Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2018. 10. 25. 18:22
Előzmény: #5717  herlas
#5720
Erről a menetrendről nem tudtam.
De ez is csak 3 év mólva kezdődik. 
Bulgáriát még megértem, mert ez több szempontból nekikhasznos lehet:
- az államadóság extrém alacsony, költségvetés rendben
- szükségük van egy kis versenyelőnyre, mert annak ha valaki az euróövezet tagja azért sok előnye is van. Bulgária mindig is eldugottnak számitott a Balkán végén. Nehezebben jutnak el oda a befektetők.
Engem is megelepett a tegnapi stabilitás. A DAX tavaly szeptemberhez képest esett közel 20%-ot, mi pedig a csúcshoz képest 13%-ot.
(Nyitottam is ma dél körül egy kis DAXlong certit 11.170-nél azzal, hogy vagy kiütik 11.029-nél vagy szakithatok rajta ha visszapattan. Egyenlőre van rajta  +50%. Nem zártam mert szerintem megy még fel párszáz pontot)
Szerintem is van esély arra, hogy a gyj-ig még érkezik egy kis tőke és végre áttörjük a 10.600ft-os ellenállást.
mage 2018. 10. 25. 17:44
Előzmény: #5714  berlini
#5719
Na most már tudjuk Csányi mért nem aggódott a lakástámogatás megszűnése miatt. Ennek a legnagyobb nyertese az otp lehet, mivel akik eddig a fundamentánál vettek fel hitelt, azok jó eséllyel az otp-hez mennek majd a csok hitel részéért. Egyébként még én is otp venném fel a támogatott hitelt, mert ha úgy is 3% a kamat akkor legegyszerűbb a legnagyobbnál kérni, ha csak nem kötődök valamiért másik bankhoz.
mage 2018. 10. 25. 17:39
Előzmény: #5715  gyula1971
#5718
Már legalább 2 éve várod, hogy vidéken beinduljon a lakáspiac. Ahol van munka ott mentek is az árak (Debrecen, Szeged, Kecskemét). Ahol nincs munka ott várhatod az emelkedést, de felesleges, mert onnan elköltöznek az emberek nem odaköltöznek.
herlas 2018. 10. 25. 15:27
Előzmény: #5713  berlini
#5717
Az OTP piacai közül Bulgária az, amely határozott szándékkal és menetrenddel rendelkezik az euró bevezetésére, a várható időpontját most 2022-re teszik. Az persze kérdés, hogy milyen ütemben fog átárazódni az ottani hitelállomány.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/dontottek-a-bolgar-eurobevezetesi-menetrendrol.295406.html
Ami az OTP mostani relatív erejét illeti (zuhanó kinti piacokra eddig stabil tudott maradni), elképzelhető, hogy az eső nyugat-európai bankokból csoportosítanak át tőkét keletre, ahol még normálisabb kamatszintek vannak, így az OTP-be is. A beesési próbálkozásokat mindig megveszik.
berlini
berlini 2018. 10. 25. 11:55
Előzmény: #5715  gyula1971
#5716
Igazad van!
gyula1971
gyula1971 2018. 10. 25. 11:47
Előzmény: #5714  berlini
#5715
Sajnos nem a támogatást emelték meg 10 millióra,hanem a hitel részét. Valószínü vidéken indul el jobban a piac,ott még alacsonyabb bázisról fognak emelkedni az árak.
berlini
berlini 2018. 10. 25. 11:10
Előzmény: #5713  berlini
#5714
A mai bejelentés, hogy a CSOK-ot megemelik 15 millió ft-ra és 10-et kapnak a 2 gyerekes családok is, még jobban felpörgeti a hitelkihelyezéseket a leginkább jól kereső fővárosi és pár nagyvárosi régióban. Az elmúlt 2 évben ugyanis itt már a CSOK súlya jelentősen csökkent. 3 évvel ezelőtt 30 milláért megvehető lakások ma már kb 45 millióba kerülnek Budapesten.
Jó hir a bankoknak is.
berlini
berlini 2018. 10. 24. 16:57
Előzmény: #5712  herlas
#5713
A gyengülő konjunktúra adatok még csak a hangulati index alakulásából előrejelezhetők. 
Tudni kell, hogy egy exportorientált német (de irhatnék francia, olasz stb) cégvezetőt igencsak pesszimistává tesz amit olvas hall és részben már saját bőrén érez.
- az iráni szankciók rákényszeritése Európára már most károkat okoz
- az orosz szankciók kivezetésére is kisebbek ma az esélyek mint 2 évvel ezelőtt
- az USA-Kina, de sajnos USA-Európai Unió kereskedelmi feszültségek is már most érezhetők, de a helyzet akár romolhat is jövőre. (Itt az ennek következtében jelentősen belassulható kinai gazdasági növekedés az ami Európára a legrosszabb hatással lehet.)
- hiába a nullkamatszint, ha még mindig vannak euróövezeti országok, akik nem tanulták meg, hogy ez az az idő amikor eladósodottságot kell csökkenteni, mert ha jön egy válság, akkor csökkenő adóbevételek mellett ez biztosan nem fogmenni. Olaszország jelenleg a legnagyobb veszély az Unióra nézve
- Brexit körüli zürzavar. Utolsónak vettem, de egyenesen elképesztő, hogy 2 év nem volt elegendő a megegyezésre.
Mindezek ellenére a konkrét mérhető statisztikák a gazdaságről egy jó konjunktúrát mutatnak. Nagy baj lenne, ha a várakozások teljesülnének, de akkor az EKB nem fog kamatot emelni jövőre. Ez  fűti a gazdaságot tovább (és infláció növelő hatása lenne). 
Nagyon nem hiszem, hogy az bekövetkezik, hogy Európa recesszióba süllyed és közben az EKB ütemesen kamatot emel.
Az euró bevezetése szerintem komolyan sehol sincsen napirenden. A tapasztalatok szerint ez annyira beszűkiti a gazdaságpolitikai mozgásteret, hogy az OTP piacain ez a lépés szerintem 1-2 éven belül kizárt. (Az olasz cirkusz sem lenne, ha osztogatnák az alapjövedelmet, emelnék az államgazdaság éves hiányát, de a saját devizájuk leértékelődése az egész dolgot helyretenné. Kaphatna valaki ott havonta 800 eurónak megfelelő munkanélküli segély helyett1000 eurónak megfelelő alapjövedelmet, ha az árfolyamgyengülés (és infláció) annak tényleges értékét visszaviszi 800 euróra.)
Lassulás persze bekövetkezhet. de az OTP-nél a story a folyamatos akvizició. (Az elmúlt pár évben 2 horvát , 1 szerb, ) A bankcsoport már most is azt csinálja, hogy gyakorlatilag nem fizet osztalékot. Tavalyról is megmaradt több mint 200 milliárd adózott nyereség akvizicióra és az idénre várható 325 milliárdból is marad több mint 270 milliárd (h engedélyezik a bolgár-albán akviziciókat) A pletykaszinten felmerült szerb bank megvásárlása is valószinűleg kifizethető lesz a jövő évre várható nyereség harmadából A bankcsoport annak ellenére növeli évről évre a túltőkésitettségét, hogy folyamatosan akvirál. Azzal viszont teljesen egyetérek, hogy addig kell folytatni az akvirálásokat ameddig a leánybankok piaci poziciói nem éri el legalább a horvát szintet (benne lenni a legnagyobb 5 bankban) ez adna egy válságállóságot minden országban. (Addig kell folytatni amig vannak jó áron eladandó bankok a térségben)
herlas 2018. 10. 24. 14:59
Előzmény: #5708  berlini
#5712
A mai gyengülő konjunktúra adatok, az eső euró, a német EKB vezér feladása (a Bizottság elnöki posztért) per pillanat a vártnál kevésbé szigorú EKB politikát sejtet, ami tényleg nyomós ok a nyugat-európai bankok eső trendjéhez. 
Ebből az OTP számára levonható három következtetés: 
- bár éppen nincs napirenden, de az euró bevezetése nálunk vagy a leánybankoknál kockázati tényezőnek is tekinthető. 
- az esetleges lassulás könnyen begyűrűzhet az OTP piacaira is
- ha fennmarad, netán fokozódik a nyugat-európai bankok értékesítési kényszere jól teljesítő keleti leányaik eladására, szerintem megfontolandó az osztalékfizetés felfüggesztése mindaddig (részvényesi döntés alapján), amíg vannak olcsón akvirálható célpontok.
gyula1971
gyula1971 2018. 10. 23. 18:04
Előzmény: #5709  mage
#5711
10 éves hozamok felmennek  6-7%-ez sajnos valószínű lehet a jövőben, az MNB-1-év múlva kezdheti a kamatemelést. Ha csak a Nemzetközi kamatkörnyezet nem nő előbb.
berlini
berlini 2018. 10. 23. 15:57
Előzmény: #5709  mage
#5710
Igazad van. Önmagában a kamatok 3-4%-os emelkedése a jelenlegi szintről visszafogná a további hitelezési emelkedést.
Van viszont egy másik szempont. A fizetések emelkedése nem autómatikusan jelentkezik hitelfelvételnövekedésben. Sokan évekig spórolnak, hogy a lakásvételhez meg legyen az önerő, sokan közülük már megkötötték az előszerződéseket egy kb 1-2 év múlva elkészülő lakésra, befizették a 10-25%-os előleget (pld. Budapest: Metrodom: 10%, Cordia:25%) és hitelfelvevőként csak 1-2 év múlva szerződést kötni a bankkal. nagyon valószinű, hogy a jelenleginél jóval magasabb THM-mel. tehát a hitelfelvételvolumen növekedése jóval később áll meg mint az alapkamatemelés akár 4%-os mértéke.
A másik, a hosszú futamidőre fixált kamatok miatti veszély a kamatmarzsok emelkedésére.
Persze, ez is igaz. De ahogy közeleg a magyar kamatemelési kezdet, úgy lesznek ezek a fixált kamatok egyre magasabbak. Pontosabban, már idén a 3. negyedévben megindult ez a folyamat (ha jól emlékszem) kb. 0,3%-kal már most drágábban az 5-10 évre fixált kamatosa hitelek mint az év elején. Pedig senki nem számit arra, hogy az MNB a jövő év vége előtt alapkamatot emel!!!
Mai hirből részlet:
"A BofA szakértői közölték: budapesti megbeszéléseik alapján az a várakozásuk, hogy ha a forint euróárfolyama stabil sávon belül marad, az MNB 2019 második feléig nem kezd hozzá monetáris politikájának szigorításához"
mage 2018. 10. 23. 13:36
Előzmény: #5707  berlini
#5709
Nyilván 2%-nál nem fog csökkenni a hitelkihelyezés. 4-5%-nál viszont már lehet érdemi lassító hatása, főleg, ha közben a 10 éves hozamok felmennek  6-7%-ra ami még akkor is reális forgatókönyv, ha a világban nem lesz recesszió hanem marad a lassú növekedés egy kis inflációval megdobva.
Német bankoknál nyilván azért értékelik alacsonyabb p/e-re az otp-t, mert teljesen mások a kilátások. Az otp-nél azért 10%-os hibahatárral be tudták lőni az utóbbi években a negyedéves eredményeket. Commerzbank és DB-nél meg összevissza ugrál a nettó eredmény. Biztos vagyok benne, hogy a 2019-es eredmények várakozások is bőven mellé fognak menni. Meg ha végre összeszedik magukat és csinálnak egy stabil 10%-os roe-t akkor fel fog robbanni az eredmény és az árfolyam. Jelenleg teljesen spekulatív az árfolyamuk, simán duplázhat, felezhet az árfolyamuk rövid idő alatt akkor is, ha a német gazdaság stabilan 2%-kal nő és sehol nem lesz recesszió.
 
berlini
berlini 2018. 10. 23. 03:55
Előzmény: #5704  mage
#5708
Mindezzel egyetértek.Az alacsony marzsok mellett ezek a kockázatok szinte agyoncsapják a nyugat-európai bankokat. Főleg az olaszokat. A BAMI például amivel én is próbálkotam, az idén nyár eleje óta esett vagy 50%-ot.
Az EKB viszont kénytelen lesz alapkamatot emelni, ha beindul az infláció. Nem hiszem, hogy ez ne következne be már jövő évben.
Ami viszont furcsa, hogy pld a német bankoknál az ez év végére előretekintő P/E még mindig magas az OTP-hez képest: (Pedig nagyot estek ebben az évben)
Commerzbank: 12
DB: 25
OTP: 9 (Csányi előrejelzés)
De ha a 2019. évre előretekintő P/E-t nézzük akkor sem  alacsonyak:
Commerzbank: 10,4
DB: 11,4
OTP:  8,3 (minimum érték egy gyakorlatilag stagnáló nyereség mellett, csak a bolgár-albán akviziciók eredményével növelve a 2018. év eredményét)
Tehát a permanens bajban levő német bankok értékeltségéhez képest is alulértékelt az OTP
berlini
berlini 2018. 10. 23. 03:34
Előzmény: #5703  mage
#5707
Igen, a betéti kamatok is nőni fognak, ha az alapkamat nőni kezd, de a múltbeli tapasztalatok szerint az olló a betéti és hitelkamatok között nőni fog. Ezért egy ideig nő a hitelkihelyezés is és a marzs is. A hitelkihelyezés ugyanis nem fog megállni csak azért mert az alapkamat felmegy mondjuk 2% körülire. Egéyzsen addig nőni fog, ameddig nő a bérkiáramlás.
A bolgár engedélyezéstől én is tartok, de ott pár éve engedélyezték az akkori 2. és 3. bank egyesülését. (Akkor az OTP leánybankja a DSK volt a piacvezető) igy nem tartom valószinűnek hogy most az engedélyt megtagadnák. Persze mindez másképp lenne Romániában. Ott az OTP-t utálják mert magyar és támadják mert orosz nagyrészvényese van. Bulgária (és Szerbia) viszont hagyományosan orosz szimpatizáns. Remélem, hogy igy az negedélyezés simán megy majd.
berlini
berlini 2018. 10. 23. 03:25
Előzmény: #5703  mage
#5706
igen , (helyesirási hibák miatt), de mindkettőt  javitva betettem.
mage 2018. 10. 22. 17:36
Előzmény: #5704  mage
#5705
Kifelejtetten a legújabbat:
Legújabb becslések szerint 55 milliárdos adócsalásban segédkeztek bankok Európában.
mage 2018. 10. 22. 17:18
Előzmény: #5702  herlas
#5704
Hát szerintem sok tényező együttes hatása miatt esik az európai bankszektor.
Olasz bankok választási eredmény, majd az olasz költségvetési hercehurca miatt esnek.
A németeknél a 2 legnagyobb banknál továbbra se sikerült rendet rakni.
Több banknak török kitettsége van. Szerintem senki nem hiszi el, hogy mivel bankok mérlegében elenyésző a kitettségük, ezért nem lehet belőle nagy veszteség. Na pont a bankok akik még kis kitettséggel is nagyot bukhatnak. Elég ránézni az otp számaira mikor Ukrajnában gondok voltak. De az erste, rafi és mkb anyabankja is tudna mesélni arról mekkorát szoptak nálunk.
Angol bankok nem tudom benne vannak-e az indexbe, de a brexit tárgyalások alakulása őket biztos keményen nyomják lefele, de még a nagy nyugat-európai bankokra is  jelentős hatással lehetnek az eddig fejlemények.
Szerintem sok befektető kétségbe vonja ekb kamat emelését. Ha gond lesz Ázsiában, akkor tuti nem tudnak majd emelni, de ha nem is lesz recesszió akkor is könnyen lehet egy japánhoz hasonló pálya.
Én az erstevel szoktam összevetni az otp grafikonját és ott sajnos idén le vagyunk maradva.
mage 2018. 10. 22. 17:05
Előzmény: #5700  berlini
#5703
A 5698 és 5699-es hozzászólásaidat te törölted?
Szerintem azért nem épült be az árba a bolgár és albán akvizíció, mert tartanak a befektetők attól, hogy Bulgáriában elmeszelik az egészet. Sajnos a menedzsmenttől nem kaptunk választ arra, hogy Romániában mi volt a gond. Simán csak magyar gyűlölet, vagy valamilyen másik ok miatt ment gajra.
Az alapkamat emelés csak egy bizonyos szintig fog jót tenni az otp magyar operáció nyereségének mivel egyre több az 5 évnél hosszabb fixált kamatú hitel a lakosság körében és ha eléri azt a szintet a kamat, hogy megtorpan a hitelkihelyezés akkor magasabb betéti kamat mellett fixált hitelek miatt csökkenni fog a kamatrés. Viszont addig nőni fog a kamatmarzs mivel a hosszú időre fixált hitelek egyenlőre magasabb kamatúak mint a rövid időre fixáltak. 
herlas 2018. 10. 22. 13:29
Előzmény: #5701  berlini
#5702
A másik fórumban longforever betett egy európai bankindexet, ami év eleje óta elég jelentős csökkenést mutatott be. Egyrészt nem igazán értem az esés okát, hiszen az EKB, ha lassan is, de szintén  a szigorítás, hozamemelés felé mozdul el, ami elvileg javítja a bankok kilátásait. 
https://www.investing.com/indices/stoxx-600-banks-pr
Másrészt ilyen szektorkörnyezetben az OTP idei teljesítménye már relatíve felülteljesítő, hiszen (egyelőre legalábbis) a kintinél kisebb eséssel, mostanában pedig inkább sávban mozgással ellenáll a külső nyomásnak, valószínűleg a javuló fundának köszönhetően. A csökkenő P/E is ebből fakadhat.
A kimenetel, ahogy Te is írtad kétesélyes: vagy a szektor, netán az egész részvénypiac magával rántja az OTP-t is, vagy a javuló, netán megforduló szektorhangulat lehetővé tesz egy komolyabb felpattanást, funda beárazódást az OTP árfolyamában.
  
berlini
berlini 2018. 10. 21. 14:43
Előzmény: #5692  misi22
#5701
Jó lenne megismerni, hogy hogyan számolta ki a stratéga. 
Ennek ismerete nélkül csupán az elmúlt évtizedek hasonló kamatemelkedési fázisainak a banki számokra gyakorolt hatását tudjuk fogodzóként nézni:
1. fázis:
nulla szintről emelkedő alapkamatok, miután a beindult gazdaság kapacitásait kihasználta és a felpörgő beruházások is egy teljes foglalkozási szintet eredményeznek, ami a bérinfláció révén az inflációt felpörgeti. Ebben a fázisban még akár 3-4%-os alapkamatok mellett is növekvő hitelkihelyezések, és a növekvő marzsok miatt még jobban növekedő banki bevételek várhatóak, anélkül, hogy a bedülő hitelek állománya növekedne.
Ebben a fázisban vagyunk most Amerikában és ebben leszünk Európában talán már jövőre. Idén még egy átlag eurpai banknál a növekedést hajtó hitelkihyelyezési növekmények hatását ellensúlyozták a kamatmarzsok csökkenése és a bérköltségek erős emelkedése. (Utóbbi különösen kelet-Európában.)
2. fázis: 
stagnáló alapkamatok, kezdődő gazdasági problémák, növekvő verseny a cégek között, növekvő számú csőd, de még GDP növekedés. Ebben a fázisban még a vásárló erő szinten marad és a megtakaritások nőnek igy a hitelkihelyezések is valamelyest. Mindez a kamatmarzsok növekedése miatt növekvő banki oparativ nyereséget hoz, még nem erősen növekvő céltartalékolások mellett, igy a banki nyereségek még mindig jelentősen nőnek, miután a bankok többsége ebben a fázisban már készül a válságra és racionalizál igy ezzel költséget csökkent.
3. fázis:
miközben a jegybankok nagy erőfeszitéseket tesznek, hogy (akár kamatszintmérséklésekkel is) ujra felpörgessék a gazdaságot, biztos hogy lesz valami valahol a világgazdaságban , amiről kiderül hogy ott ismét egy fenntarthatattlan fejlődés volt csupán. Ennnek hatása tovább terjedhet és további lufik pukkangatása mellett komyoly szintű recessziót kirobbant az egész világon. (Egy olyat, ami most már - nem úgy mint 2008-ban-  akár Ázsiában is visszaesést okoz) Ebben a fázisban a banki bevételek csökkennek, bedülő hitelállomány drasztikusan nő és még azok a bankok is visszaeső nyerségről számolnak be, amelyek kellően költséghatékonyak

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek