Topiknyitó: Törölt felhasználó 2011. 07. 22. 11:44

\"Az egész ország a bankárvilág kezében van\" - Elkészült a devizahitelesek perirata  

2011, június 16 - 09:06



Periratot készített egy ügyvéd azon devizahiteleseknek, akik kártérítési pert indítanának a hitelező pénzintézetük ellen. A dokumentumot bárki szabadon felhasználhatja.



Periratot készített egy ügyvéd azon devizahiteleseknek, akik kártérítési pert indítanának a hitelező pénzintézetük ellen. A dokumentumot bárki szabadon felhasználhatja.



Kártérítésiperirat-tervezetet készített a devizaadósoknak Léhmann György ügyvéd – írja a Magyar Nemzet. A bárki által szabadon felhasználható dokumentum azoknak kíván segíteni, akik szerint kár érte őket, amikor devizahitelt vettek fel. A szakember a napilapnak elmondta: a perirattal az volt a célja, hogy megvédje az ügyfeleket azoktól az ügyvédektől, akik a nehéz helyzetbe került emberekből próbálnak hasznot húzni. A dokumentumot bárki ingyen megkaphatja és benyújthatja a bírósághoz.



A perirat elsősorban a kölcsönök kamatszámítását kifogásolja. Az ügyvéd szerint a devizahiteleknél a szerződésben foglaltaktól eltérően emelték meg a hitelkamatokat a hitelt nyújtó bankok, ráadásul a feltételeket egyoldalúan módosították.



A perirat egyik alapvetése az, amit Róna Péter közgazdász és a Jobbik is többször hangoztatott. Mint ismeretes, a neves közgazdász a múlt héten a Klubrádióban kijelentette: érdemes volna a svájcifrank-alapú hitelezést hibás termékké nyilvánítani, így az igazságszolgáltatás kártérítést állapíthatna meg a hiteleseknek. „Ahelyett, hogy a bankadón keresztül kiveszik a hasznot a bankok zsebéből, inkább a svájcifrank-hitelesek kártérítését kellene szorgalmazni, akik a kártérítés után át tudnának nyergelni forintalapú hitelezésre” – húzta alá akkor Róna Péter. A Jobbik is úgy látja, hogy nem a hitelfelvevőknek, hanem a hitelintézetnek kell a felelősséget vállalni azért, hogy ezt a hibás terméket a piacra bocsátotta, s tesz több tízezer magyar embert földönfutóvá.



Léhmann György a devizaalapú kölcsönszerződésekkel kapcsolatban csalás bűncselekményének alapos gyanúja miatt tett feljelentést. A barikád hetilapnak adott interjújában kijelentette: a Fővárosi Bíróságnál tárgyalta volna az ügyet, de egyszerűen kézbe sem hajlandóak venni. Az ügyvéd meggyőződése az, hogy félnek. Azért, mert az egész ország a bankárvilág kezében van. „Azzal viszont senki nem foglalkozik, hogy végső elkeseredettségükben az ablakon ugrálnak ki az adósságrabszolgaságba kergetett emberek” – tette hozzá.



Z. Kárpát Dániel tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: pártja támogatja azokat a pertársaságokat, akik civilként veszik fel a harcot a kereskedelmi bankokkal, annak érdekében, hogy mondja ki valaki azt, hogy ezek a termékek valóban hibásak, használhatatlanok voltak. "Úgy véljük, hogy az Orbán-kormány egyedül fog maradni ezzel a szánalmas csomagjával" - hangsúlyozta a politikus, majd hozzátette: próbaperek már indultak, s első fokon a Fővárosi Bíróság kimondta a szerződések semmisségét.



Az ügyvéddel készült interjút elolvashatják a barikád hetilap legfrissebb, ma megjelent számában.



barikad.hu



Ossza meg Twitter Facebook



Megjelölések: becsapottak, devizahitelesek



§ < Előző bejegyzés



§ Következő bejegyzés >



















































































SEGÍTSÉG A HITELKÁROSULTAKNAK !



§ Küldő: Dr. Szitányi György; dátum: Június 16, 2011; idő: 10:29am



MINDENKINEK, AKI ÉRINTETT!



A Magyar Szociális Fórum Szociális Kerekasztal segítséget ad minden magyar hitelkárosultnak.



Részletek az alábbi címen találhatók. A hivatalos anyag végleges formája ugyanitt lesz megtalálható:



ITT:



link



Kérem, aki tudja, hogyan kell, minden taghoz juttassa el ezt a lehetőséget, mert a csaló bankokat lehetséges helyre tenni, és a kormány aljas, 180 Ft/€ -s átmeneti bevatkozásának következményeitől a hitelkárosultakat megmenteni.



Adjon az Isten szebb jövőt! Kitartás!



Dr. Szitányi GyörgyHozzászólásokDr. Szitányi György 55 perce -től



A végleges periraton még csiszolnak.



Nem ez a lényeg.



A Szociális Kerekasztalnak tagja vagyok, tehát belülről tudom. A perirat végső egyeztetése még egy-két nap lehet.



A lényeg, hogy az általam megadott, itt nem közölt címen, link meg lehet találni folyamatosan mindent.



Egy Pertársaság nevű csoportot hoztunk létre, ebbe kell jelentkezni konkrét adatokkal és legalább egy rövid tényvázlattal.



A tegnap esti megbeszélésről a tájékoztatás itt van:



A Szociális Kerekasztal jogi gyorssegély szolgálatot létesített a hitelkárosultakért



Budapest, 2011. június 16. csütörtök



A Szociális Kerekasztal jogi gyorssegély szolgálatot hozott létre a hitelkárosultak érdekében. Az intézkedést a július 1-én megszűnő kilakoltatási és árverezési tilalommal indokolták, hiszen a hitelesek tömegesen kockáztatják otthonuk és ingatlanjuk elvesztését. A gyorssegély szolgálat címe elérhető az mszfszk.hu honlapon – tudatta csütörtökön a Magyar Szociális Fórum.



Szervezők, közgazdászok és jogászok bevonásával megtartott szerda esti munkamegbeszélésén a Kerekasztal úgy döntött, hogy a hitelkárosultak önszerveződésének megkönnyítése végett olyan hálót létesít, amelynek segítségével a bajba jutottak kapcsolatba tudnak kerülni és információt tudnak cserélni egymással, ezzel pedig meg tudják szervezni közös fellépésüket saját érdekükben.



A Kerekasztal szakértői hangsúlyozták, hogy a bankok érdekközösségével szemben csak komoly társadalmi összefogással lehet a siker reményében fellépni. A szakértők ehhez csak segítséget tudnak nyújtani, az érintett tömeg akaratát azonban nem tudják pótolni, pedig az nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a hitelkárosultak elérjék jogos céljukat.



Róna Péter professzor Oxfordból arról tájékoztatta a Kerekasztalt, hogy ezekben a napokban dolgozza ki a „hibás termékkel” kapcsolatos megközelítésének konkrét részleteit. Mint ismeretes, a közgazdász azt javasolta, hogy a hibás banki termékre alapozva nyújtsanak be közérdekű keresetet, hiszen a hitelfelvevő törlesztő képességének megállapítása egyértelműen a bank feladata, szakmai kötelessége, és a bankok nem terhelhetik a szakmai ismeretekkel nem rendelkező felhasználókra hibás elvégzésének következményeit.



A munkaértekezlet résztvevői összetett kérdésnek vélték a hitelkárosultak jogorvoslását, és úgy vélekedtek, hogy alapos szakmai munka szükséges hozzá. Ahhoz, hogy a hitelkárosultak érdeke érvényre juthasson, nélkülözhetetlen az érintettek társadalmi összefogása és nyomásgyakorlása saját maguk, és egymás érdekében.



Ha a hitelkárosultak igényt tartanak rá, a Szociális Kerekasztal kész megszervezni számukra egy találkozót, amelyen a közvetlenül érintettek dönthetnek arról, hogy mit akarnak tenni - áll az MSZF közleményében. ++++++



Kiadta: MSZF SZK



+36 30 5927371



Már ömlenek a jelentkezések a Pertársasághoz. Kérek mindenkit, jelentkezzetek, mert van megoldás, de ahhoz egyenként jelentlezni kell ebbe a társaságba.


Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 07. 23. 12:40
Előzmény: #71  mondoka
#80
Ráadásul enyhény szólva is nevetséges, hogy egy (speciel külföldi) bank 7-8%-kra kapja a eur/chf frank hitelt, mert Magyarországra helyezi ki. (Valamelyik tv csatornán ilyeneket linkeltek.)

Ráadásul még egyszer mondom minden huf alapú költséget chf-be számolnak el.

És még azoknak aki azon csattanak fel, hogy "aláírtátok a szerződést és kész":
Magyarországon minden banki szerződés úgy kezdődik, hogy a szerződést a bank egyoldalúan módosíthatja. Azaz, a bank számára nem szerződés a szerződés, csak az ügyfélnek van kötöttsége.

Amíg ilyenek benne lehetnek egy szerződésnek csúfolt wc-papírban (nem általánosan, hanem amíg csak egyszer is), addig az állam xart sem ér! Az az állam, aminek a jogi rendszere ilyet megenged, az nem állam, az valami anarchista szervezet, vagy báb. Az ilyen államra szintén nincs szükség.
(Bezzeg az ilyenek ellen nem lépnek fel.)

Az állam intézkedéseiről:
nekem csak egy autóra van (volt évekkel ezelőtt) 2 millió hitelem. (Speciel tényleg nyerészkedésből lett véve: üzlet miatt, amit ma már elvesztettem - lényegtelen.)
Az ilyen cds marhaságok nem, az viszont benne volt a szerződésben, hogy a bank módosíthatja a futamidőt, ha úgy érzi, hogy sok(k) neked a hitel. Tehát ez a nagy állami ""segítség"" nemhogy kivitelezhető a bankokkal, hanem önként fel is ajánlják!
(Ennyit a kormányok csodálatos intézkedéseiről. Kormányok, mert már az előző is "segített", csak másképp hívták.)
myrath 2011. 07. 23. 12:35
Előzmény: #75  onoffon
#79
Ez a mondatom valóban kicsit messzire vezet de megpróbálom megindokolni. Mindennek a gyökere a hitelen alapuló pénzpiac a reálgazdasági helyett.
Vagyis a hitelek kiáramlása sokkal nagyobb volt mint a reálgazdaság növekvő képessége. Mivel a hitel mindig kamattal társul, ezért a hitellel fedezett hitelek egyre nagyobb adósságokat jelentenek, ami okozza az adósságspirál intézményét. Vagyis a kígyó a saját farkába harapott, és eljutott odáig a világ, h visszafizethetetlenné válltak a hitelek, mivel fedezetlenségen alapultak. Görögország soha de soha nem fogja tudni visszafizetni a 140%-os GDP aranyú hiteltömegét. Lassan nincs mit eladniuk, nem nő a gazdaságuk.
No és mindez a bankokon keresztül ment. Mit tehet egy bank? A meglévő ügyfeleit uzsorakamatokkal sújtja, h le tudja fedezni ezeket az iszonyat bukókat.
Törölt felhasználó 2011. 07. 23. 12:27
Előzmény: #67  watson
#78
Bár nekem nincs svájci frankos lakásom, de az értékbecslésről én is tudok mondani.

Első kérdés: környezeti ártalom.
Hát itt ugye se árvíz, se tornádó, se földrengés, jég is évente egyszer.
Nem, a környezeti ártalom, az az, hogy lakik-e az utcában cigány.
Ez nem tudom hány éve volt. Akkor még meglepett a dolog, lehet, hogy most már nem lepne meg.
onoffon 2011. 07. 23. 11:55
Előzmény: #74  myrath
#77
"Ezért kell nyomtatni sok-sok pénzt. Csakhogy ez a pénz is fedezetlen."

Ez meg mit akar jelenteni? hogy jön ez a bankokhoz?
Törölt felhasználó 2011. 07. 23. 11:54
Előzmény: #60  myrath
#76
"Elolvastam, bár nekem FHB-Fundamenta hitelem van amivel nincs gond."
De jó neked,az én FHB hitelem csak a bank szemszögéből gond mentes,tejelek nekik rendesen.
onoffon 2011. 07. 23. 11:54
Előzmény: #74  myrath
#75
"Ezért kell nyomtatni sok-sok pénzt. Csakhogy ez a pénz is fedezetlen."

Ez meg mit akar jelenteni? hogy jön ez a bankokhoz?
myrath 2011. 07. 23. 11:38
Előzmény: #71  mondoka
#74
100 szoros tőkeáttétről beszélünk. Vagyis abban a pillanatban, h aláírtam a jelzálog levelet, a bank azt is pénzként kezeli. Nem kell neki finanszírozni, csupán az 1%-át. A gond az, hogy túlságosan leromlott a hitelfedezeti portfóliók értéke, ráadásul 10% felett van a bedőlő hitelek részaránya (a bedőlni látszó pedig még +20%)
Vagyis túl sokan állnak a "pénztárnál", és nincs elég kess! Ezért kell nyomtatni sok-sok pénzt. Csakhogy ez a pénz is fedezetlen. Nem lesz ennek jó vége sem a bankok, sem a pógárok szemszögéből nézve.
Törölt felhasználó 2011. 07. 23. 11:38
#73
Az úgynevezett "devizahitelek" összevetése a forint hitelekkel elég balga dolog,gondoljátok végig mi lenne ha a Suzuki vásárlóknak a fejéhez vágnák hogy mától nincs garancia az autójukra, hiszen mennyivel jobban jártak anyagilag
az autó vásárlásakor mint a BMW-t vásárló
kollégáik.A különbözetet költsék csak nyugodtan a meghibásodásokra, mi autókereskedők a mai nappal így döntöttünk egyoldalúan...Ráadásul ha utánaszámolnak a Suzuki tulajdonosok akkor még így is sokkal jobban járnak anyagilag mintha BMW-t vásároltak volna.
watson
watson 2011. 07. 23. 11:32
Előzmény: #71  mondoka
#72
Valóban érdekes hogy kb. ugyanannyi betétje van egy OTP-nek mint hitele, és nem azzal foglalkozik hogy a betéteket kihitelezze, hanem azzal hogy CHF forrásokat hitelezzen, HUF betéteket meg 'kölcsönadjon' az államnak???
mondoka 2011. 07. 23. 11:22
Előzmény: #68  mondoka
#71
Magyarországon minden paci kockázat a hitelfelvevőé. A banknak csak annyi a kockázata hogyha a delikvens már nem bír megbírkózni a kockázatokgarmadájával és azok mértékével.
A bankok márcsak azért is újabb tudvántudott kockázatokat varrtak a hitelfelvevők nyakába , hogy a ők tehát a bankok nagyobb haszonkulcsal dolgozzanak. Kitalálták (!) hogy "külső forrásból finanszíroznak ők is". Mintha nem is lenne tőkéjük+ anyabanki forrásuk...
Plusz hogy nagyobblehessen a haszon OLCSÓ rövidtávú forrásokból (mondták hogy finanszírozzák) a hosszútávú hiteleket. Az adóssal meg mindvégig megfizettik a dráda hosszúfutamidejű hitekamatokat.
Eszi? Nemeszi? Kell a hitel? Akkor ez van -volt.
Törölt felhasználó 2011. 07. 23. 11:18
Előzmény: #64  onoffon
#70
ÉS? a részvény egy kockázatosabb befektetési forma, hogy a devizahitel is kockázatosabb,m mint a HUF hitel. ennyi.
Törölt felhasználó 2011. 07. 23. 11:18
Előzmény: #64  onoffon
#69
ÉS? a részvény egy kockázatosabb befektetési forma, hogy a devizahitel is kockázatosabb,m mint a HUF hitel. ennyi.
mondoka 2011. 07. 23. 11:13
Előzmény: #59  buyandhold
#68
Haha... és ha elovassa, elolvasná a hitelszerződést a delikvens akkor mire megy vele. Ha kell a hitel aláírja, ha nem kell meg nem megy még a bank közelébe sem.
Az elérhető hazai hitelek pedig minden banknál mindenképpen egyoldalúan előnytelenek, és aránytalanok, erőfölénnyel élők-visszaélők a hitelfelvevő kárára, a bank javára.
watson
watson 2011. 07. 23. 11:01
Előzmény: #60  myrath
#67
értékbecslésekről tudok mesélni én is :)))

Szánalom hogy mennyire ostobák az értékbecslők... A piaci körülményekről (válság...) meg fingjuk sincs.

Van egy kb. 12 millát érő építési telek bontandó vegyes vájogházzal Bp-en.

Egyik értékbecslő 2006-ban leírta, hogy 28eFt/m2 a hirdetési átlagár amiből 10-20% lejön a tényleges piaci árakhoz, majd osztott szorzott és 35ezer lett a becsült végeredmény :)))

Másik becslő 2010-ben ugyanerre leírta, hogy 41e/m2 a becsült ára, de lejön a sok negatívum miatt (távvezeték, forgalom, piac...) 40%, ezért 24ezer a becsült ár/m2.

Ehhez képest az Önkormi üresen árulta a telkeket 2006-ban 21e/m2 2010-ben pedig 15e/m2 és kb a piac is itt lehetett mert nem tudta csak egy részét eladni.
Ebből látható hogy közük nem volt a szakmájukhoz a bíróság által kirendelt ingatlanbecslőknek.

Másik: Fundamentás becslő. Vettem egy telekrészt és felrántottuk rá az LTP pénzt. A vétel baráti volt, kb az ingatlan feléről szerződtünk. A nyomorult ingatlanbecslő fel is becsülte a vételárra az ingatlant ;) köze nem volt ahhoz hogy mit ér.
Törölt felhasználó 2011. 07. 23. 11:01
Előzmény: #50  Törölt felhasználó
#66
Egy szóval nem mondtam, hogy a bankoknak vagy a szabályozásnak (állam) nincs felelőssége a kialakult helyzetben. Csak az ordító baromságaitokra írtam le, hogy az. Lapozgassatok vissza a topicok között, nagyon sokat beszélgettünk itt erről a kérdésről. Most nincs időm magamat ismételgetni.
myrath 2011. 07. 23. 10:56
Előzmény: #61  onoffon
#65
Senki! Ott a fedezet adja el. De nem akarja mert nem kap érte annyit, amennyi a tőke. Vagyis a hitelek csak részben fedezettek jelenleg.
onoffon 2011. 07. 23. 10:43
Előzmény: #62  Törölt felhasználó
#64
Ez egy teljesen jogos preferencia! Te azt szeretnéd ha a bank tulajdonosai fizetnének.

Csakhogy ha a bank részvényesei fizetnének, akkor többek között Mari néni, meg Feri bácsi lennének felháborodva, hogy ők vettek OTP részvényt és most meg veszteséges bank, így a részvényük is jó sokat vesztett az értékéből. Egyből mennének is ügyvédhez, hibás termékre hivatkozva, mert nekik a banki ügyintéző/brókercég azt mondta, hogy jó befektetés lehet részvényeket venni.

A felelősséget a végtelenségig lehet tologatni
onoffon 2011. 07. 23. 10:37
Előzmény: #50  Törölt felhasználó
#63
nem kell végletekben gondolkozni. Az én családom is vett fel CHF hitelt, de nem tartom őket hülyének, de a bankot sem hibáztatom.

A képlet egyszerű: A bank létrehozott egy (pénzügyi) terméket, amit az ügyfelek eldönthettek, hogy megvesznek vagy sem.

Törölt felhasználó 2011. 07. 23. 10:31
Előzmény: #61  onoffon
#62
én az 1esre szavazok...
onoffon 2011. 07. 23. 10:28
Előzmény: #52  Törölt felhasználó
#61
Pedig valószínűleg benne volt, hogy a bank emelhet kamatot, ha nem lenne benne akkor nem beszélgetnénk itt.

Az OTP nem benned lát kockázatot, hanem a teljes hitelportfóiójában.

Megint ismétleg magam. El lehet gondolkozni azon ki fizesse a nemfizető adósok hitelét:
1. A bank részvényesei
2. A bank betétesei
3. A hitelesek egésze
4. Állam (tehát az állampolgárok)

Topik gazda

koborvillam
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek