Minden létező gondolatra van már fórum, erre a kb. 80 éves stratégiára pedig még nincs... a value investor a részvényt annak tekinti, ami valójában: üzletrésznek. Eszerint értékeli azt, és diszkontáron vásárol belőle.
04:50 AM EST, 02/18/2022 (MT Newswires) -- Intel (INTC) said Thursday it
expects full-year 2022 non-GAAP earnings of $3.50 per share and revenue
of $76 billion.
Analysts polled by Capital IQ expect EPS of $3.51 on revenue of $75.48
billion for 2022.
Further out, the chip company expects revenue growth in the mid- to
high-single digits for 2023 and 2024, compared with analysts'
estimations for $78.18 billion and $83.32 billion, respectively.
Revenue is expected to grow by 10% to 12% by 2026, according to the
company. Jól be is esett az árfolyam. Nálam vételen.
Lehet kérdezni? Nem muszáj megválaszolni, de pl NRG-t milyen indítattásból vetted(mint jó tanítvány), azon felül, hogy az én "stratégiám" szerint most éppen az energia ciklusban vagyunk, tehát ezt "kell" venni. Másrészt majd behaltam, ahogy Tibi megtiltotta a további shoppingolást. :-)
Mindig azt nézem, hogy az egész céget milyen áron venném meg, azt pedig a vállalati nyereségre alapozom. Ebből következik, hogy nem alapozok jövőbeli növekedési várakozásokra. Előnyben részesítem a népszerűtlen cégeket, amelyekkel kapcsolatban semmi jóra nem számítanak, mégis nyereséget termel. Utóbbit általában jelentős diszkonttal lehet megvenni. De ez csak az egyedi cégre vonatkozó értékelés, efelett van a money management: az index milyen eséllyel melyik irányba mozdul, és ehhez mennyi tartalékot érdemes tartani.
az az igazság, hogy mindig valami olyan történik, ami addig sosem. Ezért azok a taktikák vagy stratégiák, amik működtek mondjuk 10 éven át, lehet, hogy a következő 10ben nem fognak és bizony tud mutatni a piac váratlan dolgokat olyan tapasztalt tradereknek is, akik 20-25 éve nyomják az ipart. Ráadásul annyira sok terület, annyi piac van, hogy akik ebből élnek, ők is csak egy-egy szeletét ismerik behatóan. A hobbi tőzsdések pedig, mint én is, akik napi 1 órát se tudnak rá szánni, nos nekünk még kevesebb esélyünk van átlátni a dolgokat. Szóval csak azt akarom mondani, hogy 1 év ebben a szakmában szinte semmi, az alap dolgokat is kevés elsajátítani, saját stratégiát kialakítani meg pláne. Ne add fel és tanulj, olvass. Olvasd el a régi alap tőzsdés könyveket, és csináld, de nagyon vigyázz a pénzedre. 60% körüli készpénzt tarts, és ha bejön egy-egy nagyobb nyereség, azt vedd ki, hogy a "kezedben érezd" a nyereséget. Vegyél rajta valamit, hogy a sikerélmény kézzel fogható legyen, így a belső motivációd kitart egy gyengébb szériában, ami akár 1-2 év is lehet. Én nem tartom magam tapasztalt tőzsdésnek, de voltak szép eredményeim, igaz brutál kockázatokat vállaltam érte. Ez már nem hiányzik, és visszább vettem a dolgot, elkezdtem komolyan venni Tibi value stratégiáját, amit próbálok magamra szabni. 2008 óta foglalkozom azzal, hogy mibe tegyem a megtakarításomat, de a lehető legrosszabbkor kezdtem befektetési alapokkal foglalkozni, így szünetet tartottam és 2015ben vettem az első részvényemet. :)
Amit írtál, nem stratégia. Van több tucat kiforrott módszer, melyekből néhányat hozzád közel állónak fogsz érezni. Azokat próbálgatni fogod, és eredményesen használni. Meg kell majd értened a piacok természetét, hogyan formálja hosszútávon a kereslet-kínálat, és rövid távon a tömeg hangulata. Nem majmolom Ben Grahamet, de a sok közül az egyik könyv, amit ajánlanék, az az Intelligens befektető. Nem azt írja meg, hogy mit csinálj, hanem azt, hogy amit csinálsz, milyen eséllyel milyen eredménnyel jár majd. 1949-ben adták ki először, és az ott leírtak azóta sem veszítették el aktualitásukat. Én napi kapcsolatban vagyok néhány value investorral. Hasonlóan értékelünk cégeket, és mégis, mindannyiunk portfóliója meglepően eltérő. Nagyon ritka, hogy egy részvényt mind hasonlóan értékelünk. Ám mindannyian önállóan hozunk döntéseket, tudjuk, mit miért cselekszünk.
Tényleg csak jószándékból: "Lúzergame
3. – részvényem van Ebből
a bekezdésből biztos nem csinál a tőzsdeelnök marketing brossúrát...
Igen, az a helyzet, hogy bármilyen részvény adás-vétel, vagy birtoklás
lúzergame. Ha ezt a műfajt sikeresen tudod művelni, nem a 99%-ba tartozol,
hanem az 1%-ba. Az
alapkezelők túlnyomó része alulteljesíti a rájuk vonatkozó indexeket. Szerinted, ha a menedzserek nem tudnak az
indexeknél jobb teljesítményt elérni, akkor te képes leszel rá? Nem. Ne
vásárolj egyedi részvényeket!!!!!!!!"
Ezt már nagyjából elkezdtem megcsinálni 1 éve. A napjaimat az investing.com-on töltöm, a Forbes újságírójának cikkjein csüngök, (amit belinkeltem), benne vagyok az ő privát beszélgetős csoportjában, és hallgatom őt is, az ottani embereket is, titeket is, tanulok is, de én ennyi idő után sem érzem magamat képesnek arra, hogy ezt átlássam (van, hogy sikerül, van, hogy nem), nekem valaki meg kell, hogy adja a jelet, hogy na, most "kell" vásárolni.
Az alját soha nem fogod elkapni, illetve a véletlenszerűség esélyével igen. Ha komolyan gondolod a tőzsdézést, akkor sétálj be a legközelebbi könyvtárba, és olvasd el az ottani tőzsdei könyveket, aztán azokat a könyveket, blogokat, híreket, amiket találsz a neten. Meg kell találnod azt a stratégiát, amit hozzád valónak érzel, és a döntéseid önállóan meghozni, különben benne maradsz abban a szürke tömegben, akik előbb utóbb buknak és kibuknak a tőzsdéről.
Value Investing