Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2017. 10. 31. 09:41
Előzmény: #19097  R_Lacy
"Nagyon jól tudod, hogy sokan nem képesek segítség nélkül megoldani a lakhatást."
Pontosan ezért kellenek munkásszállók, átmeneti lakhelyek, valamint a mostaninál értelmesebb szabályozás a bérlakásokra, hogy idővel nagy végek is bérlakás bizniszbe kezdjenek.
Ha viszont a felső-középosztályt támogatod, akkor még nagyobb lesz azoknak a száma, akik segítség nélkül nem képesek megoldani a lakhatást, hiszen közülük szorítanak ki még több embert olyanok, akik amúgy nem szorulnának rá, de jól jön az ingyenpénz.
"Sőt továbbmegyek a multinacionális cégek is kapnak adókedvezményt például: Audi, Bosch, Siemens pedig nagyon nem szorulnak rá - és mint tudjuk ezeknek "piactorzító" hatásuk van.  "
Amiről ki is derült 2 évtized után, hogy nem működik jól a módszer, alacsonyabb adók, kiszámítható adókörnyezet a multikból is többet vonzana, mint az ilyen különepjárások.
"Ezt mindig úgy kellene kezdeni, hogy nekem nincs gyerekem ezért azt gondolom, hogy... Vagy mint én is teszem nekem van 3 gyerekem ezért azt gondolom hogy... "
Nem, amit mondasz, az nagyon primitív hozzáállás, mert aki így gondolkodik, nem lát tovább a saját rövidtávú érdekeinél. Én 3 gyerekes családban nőttem fel, már akkor is sokféle támogatás volt, ez nem azt jelentettey hogy szüleim egyet is értettek volna ezekkel. Igen, ha már volt, egxetértettek vele, de sosem ez határozta meg, hogy kire szavazzanak, illetve mit gondoljanak róla.
ncseed 2017. 10. 31. 09:38
Törölt hozzászólás
pitcairn2 2017. 10. 31. 09:24
Előzmény: #19097  R_Lacy
"Nagyon jól tudod, hogy sokan nem képesek segítség nélkül megoldani a lakhatást"
a lakásárakat mesterségesen nyomták fel a kínálat szűkítésével (szigorú területhasználati és építési szabályozás), a kereslet növelésével ("olcsó" hitelek, inflkáció ráta alá nyomott jegybanki alapkamat, lakásvásárlásra adott szubvenciók), illetve a területi koncentrációt elősegítő szakpolitikákkal (unitárius állam versus föderális állam, politikai és fiskális centralizáció versus politikai és fiskális decentralizáció)
újabb szubvenciókról való ábrándozás helyett az alapproblémákkal kéne szembesülni különösen mivel a szubvenciók egyenes úton mennek végül az építési vállalkozókhoz és a spekulánsokhoz
ergo
a meghirdetett cél szempontjából rendre kudarcot vallanak
és pontosan ezért végül masszívan destabilizálják a lakáspiacot
R_Lacy 2017. 10. 31. 08:50
Előzmény: #19083  Törölt felhasználó

Előre prognosztizáltam, hogy azt fogod válaszolni, hogy senkinek se járjon támogatás, de nem baj. Nagyon jól tudod, hogy sokan nem képesek segítség nélkül megoldani a lakhatást. Már az is nagy valami sokaknak, ha az önrészt sikerül összeszedniük (a CSOK beleszámít az önrészbe). Persze a CSOK azzal is jár hogy olyanok is fognak támogatást kapni akik nem feltétlenül szorulnának rá. De ez így van a családi pótlékkal és az összes adókedvezménnyel. Sőt továbbmegyek a multinacionális cégek is kapnak adókedvezményt például: Audi, Bosch, Siemens pedig nagyon nem szorulnak rá - és mint tudjuk ezeknek "piactorzító" hatásuk van.  Ha nem kapnak egy országban ilyen kedvezményt akkor ott ruháznak be ahol ezt megkapják. Ez akkor sült galamb vagy vagy mi. 
Visszatérve a CSOK-ra engem az zavar, hogy mindenki frankón megmondja hogy azért nem kell mert... Ezt mindig úgy kellene kezdeni, hogy nekem nincs gyerekem ezért azt gondolom, hogy... Vagy mint én is teszem nekem van 3 gyerekem ezért azt gondolom hogy... Ez így lenne korrekt, de erről szó sincs, ehelyett egyesek alpári hangnemben üvöltve káromkodnak itt, de ez sem baj tegyék azt.
pitcairn2 2017. 10. 30. 21:36
Előzmény: #19094  mage
bullshit, ha valóban "erős" lenne ez a gazdaság akkor ennyit lazán kibírna
de nem az
mage 2017. 10. 30. 21:32
Előzmény: törölt hozzászólás
A függők már csak ilyenek, nem bírják ki, hogy ne éljenek a szenvedélyüknek, nekik ez a drog...
mage 2017. 10. 30. 21:31
Előzmény: #19092  pitcairn2
1 hete sincs, hogy leírtam ugyan erre a kijelentésedre, hogy mennyibe fájna a költségvetésnek egy ilyen lépés, de látom nem sikerült felfogni.
DAXHU 2017. 10. 30. 21:17
Haha... Egy független médiaoldal cikke alapján? :)
pitcairn2 2017. 10. 30. 21:00
akkor nyugodtan fel lehet emelni az alapkamatot az inflációs ráta fölé, hiszen egy ilyen "erős" gazdaság ennyit lazán kibír:)
pitcairn2 2017. 10. 30. 20:59
te se a tied:)
ncseed 2017. 10. 30. 20:42
Törölt hozzászólás
ncseed 2017. 10. 30. 20:31
Törölt hozzászólás
2345678 2017. 10. 30. 20:18
Támogatás volt a téma,hát szerintem az AIRBNB-nek is kinéz egy jó kis támogatás 2018-ra. Eddig is megúszták 38.400 Ft/év adóval .Ami persze csak egy kiadott szobára állt. De egy most benyújtott törvényjavaslat-,persze ha megszavazzák- már 3 lakásra is megengedné.A jogszabály szerint egy lakásban maximum 8 szoba lehet.Azt gondolom ez is komoly támogatás.De állítólag a hosszútávú kiadásban megszűnik a 15 % EHO,ami 1 millió feletti bevételnél jött be a képbe.Csak akkor mentesült az ember,ha összejött az évi 450 ezer EHO mondjuk munkáltatótól befizetve.Bárcsak igaz lenne,mert akkor a szobáztatók mellett  a hosszútávú kiadók is meg lennének egy kicsit támogatva.
ncseed 2017. 10. 30. 18:36
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2017. 10. 30. 18:25
Előzmény: #19085  gyula1971
Az alsó réteget még jobban tönkre lehetne tenni egy nekik célzott CSOK-al. Hajrá!
gyula1971
gyula1971 2017. 10. 30. 17:26
Előzmény: #19083  Törölt felhasználó
Az alsó rétegeknek is kellene a CSOK, ezen kell dolgozni a kormánynak.
R_Lacy 2017. 10. 30. 17:08
Előzmény: #19081  pitcairn2
Jövő tavasszal hátha összejön mindez :)
Törölt felhasználó 2017. 10. 30. 17:07
Előzmény: #19080  R_Lacy
Pedig pont, hogy mivel a CSOK-ot elsősorban a felső-középosztály tudja igénybe venni, és adót is ők fizetnek legtöbbet, ezért a legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ha nem lenne lakástámogatás, és így a támogatott réteg pontosan ugyanott lenne, hiszen az alacsonyabb lakásárak mellett többet is tudna megtakarítani, illetve magasabb piaci alapú hitelt tudna felvenni ugyanakkora bruttó jövedelem mellett. Cserébe teljes mértékben sajat magát érezhetné a gyermekei jövőjének megalapozójaként, nem az államtól kapna ajándékot.
Az állami támogatások hosszútavon még a célzott rétegnek sem könnyíti meg a lakásvásárlást, csak rontja a helyzetet. Próbálod leegyszerűsíteni ezt a gyerekesek vs. nem gyerekesek vitájává alakítani, holott ez az egész a sült galamb vs. öngondoskodás kérdésköréről szól.
pitcairn2 2017. 10. 30. 17:04
Előzmény: #19079  Törölt felhasználó
+ masszív túlfogyasztásra, túlvállalásra ösztönöz
kb. arra ösztönöz, hogy a lehetőségeid fölött élj
pitcairn2 2017. 10. 30. 17:03
Előzmény: #19080  R_Lacy
zéró szubvenció mindenkinek
és
az inflációs ráta fölé emelt jegybanki alapkamat + masszív deregulálás a területhasználattal és az építésüggyel kapcsolatos szabályozások tekintetében

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek