Topiknyitó: Törölt felhasználó 2009. 01. 16. 11:26

RFV 2009  

Nem tudni miért adják és ki adja itt el, de nem hiszem hogy pluszban dobálják kifelé a pakkokat.

Az alját nem látom egyenlőre, de én vettem az elmúlt napokban.

2010 előtt és 10000 alatt nem áll szándékomban megvállni tőle.

Ha csak.....
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
stock33
stock33 2010. 02. 05. 14:54
Előzmény: #4499  Törölt felhasználó
Hidd el, ésszerűen gondolkodnak, csak Te nem ismered az okokat, hogy miért így járnak el.
Pl. ha az én Kft-m felvesz 50 milla hitelt, de egyszer csak fizetésképtelenné válik (pl. csődbe megy a legfőbb megrendelőm és nem fizetnek ki), akkor a bank bukott 47 millát. Nincs pénz a cégben, nem tudja sehonnan se beszedni.
Ha Józsi bácsi vesz fel 2 milla hitelt az autójára és nem törleszti, akkor max elárverezik a házát. Vagy ha nincs a nevén semmi, akkor 5 évig a fizujának a fele autómatice megy a bankhoz.

A bank szemszögéből nézve sokkal kisebb a kockázat a magánszektorban, mint a cégesben. Egy tuti jó cég annyi kockázatot hordoz magában, mint egy majdnem BAR listás magánszemély.
Törölt felhasználó 2010. 02. 05. 14:49
Előzmény: #4497  stock33
Tulajdonosi szemmel én onnan vennék el, ahol nagyobb a kockázat, hogy nem jön vissza. Józsi bácsi autójának hitele nagyobb eséllyel dől be (ha Józsi bácsi munkanélküli lesz), mint az RFV-jé, ahol a kockázat elég kicsi.
Persze nem mindegyik bank gondolkozik ésszerűen, de mondjuk az sem véletlen, hogy a lakáshitelekhez már komolyabb önerő kell.
stock33
stock33 2010. 02. 05. 14:39
Előzmény: #4496  Törölt felhasználó
Ha csak átfolyna rajta (soha nem hallottam olyat, hogy ilyenbe egy bank belemenne.....), akkor minek az újabb és újabb hitel? Költői volt a kérdés :)

Max azt tudom elképzelni, hogy az önkorival közösen alapított cégre terhelik át valahogy a hitelt, de még ezt se tudom hogyan lehetne megoldani (RFV veszi fel a hitelt).
Ez olyan, mintha egy társasház építésénél felvett hitelt átterhelnék a lakásvásárlókra.... Ilyen nincs a földön. Ha csődbe megy az építtető, akkor a lakásvásárlők 0 pénzt kapnak vissza, és lakásuk sincs, az egész épület a finanszírozó bankké.

Tök mindegy, hogy az RFV megy csődbe, vagy az önkorikkal közösen alapított cégek, csak papíron nem ugyanaz. A vége egy üres cég, 0 tőkével.
stock33
stock33 2010. 02. 05. 14:25
Előzmény: #4495  Törölt felhasználó
A banki gyakorlatból kiindúlva elsősorban a cégek (a magánszektor előnyt élvez). Persze megint csak nem az RFV az első, aki nem kapna hitelt :)
Köztudott ("kicsi" túlzással), hogy amikor hitelt akarsz felvenni, akkor be kell bizonyítanod, hogy neked nincs is rá szükséged.... Azaz pl. a Richter hitelkérelmét vakon alá fogják írni, míg az RFV-jét háromszor megrágják. Az én cégem meg nem is kapna normális hitelt, holott soha nem vettünk fel hitelt, ha pénz kellett, akkor bent hagytuk a nyereséget + tőkét emeltünk. Mégis kiröhögött minket pár éve egy bank, akitől egy pályázathoz kellett volna valami hitellel kapcsolatos papírt benyújtani (ha elnyerjük a páyázatot, akkor arra már kelltt volna a hitel)... Pedig nem is volt nagy összeg. Ja és a bank nem fogadta el fedezetül a kollegám azon ajánlatát, hogy a hitelnek megfelelő összeget elhelyezi náluk egy bankszámlán és leköti... Commerzbank...
Törölt felhasználó 2010. 02. 05. 14:24
Előzmény: #4490  stock33
Rosszul tudod.....a cégen csak átfolyik a pénz...a legtöbb szerződésben ráadásul közvetelenül az önkorit terheli a fizetési kötelezettség...
s ahogy hallottam, van ahol inkasszó joguk van.....

Meglátjuk, hogy megéri-e később. Én a helyedben elkezdeném a csipegetést, de te tudod....
Csak egy gondolatkisérlet:mi lenne, ha egy pár hónapon belül indexpapírrá válna az RFV? Az a benchmarking alapoknál mekkora pótlólagos keresletet generálhatna?Mondjuk 500 millió Ft? 100e db?
Törölt felhasználó 2010. 02. 05. 14:10
Előzmény: #4494  stock33
Az utolsó kérdésedre te mit válaszolnál?
stock33
stock33 2010. 02. 05. 14:03
Előzmény: #4491  Törölt felhasználó
A banki megegyezés körül azért elég gázos volt a hangulat. Romló fizetési morál, stb.

Hidd el, hiába vagy papíron nyereséges, ha nem tudod kifizetni a villanyszámlát, mert annyi a kintlévőséged. Innentől kezdve a hitelezők kezében vagy. Ha nem tudsz velük megegyezni, akkor a csődvédelemmel még lehet húzni az időt...

De még egyszer mondanám, nem azért hoztam fel a témát, mert nagy bejelentést várok :), hanem mert kicsit túlzottan magabiztos volt a hangulat.
Nem szabad elfelejteni, hogy az egész cég egy nagy hitel.
A cég megítélésekor nem szabad csak arra hagyatkozni, hogy kik a vevők, milyenek a bevételek, stb. hanem azt is figyelni kell, hogy mindezt miből finanszírozza. És legyünk őszinték, az RFV nem egy Richter, nem ül gigantikus pénzeken. Bárikor beüthet egy nem várt fordulat.

Pl. hetek óta cikkeznek arról, hogy a ny.európai bankok vonják kifele a forrásokat a régióból. Kik lesznek ennek a szenvedő alanyai?
Törölt felhasználó 2010. 02. 05. 13:59
Előzmény: #4492  pf2
CIB-bel is kapcsolatban állt a cég? én csak a Rafiról tudok.
pf2 2010. 02. 05. 13:55
Előzmény: #4491  Törölt felhasználó
tudomásom szerint most van Raiffeisennél kb 1 millíárdos hitelkeret

előtte lehet , hogy CIB puposkodott , na ilyenkor kell bankot cserélni
Törölt felhasználó 2010. 02. 05. 13:53
Előzmény: #4489  stock33
én úgy tudom, az új projektekre nm volt pénz, a működést nm veszélyeztette semmi.
stock33
stock33 2010. 02. 05. 13:51
Előzmény: #4486  Törölt felhasználó
A hitelek az RFV-nél sorakoznak, Ő a projekfinanszírozó. Ha felszámolásra kerül sor, akkor vele kezdik.

"egy csődbiztos kirendelése esetén" Innentől kezdve a részvények értéke kevesebbet ér, mint az a vírtuális papír, amire virtuálisan nyomtatták.
Senkit se vígasztal, ha megy tovább a fűtés, de a cég tulajdonképp megszűnik létezni.

Csipegetés: szvsz bőven ráérünk arra még.
stock33
stock33 2010. 02. 05. 13:46
Előzmény: #4488  Törölt felhasználó
Az RFV 2009 elején 1, azaz egy db bankkal tudott csak nagy nehezen megegyezni, a többi elhajtotta őket. Nem én találtam ki, olvasd vissza a BET-en közzétett vezetőségi leveleket.
Hidd el, nagyon közel voltunk egy szép álom csúnya végéhet.
Törölt felhasználó 2010. 02. 05. 13:38
Előzmény: #4482  stock33
Azért a hitelek nem megújítása általában a cégben megingott bizalom miatt szokott bekövetkezni és nem a hitelt adó bank helyzete miatt. Ilyen esetben a kockázatos portfóliót szokták felszámolni szerintem.
Törölt felhasználó 2010. 02. 05. 13:35
Előzmény: #4484  stock33
Remélem, nem nekem szántad. Én olyat nem mondtam, hogy semmi gond, minden szuper.
Törölt felhasználó 2010. 02. 05. 13:32
Mivel a konstrukciókban a bankok az önkorik eszközeit sajátíthatják ki,ezért az RFV csődje nagyjából az államcsőddel egyenlő mértékű...
Sőt,egy csődbiztos kirendelése esetén a közszolgáltatások zavartalan nyújtása az egyik kiemelt feladat,még ekkor sem kell a cég csődjétől tartani.....

Egyébként szólok, hogy érdemes újra csipegetni.....szerintem.
Törölt felhasználó 2010. 02. 05. 13:23
Előzmény: #4484  stock33
Vagyonokat bukni úgy lehet, ha valaki bepánikol is piacin kiszórja.

Azért a cég fundásan nem olyan rossz, és ha jól sejtem most túl sok hitelele nincs.

Az RFV profilja alapján elég jónak tűnik.

De ebben egyet értek a tőzsdén minden megtörténhet.
Okosan kell gazdálkodni és résen elenni.

MA én is csipegettem kicsit.
stock33
stock33 2010. 02. 05. 13:09
Mielőtt még valaki jövő héten csődöt várna: nem jön ilyen :)
Csak kicsit megdöbbentő számomra az, amikor olyat látok, hogy: semmi gond, minden szuper, mégis mivel lehetne gond, stb.
Pont az ilyen átgondolatlanság miatt szoktak az emberek vagyonokat bukni.
Törölt felhasználó 2010. 02. 05. 13:07
Előzmény: #4476  Törölt felhasználó
a mozgó pakkot a 7 elején csökkentettem.
stock33
stock33 2010. 02. 05. 13:06
Előzmény: #4478  Törölt felhasználó
???
Mikor járnak le a cég hitelei? Hogyan, milyen feltételekkel tudják majd megújítani???
Nem ez lenne az első NYERESÉGESnek tűnő cég, ami CSŐDbe megy, mert nem tudja a hiteleit megújítani.
Nem is olyan rég 1000Ft körül állt az árfolyam. Miért? Mert érezhető közelségbe került a cég BEDŐLÉSE, nem volt hitelező bank, nem tudták megújítani a lejáró hiteleket. Szvsz az utolsó pillanatokban érkezett egy olyan ajánlat, ami nem viszi el a teljes nyereséget (ami szintúgy csődöt jelentett volna).

Azért néha kicsit gondolkodni is kéne... Nem azért megy csődbe majd a mol, mert az emberek nem vesznek benzint, hanem azért, mert az írdatlan hiteleit nem tudja megújítani, nem tudja azokat időben törleszteni, és az egyik hitelező elindítja a felszámolási eljárást.
pf2 2010. 02. 05. 12:42
Előzmény: #4479  Törölt felhasználó
én lejjebb csippentek és 5300 körül ismét eladom ))

Topik gazda

kelvin
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek