Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Boomer 2022. 03. 23. 15:52
Előzmény: #154985  berlini

Egyértelművé vált hogy központi bankok által vezérelt folyamatok miatt az ingatlan árak növekednek. Ennek semmi köze igazából már magához az ingatlan piachoz, egyszerűen egy ugyanolyan túlfújt eszközosztály vált belőle mint a tőzsde, ékszerek, műtárgyak, minden......
Powell nyilatkozott és azt mondta (természetesen nem mondta ki ahogy semmit se) hogy a recesszió nem elkerülhető. Mint tudjuk a  "transitory" is nyugdíjba vonult korábban.
Yanet Jellen is nyilatkozott, mégpedig hogy idei év hátra lévő részében sajnos nagyon csúnya infláció várható.
Ezek bűnözők, és súlyosan veszélyeztetik nagy tömegek életét, élet színvonalát.
Megígérték hogy infláció esetén majd reagálnak.
Hol van a reakció ?
40 éves inflációs rekordok dőlnek meg és van már reál kamat ?
Pontosan persze kijelenteni előre nem lehet semmit sem de recesszió elvileg azért lesz 12 hónapon belül mert a 10-2 yield curve inverzió közel van, 0.1800 volt. Márpedig a múltban amikor inverz lett az ábra mindig recesszió jött kivétel nélkül.
Ha lett volna felelős poilitáltól mentes független jegybanki vezetés akkor nem tarthatnánk itt.
A jelentősebb kamatemelés elodázása csak nagyobb bajt csinál. 
Inkább erről kéne vitázni hogy miért nem léptek és lépnek még most sem a jegybankok.
Törölt felhasználó 2022. 03. 23. 15:49
Előzmény: #154998  Murdoch
Végül is okos húzás. Bármennyire is elítéljük V. Putyint. Muszáj eladni nekik ottani hiányterméket. Különben , nix rubel.
Murdoch 2022. 03. 23. 15:28
Előzmény: #154997  tihamer
tihamer
tihamer 2022. 03. 23. 14:33
Előzmény: #154970  Murdoch
Folyamatos az MNB kamatemelése.
Végülis Pitcairn2- nek 5 év után igaza lett.
               ☝️😃👆
És ezalatt az 5 év alatt történt egy kis ez meg az. 😄
Törölt felhasználó 2022. 03. 23. 13:30
Előzmény: #154972  berlini
A fejlesztésnél már meg szoktuk kérdezni, hogy elég jól megcsinálni, vagy hülyebiztos legyen? A hülyebiztos az tényleg az, de időben tovább tart és drágább.
Pl. Indiának hülyebiztos kell, németeknek nem.
Gaguse
Gaguse 2022. 03. 23. 12:45
Előzmény: #154994  berlini
biztos hogy hamarabb a szigorítás útjára léptem volna, semmi nem indokolta ez a brutál tömést amit ezek csináltak egy feszes munkaerőpiac mellett. Az első igazi covid sokk 2020 tavasza után már látni lehetett hogy igazából semmi nem fog történni a foglalkoztatásban és minden megy a régi úton. Erre a sokkos supply chainre és feszes foglalkoztatásra ráöntötték a tömérdek pénzt, ami pont az ellenkezőjét érte el, még nagyobb sokkot okozott. Ez hatalmas hiba volt szvsz. Infla lett volna amúgy is a brutál pénznyomtatás miatt, de így brutális sokkot okozott a piacon amit a mai napig gyűrünk magunk előtt. 
berlini
berlini 2022. 03. 23. 12:30
Előzmény: #154982  Gaguse
ja és ezt már irtam, de megismétlem a kérést.
ird már le mit csináltál volna másként 2020 tavaszától a nyugati jegybankok és kormányok helyében.
Neked igy utólag már könnyebb feladatod van, kiváncsi vagyok.
Gaguse
Gaguse 2022. 03. 23. 12:27
Előzmény: #154990  berlini
a családtámogatások szerintem is maradnak, és szerintem a ZOP-t is kitolják majd ...
berlini
berlini 2022. 03. 23. 12:27
Előzmény: #154989  Gaguse
Nem látjuk annyira különbözőképpen a világot, csupán Te szeretsz szélsőségesebben fogalmazni.
Az hogy egy járvány által súlytott világba még bejött ez a háború ez tényleg alkalmas lehetne egy komolyabb összeomláshoz, aminek a definiciója nálam az hogy egyszerre infla és recesszió, társadalmi mozgolódásokkal, antidemokratikus, demagóg erők előretörésével, nacionalista hangok felerősödésével, fegyvercsörgetéssel.
De remélem ez nem következik be
Szerinted sem valószinű a recesszió, ezzel egy is értek
És önmagában ami ma már van az is elég. Hiszen a járványról már senki sem beszél pedig az is itt van közöttünk.
berlini
berlini 2022. 03. 23. 12:22
Előzmény: #154989  Gaguse
Szószerint beidéztem amit irtál, pont azért hogy ne mondhasd hogy kiforgattam a szavaidat, amit én sem szeretek, igy ezt kérem Te se tedd.
berlini
berlini 2022. 03. 23. 12:20
Előzmény: #154987  Gaguse
Na végre!!!
tehát nem jön valószinűleg a recesszió sem.
pedig azt tudod, hogy egy kis recesszió még nem a totális összeomlás lenne?
Ezzel már egyetértek.
Idén elfelejthetjük az 5% körüli GDP erősödést, jó esetben marad 1-2%
És akárki lesz kormányon annak az elsőszámú feladata lesz az infláció leküzdése.
Mondjuk nekem kétségeim vannak azt illetően, hogy a NER lemond a családtámogató rendszer mögé bujtatott "segitsük a középosztályt a szegényebbek kárára" politikájáról, de talán kevesebb stadion épül és talán nem az lesz a legfontosabb hogy ML vagyona 300 milliárdról 600-ra dagadjon igy a többi NER lovag által eddig ellopott ezer milliárdokból több jut majd a tényleges országfejlesztésre (Infrastruktúra, oktatás egészségügy, államigazgatás teljeskörű digitalizálása stb)
Gaguse
Gaguse 2022. 03. 23. 12:17
Előzmény: #154988  berlini
inkább be kellene vallanod, hogy igazam volt mint hogy kifordítod az ember szavait és mást látsz bele dolgokba! tény 1: nagy baj van, tény 2 még nagyobb baj jön, tény 3 akárhogy fényezed ezt már nem tudod szépre kihozni. Tudod hogy bírlak, de 1x kimondhatnád hogy igazad volt! köszönöm :D
berlini
berlini 2022. 03. 23. 12:14
Előzmény: #154980  Gaguse
Nálad tényleg csak két kategória van?
- a tök fasza (amit soha sem irtam) és 
- a totális összeomlás? (amiben nem vagyunk)
Neked Hollywoodi filmforgatókönyvet kellene irnod.
A való világ általában ennél árnyaltabb (Kivéve azt amit az ukránok ma megélnek, mert az tényleg a totális összeomlás.)
Gaguse
Gaguse 2022. 03. 23. 12:11
Előzmény: #154985  berlini
pedig jön a recesszió (na jó, ez lehet elmarad) de hogy nem lesz egy sima landolás ami jön az is biztos :D
berlini
berlini 2022. 03. 23. 12:10
Előzmény: #154984  Gaguse
Egyszer elolvashatnád amit irtál.
Már karácsonyra vártad az összeomlást.
Még nem éltél meg ilyet, hogy egyellőségjelet teszel egy magasabb inflációs világ és egy összeomló között.
Remélem nem fogjuk megtapasztalni azt amit jósoltál.
berlini
berlini 2022. 03. 23. 12:08
Előzmény: #154981  Boomer
Összeomlásról irt Gaguse, ez nem az.
Ami ma van az egy a háború által felerősitett inflációs folyamat, amit a tavaly év végén tervezett kamatemelési ütemnél nagyobbakkal fognak kivédeni.
Gaguse
Gaguse 2022. 03. 23. 12:07
Előzmény: #154983  berlini
és össze is omlott minden, csak a vak nem látja ;)
berlini
berlini 2022. 03. 23. 12:06
Előzmény: #154980  Gaguse
Ne csúsztass.
Összeomlásról irtál októberben.
Gaguse
Gaguse 2022. 03. 23. 12:02
Előzmény: #154981  Boomer
és sajnos ez megy már több hónapja. Én ezért írtam anno, hogy baj lesz ebből. A legnagyobb félelem, hogy az átlag 50 es IQ val rendelkező ember látta hogy hatalmas a baj, de a köztörvényes bűnöző J.Powell nem. És ezeknek van a kezében a hatalmo és az irányítás. Mindig mondtam, börtönben lenne a helye...
Boomer 2022. 03. 23. 12:00
Előzmény: #154975  berlini
Berlini
Nem feladatom megvédeni Gaguse kollégát de egy pár gondolat:
- most emelt a jegybank 1 egész %-ot (100 bázispont) és a forint nem ment 370 alá....
- elkezdett emelni az amerikai jegybank (FED) és a 0.25 emelés semmilyen hatást nem váltott ki
- Bullard a FED elnöke az eredetileg erre az évre tervezett 1.7-1.8% alapkamat helyett már 3.x%-ról hadovál igaz Jeremiás viszi majd a zászlót
- Az EKB hamarabb elkezdte a vásárlások kivezetését mint tervezték.
- Az infláció Cseheknél két számjegyű
- Itthon is csak mindenféle hatósági ár és a KSH eltakarja
- USA-ban a régi számítás szerint már 15% körül van az infla
Te erre gondoltál korábban hogy ekkora infla maradhat ?
Gondoltad volna hogy végig nézik hogy a legszegényebb rétegek ennyit buknak ?
Gondoltad volna hogy a jegybankok nem fognak lépni ?
Továbbra is azt árazod hogy nem fognak ?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek