Köszi, viszont kívánok én is Kellemes Húsvéti Ünnepeket Neked, és a többi fórumozónak is!
Igen, emlékszem a Medusa-ra, anno mikor beszéltünk róla, akkor fontolgattam a vásárlást belőle, de végül nem vettem. Pontosan már nem emlékszem, hogy mi volt a bajom vele, mert olyan részletességgel nem néztem meg, mint Te, de talán nagyon kicsinek találtam a kapitalizációját, és visszatartott. Pedig egyébként P/B alapon is jónak tűnik, plusz az adóssága is elhanyagolható mértékű.
Én jelenleg 20-30 közötti céget tartok a portfóliómban(ezt 50 fölé nem is tervezem növelni, a 100-150 különféle cég tartását a tőke túlzott elaprózásának tartom), a tőkémhez viszonyítva 32,5%-on áll a részvényarányom. Ez nem olyan rég volt 36% és 29% is, de a mostani szinttel én tökéletesen nyugodtan alszok, történhet akármi a piacokon. Nyilván ha még évekig emelkedünk, akkor jelentős hozamtól esek el, de ezzel tisztában vagyok, bekalkuláltam és nem zavar. Ha viszont jön egy akár kisebb akár nagyobb esés, akkor fokozatosan fogom növelni a részvényarányomat. A mostani olajpiaci mélyrepülésnél elkövettem azt a hibát, hogy viszonylag gyorsan szálltam be az olajcégekbe(80 dollár alatti olajnál kezdtem el vásárolgatni), és nem pedig hosszan elnyújtva, de ez sem zavar, mert jó kis tanulság volt, és ha jön egy komolyabb katonai konfliktus valahol a világban (mondjuk Észak-Koreában vagy a törököknél), akkor az megdobhatja az olaj árát.
Ami a részvénypiacok várható hosszú távú teljesítményét illeti, van egy nagyon jó kis cikk pont ehhez kapcsolódóan a seekingalpha-n:
link
Kiemelve belőle a legfontosabb néhány mondatot:A "Warren Buffett" indikátor - a részvénypiac kapitalizációja a GDP-hez viszonyítva jelenleg azt mutatja, hogy az S&P 500 évente -2,5% hozamot fog hozni évesítve a következő 10 évben. Az ezzel ellentétes optimista álláspont szerint pedig éves szinten 4% hozam várható az S&P 500-tól. Tehát a várakozások valahol -2,5% és +4% között ingadoznak. És ezután jön a lényeg:
"Stock market forecasts over 10 years between -2.5% and 4% are a far cry from the typical expectation of 8% or 9% or 10%. The only way to get to a more desirable forward return for equities? A bearish price retreat.
According to Ned Davis Research, the S&P 500 would need to fall to 1665 just to revert to “fairly valued.” That would require a 29% haircut. And that would only constitute an average bear market in the 30% range, historically speaking."Szóval azt mondom, hogy csak megfontoltan és óvatosan.
Value Investing