mantrázom folyamatosan naponta és többször. Minek követed a papírt, ha ennyire negatívan látod.
.
Én remélem, hogy októberben a cég nagy vételekkel lép a piacra és pár milliárdot saját részvények vételére fordít. 2Connect 11%-os eladásából is komoly bevétele jön és ha kötvényt bocsát ki annak az 1%-át költené részvényekre az kb. 3milliárd lenne. Az már komoly felhajtóerő lenne.
Main kívül még 5 nap kereskedés lesz szeptemberben.
Jó lenne azért a spekiknek megreptetni már október előtt
1620ft
Csomi_1977 ma, 09:26
Előzmény: #104939  BellaVita
Pedig. van . Ez egy kapar sz.... Hiába jó a cég ha a részvény meg ilyen . Senki nem mer bele venni nagyon . 
paprikasjano ma, 09:22
Ez az MP nem normális meg akik megmindig neki tapsolnak! 
Remelem trump és Musk szetszedik!
Ottone miatt Fidesz sem vokt jó de megmindig jobb volt hisz opus konzumot és ezt osszeraktak sokunk jókat kereshettek!
Amióta ezek vannak meg csak a bukó!!!
Népnek azért OV adott is ok vittek el, de ez a nárcisztikus szereplő kényszeres kis köcsöge csak viszi el a néptől 😕

Topik gazda

feel
feel
5 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek