Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2025. 02. 11. 20:02
Előzmény: #239898  FatFIRE
Nem csodálkozom azon, hogy egy ilyen apróságnem foglalkoztat.
Hiszen ennek súlyos következményeit már nem fogod megélni.
Kis módositással az ismert mondás:
"utánad a vizözön"
FatFIRE 2025. 02. 11. 16:46
Előzmény: #239896  berlini
A csapból is ez a téma folyt éveken keresztül, nyilván engem sem került el, nem foglalkoztat különösebben. Változni fog néhány dolog a világban, van, ahol jó lesz, máshol pedig rosszabb, meglátjuk.
dexter 
Keresd ki azt a videót kérlek, mert ha valaki képes volt azt mondani, hogy egy új projekt bekerülési költségének fele a profit, akkor először megnézzük az adott cég mérlegét, utána együtt röhöghetünk az illetőn. 😊 
dexter 2025. 02. 11. 16:16
Előzmény: #239887  FatFIRE
Biztos, hogy nem saját tőkeigényről volt.
berlini
berlini 2025. 02. 11. 15:18
Előzmény: #239888  FatFIRE
Olvass utána.
A klimaváltozás nem jelent egyet a hőmérséklet egyenletes növekedésével a föld minden részén és minden évszakban.
Óceáni áramlatok szünnek meg, amelyek Észak -Európát és még pár más (számunkra kevésbé releváns ) részét a világnak lehűtik
Az időjárási szélsőségek sokasodnak. (Hurrikánok, száraz és túlnedves időszakok váltakozása, amihez nehéz lesz alkalmazkodni
Óceán vizszint emelkedés, ami a partvidéken élőket elüldözi.
Hogy csak pár apróságot emlitsek.
Gyakori érv, hogy a kutatók túloznak.
Nos ez még talán igaz is lehetett volna 10-20 évvel ezlőtt, de azóta be van szenzorozva az egész föld. 
A fent felsorolt változások már bizonyitottan bekövetkeztek.
Azon lehet vitatkozni, hogy ezek mennyiben az emberi tevékenységre vezethetők vissza, vagy mennyiben követik a földi időjárási ciklusokat.
De azon nem érdemes, hogy az emberi erőforrások nagyobb részét kellene arra forditani, hogy a föld 50-100 év múlva is lakható maradjon 8 -9 milliárd ember számára.
N0MAD 2025. 02. 11. 15:12
Előzmény: #239893  FatFIRE
Ok, elfogadtam, huxit nem gáz, pláne ingatlanra. Turistákat nem érdekli eu e, vettem. 
FatFIRE 2025. 02. 11. 15:08
Előzmény: #239893  FatFIRE
FatFIRE 2025. 02. 11. 15:00
Előzmény: #239892  N0MAD
Nézd, folyamatosan kinyilatkoztatsz, gúnyolódsz - minek? Nyilván nem azért látogatnak ide milliók, mert ezt adta ki a vonalzó és azzal is gyerekes előjönni, hogy más városok a nyomába sem érhetnek Budapestnek. Készülnek tényekre alapuló statisztikák, az erősödő trend mindenki számára nyilvánvaló, még neked is az lenne, ha gúnyolódás helyett minimálisan tájékozódnál. Ebből mi nyilvánvalóan hasznot fogunk húzni, ezért is fektettünk be ilyen ingatlanokba.
Ilyen hozammal néhány év alatt a mai árát is megkeressük ezeknek az ingatlanoknak és a Huxitra is ez a terület lenne az országban a legkevésbé érzékeny. Válságok jönnek-mennek, a belvárosi ingatlanok piaci értéke minden huhogás ellenére jó maradt. 😊
N0MAD 2025. 02. 11. 14:42
Előzmény: #239891  FatFIRE
Igazad lehet hogy vonalzóval nézegetik a térképen az európa közepiséget, valamint más városok nyomába se érnek szépségben.
De a szerény személyemről alkotott véleményed fontos alapját képezte a visszavágásodnak, nem lehetett annyiban maradni hogy nem értünk egyet.
Ok, sebaj.
A huxit semmi hatással nem lesz az országra, nem vitatom tovább. Örményország is direkt és választottan szegény (el se kezd hogy mi nem voltunk szovjetúnió, baltikum igen, ésugye) meg gruzia meg akit akarsz eun kívül.
Ok, nem vitatkozom, az érvrendszered kikezdhetetlen, nem ertek hozzá. Ezzel nyertél is.
FatFIRE 2025. 02. 11. 14:24
Előzmény: #239889  N0MAD
Nyilván nem értesz a turizmushoz, ellenben magabiztos vagy, van ilyen. 😊 Nem azért jönnek a turisták, mert EU-tagok vagyunk, hanem mert itt vagyunk Európa közepén és egy gyönyörű város várja az ide látogatókat nagyon jó ár-érték aránnyal. A legnagyobb növekedést konkrétan az ázsiai országok adják, az indiaiak és a kínaiak. 2030-ig a pesszimista jóslatok szerint másfélszeresére nő a turisták száma, az optimisták szerint két és félszeresére. 
Murdoch 2025. 02. 11. 14:21
Előzmény: #239888  FatFIRE
Nem. Csak nem a YT shortokból kell tájékozódni. Vannak alapos cikkek, csak hát azokkal mit kezdjen a köz? Ha kimegy az abstract a médiába, akkor meg jön a klimahisztizés.
https://www.nature.com/articles/s41467-023-39810-w
A bolygó lakosságának a 99%-a lexarja a dolgot, jóslat, kamu stb. Csak amikor kezdetnek évente nem 10, hanem 100 katasztrófális tűzvész, meg áradás lesz, akkor jön a jajongás. Mert nem a dögmeleget jelenti a klímaváltozás.
N0MAD 2025. 02. 11. 14:14
Előzmény: #239887  FatFIRE
 Huxit esetén is lenne turista, akkor is lennének jól kereső expatok (a lakók negyede már most is külföldi) és akkor is lenne kereslet a kifejezetten belvárosi lakásokra, a lényegen semmit nem változtatna. 🤷🏻‍♂️”
Akkor ok, az eun kívüli országok pedig csak azért szegényebbek (ebből adódó kisebb ingatlanárakkal, bérekkel és bérleti dijakkal) mert így döntöttek.
Valamint a turisták is annyian és annyiért mennek oda mint ide, az eusságnak ebben semmi szerepe.
Ok.
Lets agree to disagree.
FatFIRE 2025. 02. 11. 14:08
Előzmény: #239862  Murdoch
Azért ezeket a klímaváltozásról szóló jóslatokat érdemes erős fenntartásokkal kezelni. Többen bevallották már, hogy szándékosan erősen fogalmaznak, túloznak vagy egyenesen hazudnak a kívánt hatás érdekében. A visszafogott jóslatok ugyanis sehol nem jelennek meg, azoknak semmilyen hírértéke nincs.
Másrészről ami a föld egyik felén átok a másik felén áldás is lehet. Én például nagyon örülnek most egy hosszabb főszezonnak. 😂 De rengeteg ázsiai vendég is így van ezzel.
FatFIRE 2025. 02. 11. 14:05
Előzmény: #239865  dexter
Nem tudom, mit mondhatott, de ezeket a saját tőkéigényhez képest szokták értelmezni, nem a projekt költségvetéséhez képest. Óriási különbség, egy projektet a fejlesztő simán lehoz akár 10 százalékos önerővel is. Ezt csak azért, nehogy UL lábra keljen. 
N0MAD
Huxit esetén is lenne turista, akkor is lennének jól kereső expatok (a lakók negyede már most is külföldi) és akkor is lenne kereslet a kifejezetten belvárosi lakásokra, a lényegen semmit nem változtatna. 🤷🏻‍♂️
ehe
ehe 2025. 02. 11. 13:44
Előzmény: #239797  Second Wave
Biztos én vagyok túl elfogult, de izom munkásságának értelmezése nálam kimerült annyiban, hogy elolvasta kiyosaki gazdag papa könyvét, vagy rájött maga a sémára, szinte mindegy is, és nem kis mákjára ez elmúlt 15 év kormányzása ezt vastagon támogatta, minden egyéb alternatíva amúgy számára valószínűleg tényleg jogosan ennél csak rosszabb lehet, így neki foggal körömmel nyallantania köll felfelé.
Az, hogy közben ez a nyomorék ország mekkora károkat szenved el, azt inkább meg se próbáljuk érteni, lényeg, hogy mi firék legyünk minél előbb, mert nem sikerült olyan munkát találnunk, amiben kiteljesednénk, és nem azt néznénk, hogy mit teszünk hozzá a világhoz, hanem, hogy mi mit vehetünk el tőle.
ehe
ehe 2025. 02. 11. 13:34
Előzmény: #239878  Murdoch
Én egyébként a mai napig azt se tudom mi a woke, csak annyit ír róla mindenki, gondoltam egyszer leírom én is heccből.
De mondjuk arra se válaszoltál még soha, milyen boldog gyerekkora lehetett annak, aki a szájer családban nőtt fel :D.
Biztos voltak túlkapások gender témában(mondjuk hogy a festett körmű csávót beengedték amúgy érdekes módon pont a tv2-be, az még nekem is sok volt, de hát én is lassan boomer vagyok már :DDDD), de nekem netflixem sincs, sőt a világ alakulását is leginkább a portfolion olvasom, meg jó, bevallom, néha megnézek egy két apu azért isziket.
Rezsicsökkentést is lécci méltasd pár szóban, izomerő haverod is folyton pörög rajta, pedig Ők már három gyereket is pottyantottak, így őket különösen érdekelhetné a klima, de hát fontosabb a fire, hisz egyszer élünk.
Esetleg a megboldogult benzinárstopról is írhatsz, milyen fasza volt.
Annyi jót tesz velünk ez az orbán, mi meg mindig elzavarnánk.
Ilyenek ezek a hülye libsikomcsikk.
Murdoch 2025. 02. 11. 13:02
Előzmény: #239880  sztiv
Mondjuk volt pár ezer szénbányájuk... Ellenben ránéztem, igazad van, a kínaiak valóban nagyot ugrottak előre. Mondjuk kevés reményt látok rá, hogy átgondolja Trump a dolgot, de asszem egy év a kilépési folyamat, hátha. A WHO-s esetben is pedzegették, hogy van olyan szkenárió, hogy maradjanak benne a yenkik. Csak lsd usaid, az nem kifejezés, hogy mennyire átláthatatlanok voltak ezen szervezetek és ami még rosszabb, a függetlenség hiánya. 
Pistike12 2025. 02. 11. 12:57
Előzmény: #239865  dexter
A piac sajnos ilyen, de ezt a kialakitott keresleti viszonyoknak es beruhazo likviditasanak nem piaci alapon torteno biztositasanak köszönhető.
Siman idoszeru lenne szerintem allami vagy kozossegi/szovetkezeti szintu beruhazasok elinditasa. 
Karácsonyt ha valoban csinalni akarna, akkor mar reg tesztprogramokat csinalna. 
Erdekes lenne mondjuk egy onkormanyzati telket bedobni egy projektbe tulajdonert, es kozossegi finanszirozassal az epitmenyt felhuzni berhaznak vagy keverve eladasra. 
Es erre muszaki osztalyt letrehozni a general felugyeletere valamint projektszervezesre. 
Tényleg egy mintat lehetne csinalni h a gyakorlatban mi sulne ki belole. 
Izgalmas lenne. Akar egy Bayert is erdemes lenne kivitelezesre felkerni. Ezeknsztem jo kapcsolodasi pontok lehetnenek. 
Murdoch 2025. 02. 11. 12:45
Előzmény: #239877  lacikonyha
Végre, 🙏 már pont hiányoltam. Ingatlan lesz belőle?
Murdoch 2025. 02. 11. 12:44
Előzmény: #239879  szieszta
Tökéletesen igazad van, a 'zöld', olyan lett mint az 'okoskütyü' biznisz. Valami fedősztori és megy minden a régiben. Speciel az egyik legnagyobb környezetszennyezés a repülés, na de kit érdekel. Egy kis adó ésvagy zöldre festik a törzset és kész. Meg majd a repülőgépek 10%-nál lesz majd más, mint fosszilis cucc, aztán ennyi, arra meg megy a píár.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek